27 febr. 2005.  Realitatea TV   „Proiect România"
  „  După  o  absenţă  îndelungată,  Paul  Goma  revine    în ţară  "             

Decembrie 2004, Paris.  Vlad  Nistor  -  Paul  Goma.
Vlad Nistor: Există  o  problemă  „ atipică"  în acest  episod.   Atipică  atât  din  punctul de vedere al  organizării  emisiunii,  dar  
şi  din  punctul  de vedere al personajului, de  o intransigenţă   specială, pe care nu  ne-o  asumăm în  nici un fel. Punctele de 
vedere ale lui  Paul  Goma, rămân  ale  domniei sale,  fără ca noi  să ni le  asumăm  în vreun  fel. [ semnal muzical ] 
¤  Dec.'2004. Încotro  România?  
Nistor:  Ne reîntâlnim  la „ Proiect  România", la  Paris, în casa domnului  Paul  Goma.  Domnule Goma, 
 mărturisesc că  nu mi-a fost  uşor să  mă  întâlnesc cu dvs. O  să  vă  întreb,  cât se poate de direct,  cu  o  formulă  pe care,  de obicei,  o  foloseam  
la  sfârşitul  emisiunii: ce credeţi  despre  România,  în decembrie 2004?  Cum  vă raportaţi la ea?  Încercaţi  să ne spuneţi  unde 
vă aşezaţi  acum faţă  de noi? 
Paul  Goma:  Mi-aţi  pus o  întrebare încuietoare. Mi-aţi  pus o  întrebare încuietoare, fiind că  eu,  de la o vreme, încep  istoria  
de-a-ndăratelea.  Dvs. mi-aţi  spus -  prezentul,  2004.Cum  văd  România  în  2004. Ori  eu, cam  din  anul  1990, al  doilea an  
după  puci  - care n-a fost  revoluţie, nici măcar  atâta …   -  aşa încât   eu  am  încercat  să  văd  unde am  greşit, eu ca persoană,  
şi  noi  ca grup  de oameni care,  împreună,  am  încercat  să facem  câte ceva. Mai  ales oameni  care eram deja  în  exil.  Unde 
nu  a fost  în regulă?  Unu.  Hai să  zicem  că asta  nu  ni  se poate reproşa,  pentru  că eu,  de pildă  - fiindcă  nu  sunt  nici 
istoric, nici  futurolog din  acei care  ghicesc  trecutul,  ca Brucan  -  nici eu  n-am prevăzut  căderea  Zidului  Berlinului. 
Nistor : Nu  vă aşteptaţi? 
Goma : Nu. Eram  atât de  sceptic,  încât   o  luasem în  sens invers …
Nistor:  Nu vă  aşteptaţi  ca pe timpul  vieţii noastre să   se-ntâmple aşa ceva … 
Goma :  Şi  acest  eşec   – cum să  spun  -    nu   m-a deranjat  pe mine  ca  persoană, adică  nu m-a ofensat   nici un pic;  însă  
mă uitam   … mă  uitam … nu  că mă uitam, inima mea era acolo.  Eu  văd  cu inima,   chiar dacă n-am mai  fost  acolo de 27  
de ani. Acum  s-au  împlinit  27. Şi   vedeam că  lucrurile merg  din  rău  în mai  rău.  Şi  într-un  ritm  trepidant.  
¤ Dec.'96. Catastrofalul regim  Constantinescu  
 Iar  anul  1996, când a venit  Constantinescu   preşedinte,  a fost  o catastrofă. 
Nistor : În' 96  sau  toată  perioada?   
Goma : Ei,  dacă  eu  n-am  prevăzut  căderea Zidului  Berlinului,  am  prevăzut,  din  1995, când, cu  totul  întâmplător,  şi  eu  
îmi  pusesem  o  candidatură  provocatoare -  nu  că  voiam  neapărat -  ca să-i  oblig  pe  ceilalţi  să-şi  scoată  programele, c-
aveau  programe de primari, nu de  preşedinţi  -  o să facem  16  poduri;  o  să facem  5 km de asfalt  -   Să fim  serioşi,  dlor!  
Astea nu  sunt  programe de preşedinte care vrea să  conducă  un  stat,  o naţiune.
Eu  judecam  după   ceea ce vedeam.  
Cine  „ năşeşte"  - deşi  murise  între timp -?  Coposu!  Cine este  Coposu?  Coposu este un fost  erou  care devenise cârpă de 
şters   cizmele  securiştilor. Eu  ştiam  asta din  '77   - din'77,  de când cu drepturile omului -   ştiam  ce  au  devenit   marii  
noştri  „bărbaţi". Îi  zdrobise.  Securitatea  îi  strivise.   Şi pe el, şi pe Bernea,  şi  pe Ţuţea, şi pe toţi … şi pe Noica.
 Nu mai  vorbesc  de Noica!  Iar acum  am probe, am  documente de la  Securitate,  că  Noica  a fost  folosit  de Securitate  ca să 
neutralizeze acţiunea mea. Acum am  aflat, în  2004 – Noica! 
