Comentarii la infiintarea unui institut …


    "Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, infiintat prin hotarare guvernamentala, va investiga si identifica crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist in Romania si va sesiza organele indreptatite sa ia masuri in acest caz.[…] Institutul are urmatoarele atributii principale:- analizeaza din punct de vedere insitutional a regimului comunist, sistemul de putere in cadrul acestui regim;- evidentiaza natura relatiilor dintre activul de partid si fosta Securitate, dintre aceasta si celelalte verigi ale sistemului represiv din Romania;- descrie modul de organizare si de functionare al acestor institutii in administrarea actului de politie politica;- prezinta activistii de partid, ofiterii si magistratii care lucrau in cadrul aparatului de represiune;- identifica abuzurile si crimele savarsite, ordonate sau inspirate de catre cei de mai sus;- aduna date, documente si marturii cu privire la toate actiunile care au lezat drepturile si libertatile omului in anii regimului comunist si pe baza acestora sesizeaza organele de cercetare penala, indiferent de timpul si circumstantele in care acestea s-au petrecut;- identifica responsabilii aparatului de decizie din domeniul propagandei comuniste, responsabilii pentru actele administrative si deciziile economice care au generat manifestari ale represiunii in viata sociala si culturala, de la cartelarea hranei zilnice pana la limitarea accesului la informatie, arta si cultura, prin acte de cenzura;- aduce la cunostinta opiniei publice crimele, abuzurile, instigarile la crime in numele "luptei de clasa" savarsite de toti acestia.Institutul va alcatui un sistem clasificat al tipurilor de crime, abuzuri si incalcari ale drepturilor omului pe intreaga perioada a regimului comunist si va stabili responsabilitatile decizionale si de executie pentru fiecare dintre acestea.
De asemenea, va crea o baza de date care sa cuprinda numele fostilor activisti de partid din nomenclatura, numele cadrelor fostei Securitati, numele fostilor ofiteri de armata, militieni si magistrati care au participat la actiuni de politie politica.
Institutul va identifica acele legi, decrete, hotariri ale Consiliului de Ministri, decizii ministeriale, regulamente interne si alte prevederi, secrete sau nesecrete, care au stat la baza organizarii si functionarii aparatului represiv.

Rezultatele investigatiilor intreprinse vor fi publicate in rapoarte trimestriale si intr-un raport final anual.

Institutul se va afla in subordinea Guvernului si in coordonarea Primului-ministru si va functiona pe o perioada de sase ani, cu posibilitatea de prelungire a acestei perioade.

Numarul maxim de posturi al Institutului este de 25, iar conducerea va fi realizata de un Consiliu, alcatuit din 11 personalitati ale societatii civile, numite prin decizie de Primul-Ministru, in termen de o luna de la adoptarea prezentei hotarari.

Consiliul functioneaza dupa principiul egalitatii membrilor sai, iar in termen de 5 zile de la constituire, acestia aleg comitetul director format din presedinte si 2 membri. Comitetul director conduce activitatea curenta a Insitutului.

Cheltuielile Institutului se finanteaza din venituri proprii si din subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Cancelariei Primului-Ministru.

Veniturile proprii se pot realiza din editarea si vanzarea de carti, publicatii, lucrari si studii de specialitate, din cofinantari de programe si proiecte, din realizarea si valorificarea de studii si proiecte, precum si din efectuarea de prestari servcii, din exploatarea bunurilor pe carele are in administrare, din sponsorizari si donatii si din alte activitati specifice realizate de catre Institut, inclusiv din incheierea de contracte cu persoane fizice sau juridice.

In anul 2006 finantarea cheltuielilor necesare organizarii si functionarii Institutului se asigura de la bugetul de stat.
Acest material poate fi preluat doar cu citarea sursei HotNews.ro
HotNews.ro, 21 dec 2005"



    Aparitia Institutului de investigare a crimelor comunismului poate creea o oportunitate pentru cei ce vor denuntarea crimelor, intelegerea fenomenului, repararea daunelor, declansarea Procesului si eliberarea Romaniei din plasa vinovatilor.
    Aceste sperante legitime se confrunta insa cu scepticismul la care ne condamna experienta si luciditatea. Dupa atitea ocazii "ratate", dupa o revolutie tradata, dupa o istorie plamadind "tranzactionismul generalizat", innecati in oceanul de oportunism, egocentrism si vanitate - ne putem astepta la un nou "n-a fost sa fie"!
    Nu foloseste insa la nimic sa paralizam intr-o poza fatalista sau cinica. Mai bine luptam pentru a evita o noua "emanatie" (din ciclul "opozantura anticomunista" se exhiba) , o noua pseudo-institutie "aluziv combativa", in care noi bursieri ai "cauzei" sa deranjeze puterea: doar atit cit e cazul.

