Explicaţii privind problematica de discuţie īn spaţiul facebook AER

 

1. S-ar putea clădi o alternativă ?

 

In acest spatiu mi-am propus sa sprijin alierea fortelor anti-sistem, pentru a se oferi cetatenilor revoltati o solutie politica. Daca alianta atit de necesara nu se va produce, sa scot in evidenta cauzele.

 

Sint bine veniti reprezentantii partidelor care participa la alegeri (dar nu cele parlamentare sau satelitii acestora). Sint invitate si partidele inregistrate, care nu pot participa in nume propriu datorita pragurilor de sustinere prohibitive (care ar trebui schimbate, pentru a se debloca cresterea unor miscari innoitoare). Si chiar partidele neinregistrate, care cauta o cale de intrare in actiune. Miscarile civice active sau intelectualii implicati. Cu conditia sa creada in necesitatea colaborarii cu altii.

 

Nu au de ce intra aici suporterii binomului FSN1 (PDL)-FSN2 (PSD) sau a partidelor care simuleza contestatia -ca sa o deturneze. Nici cei care nu cauta o iesire politica (urgenta), blazatii, insii care intra in discutii numai ca sa chibiteze, sa se racoreasca (agresind si ironizind) sau exhibe (perorind pe alte teme), sau liderii unor grupuri care evita dialogul exterior pentru ca se tem de confruntarea ideilor sau de concurenta.

 

Ioan Roşca: http://www.ioanrosca.com/

Am explicat scopul proiectului AER si la :

http://www.piatauniversitatii.com/news/editorial-7-2012-2

Si arhivez structural discutiile la:

http://www.piatauniversitatii.com/forum/viewforum.php?f=47&sid=f960004d3de8a1d96cde3379f96adbe7

 

2. Intrebari puse gruparilor anti-sistem care sint interesate de aliante

 

1. Cine sint liderii lor si ce forte au grupurile respective

2. Ce obiective prioritare urmaresc si cu ce mijloace

3. Ce propuneri fac, pentru numitorul comun

4. Cu ce oferte si nevoi de sprijin vin

5. Ce obstacole impiedica cresterea grupului lor si asocierea tuturor fortelor

6. Cum s-ar putea realiza coalizarea fortelor anti-sistem la viitoarele alegeri:

 

a.) Prin alipirea unor formatiuni, inscrise (PNDC, PP-CC etc) sau neinscrise (PUR, Lege si Ordine, Dacia, UDDR, etc), care s-ar cunoaste mai bine dialogind, formind partide mai solide si inscriindu-se in alegeri folosind sigla celor care au drept de participare

 

b.) Prin crearea unei aliante electorale formalizate (a se vedea prevederile)

 

c.) Prin reperarea unor luptatori anti-sistem pe care toata lumea sa-i poata sustine si inscrierea acestor pe listele:

- unui unic partid, mic si curat (vehicul pentru federarea generala)

- doua partide mici si curate (de "stinga" si de "dreapta")

- trei partide anti-sistem (al treilea fiind pentru cei care vor o noua cale)

Partidul vehicul garantind (cum?) ca nu va profita de gazduirea candidatilor comuni pentru a confisca actiunea colectiva.

 

d.) Prin sustinerea de catre toata lumea a unor independenti, adecvati scopului comun , care candideaza pe platforma numitor comun. Ceea ce inseamna: reperarea si alegerea lor, semnarea cu ei a unui contract politic, sprijinirea lor in stringerea de semnaturi si apoi in campanie electorala.

3. Platforma initiala

 

1.) Crimele regimului comunist au continuat prin tranziţia fesenistă, luīnd forme noi: deturnarea revoltei din 1989, uzurparea statului, simularea democraţiei, blocarea justiţiei, īmbogăţirea vinovaţilor, distrugerea economiei, generalizarea corupţiei, risipirea resurselor, aservirea ţării, decimarea populaţiei, intoxicarea mediatică, degradarea conştiinţelor, etc.

 

2.) De 22 de ani, romānii nu pot evada dintre aripile FSN-ului (PSD, PDL etc), cărora rămăşiţele partidelor satelizate (PNTcd, PNL etc.) şi ceata partidelor-diversiune (PRM, PPDD etc.) nu le opun rezistenţă reală. Iar "societatea civilă", monopolizată de veleitari, colaboraţionişti si impostori, a dezertat de la datoria de a defini şi amorsa o alternativă. Incīt, oricīt creşte revolta victimelor, nu se iveşte o ieşire, pentru că nu e ce vota.

 

3.) Au apărut acum o sumedenie de partide, mişcări, curente, grupuri - care īncearca, fără mari şanse, să construiască alternativa anti-sistem… īn jurul lor. E o iluzie că ar putea emerge o forţă coerentă de rezistenţă politică, atīta timp cīt media rămīne īn slujba Sistemului, fiecare contestatar al Sistemului se doreşte Conducătorul (centrul) valului de eliberare şi nu arată toleranţă pentru priorităţile diferite ale altora (dreptate socială, refacere economică, distributism, justiţiarism, libertate, tradiţie, natură, descentralizare etc.).

 

4.) Nevoia acută de alternativă poate fi satisfacută doar dacă firele contestataţiei se īmpletesc trainic īn acţiuni convergente, stabilind un cadru de colaborare, īn jurul unui numitor comun adecvat. Conceperea acestuia este sarcina cheie, pentru cei care īncearcă acum o federare. Ea s-ar putea reduce (de exemplu) la: răsturnarea de la putere a celor care au condus Romānia īn prăpastie, urmată de cercetarea şi pedepsirea lor şi de tratarea patologiei semnalate la punctul 1.

 

5.) In afară de acţiunile comune, pentru scopul comun, īn spiritul platformei comune, diversele grupări nu trebuie să īncerce să-şi impună reciproc vederile, obiectivele, metodele, agendele. Două armate pot coopera fără a se contopi. Confruntările şi negocierile pe diverse teme, legitime īntr-o adevărată democraţie, se pot face după eliberarea ţării de paraziţi. Mai īntīi, anticorpii, de dreapta şi de stīnga (elitişti sau populişti, doritori de stat slab sau puternic, legalişti sau libertarieni, credincioşi sau nu, conservatori sau progresişti, severi sau glumeţi, etc.) trebuie să-şi elibereze cetatea-organism, de dăunatorii pe cale de a o răpune.

 

6.) Grupările cooperante nu trebuie să se amestece īn organizarea internă a celorlalţi, sau să īncerce să-i satelizeze, cucerească, deturneze. Procesul de creştere a formaţiunilor participante poate merge īn paralel cu acela de coordonare īntre ele, fără să se confunde sau stīnjenească reciproc (din cauza concurenţei inevitabile, pentru adepţi). Doar cind se fac liste comune de candidaţi, toată lumea trebuie să impună criterii de calitate conforme platformei partajate. Cu democraţie internă. Un lider care domină formaţiunea proprie, īmpiedicīnd emergenţa contribuţiilor altor colegi, ar trebui dat la o parte de aceştia. Dacă nu o fac, rezultă găşti monopolizate, care trebuie īndepărtate din Federaţie, căci nu exprimă o comunitate. Aş recomanda chiar să nu fie cooptate īn federaţie persoane individuale, neīnscrise măcar īntr-o grupare. Obsesia "personalităţilor" nu ne-a dus nicăieri. E nevoie de idei partajate.

 

7.) Accelerarea acţiunii ar putea viza apariţia fulgeratoare a unei alternative, pentru alegerile apropiate. Foarte greu, dar ar merita īncercat. Chiar dacă nu s-ar reuşi, concreteţea ţelului imediat ar fi un bun calibrator/catalizator pentru curentul de perspectivă. Trebuie īnsă studiate atent legile electorale, pentru a se dirija corect sinergia, evitīndu-se risipa isterică de civism, care duce la demobilizare. Daca nu se găsesc alte soluţii, se poate recurge la susţinerea colectivă a cīte unui independent, de maximă credibilitate. Dar strategiile rămīn de discutat.