     Deci am prevăzut  această catastrofă.  Şi, într-adevăr,  aşa s-a întâmplat. Pentru  că  Constantinescu  nu era un preşedinte   de 
tranziţie. Era speranţa  unei  Românii  întregi. A unor oameni care  nu erau  nici securişti,  nici  vinovaţi  - nu  se ştiau   cu 
musca pe căciulă  - şi  s-a dovedit  că … n-a făcut  nimic! Absolut  nimic din  toate  promisiunile lui  -  Proclamaţia de la 
Timişoara … judecarea  … A făcut   Pactul  cu  Ucraina! Cum  şi-a permis el  să-i  vândă  pe basarabeni  şi pe  bucovineni?  Că 
deja îi  vânduse Iliescu,  ruşilor …  şi noi  nu  vom mai putea, în veac,  contesta    Pactul  Hitler – Stalin … 
Nistor : Deci   înţeleg  că  tot ce este rău  se datorează  guvernării  Constantinescu? 
Goma: N-am  spus:  tot ce-i  rău  …  
Nistor : Cam aşa reiese  …
¤ dec.1989. Ion  Iliescu = Ceauşescu  bis 
Goma: Nu,  nu. Că, de pildă, dacă  l-am  lua pe Iliescu. Cine era Iliescu?   Iliescu era un  Ceauşescu-bis   Nu? Adică  s- a 
schimbat  echipa. Ori  el –  şi eu o ştiu  foarte bine pentru  că   un  prieten  al meu  basarabean  care lucra la   Figaro Magazin,  
Lupan,  a fost  primul care l-a prins cu ocaua mică  în  23 –24 decembrie'89, la  Bucureşti. L-a întrebat : < Mai  sunteţi  
comunist? >   La care el  a răspuns:  < Da, sunt  în  continuare  comunist! >  A şi  scris asta. După aceea, el  a încercat  să 
retragă  …Ce să retragă?! Deci, îl luase gura pe dinainte şi  gura  a spus adevărul. Deci  Iliescu   era ce  era.   
¤ Guvernarea CDR -  „Căpăstrul" lui  Măgureanu  
Goma:    Dar  speranţa noastră era în  opoziţie!  În marii noştri democraţi. Şi ce-au  făcut marii noştri democraţi?  Marii  noştri  
democraţi s-au  lăsat  duşi de  căpăstru   de Măgureanu!  Cine-i  Măgureanu?  Era şeful  Securităţii.  Ei,  şi  când  a fost ales   
Constantinescu  - eu ştiu, a fost ales cu  entuziasm, oamenii  plângeau de  bucurie!  -   „omul  nostru"!    s-a dus la Alba Iulia  -   
alt  loc simbolic, altă frustrare  şi altă falsificare a istoriei, chestia cu  1 decembrie, e un  furt de dată, ca să   zic aşa  -   deci  
când  Constantinescu  s-a dus la Alba Iulia   - l-am  văzut  aicea la tembeliziunea franceză! -   Constantinescu  în faţă, ca un fel 
de  Alexandru  Ioan  Cuza,  cu barba lui,  şi  în spate cine era?    Virgil! Măgureanu! 
Nistor : Este adevărat, dar  la  1 decembrie 1996, era ales preşedinte de 2-3   zile…  
Goma : Ei, câte-o  fi  fost!  Şi mi-am  adus aminte că  fusese un  zvon. Zvonurile trebuie luate în seamă. Ca şi  folclorul,  conţin  
nişte adevăruri.  Mai trăia încă  Mihai  Botez  şi mai eram încă    prieten  cu el. -   Nu ştiam  că  el… în  sfârşit… o  dădu-se spre 
„  stânga", dar  îmi era prieten, de unde să-i  cunosc eu  dosarul?! -  Deci  el  fusese numit   de Iliescu  ambasador la 
Washington. Botez.  Şi  în vederea plecării  a făcut  un  tur de vizite pe la prieteni şi   cunoscuţi.  A  fost  şi  la Coposu, bine-
nţeles. Era o persoană  de vârf.  Ce i-a spus Coposu  să  spună la  americani?: < Pune o  vorbă  bună  pentru  Virgil! > Şi  el  a  
întrebat  < Care Virgil?  > - el se gândise la Tănase.  < Cum care Virgil?   Măgureanu! >. 
Şi  Botez,  uns cu toate unsorile  - nu de asta a murit! -  a rămas de gheaţă.  Cum adică,  acest  "monument de democraţie"  - aşa 
se prezenta Coposu   -  martir,  unul  din  secretarii  lui Maniu 
Eu am  cunoscut  16 secretari ai  lui Maniu  …
Nistor : I-aţi  cunoscut  personal pe toţi?   
Goma : Nu, personal  am  cunoscut  vreo  11. Numai  cu  domiciliu  obligatoriu, erau vreo  9. Printre ei  Leucuţia …  Şi   - 
gândea Botez  -  ăsta să fie?!… să nu-l  doară sau   să-i  fi spus: <  dragă Mihai, du-te  la americani  şi  spune-le  că  nu  ne  
putem  dezbăra de  securişti,  de activişti,, de nu ştiu ce …  să ne ajute! > Nu!   să facă  ceva pentru  Virgil! 
¤ dec.2000 – „democratul"  Iliescu?!
