Sugestii perplexe pentru cineva drag - Ioan Rosca, 23 martie 2005


1. Percepe misterul nasterii lucrurilor (substante, idei, fenomene), intuieste dimensiunea adincimii sale.

2. Concentreza-ti perplexitatea asupra primitivelor - cauza, nu te lasa alienat in labirintul mirarilor secundare.

3. Bucura-te, mira-te, distreaza-te , supara-te sau revolta-te in fata miracolului genezei, asa cum simti, fara a incerca sa-ti deduci reactia , caci nu ai pe ce baze.

4. Refugiaza-te in dogme particulare, daca asta iti da consistenta. Nu e grav sa confunzi un reper aboslut intangibil cu un construct secundar pe care-l folosesti de reper absolut. Dar nu te prabusi daca surogatul se destrama. Cauta altul, pina poti gestiona problema abstract.

5. Daca preferi sa te joci cu plasticitatea miturilor, fa-o cu bucurie, joaca-te creativ, fara sa uiti insa ca ti-ai asumat efemeritatea lor. Daca excesul de fluiditate te oboseste sau desfiinteaza, daca nu te mai simti bine in molozul miturilor darimate si nu mai poti nici incropi o dogma (datorita obiceiurilor de deconstructie), agata-te abstract de reperul primar al genezei.

6. Daca ai frica de inaltime (adincime) nu incerca sa privesti lumea cu ochii lui Dumnezeu. Lasa-te smerit in bratele lui, daca vrei sa fii fericit. Daca in schimb ai cautarea in singe, urca uneori piscurile de unde se estompeaza sensurile curente. Intoarce-te insa la timp, ca sa nu innebunesti in aerul rarefiat.

7. Nu cauta formule explicative individualizante pentru lucruri ce interfereaza continuu in plastica devenirii globale. Priveste si foloseste formele demarcate, observa fara stupefactie cele ce dispar si cladeste altele cind poti. Dar aminteste-ti ca nimic nu separa total vre-un ceva de vre-un altceva.

8. Nu uita ca nu stim. Nici macar ce inseamna a sti. Totusi percepem si intelegem partial, ne descurcam cumva, modelam ceva, comunicam cit de cit, cream. Acest lucru nu e mai putin uluitor decit daca am sti de tot.

9. Nu-ti toci mirarea nici prin nefolosire nici prin exces. Banalul ascunde grosul mirabilului, ca sa ne odihnim din perplexitate. Dar trebuie sa nu raminem captivi in somnul lui. Altfel, irosim posibilitatea de a rezona emotiv cu partea de dincolo de cunoastere.

10. Binele si Raul , Uritul si Frumosul, etc. sint creatii ale devenirii spirituale. Banuim ca nu sint la fel de absolute ca sursa lor misterioasa. Dar nu stim in ce masura geneza ne impleteste destinul cu ele. Poate sint epifenomene depasibile de evolutia speciei. Dar s-ar putea sa fie cheia (sensul) aventurii noastre. Nu te minti ca poti rezolva logic aceasta dilema. Alege raspunsul inimii.