 

8.)De evitat clasica discuţie saţioasă despre numele federaţiei. Numai ca să-mi completez propunerea, relansez sintagma propusă īn 2004 (cu ocazia protestului de la Montreal- vezi platforma completă la http://www.piatauniversitatii.com/paer/): Acţiunea pentru Eliberarea Romāniei (AER). Organizarea impune folosirea unor mijloace mixte: īntīlniri fizice, email, chat, forumuri (pentru a se crea un fagure ideatic explorabil), folosindu-se instrumente volatile de gen facebook doar pentru atenţionări. Pentru a lansa un proces de genul celui descris aici sumar, am creat grupul AER pe facebook şi forumul AER: http://www.facebook.com/groups/367470513272109/

http://www.piatauniversitatii.com/forum/viewforum.php?f=47.

 

Dacă iniţiativa stīrneşte interes, voi găsi şi administratori adecvaţi. Putem sprijini şi īn spaţiile AER orice īncercare analogă, făcută de altcineva, īntr-un alt spaţiu, ca: Green, Directia nouă īn politica romānească, Treziti-va! Asta nu e Romania NOASTRA!, Alianta Cetatenilor, Alternativa Civica, Fără PSD+PC, PD, PRM., HAI SA SCHIMBAM ROMANIA, Mişcarea Euro-Civică Romānă, Miscarea IREDUCTIBILILOR , Miscarea Liniara spre Libertate, MISCAREA ROMANIA ALTFEL - FORTA NATIUNII, Partidul Reīntregirii Naţionale, Partidul Unirii Romanilor-PUR, Patriotii, PCCSIADNADC- Partidul Celor Care S-ar Intoarce Acasa, Proiectul Crestin Democrat, Romania fara EI! (Romania without THEM!), Sansa pentru Romania, Grupul Civic-Liberal - grupul romanilor liberali fara de partid, Vocea Romaniei, VREAU O TARA CA AFARA, Infiintare Partid, Uniunea Democratică a Romānilor din Romānia, Partidul Poporului PP-LC , Noul Partid Federal

 

9.) Amorsarea procesului de federare (stabilirea platformei comune şi a metodologiei de sprijin) este problematică, dacă iniţiatorii cheamă la dialog pe ceilalţi īn grupul lor, pentru a se uni īn jurul lor. Şi dacă bīrfa, vanitatea, pizma, suspiciunea, obtuzitatea, care rod coeziunea, nu sīnt strunite cu hotărīre. Deschiderea fertilă se poate combina cu intransigenţa cu rost- dacă se dispune de discernămīnt. De exemplu, e firească respingerea celor care au avut poziţii de decizie pīnă acum, sau s-au īmbogăţit murdar, dar poate nu şi a celor care au fost doar simpli membri ai unor partide, pe perioada cīnd acestea nu erau la putere.

 

10.) Personal, nu mai sīnt dispus să mă implic, decīt punīndu-mi experienţa şi credibilitatea īn sprijinul formării unui eventual bulgăre şi oferindu-mi părerile celor interesaţi. Nu mă explic aici, dar pot garanta că mă voi ţine de cuvīnt. Cine mi-ar observa activitatea, ar vedea ca mi-am risipit 22 de ani īn van. A venit rīndul altora sa intervină. Sper că veţi vedea, īn declaraţia mea fermă că nu vizez nici o poziţie (nici măcar de "arbitru"), un semn de prudenţă, ci garanţia lipsei intereselor personale īn lansarea acestui mesaj.

 

4.Cīteva precizări pentru orientarea celor ce nu vor să-şi piardă timpul pe aici

 

Ce NU īmi propun īn acest spaţiu:

 

1.) Nu vreau să punem la cale o revoluţie, o lovitură de stat, o dictatură militară , etc. Nu numai din prudenţă, pentru a nu intra sub incidenţa codului penal actual şi justifica eventuale represalii. Ci mai ales pentru că nu cred nici īn şansele, nici īn rostul unor astfel de aventuri, īn contextul Romāniei de azi. Voi da explicaţii īn altă parte. Cei dezamăgiţi de această poziţie īşi pot căuta īn altă parte asocierile.

 

Eu am īn vedere doar revoluţia politică: ridicarea unei mişcări noi, care să propună romānilor un program ferm si coerent de eliberare a instituţiilor, de uzurpatorii care au acaparat Romānia, distrus economia, blocat justiţia, jefuit populaţia şi aservit ţara - delicte grave ce trebuie combătute şi penalizate. Programul fiind propus şi explicat continuu populaţiei, susţinut şi din poziţia de opoziţie, pīnă la atingerea majorităţii, cīnd aplicarea lui devine posibilă şi chiar obligatorie - īn mod democratic. Numai mandataţi de cetăţeni conştienţi putem corecta regulile jocului.

 

2.) Nu doresc ca o astfel de mişcare să fie organizată aici, detest astfel de ambiţii vane, din cauza cărora nu reuşim să opunem crescător rezistenţă faţă de falsa democraţie. AER nu este o formaţiune sau un grup, ci doar o acţiune de sprijinire a unui eventual curent de federalizare, de punere īn contact a grupurilor care vor democraţie reală, evadare din farsa multipolară fesenistă care distruge Romānia. Grupuri care deocamdată nu reuşesc să se cunoască, sprijine, coordoneze, respecte, unească . Militez pentru alierea acestor grupări, dacă există şi sīnt conduse de persoane responsabile şi lucide, īn proiecte concrete, pentru alcătuirea unei mase critice care să dea īncredere romānilor- că au īn fine o alternativă, că nu mai au de ales īntre degetele aceleiaşi mīini rapace.

 

3.) Nu doresc să conving pe nimeni să continue sau să oprească lupta de emancipare (combatere a patologiei). Face fiecare după cum īi dictează conştiinţa. Chiar eu nu sīnt optimist , avīnd īn vedere experienţa mea şi istoria recentă, dar īncerc sa-mi fac datoria pīnă la capăt, īnainte de a mă retrage de pe un front pe care am aşteptat atīta timp combatanţi. Cred că trebuie să nu cedăm disperării, dar nu e bine nici să ne irosim forţele īn van, din entuziasm naiv sau patima orbitoare. Pledez pentru responsabilitate lucidă, contra simplismelor şi superficialităţii.

 

Voi expune insistent obstacolele care stau īn calea īntreprinderii pe care am dori-o, cu riscul să scot din fire musafirii. Nu văd altă cale de a aborda o problemă complexă, decīt de a o īnţelege īn profunzime. Mai bine nu īncerci - dacă nu ai şanse, īţi menajezi forţele pentru un moment mai bine pregătit... sau īţi reduci pretenţiile. Sau faci altceva - care te īmplineşte.

 

Dacă nu reuşim să convingem populaţia că ar putea trăi altfel, atunci măcar, conlucrīnd la o problema teribil de grea, să ne simţim mai puţin singuri.

 

 

5. Explicaţii despre ce NU este acest spaţiu

 

Insistenţa domnului Gilbert Dragoş Dumitru, care doreşte ca Acţiunea pentru Eliberarea Romāniei să devină o mişcare coerentă, centrată aici, scoate īn evidenţă ambiguităţi ale demersului meu, obligīndu-mă la explicaţii suplimentare.

Folosirea sintagmei substantivale, prescurtată AER, lasă loc nedeterminării privind intenţia mea imediată sau finală. Cea mai bună dovadă este că, atunci cīnd am lansat-o prima dată , după manifestaţia din 2004 la Montreal, era mai curīnd vorba de "Haide să eliberăm Romānia!":

http://www.piatauniversitatii.com/paer/

Şi la fel strigasem din 1990 pīnă atunci…

Dar acum mi-am propus altceva, mult mai modest şi totuşi, probabil, īncă mult prea ambiţios…. "Acţiunea de eliberare a Romāniei" are loc unde se găseşte cineva care şi-o asumă, este un fenomen fără legătură cu mine sau cu teoriile mele, un ansamblu de făptuiri la care eu doar fac referinţă generic, căreia īi este dedicată acţiunea mea explicativă, de constituire a unui sistem de cercetare colectivă civică.

