Smulgerea radacinilor din pamint - Ioan Rosca, 13 ianuarie 2005

Dedicatie: Lucretiei, in amintirea acelei veri cind am inlocuit-o la cooperativa

Nu le-a fost usor niciodata. 1907 nu a fost un vis.
Sa ne amintim numai ce le-au facut comunistii: amagire, terorizare, confiscare, cooperativizare, saracire, proletarizare, comasare, sistematizare, dislocare, distrugere a traditiilor, alienare etc.
Sa ne amintim si ce s-a spus despre asta in occident (Europa Libera etc.).

Dupa 1989, taranii proletarizati fortat, ramasi fara santier si birt, s-au intors acasa, incercind sa supravietuisca dintr-o bucatica de pamint.
Puteau regasi ceva din stravechea demnitate, punind in valoare atuurile modernitatii. Dar, spre mirarea lor, au descoperit ca noile conditii nu-i fac mai eficaci si mai autonomi decit pe strabunii lor. Dimpotriva.
Cultivarea pamintului de catre "micul proprietar" a devenit nerentabila.

Sa privim acum atent la ce propune noul regim din Romania (la "ordinul Europei") : amagire, proletarizare, comasare, dislocare, distrugere a traditiilor, alienare. Trebuie sa facem totul pentru alungarea de la tara a trei milioane de romani.
Epoca e noua... directivele nu.
Pentru teluri analoage cu a fostului PCR trudesc azi Sapard si alte oficine (politica de subventii -falsificind piata in devafoarea micului producator- spune tot).
In loc de cooperativizare, am trecut la corporatizarea agriculturii.

"Elita" noastra politica si civica e insa muta (sau chiar spijina teoretic noua agresiune). Pe "Ion" nu-l mai iubeste decit (poate) Maria. Toti "analistii" si "civicii" de metropola se scutura de el, ca de un rebut rusinos, o relicva jenanta.
Nici macar propagandistic- nu e abordata la noi ecologia comunitatilor umane.
Nici un partid nu sustine coerent o Romanie bazata pe micii intreprinzatori (inclusiv producatori agricoli)- distribuiti armonios in teritoriu.
Toti "doctrinarii" se rezuma la a promova orbeste idei "second hand"- ouate de semidocti ocupind pozitii dulci in birocratia europeana (clisee anacronice sau nepotrivite specificului si problemelor societatii romanesti).

Ca raspuns la teoriile "democraturii"... taranii au votat PSD, crezind ca-i va apara de noile "directive".
Nu faptul ca s-au inselat e semnificativ- ci faptul ca "opozitia" nu i-a prevenit de ce li se coace ! Ca nu si-a asumat rezistenta fata de noua inginerie sociala.
Au preferat sa taca, renuntind la acest electorat nedorit, riscind chiar sa nu pina mina pe putere- numai sa nu trezeasca cumva la realitate lumea de la tara, iritind Eurrrrrrrrrropa.
Asta arata ca partidele din Romania sint doar "curele de transmisie"- gasti de indivizi care vor sa profite de afacerea colonizarii Romaniei.

Sa se umple deci cu pauperi- mahalale metropolelor, cu romani ieftini- capsuneriile si curtile domnesti de aiurea, cu taranci salvate de la sapa- bordelurile Europene, cu tarani salvati de pe ogor- armatele de ocupatie si fabricile producind in "loan". Si tiganii au fost robi, in bloc. America de Sud ne asteapta.
Sa se mai termine cu acesti inapoiati, care muncesc prosteste pamintul, cu randamente insuficente (pentru cei ce asteapta recolta in bucatarie)... in loc sa faca servicii mult mai utile (si mai bine platite) : completare de formulare, plasare de timbre si avize, cadastrari, controale, audiente, intermedieri, specula, joc bursier, interviuri, organizare de spectacole, combinatii politice etc.

Pe putine subiecte intilnim un consens atit de larg... in ipocrizie.
Citi dintre noi, orasenii, avem curajul sa recunoastem ca avem un conflict de interese cu cei de la tara? Ca ne-ar place sa mincam cit mai ieftin , sa ne umplem cosurile la supermagazine cu produse platite cu un dividend, cu o fraza spusa la telefon, cu un rind de text sau de soft, cu o indicatie la o vizita de lucru, cu 5 minute de rasfoire de dosare etc. ?
Citi nu au spus iritati: de ce nu platesc "astia" taxe, de ce nu se trece la dezafectarea satelor retrograde, de ce cumpara piine de la oras- si nu televizoare?

