Scrisoare către copiii Lor

       Nu aveţi nici o şansă să scapaţi de duhoarea din suflete. Şi dacă o simtiţi şi dacă nu.
       Degeaba apăsaţi pe acceleratorul bolizilor de lux, stropind cu noroi "pulimea" care vă priveşte încărcată de pizmă sau ură; nu scăpaţi de urîţenia insidioasă izbind un pieton, un camion sau un stîlp- vă va însoţi în mormînt. Degeaba vă cufundaţi în piscine, vă masaţi în jacuzzi, plutiţi pe valuri, le spargeţi cu caiacul sau le surfaţi. Degeaba zburaţi cu parapanta, lunecaţi pe schiuri, sau intoarceţi o minge de pe linia de fund- nu există sport care să scoată din corp otrava cu care v-au intoxicat părinţii. Lăsaţi pete pe nota de plată de la restaurantul scump unde vă amorţiţi conştiinţa. Mîngîerile femelelor sau vierilor plătiţi ca să vă satisfacă animalitatea de VIP- nu pot fi curăţite. Ca să nu mai vorbim de eşecul afectiv produs de cumpărarea sufletelor, de înfrîngerea pe care o veţi repurta învingînd concurenţa pe piaţa iubirilor. Vă atinge oriunde umbra banilor murdari pe care vă clădiţi "fericirea".
      Veţi vedea ce înseamnă o moştenire blestemată, minată de suferinţele victimelor părinţilor şi bunicilor voştri, cum se transmite vinovăţia către puii crescuţi din pradă. V-au spus şi v-aţi spus că banii nu au miros, că nu au memorie. Dar nedreptatea duhneşte transmisibil către profitori.
       Nu veţi scăpa de stigmat privindu-vă tînărul cont de bancă, în erecţie, ca şi contul "bătrînului"… care a făcut pentru voi. Aici e tragedia voastră, sînteţi , iremediabil, beneficiarii unui genocid. Pentru voi au răpus un popor; pentru binele vostru au provocat tranziţia criminală, ca să "vă facă oameni" au călcat părinţii în picioare destine. Nu veţi reuşi să credeţi că a fost altfel, că şi-au făcut averile muncind, folosind inocent ocaziile ivite, fără a încălca legile morale. În adîncul cugetului veţi şti că nu e aşa, bănuiţi deja a ce miroase averea, în care va scăldaţi prea sfidător ca să nu se vadă fuga de ruşine.
      Unora dintre voi li s-a vorbit deschis acasă, poate chiar v-au predat lecţii crude de rapacitate, ca să puteţi continua lupta, lupeşte. Alţii l-au văzut pe tăticu' rar, mai întodeauna tăcut, închis, impenetrabil. V-a scutit de detalii. Ce-a fost a fost, viitorul e în faţă. Cît veţi putea sta cu spatele la tăcerea părintelui sponsor , refuzind sa puneţi cap la cap elementele care indică cum s-a îmbogăţit, cu ce preţ v-a înbuibat? Cît veţi reuşi să nu intrebaţi cum de i s-a înmulţit averea de o mie de ori într-un an, de unde au apărut cele o mie de hectare , zecile de firme, de clădiri, de maşini? Ce vă veţi spune cînd veţi folosi prima dată cheia la seiful din Elveţia?
      Puteţi invoca mitul eficacităţii, teza că în vremuri tulburi, cîştigă energicul întreprinzător, care face faţă luptei nemiloase, fie ea şi nesportivă. Gigi durul care calcă vitejeşte peste nevolnici, v-a înzestrat pe săturate. Nu o fi fost tata cowboy-ul justiţiar, dar era un pistolar iute, un neînfricat, un leu care domina antilopele, un lup între oi. Nimic mai fals. Nu vă trageţi măcar din aventurieri de genul spărgătorilor de bănci sau lotrilor. Ci din furnicuţele obediente ale muşuroiului securist, şacali ai comunismului, limbrici crescuţi de Sistem, devorînd scîrnav corpul naţiunii, după 1990. Pentru obedienţa lor josnică au fost răsplătiţi babacii împatronaţi, pilotaţi de foşti torţionari care i-au pus să facă firme şi le-au distribuit porţia. De la vîrful mafiei au fost sprijiniţi să acapareze o halcă din avuţia acumulată în lagăr, care nu trebuia să ajungă în miinile victimelor, ca acestea să nu capete putere. Acesti microbi încîntaţi de absenţa anticorpilor, au ciltigat "lupta" cu populaţia menţinută în lanţuri de FSN.