Goma : Şi  atunci … şi  atunci  …  la ce să te mai  aştepţi? Pentru că  deziluziile  şi  prăbuşirile  nu  s-au  oprit  cu aceasta  …
Nistor: Bun… 
Goma :  Nu, nu, nu  e bun. Pentru  că  a revenit  Iliescu. Şi  atunci a fost  o deziluzie şi mai mare, pentru că  toată  
intelectualitatea  română - „ directorii de  conştiinţă" – au  făcut  Apelul acela  imbecil, naţional - imbecil, care avea mai  multe 
lozinci. Zicea: <Să facem baraj  împotriva  antisemitismului! > ( gen  Discovery   )   < Să  apărăm  democraţia! >.   Iar  când 
era  vorba să  amănunţească,  ziceau : < Să-l  stopăm  pe Vadim  Tudor! >. Ce reprezenta  Vadim  Tudor?  Vadim  Tudor   
reprezenta  … fascismul,  iar  Iliescu  reprezenta … democraţia!  Uite  domnule! Uite domnule!    Şi  cine era în  fruntea  
frunţilor   apelurilor,  semnăturilor  - care  au  fost  publicate  -? Păi erau  „ Anele Ipătescu"  ale noastre, începând cu  
Blandiana, cu Adameşteana, cu Doina Cornea. Doinea Cornea! 
 Nistor : Ştiţi  că Ana  Ipătescu  este un  personaj  fals, n-a existat  nici o dată …
Goma : Asta-i altceva … Aşa a intrat  în istorie  … Noi avem  mai multe „Ane Ipătescu". Şi  intelectuali  de sex  din  contra, 
nu? Marele „reacţionar"   Doinaş  - atunci nu se ştia, săracul,  că şi el  … dădea şi el acolo …ceva  -  Doinaş,  Patapievici  -cum  
se spunea?  Haideggerul  nostru!  - chiar  şi  Pruteanu -  care este   Aheu! – şi  … Pleşu.  Toţi  au  semnat  pentru  Iliescu!   Eu 
am  încercat  să le  explic -  şi  nu era Pruteanu, care era mai  complicat …
Nistor :  era senatorul  lui Vadim …
Goma : Pentru  Pruteanu  nimic nu-i  complicat, el trece cu  o alerteţă  extraordinară de la o extremă  la cealaltă   extremă;  
hagiograful  lui  Petru  Dimitriu,  nu? 
Nistor: Păi, da!
Goma : Cum  începe, aşa continuă. 
¤ Amnezia la români  
Goma :  Deci,  pentru   mine, acel an  2000, a fost catastrofal. O catastrofă   nu  naţională,  ci  o catastrofă şi personală  şi   
generală. Deci …asta m-a făcut  să nu mai  îndrăznesc   să zic ce se poate face.  Oamenii  mă  întrebau;  iar  jurnaliştii, un tic al 
lor : < Ce credeţi,  cum ar trebui  să  fie în  viitor? >  Care  viitor?!   Care viitor?! Păi  noi, românii,   trebuie întâi  să realizăm  
trecutul  nostru. Or,  am  constatat că  românul  este amnezic.  Am şi  scris  două  broşurele  -  "Amnezia la români ".   Românul  
uită  tot!  Ştiu  că uitarea este şi  o protecţie, dar  nici chiar aşa! Asta este o protecţie   animală  Este  o protecţie animală …
Nistor : Este o  trăsătură  a românului?  
Goma : Domnule,  se vede că da. Pentru că … uitaţi-vă la ucraineni.  Ucrainenii aceia care n-au  cunoscut  nici o dată 
democraţia  …   [ pauză  muzicală  ] 
¤  „Ce-câştigurile"  României postdecembriste  
Nistor : Întorcându-mă  la România de după  1990  - dacă nu vreţi  să  vorbim  despre viitor, nu  vorbim   -   vorbim despre 
actualitate şi  despre  trecut. Am înţeles că, pentru dvs,  perioada'96 – 2000, e una … îngrozitoare.   Dar  perioada  anterioară   
şi perioada ulterioară  acestui  interludiu'96-2000,   în  istoria recentă a României,  puteţi  să  ne spuneţi  câte ceva despre 
personajele care au  populat scena? 
Goma: Bine-nţeles.  Ca în  toate  răsturnările,  există  şi un  „ce-câştig". Deci  după  1989, România, care era, aşa,  în  coada  
cozii,  românii  au  câştigat  două  lucruri absolut  capitale. Vorbesc de cetăţeanul  de rând : 
  1.Dreptul  de a se exprima, dreptul la exprimare.  Pe care  nu prea ştie el  să-l  folosească,  l-a mai  folosit  el  şi  cu  exagerare, 
dar  aşa e  întotdeauna, după o perioadă de tăcere, de mutism.
Dreptul de a ieşi  din  ţară. Pentru  că noi  eram  consemnaţi  în lagăr, până  în'89.  Nu? 
Dar  este adevărat  că, pe măsură ce a trecut  timpul   şi  oamenii au  sărăcit  şi mai mult, impedimentul nu  a fost  că nu li se dau  
aprobări  de la Secu' şi de la Miliţie ş. a.., ci banii! N-au bani. N-au bani ca să  călătorească,  să iasă, să … În rest,   nu  foarte 
multe deziluzii. Deziluzia vine  şi  din  faptul  că  fiind în groapă,  şi uitându-te în  sus,  şi  visând la  o eventuală  eliberare, 
ieşire  din  groapă,  vezi  viitorul … luminos. Nu?  Şi  când acolo,  viitorul nu e chiar  aşa de luminos!   
