Sfirsitul partii... invizibile - Ioan Rosca, 30 martie 2005


     Implinim azi 100 de zile de la lansarea spatiului "Piata Universitatii Distribuita" (si 150 de la lansarea "Procesului Comunismului, Contrarevolutiei si Tranzitiei Criminale"). A venit momentul reorganizarii spatiilor - pentru a deveni instrumentele de colectare, reperare si difuzare a informatiilor promise intial. In aceasta perioada - nu vor fi adaugate editoriale si semnale.

     Voi face o singura remarca, la incheierea primei etape. Cu exceptia unei note in Romania Libera, a unei cereri de retragere a unui semnal si a unei sugestii de adaugare a altuia - nu am primit nici un semn ca aceste doua situri ar fi fost remarcate de cineva din media romaneasca, sau semnalate publicului capturat de ea.

     Mi se confirma astfel "invizibilitatea" eforturilor mele. Pentru media din Romania - eu nu pot exista. Am avut zeci de interventii in intruniri publice importante - in anii 1990-1992; am lansat sute de texte pe internet - intre anii 1993 si 2004; am publicat in acest spatiu zeci de editoriale, am trimis multe email-uri la redactii si am pus multe mesaje pe forumurile ziarelor electronice. Cum scriu provocator, ar fi fost normal sa fiu macar insultat (contestat, demascat, etc.). Dar nimic. Liniste totala. Ca si a multimii de "personalitati" pe care le-am abordat insistent in 1990, cerindu-le sa se implice in eliberarea Romaniei... si care azi nu ma mai cunosc, decit foarte vag.
     Sint unul dintre cei care nu conteaza, orice spune, scrie sau face.

      Ma expun la un risc. Puteti crede ca ma anima vanitatea, ambitia sau ranchiuna.
     Eu am vrut doar sa fac o demonstratie. Banuiam ca siturile vor ramine in conul de umbra, cit timp nu demaram eforturi de promovare specifice Internetului. Am vrut sa folosesc exemplul meu ca sa lansez o intrebare: credeti ca romanilor li s-a oferit cu adevarat sansa de a cunoaste vocile care s-au implicat (sau ar fi vrut sa se implice) in lupta cu Sistemul? Inainte de a deplinge "tacerea constiintelor civice", aruncati o privire si asupra celor 15 ani (reflectati pe acest site) in care am tipat continuu prin calusul (filtrul) mediei romanesti...

     Departe de a fi singular sau inexpresiv, cazul meu e un turnesol - care releva caracterul presei si radio-televiziunii din Romania - monopolizate de un grup de condeie civice tocite, sau practicind presa de scadal (santaj) si autocenzura (la care se refera Chomsky in "Manufacturing Consent").
     Adaugati si acest fenomen la explicatia nereusitei eliberarii Romaniei .

     Inexistenta unui sistem informational care sa permita organizarea eliberarii Romaniei este preocuparea noastra principala. Dupa demonstratia privind functionarea mijloacelor media clasice (punerea in evidenta a problemei) vom trece la cautarea unei solutii.
     Vom incerca sa dovedim posibilitatile Internetului - ca mediu de propagare a informatiilor suparatoare si de coagulare a rezistentei.