Scrisoare deschisă- trimisă lui Klaus Iohannis de un emigrant contestatar, prin rețeaua Internet

           

Domnule Iohannis,

 

            Sînt un consecvent combatant al farsei politice feseniste, prin care continuatorii postdecembriști ai regimului comunist mențin România în captivitate,  degradînd-o patologic- de 25 de ani. Unul dintre cei care, respingînd orice chilipir, s-au irosit pentru cauza eliberării României, pe un front de pe care mulți au dezertat. Și care nu urmărește nici acum vreun scop personal, sau notorietate, ci recurge la acest gest, în speranța că mesajul va ajunge și la dv., conținutul putînd însă interesa și pe alții. Date despre mine- pentru a înțelege din ce unghi vă abordez- pot fi găsite pe Internet (www.ioanrosca.com, www.procesulcomunismului.com, www.piatauniversitatii.com).

Dar aș prefera să dați atenție ideilor și nu celui care le formulează aici, căci, deși vă scriu în nume personal, cred că reprezint măcar parțial o categorie de români cărora le pot explicita viziunea și așteptările, expunîndu-vă o perspectivă care vă poate suprinde, căci pătrunde rar în spațiul public. Este vorba de segmentul contestatarilor legitimității actualului regim politic- instalat în 1990 prin deturnarea revoluției. Regim care a împiedicat emanciparea României, pentru a evita pedepsirea celor responsabili de genocid și a realiza înzestrarea lor (și moștenitorilor lor) din prada jefuită victimelor- prin intermediul statului român uzurpat. Pentru a-și realiza devastatorul program, nomenclatura securicomunistă, năpîrlită rapid la un capitalism murdar de cumetrie, a capturat sau distrus avuția colectivă, a transformat România într-o colonie omnidirecțională, a degradat conștiințele celor obligați la "descurcare", silindu-i pe împătimiții de demnitate să-și părăsească glia. Înstrăinare greu de suportat, a românilor intransigenți, care v-au dat de curînd un semn, de departe, pentru a aminti că au plecat din cauza celor care s-au repezit la mărire și avere- cucerind distructiv România. Și că încă speră la dreptate și reparații- mai ales pentru a se putea întoarce acasă.

Mă bucură atenția pe care o dați diasporei, care cuprinde un segment masiv de migrație temporară dar și un filon de exil politic- din care fac și eu parte, căci nu am acceptat continuarea ocupației securiste a României. Nu știu prin ce prismă priviți situația românilor siliți să își lase acasă rădăcinile. E bine că vă preocupă ușurarea vieții noastre - acolo unde am ajuns, dar și mai important ar fi să știm ce ați vrea să se facă pentru revenirea în țară a celor care nu au putut suporta compromisurile mlăștinoase necesare -de regulă- pentru a trăi sub furi. Ar trebui făcut oricum ceva ca să nu se mai plece în masă din România, ca de pe un vapor care se scufundă. Spațiul pe care românii îl numesc "acasă" trebuie să rămînă bine localizat geografic, focalizat între granițele țării. Cei care ne îndepărtează, vor poate să redefinim românitatea, ca pe ceva difuz, distribuit într-o diasporă ce se întinde prin toată lumea. Să relativizăm sensul "României", ca să poată fi ocupat fără opreliști fostul spațiu mioritic, de canalii și venetici? Ar fi sinistru ca natalitatea să sporească și educația să își ridice nivelul (așa cum propuneți) numai pentru ca să se întrețină exportul românesc de creiere, brațe de muncă, carne de tun și de sex. A venit momentul ca statul român să nu mai cheltuiască bani pentru formarea specialiștilor sau servitorilor livrați gratis altora.  Și cum împiedicarea plecării ca în vremea dictaturii, nu poate fi o soluție, fiecare avînd libertatea de a sluji pe cine și cum vrea, nu rămîne decît alternativa de a face atractivă rămînerea (revenirea) în Romania. Ori pentru asta, ar trebui măsuri eficace și convingătoare- de la organizarea unei industrii IT românești competitive la confiscarea averilor ilicite și relansarea economiei, pe baza avuției și demnității recuperate astfel.

 

Astfel de proiecte nu apar în programul dv. prezidențial: "România lucrului bine făcut"- la care mă raportez în continuare. Înțeleg că ați rămas la nivelul principiilor, al generalităților. Dar termenii în care vă referiți la cumplita realitate arată că nu am trăit pe aceeași față a istoriei recente. Dv. și cei care v-au suținut în aceste alegeri (sau au participat la redactarea documentului la care mă refer) ați trecut prin altceva decît noi, cei alungați din țară de mișelia contagioasă difuzată -de sus- în toată societatea românească. E normal- fiecare cu destinul care i-a format perspectiva. Păreți a reprezenta pe aceia care, probabil descurcîndu-se mai bine, cred că România a progresat după 1989 către democrație, emancipare socială și  demnitate națională- cu greșeli, pe care le credeți reparabile prin reformă, fără a fi nevoie de o adevărată revoluție politică.