 

S-au cerut multe, patetic, in Piaţa Universităţii, īncepīnd cu "Jos Comunismul!"….Am vrut şi eu, ca atīţia alţii să punem capăt non-combatului care permite distrugerea Romāniei, fără nici o rezistenţă. Să iasă gīnditorii la acţiune şi să īnceapă activiştii să gīndească. Dar gīnditorii nu mai ies, văzīnd cit de bezmetic se acţionează iar activiştii nu-i mai solicită, vazīnd cīt de egotici sīnt.

Dar ce īnseamnă toţi aceşti "să luptăm", "ar trebui pornit", "lucru de făcut", "faceţi asta!"- acoperiţi cu substantive ca "ieşirea", "lupta", "acţiunea"? Cum de nu a ieşit nimic din atītea strigăte şi īndemnuri? Cum de sīntem īn acelaşi punct deşi reclamăm continuu urgenţa, la fel de dezbinaţi după nenumărate apeluri la unire, de neputincioşi după atītea scremete combative? Cum de nici istoria nu a copt o condiţie umană mai frumoasă?

 

Deja īn plaforma AER, semnalată mai sus, am īncercat să abordez aceste īntrebări privind ineficacitatea noastră, fără a-mi da seama că dau demersului meu un sens nou, prioritar analitic. Că īntre timp, eu vreau să īndemn la cooperare īn īnţelegerea unei probleme, pentru ca apoi, cine vrea, să o rezolve, folosind clarificarea obstacolelor pe care pīnă acum nu le-am tratat adecvat.

Astfel am ajuns la lansarea acestui spaţiu facebook pentru a intra īn contact cu alţii care simt nevoi similare, operaţie pe care, dacă apar suficienţi parteneri, să o completez cu lansarea unui forum care să poată susţine o discuţie bine structurată despre strategia deblocării acţiunilor pentru eliberarea Romāniei.

Deci de data aceasta, apelul meu a devenit "Haide să discutăm despre cum ar trebui să acţionăm!" - şi admit/constat că lucrul acesta creează confuzii şi dezamăgiri.

Nu prea dau peste colegi, care să fi ajuns şi ei la concluzia că ar trebui să gīndim temeinic, īmpreună, īnainte de a ne mai agita steril. Dimpotrivă , văd că s-a adīncit pripa , probabil din uzură , īncīt nici măcar cei care au trăit rispirea ocaziei din 1989 nu par a fi tras lecţiile de rigoare. Iată-i rispindu-şi ultimele puteri īn războiul dintre ramurile FSN…. Ceea ce face analiza profundă a situaţiei şi mai necesară.

 

Deci pecizez, cu scuze dacă am fost neclar, că spaţiul AER si forumul AER nu sint acţiuni directe de eliberare a Romāniei ci instrumente pentru sprijinirea discuţiei despre ce e de făcut ca să crească un curent de eliberare. Numai atīt- vor spune oamenii de acţiune? Ar fi grozav dacă am putea face bine măcar atīt- aici. Restul să facă fiecare unde şi cum crede că e bine.

Dominaţia mafiei este din cīnd īn cīnd scuturată de revolte populare, orbeşti. Lideri providenţiali tot apar, vor apare īn continuare. Se va găsi cine să se arunce īn volbură , stīrnind entuziasmul celor care aşteaptă căpetenii. Aş fi mulţumit dacă unele dintre ele si-ar īnţelege mai profund menirea sau şi-ar ameliora mijloacele, ca urmare a discuţiilor despre AER.

 

Dar pentru că aşa ceva să se poată īntīmpla, ca nimeni să nu se creadă capturat, trebuie să fie clar că aici nu este cartierul general al unei mişcări, unde se fixează obiective, ci o īncercare de a instala un sistem de sinapse, pentru cei care simt nevoia să coopereze mai bine structurat , īn acţiune sau īnţelegere, cu grupări similare, īn vederea răsturnării regimului putred. Operaţia finală vizată neputīnd fi decīt… radicală. Patologia socială trebuie tratată viguros. Pentru ca acest lucru să fie clar, am folosit premeditat cuvīntul "eliberare", care trimite direct la experienţele de scoatere a unei ţări de sub dominaţie externă şi parazitare internă, prin insurecţie, răscoală sau revoluţie politică .

Īn contextul actual, am īnceput discuţia cu a treia cale, a ridicării unei formaţiuni cu platformă revoluţionară, pe care populaţia nemlţumită să o impună democratic, prin alegeri.

Pentru că, pe de o parte, nu am multe de spus despre revoluţiile de stradă şi pe de alta, mă stupefiază că de 22 de ani nici măcar nu se īncearcă o eliberare pe cale politică, varianta cea mai constructivă şi mai legitimă.

 

Ioan Roşca, 2 August 2012

 

6. Ale precizări - exemplul combaterii īmprumuturilor criminale

 

M-am abţinut pīnă acum de la a face propuneri de măsuri pentru salvarea Romāniei sau chiar pentru numitorul comun al platformei pe care s-ar putea federaliza forţele care doresc eliberarea ei. Am expus de mai multe ori motivele pentru care nu avansez eu astfel de idei aici, deocamdată:

- să nu defocalizez/deturnez discuţia de la tema ei principala: care sint motivele pentru care nu apare o alternativă politică antisistem şi cum pot fi contracarate?

- să nu creez suspiciunea că aş vrea să-mi impun plaforma politică personală, captīnd īntīi interesul, prin insistenţe ipocrite pe tema agregării.

 

Īntre timp īnsă, constat că se produc alte fenomene nedorite:

- unii au impresia că nu am nici o idee-părere despre cum ar trebui abordate problemele pe care le ridic, ceea ce e injust, pentru cineva care se străduie de atīta timp să se gīndească şi la soluţii

- alţii au impresia unui puternic negativism, reducerii la critici fără dorinţă de construcţie, ceea ce nu corespunde poziţiei mele axate pe realism si căutare de profunzime.

Fără a părasi intenţia meodologică de a nu discuta īncă soluţiile, ci a repertoria īntii problemele cu care ne īnfruntăm, dau aici un exemplu de cum văd eu continuarea procesului analitic, adică formularea unor căi de rezolvare. Am ales tema īmprumuturilor īnrobitoare, din lista celor peste o suta de fişe pe care le am īn lucru, de mulţi ani:

 

Ce am putea face pentru remedierea acestei boli?

1- să combatem energic si inteligent propaganda pentru īmprumuturi la cămătari internaţionali geostrategici, explicīnd clar publicului neiniţiat cum işi fac lucrarea nocivă.

2- să clarificam criteriile de clasificare a cazurilor īn care merită să faci īmprumuturi: cīnd ai garanţia că banii nu sīnt sifonaţi de mafia care paraziteaza statul şi că proiectele finanţate astfel aduc, cu probabilitate mare, cīştiguri (văzute īn ansamblul efectelor socio-economice) mai mari decīt dobīnzile; sau cīnd există o situaţie de calamitate care reclamă o intervenţie salvatoare.

3- să lămurim problema metalegală a īmprumuturilor făcute de o generaţie, īn contul alteia. Să milităm pentru ca publicul să īnţeleagă ce este īn neregulă moral aici şi ce este toxic pentru destinul unei naţiuni. Să promovăm si să concretizăm principiul: cine īmprumută şi foloseşte - răspunde şi plăteşte. Nu se poate să trăim pe spatele strănepoţilor noştri.

4- să lămurim problema "datoriei odioase" făcute de reprezentanţi ai unui stat īn interesul unor speculatori externi şi a unor căpuşe interne (sau pentru achiziţii utilizabile īmpotriva poporului). Observind cazul Islandei sau al Ecuadorului, să statuăm principiul anulării acestor datorii publice, făcute īn interes privat şi să īl īmplīntăm īn Constituţie. După care, să intărim prevederile codului penal pentru penalizarea celor care pun la cale jefuirea populaţiei prin astfel de manevre.

