OMG – o bomba cu explozie intirziata? - Stefan Bocioaca, 20 ianuarie 2005

In ce masura Romania a devenit o tinta de predilectie pentru firmele producatoare de ceriale modificate genetic, este greu de spus, majoritatea datelor existente provine din articole de ziare, stiri ale agentiilor de presa, iar aceste date sint contradictorii, depinzind de cine si ce interese are in a le face publice. O campanie contra OMG a dus-o « Jurnalul National » publicind trei reportaje pe acesta tema anul trecut. La finalul lor, aflam ca : » E gresit sa gandim ca produsele cu OMG dauneaza sanatatii umane. Nu avem de ce sa ne temem sa le consumam". Si atunci de ce atit zgomot pentru nimic? Intr-o editie anterioara acelasi cotidian scria: « Cercetatorii ecologisti din tara si din strainatate sustin ca OMG-urile sunt daunatoare sanatatii. Ei au mai multe argumente cu care pledeaza in acest sens. Unul dintre ele ar fi acela ca testele analitice existente si bazele de date continand substantele toxice naturale sau nutrientii prezenti in alimentele conventionale nu sunt adecvate pentru a testa modificarile neintentionate ale derivatelor GE »
Desi alimentele nu sint etichetate conform legilor europene, ele continua sa se vinda, iar ingrediente modificate genetic sint folosite la prepararea conservelor si a altor produse.
Deocamdata se stie ca Romania este printre marile producatoare de soia transgenica din Europa, iar daca nu exista bariere, este rindul cartofilor si a altor plante.
Romania are deja o lege care reglementeaza OMG inca din anul 2000 dar aplicarea ei se face inca total necorespunzator, iar majoritatea populatiei nu este informata despre implicatiile consumului de OMG.
Aflata intre SUA care acorda generoase imprumuturi pentru importul de OMG si UE care limiteaza sau interzice, dupa caz cultivarea plantelor MG, Romania va trebui sa se conformeze normelor UE care in viitor va aproba un nivelul maxim de OMG in produsele agricole la 0,3 la suta, dar cu ce pret? Distrugerea culturilor, inlocuirea lor si a produselor continind OMG nu se poate face peste noapte, prin urmare masuri ar trebui luate cit mai curind, inainte de data limita.
Intr-un raport detailat: http://omg.ngo.ro/raprom.shtml intocmit de Iza Kruszewska, se arata :« România nu trebuie sa se lase amagita de falsele promisiuni ale industriei biotehnologice, conform carora alimentele MG vor reprezenta sursa principala de hrana a omenirii. » « Un raport recent al Serviciului de Cercetare Economica din cadrul Departamentului de Agricultura al SUA pune problema cresterii controlului marilor corporatii americane asupra lantului alimentar. Citez: „Dominatia crescânda a câtorva mari corporatii, a biotehnologiei si înmultirea restrictiilor impuse concurentilor de pe piata ridica problema monopolului pe care industriile biotehnologice producatoare de seminte l-ar avea în anumite sectoare de piata. seminte si fermieri ridica problema impunerii de restrictii pentru cultivatori, deoarece ar exista temerea ca acestia sa devina „marionete” în mâinile companiilor bazate pe biotehnologii”.

Comentariu - Ioan Rosca
Sistemul ecologic inainteaza ca tot unitar. Raspindirea plantelor rezistente la daunatori produce selectia naturala a unor daunatori tot mai agresivi , la care plantele normale nu pot rezista. Ca atare- agricultorii vor fi impinsi spre generalizarea OMG de catre schimbarea sistemului ecologic, prin raspindirea semintelor din lanurile vecine, "modernizate". Pe linga intrebarile ecologice provocate de aceasta spirala ...canceroasa, isi scoate coltii aici metoda fundamentala a neo-colonialismului: fortarea dependentelor, in numele "corelarii generalizate", a globalizarii. Cind semintele normale nu vor mai face fata noului context, orice agricultor va trebui sa cumpere seminte patentate de marile corporatii! Care vor putea face bani din "drepturi" ... cum face azi Microsoft. Puteti intui ce ne asteapta citind (de exemplu) textul despre batalia unui Don Quijote agricultor cu gigantul monopolizanto-globalizant "Monsanto": http://www.cbc.ca/stories/2004/05/21/canada/schmeiser_monsanto040521


<<< Închidere >>>