Noi însă, care am avut "ghinionul" să nu ne putem integra în tranziție, credem altfel- și vă invit să luați notă de punctul de vedere anti-sistem, înainte de a vă confrunta cu o posibilă revoltă, aparent confuză, pe care, fără a-i înțelege resorturile, va trebui poate să o zdrobiți cu "forțele de ordine", pentru a asigura "stabilitatea" mușuroiului mafiot intern, devenit, cu prețul aservirii țării... "acquis european". Dacă nu veți deschide o cale de comunicare fructuoasă cu segmentul celor acut nemulțumiți de jocul oribil impus de pătura cotropitoare (care va încerca să vă confiște și folosească) puteți sfîrși în postura lugubră de instrument al reprimării românilor care vor prea tare "lucrul bine făcut".

Dar fără alde' noi... nu vă văd bine. Veți însănătoși România înconjurat de lichele, trădători, impostori, mincinoși, infractori, sforari și demagogi contagioși? Dacă vreți să vedeți cum și cu ce efecte vă poate învinge sistemul și pe dv., rămas singur sau înconjurat cu eternii "politicieni", "experți", "analiști" și "lideri civici" ("personalități"- care au monopolizat steril scena publică)- analizați experiența CDR din 1996-2000, modul în care s-a convertit speranța în lehamite...  

            Nu intenționam să mai intervin în zvîrcolirea "politică" românească. Ceea ce m-a determinat să vă pun astfel în gardă este evenimentul care s-a produs duminică și v-a proiectat surprinzător spre scaunul prezidențial (rămînînd de văzut cum veți rezolva problema juridică pusă de ANI , încăt să nu faceți jocul baronilor aflați în situații similare). Ați reușit fiind votat și de o parte dintre cei care percep farsa politică la fel ca mine, evitînd urna (eu nu am votat nici acum) ca să nu crediteze "rotativa"- prin "alegerea răului mai mic". De oameni pe care însă obrăznicia lui Ponta i-a scos din fire, determinîndu-i să îndure cozi interminabile sau să îi roage pe apropiații rămăși acasă să vă susțină, numai pentru a da peste nas găștii pesediste, benzii insuportabile de la Antena3 și -nu în ultimul rînd- marelui criminal nepedepsit, care ne-a împins să ne luăm lumea în cap- interminabilul Ion Iliescu. Fără însă a ști prea bine cine era contra-candidatul detestatului Ponta (PSD), sau ce vă conține programul (care oricum, nu e de natură să stîrnească interesul unui om sătul de declarații bună intenție).

Ar fi păcat să nu înțelegeți acest mesaj al disperării furioase- și să-l considerați ca pe un cec in alb din partea celor care vor răsturnare eliberatoare și nu o cîrpeală acoperită cu vorbe frumoase- dar goale. Ei așteaptă ruptura. Nu se pot ridica clădiri trainice pe temelii șubrede, creea economii sănătoase lăsînd marele jaf necorectat, forma caractere nobile într-un iad moral.  Nu se va schimba nimic dacă nu se schimbă totul- fie și progresiv. Dacă nu vă așteptați la o luptă dură cu paraziții, la un adevărat război cu cei care au nevoie critic de "lucrul rău făcut" - vă legănați în iluzii. Iar dacă veți încerca să evitați confruntarea cu cei care nu vor ceda prada din gheare, veți eșua în demagogie.

            Fiind trecut prin școala de șlefuire a discursului, am sesizat tehnica mediocră- a celor care v-au "bine făcut" programul. Sună frumos, probabil puțini percep crevasele și umbrele textului, care mie însă îmi dau fiori. Ați evitat problemele spinoase, rămînînd la suprafața remarcilor atrăgătoare, eludînd contradicțiile profunde cu care e confruntată societatea și care -neglijate- pot paraliza orice încercare de schimbare. În speranța că nu e vorba de o strategie premeditată de non-angajare, ci doar de o tactică electorală de evitare a împotrivirii celor vizați,  deci că acum veți considera provocarea mea bine venită, vă prezint în continuare cîteva considerații (care pot zgîria urechea formată la muzica politică mainstream) punîndu-vă întrebări despre care nu am găsit răspuns în programul dv. O situație pe care vă propun să o reparați, pentru a ne dovedi că vă asumați răspunderi clare, monitorizabile ulterior.