    Totul depinde de cine vor fi membrii Institutului. Ca sa mearga pina la capat, rezistind la toate presiunile previzibile, trebuie sa fie oameni de mare caracter. Ca sa evite simplismele, tratarea caricaturala a problemei, trebuie sa fie oameni de rafinament si nuanta. Ca sa nu se rataceasca mediocru in relativism si manierisme academice, trebuie sa aiba capacitati de creativitate semnificativa. Ca sa nu esueze in sterilitate simbolica, ci sa produca "livrabile" consistente, trebuie sa aiba bune capacitati de organizare a proiectelor. Pluridisciplinaritatea echipei si poate chiar a unor membri (istorie, drept, sociologie, politologie, educatie, etc.) – e necesara pentru a putea inchega un model global, sistemic-coerent al fenomenului de analizat. Vor trebui sa evite partizanatul politic doctrinar dar sa-si asume fara timiditati solidaritatea fata de populatia victimizata de comunism (sa fie avocatul ei, alcatuind rechizitoriul). Postura delicata: o institutie intretinuta de statul roman post-comunist, va trebui sa denunte abuzurile statului roman comunist, pe care-l mosteneste... Iar demersul justitiar va trebui sa intre in dialog (cooperare dar si concurenta) cu alte demersuri concurente (holocaust, etc.)…

    E evident ca nu va fi usor de alcatuit o echipa care sa satisfaca un profil atit de complex si exigent. Selectia ar fi critica. Probabil insa ca se va proceda… ca la noi. Sa ne rugam ca macar unda zvonurilor, cunostintelor si relatiilor… sa fie norocoasa.

    Vom pune la dispozitia acestei institutii oricare dintre documentele plasate in format electronic in arhivele spatiului nostru. Vom colabora la orice actiune care corespunde unor obiective comune. Vom sprijini si urmari critic activitatea Institutului.

    Incep deja cu o sugestie, corolar al viziunii mele privind Procesul Comunismului.
    Daca as avea influenta asupra strategiei noii institutii, as evita inchiderea subiectului in carantina trecutului. As imbina interesul pentru adevarul unui fenomen istoric cu un studiu esential pentru generatiile aflate AZI in plina domesticire "civilizatoare". Descrierea si explicarea fenomenelor sociale, politice, economice si intelectuale (de maxima expresivitate) manifestate in comunism, poate contribui la intelegerea conditiei umane moderne - individuale si comunitare. Numai daca stim sa scoatem in lumina, nu numai ce este particular, ci si ceea ce este universal valabil in experienta comunista (mecanismele lasitatii, de-responsabilizarii, colaborationismului, amagirii, etc.) - vom putea stirni interesul tinerilor (candidati la noua manipulare, noua exploatare, noua alienare, noua degradare, noua formare a Omului nou).

    Dar va avea curajul echipajul acestui Institut sa se uite in zonele adinci ale degenerarilor sistemice si sa le puna in lumina, actualizindu-le? Un turnesol va fi (pentru mine) oprirea analizei la "revolutia din decembrie 1989" sau continuarea ei de-a lungul Tranzitiei Criminale, pentru a se explica criza de azi. Daca observarea crimei comuniste nu se extinde asupra perioadei 1989-2005, in care ea a fost valorificata (s-a impartit prada intre faptuitori) , daca nu se arata romanilor cine sint cei care ii conduc azi si pe ce baze si-au facut averile - atunci vom fi loviti de un nou demers falsificator, care va permite citorva oameni sa se legene in aburii mini-cercetarii.

    Ariergarda regimului comunist deschide acest Institut in speranta ca va inchide o pista periculoasa, permitind ranii sa se vindece fara a deranja puroiul averilor si puterii post-decembriste .
Sa vedem cine va avea curajul sa o demaste, sfideze si combata.

Ioan Rosca
7 ianuarie 2006

<<< Închidere >>>