5- Să nu ne limităm la aplicarea punctului 4 către viitor ci să īl folosim fără timiditate pentru anularea unor tranzacţii odioase făcute in trecut prin care Romānia a fost jefuita de sus. In acest scop sa facem Comisii de Audit riguros.

6 - Să formulăm clar in Constituţie şi īn legi faptul că orice īmprumut făcut pentru Romānia nu poate fi condiţionat de clauze īn afara obiectului său concret . Orice grup de interese care īncearcă să ne impună măsuri antisociale sau antinaţionale īn numele plăţii unui īmprumut, să aibă de a face cu prevederile legii de la noi, adică să poată fi condamnat penal.

7 - Să impunem īn Constituţie interdicţia absolută ca să se poată face īmprumuturi īn interes public, cu clauze secrete. Chiar si discuţiile preliminare trebuie să fie integral publice.

8 - Să impunem īn legi criterii clare de selecţie a īmprumutătorilor, cu prioritate pentru interesul, autonomia şi sudura comunităţii naţionale. Oricīnd să fie preferat īmprumutul de la populaţie (bonuri de tezaur, bănci populare, etc.)

 

Sper ca acest exemplu sa sugereze cum vad eu partea constructivă a problemei platformei unui partid antisistem, cuprinzind astfel de proiecte de masuri pe toate punctele de interes . Si de ce nu īnţeleg ce vor agitatorii civici apolitici. Cum vor ei sa rezolve problemele daca nu susţin o formaţiune care să impună in parlament astfel de legi? Observaţi de ce toată lumea evita astfel de precizari: de frică. Cine mai vine īntr-o mişcare care-şi trădează astfel de intenţii? Roiul mercenarilor şi agenţilor va demasca imediat "populismul" acestor măsuri. Etc

 

Ca atare eu voi reveni la tema spaţiului AER: de ce nu apare o alternativă antisistem autentică ?

 

Ioan Rosca, 10.08.12

 

7. Explicaţii retroactive

 

Analizīnd discuţiile care au avut loc īn grupul facebook AER

(http://www.facebook.com/groups/367470513272109/)

de la īnfiinţare pīnă acum, constat că nu am reuşit să īmi fac īnţeleasă metoda de abordare a problemei eliberării Romāniei- īn acest proiect de cercetare colectivă. Drept pentru care, revin cu o explicaţie de sinteză, care ar trebui să permită fiecăruia să aprecieze dacă merită sau nu să participe la acest dialog.

 

O ţară poare fi ocupată, un stat poate fi uzurpat, o comunitate poate fi capturată , un organism social poate fi cotropit viral īntr-o varietate de moduri şi cu multe grade de profunzime. Deja aici apar diferenţe de percepţie, unora situaţia noastră părindu-li-se tolerabilă, sau nu foarte diferită de ce trăieşte omul, dintotdeauna, peste tot. Eu sīnt printre aceia care simt ca ne surpă o catastrofă - care combină degenerarea globală cu una locală. Unul din scopurile mele este să amintesc (scot īn evidenţă) gravitatea agresiunii la care sīnt expuşi cetăţenii Romāniei, adīncimea patologiei sociale de combătut, greutatea sarcinii de īnsănătoşire a sistemului colectivităţii parazitate.

Dar de constatarea bolii… avem parte din plin. Importante sīnt demersurile pentru vindecare.

 

Eliberarea ar putea avea loc (poate fi concepută, sau īncercată) pe mai multe căi:

1 prin victoria īn alegeri a unei formaţiuni politice care să susţină o platformă de eliberare

2 prin revoltă populară, răscoală , insurecţie, revoluţie, război civil

3 pe cale moral-informaţional-educaţională, printr-un val de modificare a conştiinţelor

4 prin reforme economice - redistribuirea averii care dă puterea- unei pături mijlocii

5 prin alianţe internaţionale cu forţe mai eficace, aflate īn luptă similară

6 prin comploturi subterane, urzite īn cine ştie ce organizaţii secrete

7 prin lovitura de stat şi dictatură militară

8 prin uzura şi decăderea mafiei acaparatoare

etc

 

Impresia adepţilor unora dintre aceste căi (politică, revoluţie, educaţie, distributism, activism mondial, complot, armată, uzură, etc.) că eu aş crede numai īn calea 1 şi că scopul spaţiului facebook AER e să militez pentru ea- este total greşita, rezultat al unei īnţelegeri superficiale.

Nu pledez pentru calea 1 ci vreau să discutăm despre ea temeinic, ca un posibil drum spre ieşire.

Sīnt perfect conştient că situaţia este prea complexă pentru ca abordările simpliste să aibă şanse şi īncerc să semnalez efectul acestei complexităţi. Este neproductiv a vedea căile 1-8 drept concurente , antagonice, exclusive, să pledezi contra uneia (şi există slăbiciuni īn toate) īn apărarea alteia (şi există argumente pentru toate)- īn loc să meditezi la modul īn care ar putea (ar trebui) să fie īntărite şi īmpletite.

Eu explorez o strategie de limpezire a subiectului, rugīndu-vă continuu să nu ne rătăcim de la ea. Pornind de la īntrebarea de bază (scopul fundamental) : "Cum am putea elibera Romānia?", pusă īn trecut, am atacat acum o īntrebare derivată: "De ce nu se īncearcă, cu adevărat, calea eliberării democratice?".

 

Īnainte de a fi decimaţi īntr-o revoluţie care să scoată deasupra un nou val de profitori, sau de a ne măcelări īntr-un război civil, sau de a ne educa… invers decīt ne īnvaţă viaţa toxică, sau de a īmpărţi echitabil avuţia comună, sau de a complota īn subterane īmpīnzite cu securişti, sau de a instala-militar o dictatură, sau de a aştepta decesul natural al căpuşei - de ce nu īncercăm calea pe care sistemul o pretinde deschisă?

Ea pare principial simplă (clară):

1a. Strīngem rīndurile, noi cei revoltaţi de cum merg lucrurile (contestatarii antisistem) şi formulăm īmpreună un Program al schimbării. Găsim numitorul comun care ne permite agregarea (evitīnd ceea ce ne contrapune), īl limpezim , completăm şi promovăm;

1b. Construim o formaţie politică (prin federarea/alierea grupurilor interesate de eliberare) o organizăm, promovăm , urcăm pe scara popularităţii. Concepem contracte politice care să nu permită trădarea programului;

1c. Participăm la alegeri īn cadrul dat, luptīnd -īn paralel- pentru schimbarea cadrului (eliminarea obstacolelor puse īn calea creşterii formaţiunilor antisistem autentice) ;

1d. Intrată democratic īn parlament, īn primarii, īn alte instituţii, mişcarea de eliberare īncepe să acţioneze īn spiritul programului, putīnd să īl realizeze complet- şi legitim- după ce cucereşte majoritatea.

 

Este clar că ne īmpiedică obstacole redutabile să realizăm acest scenariu, din moment ce nu am reuşit nici un pas īn această direcţie, aparent liberă, de 22 de ani.

Este fundamental să īnţelegem ce ne blochează, īn toate cazurile:

A. Ca să putem depăşi obstacolele, atacīnd şi realizīnd calea 1- dacă se poate;

B. Ca să nu ne mai irosim energia şi timpul militind pentru calea 1 - dacă nu se poate;

C. Ca să ne ducem bine orientaţi spre căile celelalte, după ce am dovedit ca nu avem de fapt soluţia democratică;

D. Ca să ne īnţelegem condiţia politică.

 

E jalnic să ajungi la carnagiu… numai din cauza neputinţei de a organiza o eliberare politică. Şi nici nu eşti legitim acaparīnd puterea aşa - chiar dacă pretinzi că reprezinţi "poporul".

Pe de altă parte, īnţelegerea solidă a situaţiei noastre reale e utilă chiar şi īn cazul răspunsului negativ la problema derivată. Dacă DEMONSTRAM că, īn ciuda aparenţelor, NU SE POATE ELIBERA ţara īn mod democratic, teza legitimităţii sistemului este spulberată !

