Cultul capitalului si eliberarea Romaniei - Ioan Rosca, 10 ianuarie 2005

In capitalismul real (nu cel imaginat de "analistii" de la Bucuresti) averea produce puterea. Restul e diversiune - pentru a tine in friu masele domesticite de propaganda si de o relativa bunastare.
Cei ce doresc eliberarea Romaniei de plosnitele care o sufoca - si vor dezarmarea acestora- nu au deci decit o cale: sa incerce confiscarea avutiilor jefuite.

Nu poti insa lansa o astfel de operatie- grea si usor de deturnat - numai in numele oportunitatii, cuprinzind-o in registrul de strategii sau tactici.
E nevoie de o justificare solida, la nivel de doctrina, de un curent emancipator- lucrind in stratul sistemului de valori individuale si colective.

Apelul pentru eliberarea Romaniei isi are radacinile in instinctul de adevar si dreptate. Nu poate gasi temelie in concepte ca " piata libera" , "pragmatism" , "dilematism", "relativism", "integrare", "globalizare" etc. Nu adorarea capitalului poate provoca romanii la trezire, revolta si lupta !

O doctrina a supunerii resemnate fata de acumularile existente, de respect neconditionat fata de ierarhiile produse de ele- va fi plasata de multi la "dreapta", (desi in conditiile din Romania- ea legitimeaza dominatia jefuitorilor de extractie comunista !). Justitiarismul in schimb a fost confiscat doctrinar de partide "de stinga" (teritoriu ocupat la noi de PSD-PRM.... )
Ne aflam deci intr-o capcana adinca. Nu putem scapa din ea fara clarificari conceptuale, fara reforme profunde, de doctrina.
Dar "elitele" noastre civice si politice sint in concediu (cu sau fara plata...) de 15 ani.
Pasivitatea lor a permis raspindirea Noului Om Nou , rezultat al intilnirii funeste intre conceptiile de viata insamintate in lagarul comunist si doctrinele nocive importate – selectiv- din occident.

Cu cine vor stegarii luptei "anticomuniste" sa curate cangrena? Cu cetateni aproape animalizati de goana dupa prada, degradati de nevoi si compromisuri, goliti de valori si spiritualitate, programabili prin media, salbatici inafara si domestici inauntru, inculti si suficenti, egocentrici in mod vulgar si agresiv, degradati de religia banului, tot mai sireti si tot mai obtuzi?
Daca acceptam valorile jalnice care corup azi sufletele romanilor (in numele "racordarii" la un pretins model existential occidental) atunci ce mai avem de reprosat vechilor Activisti, Securisti, tradatori, despoti? Nu au fost si ei practici, smecheri? Nu s-au "descurcat", mai bine decit victimele lor? Tinerii indemnati azi spre o mentalitate de lupi capitalisti - ar trebui sa admire prestatia eficace a lupilor comunisti.
Cum pot spera cei ce mai doresc pedepsirea vinovatilor pentru crimele Comunismului, Contrarevolutiei si Tranzitiei, sa atraga de partea lor populatia, daca nu fac un efort coerent pentru a lupta cu pseudo-valorile care mentin captive constiintele? Cum pot crede unii ca medicamentul ideal pentru neomenia pe cale de raspindire e cultul egoismului si al capitalului?


<<< Închidere >>>