¤ Îmbogăţiţii  de ieri  şi de azi.
Goma :  Au mai  fost  nişte răsturnări  sociale, strict  sociale. De pildă, în  comunism  toată  lumea era egală   - cu  excepţia  
ştăbimii  -  oamenii  erau  egali  de  săraci.
Nistor : E adevărat,  egali  în  sărăcie. 
Goma: Ei  acum,  tovarăşii  noştri  cu  epoleţi  pe sub  - că ei  au  întors uniforma. Măgureanu, el  apărea costum!   Mie îmi 
venea  să -i  zic : <  Dezbrăcaţi-l, mă,  şi vedeţi  pe dedesubt! Acolo i  se văd epoleţii!  > - atunci  când pretindea că  nu-i  ofiţer.   
Ei, ăia au pus mâna pe  …Eu  în acestă  chestiune nu-mi revendic  nici un dar  al  profeţiei,  ci un dar  al  observaţiei  obişnuite. 
Ăştia au intuit-o  încă înainte de a trece în anul  1990. Adică  în ultimele zile ale lui '89 … 
¤ Execuţia ceauşeştilor 
Goma:  Când erau  frământările alea…  şi  erau  şi  speranţe…dar erau şi primele chestii …, printre care şi  execuţia 
ceauşeştilor, pe care  eu am perceput-o  ca o tragedie naţională,  şi ca  o pată  naţională,  pe când oamenii  din  România ziceau : 
< Bine i-au  făcut!  >.< Bine i-au  făcut!  > Atâta ură  neputiincioasă   adunaseră  oamenii împotriva  lui  Ceauşescu,  încât  s-au  
comportat  aberant.  Încât  au  avut  un  comportament de neeuropeni. 
Domnule, nu merităm  să  fim  europeni!  Să fim  primiţi  în Europa.  Dar asta rămâne între noi  … 
¤ „Antena"  lui  Paul  Goma: inima 
Nistor : D-le Goma, iertaţi-mă,  vă pun o  întrebare care  poate fi  considerată  o paranteză. Spuneaţi  adineauri   că  n-aţi mai  
fost  în  România  de 27 de ani.  Spuneţi-mi  … nu  vi se … n-aţi  suspicionat  nici o dată,  că faptul  că n-aţi mai  fost  în  
România  de 27  de ani,   că contactul  dvs cu  România e livresc,  e  internetul  şi  sunt oamenii  care  vin aici,  ar putea, într-un 
fel  sau altul,   să vă deformeze  percepţia? 
Goma : Da, este adevărat. Dar  eu nu  lucrez  numai  cu  internetul  şi  cu  oamenii  ce vin. Eu mai  am o  sursă. O antenă.  Cum  
să-ţi  spun …?   Eu am plecat   dar mi-am  lăsat  -  e o  figură  de stil  foarte umflată!  -  inima mea a rămas acolo.  Eu  tot  
timpul de  când am plecat,  m-am  visat  în  România. Da! M-am  visat  în  România. Şi asta m-a făcut  să  fiu  … cum să-ţi  
spun?…  Sigur că pierd anumite amănunte ….   De pildă,  pe mine nu  mă  interesează  Năstase. Nu  doar pentru  că e din altă 
generaţie,  dar  e un tip  fără nici  o  semnificaţie. Nu este un personaj de luat  în  seamă.    Că  se poate spune că  mă  înşel… 
Sigur că se poate să mă  înşel  … Mă înşel  în  foarte multe lucruri  … Însă cred  că  în esenţial,  în  liniile generale, nu  mă  
înşel. Şi  închei  cu  chestia asta: amărâţii  ăştia de români  meritau   totuşi  şi ei  o soartă mai  puţin  gravă.
Nistor : Şi de ce n-au  avut-o?  
Goma : Păi  fiecare şi-o face cu  mânuţa lui. Pentru  că eu  fiind aici  în  Occident,  şi  publicând tot felul de  reviste, mă  
dădeam  şi  eu mare pe lângă  unguri,  pe lângă polonezi,  pe lângă  cehi,  pe lângă  ruşi,   şi  ziceam …< ştiţi,  şi  noi,  românii,  
suntem ….  > 
Nistor : Asta înainte de'89 …
Goma : Bine-nţeles. În perioada eroică.  
¤ „Internaţionala rezistenţei anticomuniste  "  
Goma :  De pildă :  la un moment dat, se făcuse o „ Internaţională  a rezistenţei anticomuniste". Cu bani americani. Declarată. 
Ei erau  cu banii. Şi  ruşii erau  foarte „generoşi"  [neclar ]  Maximov   - dobitocul  ăla care a murit, Dumnezeu  să-l  ierte,  dar   
era un  tâmpit,  era scriitor.  <Ce nevoi  ai? >- el  vorbea  ruseşte, şi traducea Renata Lesnik. <Ce nevoi  ai? >El  era generos,  
imediat  scotea carnetul de cecuri. Şi  eu   făceam  semn  < Ce nevoi  au  românii? >         <  Ştiţi, noi  …>- şi  mă  apuca jalea!  