Dovedind că sīntem īntr-o capcană acoperită cu falsuri "democratice", am justifica, prin legitimă apărare, metodele celelalte - inclusiv a răsturnării violente. Am deconspira adevărata conspiraţie. Am justifica asaltul primitiv al unei puteri care nu ne-a permis să coagulăm civilizat voinţa unei majorităţi menţinute īn confuzie paralizantă.

 

Īnsă agenţii conservării structurilor de care profită paraziţii noştri vor face totul ca să nu ne lămurim. Inclusiv boicotīnd discuţii ca aceea din spaţiul AER.

 

Ioan Roşca, 24 august 2012

 

8. Situatia proiectului AER

 

Am īncercat să-mi găsesc parteneri romāni pentru cercetarea despre īnsănătoşirea Romāniei.

 

Există mulţi critici ai sistemului actual, care sīnt covinşi că sīntem victimele relelor intenţii, ale maşinaţiunilor profitorilor, ale comploturilor, sau ale regulilor nocive de joc socio-politic-economic-intelectual. Dar prea puţini dintre aceştia sīnt dispuşi să studieze atent şi piedicile ne-premeditate, īn calea instalării unei lumi mai bune, viciile de principiu ale socialităţii, efectele animalităţii, individualismului, nihilismului sau gregarităţii, patologia fenomenelor sociale,  limitările antropologice si aporiile (paradoxurile, ambiguităţile, īnfundăturile) conceptuale. Denunţă īnşelăciunile politice, bancare, mediatice, criticind abuzurile constatabile - dar nu simt nevoia (nu au capacitatea) de a propune soluţii, ceea ce i-ar sili să dea faţă cu celălalt tip de probleme, care nu se rezolvă nici după ce am scăpa de escroci.

 

Pe de alta parte, de regulă, nu-i vedem implicīndu-se īn critica frontală a şarlataniei celor puternici, pe cei capabili să deceleze probleme mai fine ca : paradoxul prizonierilor (raportul īntre interesele personale şi ale comunităţii); efectul suprapopulării sau al gravitaţiei egotismului - asupra moralităţii; efectul discrepanţei comerciale dintre producţia de bunuri artizanale - la bucată, cele fabricate īn masă  dar cu consum de resurse, şi produsele intelectuale ( reproductibile ilimitat, fără costuri); efectul varietăţii opiniilor şi intereselor asupra legitimităţii şi suportabilităţii compromisului social - pe masură ce suprafaţa de decizie comună este mai mare; efectul organizării vieţii la scară mare asupra posibilităţilor de supraveghere reciprocă - intru veghea morală; contradicţia dintre bunăstarea unui grup şi a celor adverse (la ultim nivel, dintre umanitatea servită şi restul vieţuitoarelor folosite); rolul ameninţărilor externe (imperiale, corporatiste, etc.) īn determinarea coagulării excesive, care scoate din cursa economică şi politică entităţile colective mici; contradicţia dintre autonomie şi integrare; efectul plasticităţii limbajului, fragilităţii valorilor şi fabricabilităţii sensurilor; bumerangul formalizării vieţii, īntru evitarea arbitrariului, absenţa unui capăt prim al cercului vicios, efectul nociv al conştiinţei conştiinţei asupra candorii axiologice etc. etc.

 

Ambele categorii de intervenienţi au de pierdut din cauza reducţionismului care-i face să neglijeze cealaltă latura a problemei politice.

 

Contestatarii superficiali - se compromit (devin necredibili) eludīnd faptul că există şi obstacole  obiective redutabile īn calea instalării unei societăţi juste, frumoase, reuşite.  Rămīnīnd īn zona locurilor comune (a denunţării repetitive a incorectitudinilor puterii), dīnd explicaţii puerile sau incomplete (deci incorecte) a fenomenelor supărătoare,  perorīnd găunos despre "revoluţii" (fără a putea pune pe masă un proiect de societate), ei sīnt uşor de neutralizat de către propagandiştii puterii- care nu au decit să le scoată īn evidenţa erorile de raţionament şi simplismul cronic.

 

Analiştii colaboraţionişti - se compromit (devin necredibili) eludīnd faptul că, pe līngă fenomenele de principiu disecate, există minciună, farsă, manipulare, īnşelăciune, domesticire, complot, abuz, uzurpare - care au un rol esenţial īn blocarea drumului către mai bine. Cum -īn genera - nu e vorba de cugete banale (īn afara de cazul mercenarilor ideologici de duzină), este foarte probabilă premeditarea acestei eludari laşe, cu sens opus faţă de cea a activişilor (circotaşilor) compulsivi.

 

Evitīnd să supere structurile de putere, propovăduind inexorabilitatea istoriei şi inexistenţa unor vinovaţi nominalizabili, teoreticienii "neutri" surpă credibilitatea eventualelor lor observaţii corecte privind carenţele fiziologiei sociale.

 

Eu militez pentru īmpletirea acestor două abordări a problemei politice. Caut colegi care să ştie că sīntem şi victima unor fărădelegi distructive dar şi a unor probleme grele, fără de soluţie (pīnă acum). Impletirea aceasta e necesară şi pentru că profitorii (paraziţii parcului uman) folosesc din plin limitele  operaţionalizabilităţii ideilor de dreptate, corectitudine, solidaritate, calitate, rechinii īnoată abil īntr-un ocean de confuzii.  

 

Constatīnd cīt de puţin sīnt inţelese modurile īn care limitările intrinseci (perene sau contextuale) ale socialităţii sint exploatate parvenitist, şi cīt de expresiv este eşecul căutărilor politice- īn istorie, am ajuns la concluzia că problema pe care revoltaţii ar dori-o rezolvată… trebuie īntīi īnţeleasă mult mai bine.

 

De ce nu am reuşit să facem nimic de 23 de ani , de cīnd ne văităm/zbuciumăm că Romānia e distrusă şi ar trebui salvată, eliberată de dăunătorii dinăuntru şi dinafară, care o răpun- ca să o poată jefui mai eficace?  De ce, pe de altă parte, nici īn jurul nostru , īn lumea "civilizată", socialitatea nu merge spre bine, modernitatea luīnd direcţii coşmareşti, condiţia umană degradīndu-se, cadrul putred internaţional neoferind Romāniei şansa de a se īnsănătoşi nici dinspre exterior.

 

Dimpotrivă, contribuie la amplificarea bolilor interne, dedīndu-se pofticos la ciugulirea muribundului.  Trebuie să existe nişte motive pentru acest insucces colectiv monumental, pentru ca această prăbuşire īn hău a conştiinţei aspirante spre īnalt, nişte piedici redutabile , vizibile sau invizibile (mai exact-īnţelese şi neīnţelese) care īmpiedică salvarea.

 

După două decenii de zbucium steril şi nenumărate irosiri şi erori, mi-am spus ca aş mai putea contribui doar studiind sistemul acestor dificultăţi, la care stau cu spatele cei care cred (sau pretind…) că sīnt īn căutarea unei soluţii. Mi-am propus să lucrez metodic, cīt mai riguros posibil (īntr-un domeniu expus erorii, relativităţii, ambiguităţii, fluidităţii, interpretabilităţii), stabilind un catalog al obstacolelor din calea emancipării noastre. Nu am motive să fiu optimist privind utilitatea imediată a demersului meu, sau vanitos - privind importanţa lui. Dar atīt mi-a mai rămas de făcut pentru o imaginară viitorime īn căutarea ieşirii către nobleţe, care ar putea folosi şi munca mea (sau a altora care ar folosi-o īn documentare), īn bucătăria ei analitică. 