      Odinioară intelectualii de vază v-ar fi pus în faţa oglinzii insuportabile. Beneficiaţi doar de o amînare, pînă cînd vor ieşi din arenă slugoii părinţilor voştri, mercenarii plătiţi de ei ca să simuleze opoziţia politică şi rezistenţa civică. Dar va veni ceasul reconsiderărilor, şi nu veţi putea rupe paginile cărţilor de istorie, ca să vă puteţi privi copiii în ochi. Stigmatul vă va ajunge din urmă.
       Chiar dacă vă vor fi ascunse detaliile, cît timp veţi reuşi să nu ştiţi că "baronul" postdecembrist, blîndul şi bunul tătîn , protectorul vostru afectuos … e o canalie? Că nici măcar nu a fost corupt, pentru că nu a fost cinstit niciodată. Că iubitoarea mamă este o cucoană ciudată, penibilă, pentru că e o ţoapă îmbogăţită brusc şi urît? Că bunicul, care colportează nostalgii comuniste în azilul de lux … tortura sau pîra, în vremurile bune? Că domeniul vostru de la ţară este acaparat necinstit, cu ajutorul unui părtaş din comisia X , primăria Y, partidul Z, mafia U? Că sistemul care vă veghează bunăstarea e putred? Că prietenii cu care vă alungaţi urîtul nu sînt întîmplător feciori de ciocoi? Că fiecare leu moştenit vă pătează?
      Să zicem că aveţi norocul ca părinţii să vă vrea/viseze altfel decît ei. Securişti nemiloşi şi speculanţi veroşi, furi cu căruţa plină, milionari îndemnîndu-şi feciorii către ştiinţă, vioară, civism, filozofie, politică. Va vor purta pe la facultati de prestigiu, să se lipească de voi ştaiful invidiat de mitocani, alibiul unor promovări programate. Bandiţilor le plac coroniţele de premianţi pe creştetul progeniturilor, sau le convin. Putem chiar presupune că unora dintre pruncii parazitismului românesc, urmaşilor buni ai celor răi, li se urcă la cap cultura, pînă infiltrează în cuget năzuinţe de adevăr, frumos şi bine. Vor vedea atunci căscîndu-se, dedesubtul aspiraţiilor hrănite din jaf, hăul originii lor mizerabile. Nu veţi putea fi frumoşi decît detestînd trecutul care v-a produs, altfel nu funcţionează scuza "copii nu sînt vinovaţi de ce fac părinţii". Aveţi handicapul capitalului compromiţător.
      V-ar ramine consolarea că frumuseţea umană e o iluzie, pavăza nihilismului moral, eventualul dispreţ faţă de exaltaţii însetaţi de o lume justă. Cinismul speranţei ca potopul de după voi sa acopere ce aveţi de ascuns dianainte. Într-o lume fără sens, în care falimentele spirituale se banalizează, mai poate avea importanţă cum aţi ajuns boieri decandenţi? În cazul vostru, da. Căci procesul care va fi dus la degradarea omenescului- este opera părinţilor voştri, preţul prosperităţii voastre vremelnice. Veţi şti , în cazul în care o să atingeţi nivelul dorului de rosturi, ca sînteţi fructul cancerului , rentierii decăderii condiţiei umane. Vă va sta în gît descendenţa- şi atunci.
      Să ne întoarcem însă la scenariul cel mai plauzibil. Demni urmaşi ai primatelor care au învins Omul, nu veţi avea nici o îndoială, nici o tulburare, nici un regret , nici o ameţeala. Numai scăderea "nivelului de viaţă" v-ar deranja. Vă va ajunge atunci blestemul celor ce nu au putut să se răzbune. Căci părinţii voştri au stîrnit un val de răutate pe care nu-l veţi mai putea conteni. Milioane de români îi vor urma în infern… călcîndu-i în picioare. Cînd extirpi omenia unui popor, lansezi asaltul barbariei generalizate. Epidemia nu se va opri la poarta vilei voastre. Fiecare hoţ va fi atacat de o mie de hoţi, fiecare călău va fi asaltat de o mie de monştri, fiecare mincinos va fi păcălit de o mie de escroci. Degeaba vor încerca propagandiştii de serviciu să predice datorie, bine, cinste, lege, dreptate, muncă, civilitate. Puroiul va sări si în faţa celor care au provocat cangrena. Mişeii se vor înneca în otrava pe care au răspindit-o. Mai exact, voi veţi dispare în ea.
       Vă prefaceţi că sînteţi degajaţi, că nu vă e frică. Dar mirosiţi a dezastru. Nu aveţi nici o şansă să scăpaţi de duhoarea din suflete. Dacă o simtiţi şi dacă nu. Dacă vă va lovi dinafară sau vă va surpa dinăuntru.

Ioan Rosca 12.1.2012