Că-i vedeam pe polonezi: < Să ne trimiteţi  16 compozere  > - pe atunci  încă  nu erau   chestii de astea şi  aparatură    -  şi  mie 
îmi venea să  urlu,  pentru  că eram  un fel de adjunct   în  Internaţionala asta  a rezistenţei,  şi,  când ajungea la mine,   
Maximov   mă  întreba  < vaşe imea? >… <Ce nevoi  ai? >  Şi  eu   o  făceam pe generosul, dar  îmi venea să  plâng.  Şi  după 
aceea   veneam  acasă şi  mă  duceam  la Monica Lovinescu   şi  Virgil  Ierunca  şi le ziceam: < iar  am mai primit  nişte 
picioare în  c… şi  nişte pumni  în  gură  > fiindcă  Maximov  ăsta   - băiat  bun, rus de-al  nostru  din popor  -  iar  îmi  oferea  
…ba un calculator …ba   … A trebuit  să-l  mint  că n-am  nevoie! Nu mă mai  întreba,  mă ocolea. Până  şi  bulgarii, s-au  
oferit  - aveam  prieteni  bulgari  cu care manifestam pe stradă -  s-au  oferit : < Noi avem  vagoane  care pleacă din gara 
cutare, din Germania Federală, şi care sunt  amenajate,şi care trec prin  Romnia, şi opresc la … Simeria … Au  în podea o 
gaură  în care se poate face …>  Atât, să avem  oameni care,  în gara cutare, la ora cutare,  să  fie acolo şi  să ia ceea ce 
trimitem  …Şi  mă  duceam la "monici" – cum le ziceam eu   -  şi  plângeam  dimpreună, aşa, pe după casă.  Cui?  Cui  să-i  
spui  chestia  asta? 
Nistor : Ce înseamnă asta,  că  românii  nu  erau organizaţi, nu erau unitari, românii   nu erau   ….?
Goma: Românii nu erau  organizaţi  şi  românii  erau  fricoşi; se c…pe ei de frică; 
Nistor : Spre deosebire de toţi  ceilalţi …? 
Goma: Spre deosebire de bulgari,  de pildă.
Nistor : De ce? Ţine de structura  noastră intimă?
Goma: Cum de ce?  Nu  ştiu de ce. Şi  în urma  atâtor experienţe, am  spus, domnule, eu nu mă mai  consider  român. Prefer să  
fiu  ţigan, să  fiu    bulgar,  să  fiu ucrainean,  orice, numai  român,  nu!  
Nistor:  Şi  câtă vreme a durat  sentimentul  acesta?  Înţeleg  că v-aţi   schimbat..
Goma: Nu,  nu.   M-a dărâmat.  Dar  în  sfârşit  … Până la urmă  -  cum  să-ţi  spun eu? -  e ca o   mamă, Patria.  Deşi-i    
spunem  Patrie, şi nu  Matrie  - că tata mai pleacă, dar mama-i una!  N-ai  încotro!  E a ta şi  cu ea de gât,  mori.   [ semnal  
muzical  ] 
¤ Dosarul  securist   
Nistor : Vreţi  în  continuare să  vă  vedeţi  dosarele. 
Goma: Nu,  nu  e bine spus.  Eu nu  văd dosare. Eu n-am cerut  să văd dosare. Însă  un  tânăr istoric  Ştejărel Olaru,  s-a străduit  
să extragă  nişte pagini  din dosarele deja  traficate  -  „pelinizate"   cum le zic  eu  - şi  a  reuşit  să-mi aducă  nişte sacoşe de 
documente. Legal,  e voie,  nu? 
Nistor :  Sigur, sigur …
Goma :  Au  fost  -  cum  să  spun? -  traficate (că ochiul meu …  dacă nu eram  scriitor, trebuia să mă   fi  făcut securist. Nu-mi 
scapă nimic!  Am pierdut  … ) Deci aceste dosare, eu le privesc cu mare suspiciune.  Dar  privindu-le cu  suspiciune, le 
înregistrez. Deci am  primit  o  sumă de documente   care nu  sunt  autentice, şi care sunt  fotocopii  după   fotocopii. Şi care nu  
sunt de primă  importanţă. De pildă,  nu  există  documentele  din primele mele zile după arestarea din'77 -   1,2,3. Nu există. 
După aceea mi-am dat seama de ce. Pentru  că  în primele acuzaţii, eu eram  acuzat de trei   chestii : crimă  împotriva omenirii,  
organizaţii  şi  relaţii  împotriva naturii. Adică  homosexualitate.  A stăruit    un  tovarăş  …. să semnez, şi n-am  vrut  să 
semnez. < Nu  semnez  falsuri!  > Şi pe urmă  au renunţat la chestia cu  homosexualitatea.  Şi  când au renunţat, am  început  să 
cer: < Dar unde-i  acuzaţia cu  homosexualitatea?  Vreau  homosexualitate! Vreau  să-l  f… pe Ceauşescu!  >  În  momentul  
acela, biroul se golea! Fugeau  securiştii, că  ziceam de Ceauşescu!  [  râd….  ]    
Nistor : Şi  aţi  … 
Goma : Aceste lucruri  nu  există  în  documentele primite. Nici măcar  vreo  copie de pe vreun mandat de aducere,  sau vreun  
act oarecare. Însă am  avut,  am trăit,  o  experienţă  teribilă. Între 1 octombrie şi  15 octombrie, anul acesta, când le-am  copiat. 