 

Nu ştiu cum putem īntoarce spirala degenerativă (oameni tot mai răi şi urīţi producīnd o realitate tot mai urīta condusă de reguli de joc tot mai rele, care produc oameni şi mai răi/urīţi) īncīt să plece pe dos: reguli tot mai bune/drepte , care să producă o realitate tot mai frumoasă, care să producă oameni tot mai  buni, care să producă reguli şi mai bune. E o problemă de o complexitate zdrobitoare,  pe care nărăviţii simplismului o atacă steril, sperīnd ca oamenii mai răi vor face miraculos reguli mai bune, sau că regulile mai rele vor face miraculos oameni mai buni. Depăşit total de o asemenea provocare (īncă nerezolvată acceptabil, de mii de ani), m-am retras pe poziţia de a contribui la abordarea ei raţionala.

 

Lucrarea concretă pe care o am in vedere, ca livrabil, īn spaţiul AER, ar urma să fie compusă din două părţi:

 

1. Lista obstacolelor īn calea eliberării - expuse pe scurt, dar structurat  (vezi o versiune de lucru la https://www.facebook.com/groups/367470513272109/doc/459356997416793/)

 

2. Colecţii de semnale comentate (de presă, Internet, etc) reflectīnd situaţii exemplificatoare (un extras īn lucru din aceste sinteză a fost publicat pe 22 mai la :http://www.piatauniversitatii.com/news/)

 

Perfect conştient de dimensiunea proiectului, am sperat ca aş putea atrage īn el nişte camarazi de cercetare. Am păstrat, poate greşit,  titlul AER (Acţiunea pentru Eliberarea Romāniei) deşi am schimbat postura faţă de subiect (faţă de proiectul cu acelaşi nume lansat de mine īn 2004: http://www.piatauniversitatii.com/paer/, iniţiat īn 1990 cu "Partidul renaşterii spirituale ":http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1989-1990/docs/part_ren_spirit_platforma.htm şi cu mişcarea "Alternativa 90" : http://www.piatauniversitatii.com/ico/p1989-1990/docs/alternativa90_var2.htm), trecīnd de la provocarea pentru acţiunea de eliberare la pregătirea posibilităţii ei.

 

Experienţa slabei participări īn forumul www.piatauniversitatii.com si valul de entuziasm pentru facebook, m-au determinat să folosesc acest instrument bont de comunicare, deşi , ca expert īn domeniul sistemelor tele-informaţionale, ştiu că este neadecvat pentru coagulări de faguri de gīnduri şi de roiuri de gīnditori.

 

Singura soluţie pentru a recupera rodul dialogurilor luate la vale de torentul facebook a fost să arhivez discuţiile interesante la care am luat parte, organizīndu-le tematic. Sīnt pe cale de a lega baza de semnale, adnotări şi discuţii cu structura de obstacole propuse analizei. Cīnd termin, voi plasa lucrarea īn spaţiul public.

 

Din cīte văd deja, rezultatul pare oarecum impresionant.  Nu numai că potenţialii cititori vor dispune de un repertoriu bine structurat al obstacolelor īn calea eliberării noastre de bolile socio-politice, dar vor avea la dispoziţie şi multe exemplificări ale fenomenelor repertoriate. Singura problema este că multe linkuri nu vor mai duce la documente, caci īn mod metodic, cei care difuzează informaţii pe internet īşi şterg urmele. Am īncercat la un moment dat (prin 2005) să copii integral articolele spre care trimite o adnotare, ca să nu se piardă contextul. Dar am fost somat să respect drepturile de autor, adică să mă rezum la cīte un mic extras dintr-un articol destinat dispariţiei, după ce-şi face lucrarea de "informare".

 

 

Dar nu aceasta e problema cea mai mare pe care o am, ca să īnaintez īn acest proiect.

 

Nici timpul pierdut , nici audienţa redusă (puţini īnscrişi, dintre ei- puţini contributori la dezbatere, dintre ei- puţini urmăritori ai analizei integrale- fiecare urmarind, din cīnd īn cīnd, doar textele trimise pe email de facebook)….

 

Marea problemă ţine de īncrederea mea, nu numai īn eficacitatea, ci īn legitimitatea demersului.

 

Pe măsură ce fresca pe care am vrut să o clădesc a īnceput să prindă contur, multitudinea, varietatea şi importanţa obstacolelor scrutate (şi a exemplelor care revelează realitatea şi importanţa lor) a īnceput să fie intimidantă… Un astfel de compendiu de "motive pentru care nu am putut", frizīnd extensia spre "motive pentru care nu se poate", poate produce un efect de descurajare.

 

Chiar dacă eu am vrut cu totul altceva, ca amator de luciditate si cinste, recunosc că există aici pericolul ca demonstraţia mea temeinică să fie demobilizantă, să taie cheful activiştilor să se mai irosească pe un front pe care īl descoperă nepregătit, deci fără mari şanse-  īn caz de război. Continui să cred (raţional) că nu e atīt de gravă pierderea, pentru că activiştii au beneficiat de orbire pīnă acum şi nu au făcut mai nimic. Singura şansa de a cīştiga o confruntare cu importantă dimensiune conceptuală, tot īnarmarea conceptuală este, deci cunoaşterea cīt mai completă a realităţii.

 

Aceste consideraţii logice, se lovesc īnsă de o constatare sinistră: compendiul piedicilor īn calea eliberării noastre a reuşit să mă demoralizeze chiar pe mine! E drept că sīnt cam uzat, dar am motive să mă īntreb dacă medicamentul la care lucrez nu are efecte colaterale nocive. Unora le-ar putea pica greu ideea că e posibil să nu reuşim să oprim degradarea condiţiei umane, să evităm eşecul speciei. Cīţi s-ar salva printr-un pariu de tip Pascal: efortul merită şi dacă reuşita nu e sigură?

 

Regret că am dezamăgit pe aceia care se aşteptau ca aici să punem la cale iute eliberarea Romāniei, să deschidem frontul. Dar şi eu sīnt dezamăgit de cīt de puţini doresc să se dedice cercetării piedicilor care īmpiedică declanşarea unei confruntări cu rost/şanse.

 

Puneţi-vă şi īn situaţia mea. Să iroseşti restul vitalităţii tale, pentru a fabrica un lucru pe care vei fi poate silit să-l arunci la coş, o dată terminat, ca să nu facă mai mult rău decīt bine….

 

Nu datoram nimănui o astfel de sinceritate, la rīndul ei potenţial toxică. Dar īncerc să mai sper că zbuciumul meu ar folosi măcar unuia care va merge mai departe.

 

Ioan Rosca, 13.07.2013

 

9. Unitate īn frontul antisistem?

 

Este evident că regimul fesenist multi-partinic care continuă genocidul comunist prin distrugere economică, socială si morală,  ridicīnd munţii averilor de tranziţie, nu poate fi răsturnat, fără asocierea īn acţiune comună (fără contopire) a forţelor (firave si dezbinate) care īl contesta. Dar este cooperarea posibilă, avīnd īn vedere contradicţiile normale de viziuni , interese şi ţeluri - pe de o parte si - pe de altă parte- tipica noastră  īmpotmolire īn vanităţi, veleităţi, obtuzităţi, nimicuri?

 

Să facem un tur de orizont:

 

"Distributiştii" promovează democraţia economică, deci capitalismul puternic distribuit- īmpotriva celui concentrat corporatist, urmărind īntărirea clasei mijlocii. Dar spun unii (şi aprobă alţii): nu avem cum lua īnapoi ce s-a jefuit īn tranziţie (sau recupera ce s-a distrus) deci planul Cojocaru al īmproprietăririi cu capitalul necesar lansării micilor afaceri- este utopic.

 

"Libertarienii" sau "liberalii" luptă pentru recucerirea libertăţilor maxime ale individului, reduse progresiv, īn numele securităţii şi normativizării, sau-respectiv pentru competiţie economică fără oprelişti. Dar spun unii (şi aprobă alţii): societatea e şi aşa prea individualistă, avem nevoie de īntărirea coagulării şi solidarismului. Sau de reguli şi mecanisme care să protejeze socio-jucătorii cinsitiţi.

