Conspiratia complexitatii - Ioan Rosca, 12 ianuarie 2005

Unul din cuvintele tratate cu succes de Minsterul Adevarului este "conspiratia". E suficent sa declare cineva ca banuieste un complot politic sau economic... si s-a compromis. Conspiratiile Puterii sint – toate- inchipuiri SF, din categoria OZN. Cine le crede- isi demasca inapoierea si credulitatea.
Singura conspiratie de care sint sigur este aceea de compromitere prin degenerare-a conceptului de conspiratie.

Ciclul este urmatorul: se lanseaza o teorie conspirativa eronata (sau se permite raspindirea uneia produsa natural). Se dovedeste apoi ca a fost o prostie, o elucubratie, o isterie contagioasa- la care s-au repezit cei care, nemultumiti de actuala stare de lucruri, cautau explicatii simpliste. Credulii fiind facuti , repetat, de rusine, se consolideza (printr-o inductie vicioasa) conformismul fata de dogmele oficiale. De cite ori va sugera cineva ca sintem pacaliti, manipulati, intoxicati, confiscati - va veni raspunsul: nu ai vazut ca teoriile conspirative sint prostii ?

Eroarea este, inca o data , primitivismul conceptual si logic lasat sa se raspindeasca de intelectualitatea a-civica.
Intr-o lume cazuta prada complexitatii , nu e nevoie de juraminte, coduri secrete, ritualuri misterioase, planuri diabolice, intilniri de taina in pesteri - ca sa putem vorbi de conspiratia Stapinilor impotriva Slugilor.

Conspiratia aceasta DE SISTEM nu are nevoie de planificare explicita. Rezulta din insasi fiziologia societatii - generatoare de spoliere si indobitocire. Este suficent ca fiecare dintre cei ce profita de acest metabolism- sa contribuie la mentinerea sa.
Cei care ies in pierdere din paienjenisul de ecuatii socio-economice nu-si mai pot repera spoliatorii si nici nu pot intelege de unde li se trage. Revolta, nu se mai poate focaliza. Inselaciunea a devenit... ininteligibila.
Nevoia de teorii complotiste vine din aceasta frustrare si functioneaza ca o supapa.
De aceea e tratata cu ingaduinta, chiar incurajata de profitorii sistemului. Iata paradoxul exploatat: zvonurile naive despre comploturi explicite acopera realitatea complotului implicit.

Cancerul umanitatii este complexitatea- care face microbul injustitiei imposibil de sesizat (inteles)- producind dezorientarea totala si descompunerea spiritului in relativitate.
Peste tot si in toate, raul s-a impletit intim cu binele. Sistemele de spoliere rafinate au parti bune si justificari legitime. Plasata ca utilitate in inima bolnavului- capusa nu e atacabila: daca e extirpata, pacientul decedeaza.
Cine mai poate dovedi ca functiile sistemului s-ar putea realiza si fara ca unii sa profite de altii? E prea complicat.

Am pierdut, pentru ca am parasit simplitatea si nu stim sa o recucerim. Ametit, dezorientat, legat la ochi de complexitate- binele e perplex, neputincios, patetic, ridicol.
Aceasta e conspiratia. Difuza si contagioasa. Nu a imbolnavit doar furnica, ci mai ales furnicarul. Nu o cautati in efecte, ci in cauze. Nu o cautati in parti, ci in intreg.
Nu o gasiti nicaieri... pentru ca e peste tot.


<<< Închidere >>>