Actele au  fost  falsificate prin  sustragerea  unor documente, e adevărat,  şi ştiu, pentru  că le-am  semnat. 
Dar  securiştii  care au  fost  -  cum  să  spun? – structural dobitoci, nici  să  fure nu  sunt  în stare!     Fură – fură! Vorbesc de 
traficarea dosarelor astea. Pentru  că,  probabil,  Pelin este cel mai luminat  dintre ei. Ei nu  şi-au dat seama că, lăsând anumite 
chestiuni, pun în mâna duşmanului  bomba.  Or, în  mâna mea, au  fost  puse următoarele: Planul  de măsuri de  compromitere 
a mea, de pildă. Care cuprindea punctul  1, 2, 3..Trebuia aşa: < …să fabricăm, să facem… să  răspândim  zvonul  … că Goma 
este – de pildă -    agent  sovietic …  > Securitatea  nu  spunea "agent al  Mosadului ", pentru  că ei erau   în mare legătură  de  
colaborare.  CIA  şi  cu  albanezii  ş.a.m.d   
Nistor. : Cu  albanezii!? 
Goma : Da.  Albanezii  sunt  un  popor brav.  După aceea, au  lăsat  în dosar  (  probabil  din  tâmpenie,  nu  din  oboseală  )   o 
chestie  - mă  rog, o  să apară  în februarie într-o carte  - absolut  extraordinară. Ei  au  format  un  „Comitet "  - altfel  îi  spune,   
o  „Echipă" -   ca să lupte împotriva mea!  Eu eram un  cârnat,  un  c…,  un nimic.  Cine eram eu?  Şi eram  şi  închis. Eram  cu 
nevăsta-mea şi un  copil. Şi  în  jurul meu, erau  securişti,  şi  turnători, şi provocatori,  şi oameni  amărâţi,  
care veneau  pentru  paşaport. <  Dă-mi  un paşaport, d-le comandant,    că  vreau  să plec! >Şi-i  înţelegeam, că ei asta voiau. 
Ei, au  făcut  un  Comitet,  de 10 persoane,   dintre care  2 erau   negenerali  - un locotenent colonel   şi un  sublocotenet – restul 
erau   generali  … 
Nistor: Oho! 
Goma : iar al zecelea  era, chestie extraordinară! -   linia  lăsată  goală  - era   Ceauşescu!  În  fruntea acestei  echipe   se afla  
Ceauşescu! Pentru  că aşa se deducea.  
Nistor: Şi  ei ce vroiau? Să  vă  compromită,  să  vă  controleze   …? 
Goma: Să mă  compromită,  să mă  controleze  … pentru  că  nu mai puteau  să atenteze la viaţa mea,   pentru  că  începuse  să 
se facă  în  străinătate   să bâzâie, să mârâie … Din  contra!  Să mă păzească,să nu-mi cadă vreo cărămidă  în cap!  De la 
cutremur  … Şi-l  întrebam pe generalul  Pleşiţă  -  pe când nu ştiam de asta! -  < şi dacă-mi cade o  cărămidă-n cap, ce faceţi? 
>    < păi, nu,  băieţii  noştri  sunt  pregătiţi  s-o  intercepteze!  > [  râd … ] 
¤ Turnătorii,  informatorii  
Nistor : Şi  în afară de aceste senzaţii, dosarul… Probabil  că aţi  găsit   în el şi  persoane în care  aţi  avut  o anumită  încredere  
şi  despre care aţi  constatat  că erau altceva decât  păreau  … 
Goma: Stejărel  Olaru, tânărul   istoric care mi-a facilitat, şi mi-a adus, şi   s-a străduit, dosarele… El avea o idee  în cap : < vă  
rog  să-mi  deconspiraţi  turnătorii! >  Şi  eu i -am  spus de la început :< D-le,  e o  chestie pe care eu  n-o fac!  > Pentru  că eu,  
în momentul  când   am  aflat  că  cineva dintre apropiaţii mei este  turnător, s-au  a turnat  fără  să  fie turnător,  m-a turnat  pe 
mine,  eu am  spus –o  şi-am  scris-o. Şi aceştia sunt :  Ivasiuc,  Aurel  Covaci,   Titus Popovici,…  şi  încă unul. < Bine, ăştia… 
dar restul?  >. Probabil că  suferise el, sau  părinţii  lui,  de turnătorii de astea  de la servici.. < Nu, dar  trebuie să  fie 
demascaţi! >  I-am  spus:  < asta-i  o  chestie care   vă  priveşte. Eu n-am  să-mi pierd  timpul,  încercând să  descopăr oare   
cine se ascunde sub  un nume de cod?   > " Ruxandra " – care era în  redacţia "României  literare".  Ruxandra putea să  fie o 
femeie, dar  putea să  fie un  bărbat. De pildă, Vasile Băran.  La ăsta mă  găndesc mereu, dar  ăsta lucra deschis. Tot neamullui 
Vasile Băran  erau securişti,  miliţieni.  Deci nu asta este important.   Şi  nu mi-a făcut nici un  rău. Mie personal,  ca să zic aşa,  
"turnătorii" nu  mi-au  făcut  nici un  rău …

¤  Anchetă  securistă 
Goma : …pentru  că eu n-aveam ce-ascunde.  Chiar  şi la  anchetă. Eram destul de buruienos la gură,  şi  când era acuzaţia – 
care a durat  vreo  săptămână, de  homosexual  -    pe mandatul  de aducere figura "relaţie împotriva  naturii", şi  eu  întrebam  
în plină anchetă  (   unde erau  mulţi  mocofani  din ăştia,   securişti  şi  securoi  )   şi  întrebam  naiv şi  disperat :  < cine l-a  f 
… pe Ceauşescu?  >  În  momentul  acela nu mai  rămânea picior de  securist  în  biroul de anchetă.  Fugeau. Că  ei  nu voiau  să 
audă  nimic.    Probabil  şi  din cauza asta au  scos   acele documente,  cu  învinuirea de acest  păcat al  homosexualităţii.   În 
rest, eu  încercam să  le spun, atunci  când eram în mâna lor,  şi  mă  drogaseră,  şi mă  chinuiseră, mă  bătuseră: <  Domnilor, 
dacă  tot  spuneţi  că  securitatea a fost  patrioată,  spuneţi-mi  câţi  spioni  sovietici aţi arestat?   >  
Nestor: Îi  întrebaţi  atunci? 
