Democratia luminata - Ioan Rosca, 18 martie 2005


    Un parinte, care isi iubeste copilul, nu-l arunca in libertate, inainte de a-l ajuta sa-si formeze discernamintul. Nu-l expune riscurilor zborului fara aripi. Il indruma, dar nu din placerea de a-l domina, ci pentru a-l proteja- pe perioada de formare. Pregateste ziua cind puiul se va desprinde "pe picioarele lui"- educindu-l continuu.

    Unii liderii politici (civici) pretind ca sint un fel de parinti ai "poporului". Trec ei insa de testul comparatiei cu parintele iubitor? Informeaza populatia, pentru a pregati decizia ei libera? Sau imping la vot cetateni fara discernamint ? Isi concentreaza eforturile pentru a a-i ajuta pe alegatori sa se emancipeze intelectual si moral? Sau fac tot ce pot pentru a –i mentine intr -o stare precara, care sa faciliteze manipularea?

    O democratie luminata cultiva intens Explicatia. Asigura la citi mai multi dreptul de a intelege problemele societatii, solutiile propuse, argumentele aduse, implicatiile unei decizii.

    Oligarhia are nevoi contrare. Sa mentina o distanta de protectie intre "elite" si "mase". Sa limiteze dezvoltarea intelectuala a supusilor. Sa incurajeze o inteligenta "apolitica" (tehnica, specializata) pentru a spori productivitatea furnicilor. Sa promoveze gindirea simplista, sablonata si gregara, dogmele, distractiile indobitocitoare, dezinformarea.

    Domesticirea se poate face cu biciul, cu tipatul sau cu zaharelul. Dictaturile bazate pe represiune sau intimidare- au mai putina nevoie de necunoastere. Aceasta este insa principalul capital- pentru regimurile bazate pe manipulare (inselaciune).
     Soldatii lagarelor camuflate ideologic sint plasati strategic in salile de clasa si in redactii. Educa si informeaza... Secreta paradigme si modele. Echipeaza cu grile politia gindirii corecte.

    Ca sa fii om liber, trebuie sa nu fii inrolat. Ca sa nu fii imblinzit, trebuie sa rezisti. Ca sa te impotrivesti, trebuie sa fii nemultumit. Ca sa fii nemultumit, trebuie sa intelegi ce ti se face. Ca sa percepi o stratagema rafinata, intr-un context complex, trebuie sa judeci solid. Si pentru asta- trebuie sa fi invatat a gindi.
    Un parinte (profesor) care-si invata copii sa gindeasca- creativ, riguros, profund, lucid, onest, curajos, viu- face rezistenta. Nu numai impotriva sistemului. Ci totodata, impotriva degenerarii existentiale.
    Pentru regimurile bazate pe indoctrinare, iluminismul este un anarhism. Pentru o democratie reala, raspindirea lui e singura sansa.