Citind "Cartea Neagra a comunismului", esenta conflictului oraseni-sateni mi-a sarit in ochi. Stapini absoluti ai Puterii, Stalin si Mao nu au mai umblat cu fasoane , cu eufemisme, cu compromisuri, cu acoperiri; au dat drumul la represiunea directa- obligind taranii-sclavi sa hraneasca orasul "proletar".
Arestari , deportari, infometare, hartuire, genocid– in asteptatea ...cotelor.

Sigur ca, in societatile civilizate, munca cimpului se exploateaza altfel. Atit de fin, de sistemic, incit nimeni nu se intreaba cum e posibil ca o activitate pe care se bazeaza supravietuirea tuturor sa fie... nerentabila (trebuind sa supravietuiasca din subventii!).
Unde se duce de exemplu cistigul fermierului american (vestitul lucrator eroic a 100 de hectare) de a ajuns atit de nefericit ( sinucigindu-se mult mai frecvent decit alte categorii sociale) ? Petrol, ingrasaminte, tehnologie, seminte, aprobari, taxe, intermediari- iata ce va determina 99 % din costul kg de griu.

Taranimea mai are si alte bube. E anarhica, e prea slab conectata la sistemul birocratic- care a ocupat inima oraganizarii statale.
Acesti "criminali" fata de fisc traiesc autarhic, muncesc fara a plati tribut (CAS) , consuma sau chiar schimba intre ei- fara a da obolul (birul) la bugetul de stat.
Se pierde astfel o prada destinata celulelor receptoare ale societatii...

Tot taranii, cu o inertie tipica, pot fi un obstacol in calea raspindirii Omului Vesnic Nou (recent): fluid, fara continut, programabil prin media. Prizonierul traditiilor rigide, el poate frina schimbarea straielor, obiectelor, gusturilor la fiecare 6 luni – gripind motorul dezvoltarii isterice a societatii de consum.

Indivizi acestia daunatori ocupa pamintul si incomodeaza instalarea lagarelor de sclavi tehnologizati care ar putea aproviziona orasele optimal.
Trebuie facut orice pentru eradicarea lor si comasarea suprafetelor in miinile citorva ciocoi- singuri capabili sa industrializeze agricultura. Acestia vor intelege necesitatea ca porumbul sa fie insamintat cu mijloacele cele mai moderne de pe piata mondiala. Adoptarea tehnicilor consumatoare de energie si scumpe- recomanda clar marile corporatii, care pot face eventual imprumuturi la marile banci.

Securistii nostri folosesc pamintul acaparat- doar pentru a "prinde" credite si a-l vinde mai scump.
Au schimbat si constitutia- deblocind vinzarea spre straini- pentru a provoca o crestere spectaculoasa de preturi.
S-a umplut deja cimpurile cu speculanti care cumpara solul Romaniei, urcind preturile dincolo de pragul ce ar permite micului agricultor roman sa –si rotunjeasca proprietatea.

Cum puteau fi tradati mai deplin cei de la tara?

Cind se va trece de "etapa" vinzarii ieftine a pamintului Romaniei si de febra industrializarii, ...va veni probabil "surpriza".
Petrolul terminindu-se (a se urmari dosarul "peakoil") vestita agricultura de virf ...va trebui sa se reformeze. O data epuizata sursa energiei ieftine (platita cu dictaturi instalate si cu singe iraqian) vor deveni valoroase iar... pamintul si forta de munca.
Intre timp, noi ne vom fi vindut insa tot pamintul (pe nimic) si vom fi distrus taranii- transformindu-i in salahori europeni, someri periodici si marginali de mahala.
Vor reveni atunci, ca sclavi pe plantatii, fara sa –si mai aminteasca cum au fost tratati de propagandistii distrugerii satului romanesc.
Nu va mai fi posibil un 1907. Tehnica dresarii progreseaza spectaculos.
Razbunarea va fi insa mai subtila: slutirea conditiei umane. Romania nu va supravietui taranilor ei.


<<< Închidere >>>