Goma : < Câţi? >  La care Pleşiţă  îmi  răspundea: < Ei,  ce ştii tu! Ăsta e secret de stat!  >  Secret de stat! Ziceau  de unul  
Şerb. Ştiam  eu  că  e un miş-maş de-al lor!  <  Câţi? Voi vă lăudaţi…kak deleaet … GK…INKVD … KGB? Voi  nu  apăraţi  
patria  de duşmanul  din afară, ci de  duşmanul  dinăuntru…. Pentru  voi,  noi  suntem  ăia " periculoşii"…, "duşmanu"! …> 
Şi ce armate aveau! Şi ce dotări!   Încă  o chestie nostimă.  Din  dosare. După ce eu am  fost arestat,   la 1 aprilie '77, ei au  
făcut  un  fel  de   bilanţ  al  activităţii  echipei de  Miliţie din  Drumul  Taberei  - nu de securitate,  de miliţie, care păzise 
blocul,  care cafteau,  arestau   -  şi  recompensarea  lor. Şi  este o  listă de recompense. O am  aicea…   
1.Colonelul  cutare  primeşte…  3 m de stofă!  ( şi  dădea şi  preţul! 900 şi ceva de lei  ) …2.Căpitanul  …                      …  o 
servietă de piele ( şi dădeau  preţul! )   
Nistor : Plăteau  în natură! …
Goma: Şi  pe măsură ce omul  cobora în  grad,  cobora şi  preţul: 3. Cutare..ceas de mână  ( 600 şi ceva ) Culmea,  ultimul   
primea o  curea de ceas    ( 60 de lei  )!  Pentru  că au dat  dovadă de  vigilenţă  revoluţionară  în cazul  „Bărbosului". În cod eu 
aşa apar.      [ semnal  muzical ] 
 ¤ „Culoarea curcubeului" 
Nistor : D-le Goma,  la ce lucraţi  acum?  
Goma: Nu spun,  secret.  
Nistor : Ce face scriitorul? 
Goma: Ce să facă?! Scriitorul  scrie. Eu  acum scriu, în  continuare,  Jurnalul. De multă vreme nu mai  scriu  altceva. O  editură 
a dorit  să-mi   reediteze  „ Culoarea curcubeului "( mărturia despre'77 )- cartea pe care Liiceanu  a scos-o  şi  după aceea a dat-
o  la  topit  … a retras-o  de pe piaţă  şi-a dat-o  la topit  … şi  n-a recunoscut, Doamne fereşte! … şi-a fost  apărat   de Monica 
Lovinescu, şi  Gabriela Adameşteanu  ….   toată lumea bună!    Şi  eu  mă  întrebam ca prostu': da de ce?!  Şi  după aceea,  
când am  făcut  imprudenţa să-mi recitesc propria carte,  mi-am  zis: dar  stai  puţin,  nu  s-a  schimbat  nimic!  1990, faţă de 
1977. E  aceeaşi  Mărie   cu altă  pălărie!  Aceeaşi  laşitate. Eu  vorbeam de  universul meu de intelectual.  Deci o chestie: eu nu 
eram  un  scriitor  important. Însă  eram  un  scriitor  membru al  Uniunii  Scriitorilor. Şi  în  timp ce eu eram arestat  şi  toată  
lumea scriitoricească  ştia că eu  sunt arestat,   s-a ţinut  o  şedinţă  şi m-au  exclus din Uniunea Scriitorilor.
Asta  nu  se iartă!  Adică  nu iert.  Niciodată!  Nu!  Şi  cine era în  Comitetul  acela?: Manolescu,  Blandiana, Zaciu   ( nu?! 
foarte bine  ), Sorescu,  Fănuş  Neagu  …  Dintre ăştia – că erau  mai  mulţi   - Nina Casian  (  hoaţa! hoaţa!   )  a absentat.  Şi  
Jebeleanu. Iar  Fănuş  Neagu  a cerut  - am acum  documentele -  ca  Nina Casian  şi  cu  Jebeleanu, cu care eu eram  în  
conflict,  să  fie incluşi  pe lista celor care au  votat    excluderea lui Goma. 
