A fost si complot. Altfel, cum s-a stins revolutia? - Ioan Rosca, 17 februarie 2005

      Pledez pentru colaborarea mai strinsa intre anti-securistii care vor sa demonstreze ca in 1989 a izbucnit o revolutie si cei care vor sa denunte un complot care a inceput tot atunci. Ambele adevaruri, impletite, formeaza o explicatie completa si un rechizitoriu coerent- pe marginea unui fenomen complex. Schimbarea metabolismului unei natiuni produce o mare varietate de experiente: complotisti, revolutionari, tradatori, profitori, spectatori- interactionind confuz.
      Romanii care, depasindu-si frica, s-au aruncat in lupta in 1989 si au simtit pe pielea lor gheara represiva - sint socati de uitarea (negarea, distorsionarea, minimizarea) semnificatiei majore a gestului lor. Negarea revolutiei convine celor care doresc ca poporul roman sa uite ca poate indrazni - revenind la resemnare, domesticire, pasivitate si nesimire. Admirabila este perseverenta cu care domnul Marius Mioc apara realitatea si legitimitatea revolutiei din decembrie, denuntind incercarile de reabilitare a vechiului regim si de discreditare a temerarilor care l-au infruntat. Am semnalat insistent incercarea de a escamota cealalalta revolutie, a anului 1990. Obsesiile pentru jocurile bizantine de culise ascund tragedia celor doua revolutii infrinte.

      As vrea insa sa semnalez tovarasilor mei de cauza importanta nuantei si dozei. Daca Ei l-au rasturnat pe Ceausescu - atunci pot pretinde dreptul de a se infrupta din roadele actului. Daca Noi am darimat Sistemul, atunci sintem acum liberi. Daca l-am rasturnat impreuna pe Ceasusescu, e mai putin importanta contributia fiecarei parti, cit pozitia fiecaruia fata de rasturnarea/salvarea Sistemului: noi am incercat sa-l darimam iar ei l-au conservat, prin convertire.
      Purtati de pasiunea luptei cu "negationismul" , sa respectam si activitatea celor care, animati - ca si noi - de ura impotriva sistemului criminal, incearca sa patrunda in meandrele manevelor oculte. Sa nu raspundem falsificarii "Nu a fost revolutie !" cu falsificarea "Nu a fost complot !" . Ca sa nu cedam securistilor meritul rasturnarii comunismului, sa le acordam "meritul" reformarii lui si deturnarii revolutiei.

      Ne putem indoi ca dupa 22 decembrie, o parte dintre gardienii lagarului comunist a ales "schimbarea"? Nu a curs "tranzitia" in favoarea lor, aducindu-i intr-o pozitie incomparabil mai buna decit pe perioada "dictaturii"? Aplicind clasicul "qui prodest?" in anchetarea transformarii criminale a Romaniei, nu putem neglija mobilul privatizarii securi-comunistilor.
      Acceptind dualitatea jocului, vom intelege unitar istoria anului 1990: unii au incercat sa continue revolutia anti-securista, altii au incercat sa desavirseasca lovitura securista. Cele doua "miscari" nu au au fost numai in antagonism (comunism/anticomunism) ... ci si in concurenta (revolutie/reforma) dorind sa destrame vechiul regim, dar in scopuri diferite. Noi- ca sa scapam de supunere, rusine si mizerie, pedepsindu-ne calaii (sau macar dezarmindu-i) Ei- ca sa scape de scape de pedeapsa si de rigida organizare comunista, acaparind capitalist economia si devenindu-ne stapini.

      Datorita fortei si lipsei lor de scrupule, a tradarii "elitei civice", a dezorientarii si degradarii populatiei, a indolentei complice a occidentului - camelonul criminal a avut (pina acum) cistig de cauza. "Reforma" securista a demontat sistemul comunist, pentru a-si construi o noua bunastare si legitimitate. A inabusit revolutia, confiscindu-i simbolurile.
      Complotul e dovedit de efecte. Revolutia nu s-a stins de la sine.


<<< Închidere >>>