Diversiunea Diaconescu: compromiterea justitiarismului


   Procesul de jefuire, distrugere si degradare a Romaniei trebuie sa conduca la o infundatura, sa produca "o criza". Se termina la un moment dat prada pe care si-o disputa, de sus pina jos, poporul roman victimizat/criminalizat. Uzurpatorii puterii nu mai au avutii ale statului de capturat si instrainat, nici suficiente resurse bugetare de sifonat. Nici fondurile europene nu vor ajunge pentru marea de pradatori produsi de cangrena post-decembrista. O tara in care nu se mai produce nu se poate decit imprumuta fara fund. Simulacrele politice nu mai pot camufla/petici realitatea patologica. Nu mai poate fi evitata infruntarea dura intre rapitori, nici contestarea autoritatilor compromise. O "revolutie" a perdantilor contra cistigatorilor (dar nu a celor buni contra celor rai) mijeste amenintator - pentru patura imbogatita necinstit. Ceva trebuie sa se intimple. Tulburarea poate fi "pregatita", incit sa nu produca efectele temute, incit furia multimii sa fie canalizata (drenata) spre supape de esapament (sterilizare) a energiei resentimentare.
   Se pare ca vechii agenti responsabili cu deturnarea justitiarismului popular (Vadim, Becali, etc.) nu mai puteau face fata situatiei si a trebuit pregatita o noua generatie de captori ai nemultumirii populare. Am avut intodeauna impresia ca OTV-ul a fost creat in acest scop de securicomunistii ce raspund de risipirea eventualei revolte. Acum nu mai am indoieli. Tehnica a devenit evidenta. In momentul in care stapinirea puterii (mafiot-financiare) asupra populatiei capturate devine vizibila (prin luarea unor masuri antisociale si chiar criminale), televiziunile "libere" se plaseaza de partea uneia dintre taberele competitoare ale ciocoilor autohtoni (agenti ai aservirii neocoloniale a romanilor). Nici una nu face insa pasul hotaritor de a stimula revolta populara impotriva unui sistem - putred cu desavirsire.
   Cu o exceptie: OTV! Exact ca o oala sub presiune, in care se dirijeaza jetul de abur spre o supapa controlata, fluxul adevarului privind sclavia la care au fost adusi pestisorii mici de catre rechini - a fost dirijat spre supapa OTV. In emisiunea lui Barbu, de luni de zile, vocea poporului - intaritat chiar de animator - spune ceea ce pe nici un alt post nu se poate auzi: situatia actuala e datorata jafului tranzitiei, care a creat o saracie mortala, pentru a produce bogati delictuali - care nu au alt merit decit ca au furat mai eficace, distrugind economia si societatea. Transcederea crizei - impunind anchetarea privatizarilor si a altor inginerii, confiscarea averilor ilicite, etc. Pentru a depasi dificultatea organizarii unei cercetari de asemenea amploare, Constantin Cojocaru a propus o lege care opereaza recuperarea (sub forma unui capital investibil in proiecte) unei parti a averii jefuite prizonierilor lagarului comunist, prin taxarea bogatiilor realizate astfel. OTV-ul a preluat si sustinut ideea, facind o indelungata campanie, soldata cu stringerea a un milion de semnaturi pentru legea Cojocaru.
   Dar … nu acesta era planul celor care misca sforile papusii Diaconescu. El nu a vizat nici improprietarirea romanilor, nici dezvoltarea unei economii participative, nici intarirea revoltei antisistem prin cresterea discernamintului populatiei. Dovada e faptul ca toate emisiunile lui au fost dedicate reducerii (pina la grotesc) a acestui discernamint. Nimeni nu a mai facut atitea eforturi ca el pentru indobitocirea telespectatorilor, sau pentru selectarea unui strat de simpatizanti oligofreni, care sa apara reprezentativ pentru patura dezmostenita. Un joc dublu, la contrast, s-a purtat in aceste luni: pe o parte Barbu captind furia inteligenta a romanilor, pe de alta, Diaconescu aspirind si amplificind capitalul prostiei romanesti. Ce rost poate avea o astfel de combinatie, care facea ca la ora 19 - cind Barbu dadea mina lui Diaconescu - sa se produca o adevarata comutare a publicului, dinspre lucizi catre bezmetici?
   Ultimele evenimente legate de arestarea/ eliberarea lui Diaconescu, au dus la afisarea scopurilor OTV: crearea unui partid care sa-l faca presedinte pe Diaconescu, pe baza simpatiei aratate de cei care intra in consonanta cu aparenta lui timpenie (de fapt, teatru cinic) dar si a furiei celor care au semnat pentru legea Cojocaru. Alaturarea fortata a celor doua categorii antagonice - are un rost adinc. Justitiarismul popular legitim trebuie amestecat indiscernabil cu josnicia populara - pentru a fi deturnat si compromis. Vazind in Basescu o pilda de capitalizare democratica a rezonantei intru josnicie (mirlanie) - Diaconescu incearca sa faca un pas mai departe, profitind de vremurile tulburi.
   Nu cred ca va reusi - ce pare a-si fi propus. Dar ma ingrozeste ca va izbindi ce si-au propus in realitate cei care il regizeaza: sa intoxice fatal suflul justitiar al masei, implinind lantul de tratamente psiho-sociale de tip Pitesti. Va fi o noua demonstratie a faptului ca in lupta pentru impunerea sensului convenabil (adecvat), cistiga tabara mai bine inarmata (strategic, mediatic). Atita timp cit revolta anti-sistem va fi canalizata numai spre "vocea populara OTV" (asa cum nationalismul a fost canalizat spre esuare in tabara PRM , stinga capturata spre degenerare in FSN si dreapta captata spre compromitere in PNL) vom asista neputinciosi la compromiterea - prin campania OTV- a democratiei reale, a incercarii de eliberare a poporului jefuit si dresat. Incit vom da in final dreptate teoriilor pragmatic-elitiste si vom tolera mai usor practicile pseudo-reprezentative.
   azind azi cum se arunca saminta acestui nou "n-a fost sa fie", cum opereaza metodic ingineria constiintelor - impotriva tentativelor de emancipare umana - ma simt lovit de o dezolare mai acuta decit ma mai credeam in stare. Nici nu mai sper ca "operatiunea Diaconescu" va putea fi oprita/parata, caci tabara celor care ar trebui sa o faca este dispersata, dezarmata si nici macar constienta ca exista un razboi de sens, care cere inarmare specifica. Fara resurse mediatice si organizare, cine va putea creste un bulgare contestatar autentic, in locul simulacrului compromitator pe care-l va cladi OTV-ul?

Ioan Rosca, 26 iunie 2010

<<< Închidere >>>