Nistor : Chiar dacă nu erau  acolo! Solidaritate de breaslă! 
Goma: Da. Public deci   Culoarea curcubeului  …  Şi  venindu-mi  acum  aceste documente şi  copiindu-le,   am propus 
editorului  să facă o  „Adenda",  nu? Aşa că   „Culoarea curcubeului"   este partea văzută   a  Securităţii,  pe care eu am  văzut-
o şi am  povestit-o, care  era la lumina zilei, nu? Documentele de-acum,  „codul  Bărbosu", este ceea ce nici   eu nu ştiam.   
Habar n-aveam,  de pildă,  că  se făcuse acel  „ Comitet",  alcătuit  din  10 inşi,   din cei  9,  şi  cu Ceauşescu,  10.  Ca să  se 
ocupe de  cine?! De un  cârnat ca mine!  E adevărat  că eram  cu  soţia şi  cu un  copil de 2 ani. Şi  noi  eram  -  ameninţam -    
„duşmanii"  poporului  român, însăşi temelia republicii!  Eram de o periculozitate extraordinară!  [ semnal  muzical  ] 
¤ „Dilemele"   intelectualului  român 
Nistor :  D-le Goma, ştiu  că aţi  evitat  să  răspundeţi la această  întrebare, dar  eu  sunt  obligat  să v-o mai  pun o dată:  ce 
credeţi  că se va  întâmpla cu lumea asta,  cu lumea românească, contorsionată  şi aberantă? 
Goma : Din  păcate,  din  păcate,  am impresia că  pe  jumătate a avut  dreptate Brucan, că avem nevoie - de  câţi? – de 20 de 
ani. Chestiunea cu  Biblia,  că el  făcea aluzie la Biblie. Că  noi va trebui  să  fim  purtaţi  în  deşert  un  număr de ani.  Or  
numărul de ani este 36,  nu  20. Din  păcate,  cred că vor trebui  să treacă generaţii.  Pentru  că oamenii  sunt  bolnavi, sunt  
îmbolnăviţi, sunt  incapabili … Eu  îmi  făceam iluzii  în  primii ani  după evenimente …. în'89.  Ziceam:  d-le, nu  se poate,  
aşa cum  au  fost  miracole  în  poezie  (   de pildă   după  noaptea stalinistă, au izbucnit  din nimic, Nichita Stănescu, Ion 
Alexandru,  Blandiana,  Constanţa  Buzea  - poeţii cei mari  din  anii '63 - '64   ),  o  să  fie şi  acum!    Şi ce-am  constatat?  Că  
tinerii noştri  - eu  îl aveam  în vedere şi l-am  urmărit  pe Patapievici, şi am  sperat  în el  şi după  2-3 ani de zile,  a trebuit  să  
depun armele. Şi-am zis:  domnule,  el este fiul  părinţilor săi. Aşa cum au  fost demni  părinţii  săi -  nu  doar părinţii  biologici, 
ci  profesorii  ş.a.  -  aşa este şi el.  Tot acolo se duce. Acum  a scos o revistă.  Ca să  spună,  ce? Ca să  spună nimica!  Dacă  e 
aşa, vorba ardeleanului  < hai la noi,  să  vorbim  ninica! >
Nistor: Dar   revista -  nu  o apăr, dar   - dar era interesantă  în  momentul  în care a apărut  …  
Goma:  Sigur! Şi „ Dilema"   a fost  interesantă  pentru intelectuali! „Dilema" este  - cum  să  spun?!  – o  diversiune de stat  şi 
de partid.  Asta am  spus-o  acum … 15, 13 ani, când a apărut.  „ Dilema"  făcută de Pleşu.  Adică  era, cum era  „Secolul  XX" 
în  timpul  lui Ceauşescu.  Era o revistă  extraordinară.   Aflai  lucruri noi,  pe care nu  le-aveai  de unde afla. Da, dar  era  cu 
voie de la " poliţiune"!   Nu?  Hăulică!  Hăulică era „tovarăşu ".
Nistor : Dar  „ Dilema"  astăzi … dar de „ Dilema veche" care s-a desprins …?  
Goma : Nu mă  interesează  divorţurile astea   dobitoace. Nu mă interesează.  Este „ dilema", este  însăşi  titlul.  Noi de dileme 
aveam  nevoie când  ieşeam  din groapă, din  prăpastie?  De dilemă  aveam  nevoie?!   În  loc să  discutăm  cum  să ieşim, cum  
să facem ca să ne fie bine, ca să  avem ce mânca,  să ne recăpătăm  demnitatea?!  Este absolut necesar  să ne cunoaştem 
trecutul,  soro,   ca să mă  exprim aşa.   Ca să ştim  de unde venim.   Păi dacă aşa,  ne uităm drept  înainte, - „nu mă  interesează 
ce-a fost"!   -  Cum  nu te interesează ce-a fost?   Deci cei care au  suferit,  şi-au  murit,  şi-au  vărsat  sânge, [ text întrerupt ]   
nu mai  contează?  Contezi  tu, ca să te duci  în America c-o  bursă?!  
Nistor : Da… 
Goma: Păcat  că  n-avem  timp  să  continuăm   ….  ca să-i mai radem  … Tot degeaba!   
Nistor : Vă  mulţumesc  
                                              *           *           *