Propaganda ieftina diseminata cu complicitatea presei, spera sa anestezieze publicul incult in materie de politica autohtona - Mihai Gheorghiu, 5 februarie 2005

(Un comentariu pe marginea articolului: "Reorientarea catre PPE a PNL decurge firesc - O.B" http://www.ziua.net/display.php?id=3009&data=2005-02-03)

  In privinta respectarii normelor deontologice ale jurnalistului semnatar, dl O.B. (!?!), informeaza opinia publica, pin recurs la un titlu manipulatoriu, asupra stadiului in care se afla proiectul de unificare a penelistilor cu pedistii sub o noua sigla despre care deja s-a mai facut destula valva, in ultimele doua saptamani in presa. E vorba de gaselnita d-lui Valeriu Stoica, eminenta cenusie penelista care ar vrea ca Alianta DA, probabil urmand procedurile de metamorfoza politica deprinse de la FSN, sa se transforme, peste noapte si pe nesimtite in Partid Popular.
   Si ca diversiunea sa se bucure si de succesul scontat, obiectivul jurnalist ce este O.B., dupa ce face o introducere ditirambica a unui "prestigios" si autentic liberal, dl Petre Guran, extenuat de demersul introductiv ii cedeaza acestuia cuvantul, reproducandu-i un pretins articol.
  Putem astfel afla, de la zelosul jurnalist ca, purtatorul de cuvant al intentiilor liberale este, nici mai mult nici mai putin decat:

[..] unul dintre initiatorii Institutului de Studii Liberale, evalueaza, intr-un articol dedicat dezbaterii de idei in jurul proiectului de fuziune PNL-PD, sansele infaptuirii acestei constructii. Autorul articolului realizeaza o analiza istorica a fenomenului transformarilor doctrinare ale PNL si a dezbaterilor din partidul liberalilor in ultimii 10 ani. Guran preda in prezent la Universitatea Princeton din Statele Unite, iar unul din cursurile sale - "Stat si ideologii in Sud-Estul Europei" - il incurajeaza sa urmareasca atent evolutiile doctrinare din Romania.
   Publicam integral materialul sau, intitulat "Partidul National Liberal: conservator ? Spre o clarificare doctrinara", amintind ca, la sfarsitul acestei saptamani, Congresul liberalilor va decide in privinta traseului pe care aceasta formatiune politica il va urma in viitor [..] "

  Dupa o astfel de prezentare, cititorul de buna -credinta ar trebui, probabil, sa ia de bun tot ce zice (sau scrie) o asemenea personalitate. Chiar asa ? Char decurge "firesc" reorientarea PNL catre PPE ? Numai pentru ca ne-o spune, dl "profesor" Guran, care, in cuprinsul "articolului" se da de gol, inconfundabil, ca este nici mai mult nici mai putin decat un fan inflacarat al d-lui Stoica ? Pentru ca iata ce mai poate descoperi cititorul eventual tentat sa inteleaga ce-i in capul liberalilor romani:

;"[..] Dezvoltarea argumentelor mele imi cere sa evoc cateva detalii de istorie politica pe care le-am trait sau cunoscut de aproape. Intamplarea a facut sa urmez cursul de drept penal al doamnei Cristiana Stoica la Facultatea de Stiinte Politice si prin Domnia ei sa-l cunosc pe Valeriu Stoica in 1995. Eu urmasem orientarea politica a tatalui meu, doctorul Matei Guran, unul din fondatorii Partidului Aliantei Civice.
   Dupa aventura electorala donquijotesca a PAC in 1996, simpatia ce o purtam sotilor Stoica si interesul pe care continuam sa-l manifest pentru destinul PAC (de care ma lega, de asemenea, admiratia pentru o serie de personalitati ale partidului precum Alexandru Paleologu, Mihai Sora, Nicolae Manolescu, Costea Munteanu si Neagu Djuvara, pentru a carui campanie electorala in judetul Braila ma devotasem trup si suflet) m-au indemnat sa-l pun in legatura pe tatal meu, pe atunci vice-presedinte al PAC, cu Valeriu Stoica, ales intre timp vice-presedinte al PNL.
   Acest contact a dus in cele din urma in primavara lui 1998 la o solutie, pe care o luasem in considerare impreuna cu Valeriu Stoica, inca din 1997, si anume fuziunea PAC cu PNL, mai apoi discutata si adoptata de catre Nicolae Manolescu, tatal meu si Valeriu Stoica chiar in casa noastra din Silvestru 16. [..]".

  Pasajul citat face parte dintr-o incercare cam ne-dibace a distinsului liberal roman de a prezenta opiniei publice istoricul si traditiile liberalismului romanesc incepand din " secolul al XIX-lea cand, formarea PNL a fost legata de transformarile sociale, manifestate accidental in forme revolutionare", si pana in februarie 2005 cand va avea loc istoricul Congres, in care, liberalii, in calitate de co-parteneri in Alianta DA, ar urma ca pe langa rezolvarea propriilor contradictii doctrinare rezultate din apartenenta lor la Internationala Liberala, sa decida, eventual, si in privinta fuziunii cu un partid de sorginte social-democrata, afiliat, la randul sau la,… Internationala Socialista, prin recurs la o fuziune metamorfozanta in,…. Partid Popular !!!
   Neparand catusi de putin tulburat de ineptia docrinara pe care si-o sustine "doct", distinsul liberalo-popular conclude sigur de sine:

"[..] Recentul proiect al lui Valeriu Stoica de fuziune a PNL cu PD si de reorientare doctrinara spre Partidul Popular European decurge in mod firesc atat din evolutia politica a PNL, cat si din strategia doctrinara urmarita de Valeriu Stoica, desi nu in mod explicit, de zece ani incoace. Un element fundamental al acestei deveniri politice a PNL este definirea politicilor de dreapta ca fiind reformatoare in conditiile societatii postcomuniste. Obiectul reformei sunt urmarile sociale si politice ale regimului comunist: mentalitatea etatista a categoriei sociale de angajati ai statului, mergand de la muncitor la functionar, reticenta in fata proprietatii private si lipsa de incredere in initiativa privata si in faptul ca aceasta poate lucra in beneficiul intregii societati, persistenta unei clase rurale incapabile sa se sustina singura economic.
   Partidul care va intelege sa abordeze nepopulist aceste probleme se va situa in sensul istoriei, va fi deci "progresist" (un cuvant care si-a pierdut intr-o oarecare masura sarmul in teoria sociala post-marxista), aparand in acelasi timp valori de dreapta [..]."

  Lasandu-l sa mai viseze frumos inca o noapte, cititorul se va lamuri, probabil lunea viitoare daca, in urma istoricelor decizii luate la Congeresul liberalilor, acestia se vor situa, ori nu ?" in sensul istoriei, va fi deci "progresist", aparand in acelasi timp valori de dreapta" !!??!!
   Celor dornici sa afle mai multe, despre profunda gandire politica a d-lui Petre Guran, nu le ramane decat sa acceseze adresa indicata. Pe mine unul, deja m-a convins ! Dar nu de ceea ce a incercat d-sa !


<<< Închidere >>>