 

"Īntreprinzătorii" reclamă normalizarea condiţiilor īn care se fac afaceri, cerīnd statului să folosească aparatul birocratic pentru a cataliza, nu a bloca (sau vămui mafiot) iniţiativa privată. Dar spun unii (şi aprobă alţii): cīţi dintre aceşti descurcăreţi procedează cinstit (deci sīnt factori de moralitate şi progres) īn condiţiile date? Mulţi dintre ei, īn goana după profit,  alimentează cangrena.

 

"Anarhiştii" denunţă falsitatea pretenţiilor statului de a gestiona fast societatea, arătīnd că instituţiile uzurpate lucrează de fapt pentru exploatarea eficace a cetăţenilor captivi. Dar spun unii (şi aprobă alţii): ei critică doar statul, nu şi condiţia umană care conduce la nedreptate, pentru care nu au soluţie. Şi pot fi denunţaţi ca potenţiali terorişti-justificīnd represiunea.

 

"Legaliştii" constată că īn Romānia domneşte liberul arbitru şi corupţia totală, īncīt legile sīnt numai pentru fraierii care nu se pot descurca printre ele.  Dar spun unii (şi aprobă alţii):  impunerea legii şi ordinii īn acest moment, īnaintea efectuării unui control general, cu confiscările şi epurările de rigoare,  s-ar traduce prin consolidarea averilor ilicite, īn numele legilor conservatoare.

 

"Proletarii" sau "egalitariştii" sīnt nemulţumiţi de nedreptăţile sociale acute ale capitalismului de tranziţie şi īn general de inechitatea competiţiei economice dintre peştişori şi rechini. Dar spun unii (şi aprobă alţii):  sīnt (prea) de stīnga, sīnt comunişti, au legătură cu medii toxice din occident.

 

"Nostalgicii" duc dorul vremurilor dinainte de 1990, constatīnd că situaţia lor materială s-a īnrăutăţit puternic, o dată cu distrugerea economiei, īn numele unei libertăţi găunoase.  Dar spun unii (şi aprobă alţii):   sint oamenii "noi", fără caracter şi nevrednici, formaţi de viaţa şi propaganda īndobitocitoare, care īmprăştie īn jur o gīndire nocivă.

 

"Peceriştii" de rīnd, care au fost ţistuiţi după 1990, şi īmpinşi spre solidarizare cu activiştii, arată acum că Romānia "eliberată" de comunism distruge tot ce s-a construit īn timpul dictaturii şi devine un iad- deci că romānii pot compromite orice organizare socială. Dar spun unii (şi aprobă alţii): sīnt legaţi de interesele nomenclaturii, care a păstrat puterea şi după 1990.

 

"Feseniştii" ordinari, cu "minerii" īn frunte, care au fost păcăliţi şi cumpăraţi ieftin de Ilieşti şi Romani cu promisiunea că nu vor vinde ţara şi vor păstra locurile de munca (dacă ni se sparge capul nouă, celor care am īncercat să scăpăm ţara de napīrcă) au ura celui trădat . Dar spun unii (şi aprobă alţii):  sīnt cei care au īmpiedicat după 1990 renaşterea, votīnd FSN , vinovaţi de tot ce se īntīmplă.

 

"Securiştii buni", ce se arată animaţi de sentimente patriotice şi civice, ar apăra interesele naţionale de jaful făcut de bandiţii dinăuntru, īn partenariat cu profitorii imperiali de afară. Spun īnsă unii (şi aprobă alţii):  securitatea a distrus Romānia mai tare ca orice alt duşman, lucrīnd pentru stăpīnii lagărului, nu pentru prizonieri. Vor doar să-şi legitimeze retroactiv abuzurile, ca fiind patriotice.

 

"Militariştii" deplīng micşorarea capacităţii de apărare, distrugerea industriei de armament, pierderea autonomiei īn numele… īntăririi şanselor de a o prezerva. Dar spun unii (şi aprobă alţii):de ce să cheltuim pe o armată care nu a apărat acest popor, agresat continuu,de aproape 70 de ani, şi care nu mai are nici o şansă īn războiul modern? Şi mai şi oblăduieşte securişti- ce vor pensii speciale.

 

Filonul "exilaţilor", al "diasporei" şi al "căpşunarilor"- reclamă ameliorarea legăturilor cu romānii plecaţi de tot sau la muncă, care sprijină ţara din exterior şi ar putea reveni acasă, dacă s-ar crea condiţii decente. Spun īnsă unii (şi aprobă alţii): după 1990 nu a fost nimeni obligat să plece, cine a făcut-o a acţionat pentru interesul lui personal, valul emigrării contribuind puternic la distrugere.

 

Filonul "cedaţilor" (din Basarabia şi Bucovina) sau a romānilor aflaţi de mult īnafara graniţelor- ar dori să fie tratat ca şi ceilalţi romāni, nu umilit de mafioţii care dau vize. Şi de pe ambele părţi ale Prutului se cere Reunificarea. Spun īnsă unii (şi aprobă alţii): Europa nu permite unirea, vrea frontieră pe Prut, moldovenii de acolo sīnt mancurtizaţi şi nu ne vor- şi ca reacţie la atitudinea Bucureştiului fesenist.

 

Filoanele "naţionalităţilor", minoritare şi majoritară, reclamă condiţii mai bune de īmplinire etnică. Spun īnsă unii (şi aprobă alţii): acordarea unor drepturi de grup, pe līngă cele individuale, introduce discriminări şi tensiuni , strică sudura cetăţenească.

 

"Ecologiştii" sīnt frămīntaţi de distrugerea ireparabilă a naturii sau de epuizarea resurselor, īn goana după profit maxim. Spun unii (şi aprobă alţii): aştia sīnt īn legătură cu mişcări suspecte dinafară, sīnt subvenţionaţi de cercuri oculte; iar cīnd sīnt sinceri -sīnt manipulaţi şi aerieni- nesizīnd prioritatea problemelor civice şi utopismul tezelor generozităţii generalizate.

 

"Religioşii" sau "ortodoxiştii" sīnt preocupaţi de decăderea morală şi de scăderea influenţei bisericii īn societate.  Spun īnsă unii (şi aprobă alţii): ei īncearcă să impună tuturor credinţe normative -īncălcīnd libertatea de conştiinţă. Şi pretind autoritate morală, deşi nu au combătut colaboraţionismul odios al şefilor bisericii, cu comunismul şi postcomunismul, ci au trecut pe afaceri. 

 

"Neo-naţionaliştii" sau "legionarii" denunţă distrugerea instinctului naţional, prin care se operează alienarea comunităţii, aservirea şi dezagregarea ţării. Dar spun unii (şi aprobă alţii): sīnt nişte extremişti, fundamentalişti, habotnici, incapabili de compromis, pentru că nu tolerează alte puncte de vedere. Sīnt penetraţi de securişti şi rău văzuţi īn "lumea civilizată", dominată de interese imperiale.

 

"Anticolonialiştii" īncep să īnţeleagă ce au vrut să spună activiştii din alte părţi ale lumii despre spolierea unei ţări dominate economic şi financiar, īn baza intimidării militare şi a cumpărării oligarhiei locale. Spun totuşi unii (şi aprobă alţii): aştia ar putea supăra, prin vorbe şi fapte, cercuri care să ne zdrobească mişcarea, cu mare uşurinţă. Căci puterea e deja mondială. 

 

Filonul "tinerilor", care se simt alienaţi īn societatea pe care le-au copt-o părinţii, marginalizaţi de capitalul bătrīnos, sătui de atīta murdărie socială, victime ale patologiei implementate cu bună ştiinţă. Spun īnsă unii (şi aprobă alţii): se dovedesc deseori superficiali, prost crescuţi, incapabili să īnţeleagă lanţurile cauză-efect şi să colaboreze cu generaţia celor care i-ar putea lămuri şi preveni.

