Iesirea din iluzie - Stefan Bocioaca, 23 ianuarie 2005

Exista un imediat care se cere luat in considerare, chestionat, incoltit, imblinzit, supravegheat, intr-o reala democratie. Vidul democratic creat de starea latenta, nepasarea, laissez-faire-ul cetatenilor, duce in mod automat la invitatia de a fi "compensat" de catre abuzul de putere care vine sa echilibreze balanta nepasarii.

Orice lacrimari ulterioare, strigate de inselaciune, cu greu vor putea misca din loc caracatita odata inclestata de prada. Delegarea puterii in miinile unor "reprezentanti", fara permanenta supraveghere a acestora de catre cei care i-au "ales", nu va fi decit un cec in alb gata de a fi completat. Ceea ce se si intimpla, de fapt. Exercitiul democratiei nu se face "periodic" precum un ritual fara sens. A astepta totul de la tribuni, justititiari, tatuci, eroi providentiali, sau mass media, care sa rezolve stari de lucruri grave din societate, este o conceptie dezastruoasa. Daca libertatea de gindire, expresie si asociere nu este utilizata, atunci, acest "exces" de libertate disponibila, va fi folosit de lobby-uri, eminente cenusii sau hoti de stil mare.

Daca uitam ca institutiile sint create de oameni, si nu vice-versa, atunci vom vedea cai de ajustare, schimbare. Daca ne vom lasa hipnotizati de conjuratii si conspiratii, atunci ce rost are sa credem ca traim intr-o democratie? Se uita prea usor ca demos-ul are obligatia sa se foloseasca de puterea care o are, daca vrea sa reziste atacurilor lacomiei si setei de putere. Totalitarism si dictatura, zac in fiecare societate caci nu exista deloc o « groapa a Istoriei » Aldoux Huxley scria :
"Un stat totalitar realmente "eficient" ar fi acela in care atotputernicul comitet executiv al sefilor politici si armata lor de directori vor detine o populatie de sclavi pe care va fi inutil sa-i constringa, deoarece se vor indragosti de sclavia lor. Sa le-o faca iubita, aceasta este sarcina conferita de Statele totalitare de astazi ministrilor propagandei, redactorilor sefi ai ziarelor, si directorilor de scoala".

O societate « alimentata » pe toate canalele cu ideea grotesca ca trebuie sa CONSUME cit mai mult, ca sa "prospere" la infinit, ca e normal sa "detii" cit mai multe bunuri, ca telul omenirii este confortul maxim, si daca acea societate inghite momeala "progresului", definit « pe intelesul tuturor « ca acumulare rapida de bunuri,...atunci declinul ei si al planetei nu e departe.


<<< Închidere >>>