 

Filonul "agricultorilor", care se văd siliţi să muncească pe degeaba, avīnd īn vedere lipsa de asistenţă īn organizare (credite, silozuri, seminţe, piaţă, etc), preţurile injuste practicate şi concurenţa neloială a produselor de proastă calitate alimentară importate. Dar spun unii (şi aprobă alţii): noi vrem să mīncăm ieftin la oraş, oricare ar fi metoda prin care se realizează asta. Şi la ţară, nu mai sīnt vechii ţărani…

 

"Consumatorii nemulţumiţi" sīnt revoltaţi de ce produse şi servicii sīnt distribuite şi promovate de maşinăria de marketing şi dresaj mediatic. Spun unii (şi aprobă alţii): orice restricţie a libertăţii comerciale ar fi o pierdere de libertate nefastă. Să lăsăm mīna invizibilă a pieţei să găsească natural calea spre consumul sănătos. Sau dimpotrivă, să combatem consumismul iresponsabil.

 

Filonul "beneficiarilor de servicii medicale" este profund nemulţumit de distrugerea sistemului de sănătate şi a industriei naţionale de medicamente ieftine, care a produs genocid şi discriminare (īn favoarea īmbogăţiţilor). Spun unii (şi aprobă alţii): nu avem de unde sau de ce pompa bani publici īn sistemul medical, să-şi plătească fiecare ce consumă (inclusiv bacşişul la medici- care altfel pleacă).

 

Filonul "iluminist", care prioritizează educaţia şi informarea corectă şi denunţă degradarea īnvăţămīntului, tabloidizarea presei şi degenerarea televiziunii aservite.  Spun unii (şi aprobă alţii):nu putem forma specialişti la tonă (unflīnd bursa diplomelor subţiri)- dacă nu mai avem industrie, şi nici cheltui pentru instruiri inutile. Iar media nu poate face educaţie, cu sila şi fără să facă şi propagandă.

 

"Constituţionaliştii" ar dori explicitarea īn legea fundamentală a unor principii sănătoase de convieţuire şi a mecanismelor de implementare. Pe care promotorii "puterii cetăţeanului" o doresc orientată către democraţie directă si contra falsei reprezentări.  Dar şi aici se formulează critici, privind fezabilitatea sau oportunitatea unui sistem referendar, eventual online (bine protejat). Ipoteza că poporul ar avea discernămīnt fiind considerată semn de "populism".

 

Şi aş putea continua mult timp acest inventar…..

 

Multe dintre nenumăratele observaţii, nuanţe, rezerve, prudenţe care īmpiedică colaborarea acestor filoane īntr-un război cu Sistemul la putere… or fi fi justificate. Dar ansamblul lor este exact reţeta pentru ca să nu se poată constitui o mişcare de eliberare, propunīnd romānilor o alternativă atrăgătoare, superioară şi viabilă.

 

Incīt mă intreb: ce doresc de fapt combatanţii de toate culorile, care se resping īntre ei?

 

Cīnd vor apare şi asmuţitori la revoluţie populară, capabili să īnchipuie strategii de coagulare adecvate?

 

Sau ne aflăm de fapt īntr-o īnfundătură de principiu,  din care omul format de istoria noastră (recentă) şi expus epocii actuale - nu are cum ieşi?

 

Ioan Rosca, 7 septembrie 2013

 

10. Inchidere a spaţiului facebook AER

 

     Se īmplinesc doi ani de cīnd am deschis spaţiul facebook AER, şi un an de cīnd ar fi trebuit să opresc această acţiune, conform planificării iniţiale. M-am văzut obligat la această prelungire, pentru ca să nu trag o concluzie pripită.  Dar nu mai pot şi nu mai are rost să continui. Cei care consideră că  este utilă o astfel de activitate, īşi pot face propriile spaţii de difuzare/dialog, mai mult sau mai puţin similar orientate.

 

      Obiectivele spaţiului au fost prezentate de la īnceput (la rubrica About). A fost foarte greu să le urmăresc coerent, mediul facebook fiind nepropice unei analize colective cumulative şi partenerii de dialog venind fiecare cu agende proprii. De exemplu- subiectul primirii in discuţie numai a celor care s-au identificat prin numele real, sau măcar printr-unul plauzibil, a generat o nedorită corespondenţă risipitoare de timp. Mai general am constatat că pe Internet, oameni -poate, altfel, politicoşi- nu consideră că  trebuie să respecte tema pusă īn discuţie.  Mulţi intervin numai pentru a promova linkuri sau a se răcori. Alţii primesc o sinteză de presă, fără a reacţiona vreodată (măcar cu un "mulţumesc")- probabil cred că efortul este mercenar.  Poate şi pentru că majoritatea spaţiilor sīnt ocupate de o sporovăială fără obiect precis, care degenerează iute īn gīlceavă, fiecare apărīndu-şi adevărurile. Intervin aici şi caracteristici romāneşti….

 

        Scopurile mele au fost:

 

1. Să cercetez motivele pentru care nu s-a declanşat , de atīta vreme, īn ciuda patologiei sociale/ economice/  politice/ morale produse de comunism/ tranziţie/ imperialism/ mercantilism- un curent de organizare a unei autentice rezistenţe, o "acţiune de eliberare a Romāniei";

 

2. Să sprijin convergenţa conştiinţelor şi forţelor care au astfel de aspiraţii dar nu reuşesc să se găsească şi federeze īn acţiune;

 

3. Să ofer celor care īncep acum lupta civică/politică observaţii rezultate din experienţa şi cercetarea mea, īncīt noua generaţie, prevenită,  īnţelegīnd mecanismele cu care se confruntă,  să acţioneze lucid şi eficace şi să poată descoperi soluţii la problemele grele, care pe noi ne-au īnvins;

 

4.  Să ilustrez- prin semnale de presă comentate-   modul īn care ar putea fi concepută o gigantică frescă a mīrşăviilor comise asupra noastră, care să alcătuiască un probatoriu zdrobitor īn faţa instanţelor penale care ar judeca tranziţia criminală sau măcar īn faţa istoriei;

 

5.  Să combat propaganda care, mistificīnd sensul fenomenelor, īn cadrul războiului pentru sens care completează lupta pentru putere,   īncearcă să ne domesticească şi īn plan intelectual. Am īncercat să demontez riguros teze perfide ca aceea că tranziţia criminală a fost realizată de forţe anticomuniste, care ar fi realizat īn 1989 o adevărată revoluţie- cīnd īn realitate securicomuniştii şi-au finalizat jaful genocidar după 1990. Sau teza că occidentalii (americanii) apară libertatea de ameninţarea rusă - cīnd īn realitate totul se reduce la lupta imperiilor după neocolonii.

 

        Consider că am  īmplinit punctul 1, că nu am reuşit mai nimic pentru 2,  că nu sīnt īn măsură să apreciez efectul la 3, că am ilustrat suficient punctul 4 şi că am punctat uneori la 5.

 

        Am muncit mult īn aceşti doi ani pentru a mă achita de sarcina asumată. Probabil că nu a meritat. Lumea nu e schimbată dintr-un punct şi cel care vīsleşte singur īn contra-curent nu produce decīt efecte simbolice. Constatīnd că expunerea sinceră a concluziilor negative, lămurirea mecanismelor īnfrīngerii şi cauzelor neputinţei, īn loc să orienteze mai bine noile valuri, produce descurajare şi iritare, mă voi abţine deocamdată de la comentariile pe care aş fi vrut să le fac. Ele pot fi deduse din documentul Obstacole, publicat mai demult....        

 

        Las cīteva zile pentru cei care vor să facă observaţii finale, pe marginea acestei experienţe şi īn general a īntrebărilor : "De ce nu s-a produs īncă AER?" şi "Cum s-ar putea produce AER?". Apoi voi opri postările, căci nu le mai pot administra şi nu īmi asum predarea ştafetei.  Nu voi şterge discuţiile de pīnă acum. Am arhivat toate dialogurile la care am participat, le-am organizat tematic şi le voi expune la: www.piaţauniversităţii.com (ca editoriale sau pe forum- pentru eventuale comentarii).

 

        Mulţumesc tututor celor care m-au īnsoţit īn acest demers şi m-au īmbogăţit cu observaţiile lor.

 

Ioan Roşca, 23.2.2014