Nu încerc să vă conving de nimic. Punctul de vedere al celor ca mine, asumat non-conformist, este expus mai jos doar ca să vă definiți poziția față de el- încît să știți în ce măsură ne puteți reprezenta și pe noi, cei care gîndim astfel:

 

            1. Democrație reală sau simulare? Sporirea puterii cetățeanului cere cît mai multă informare corectă și democrație directă (prin referendum- realizabil azi ușor prin vot electronic-pentru problemele importante, inclusiv cele legate de taxe). Și eliminarea oricăror restricții din calea ridicării unor noi partide și asociații- căci așa cum ați semnalat și dv. în program- din cauza limitărilor actuale, situația nu se poate corecta prin ridicarea unei alternative curate- ceea ce arătă pentru cine lucrează mașinăria legală, în frunte cu Constituția.

Totul e spoială și minciună, "mandatarea" fiind evident o farsă, într-o lume în care îmbogățiții cumpăra imparabil "reprezentanți" cu mandat ambiguu. Ar trebui impuse constituțional instrumente eficace de control și corecție a reprezentării: transparența totală a activității legislative și administrative, contractul politic precis și imperativ față de alegători- cu răspunderi penale pentru încălcare (în loc de imunitate...) . 

Pentru ca într-adevăr cetățeanul să devină stăpînul statului (și nu sclavul celor care folosesc instituțiile uzurpate ca instrumente de dominare) Constituția ar trebui schimbată din temelii, nu doar revizuită pe ici pe colo. Cetățenii trebuie să poată participa la conceperea și votarea ei (și asta pe puncte, nu numai în bloc) și să o poată revizui fără opreliști- cînd simt nevoia. Să o poată invoca apoi eficace- ca sediu principal de drept și ca instrument de contestare a legitimității legilor (fiind eliminat monopolul Curții Constituționale - pusă acum mai sus ca voința populară).

Evitînd polarizarea protocolului de bază în direcția intereselor (viziunii) unora sau altora, Constituția trebuie să devină un garant al echitității negocierii convenției sociale, inclusiv în problemele spinoase semnalate mai jos.

 

            2 Români sau europeni? Democrația reglementeză viața într-o cetate bine precizată. Problema raportului dintre noi și lumea exterioară este fundamentală. Programul dv. neglijează faptul că aservirea operează azi în numele "integrării" și "protecției". Să nu uităm că am mai fost invitați la integrare protectoare- și de turci, și de austrieci, și de nemți și de ruși. Deseori nevoile cetățenilor români coincid cu cele a altor europeni. Dar atunci cînd între cele două nivele de organizare colectivă apare o contradicție serioasă, trebuie să știm ce criteriu are prevalență- pentru dv. În caz de conflict de interese, veți apăra poziția românilor față de restul UE sau poziția UE față de români? Vom face tot ne cer funcționarii de la Bruxelles, indiferent de consecințe, pentru că niște persoane, de regulă fără adevărată reprezentativitate, au semnat convenții prin care se cedează prea mult din suveranitatea României? Vom trăi în cetate așa cum vrea majoritatea europeană- sau așa cum vrea majoritatea poporului român? Ce sens mai are "democrația" la nivel național, dacă regulile de joc intern nu sînt stabilite prin voința cetățenilor țării? În cazul în care un conflict major nu se va putea rezolva, s-ar justifica retragerea României din UE, sau trebuie să ne considerăm ireversibil anexați?

Nu sînt frămîntări teoretice, ci lămuriri cruciale privind atitudinea celor care vor să ne conducă. Vreți să continuăm vinderea resurselor strategice (pe mai nimic), sau a pămîntului nostru- în condițiile actuale de disparitate a puterii de cumpărare? Veți stimula recuperarea tezaurului de la Moscova sau a datoriei Germaniei față de noi, semnalată de domnul Golban? Veți tolera continuarea politicii de avantajare a capitalului străin, a băncilor care scot cîștigul cămătăresc afară, a firmelor de aiurea (invitate de jefuitorii interni la împărțirea prăzii) care au nevoie de mînă ieftină de lucru și piață nestingherită de desfacere, a importării softului produs de programatorii noștri exportați, a retrocedărilor către persoane dinafara țării, a asumării unor convenții nocive pentru noi- cum ar fi ACTA ? Sau, în tradiția liberalismului de tip "prin noi înșine", vă plasați de partea sprijinirii, cu maximă prioritate,  a intereselor cetățenilor români față de lumea exterioară (cu care se află în colaborare dar și în inevitabilă competiție)- așa cum e firesc în interiorul unei adevărate cetăți democratice? Aceste probleme lipsesc din textul dv. Trebuie să știm la timp dacă neocolonialismul vă pare benefic sau malefic, sau dacă nu considerați că ne confruntăm cu el.

 

            3. Neatîrnare sau vasalitate? Într-o democrație reală, președintele nu ar trebui să stabilească politica externă, fără a verifica și respecta dorințele majorității. Nu ar trebui să angajeze țara împotriva voinței poporului, mai ales prin înțelegeri secrete, ci ar trebui să supună controlului și sondajului public orice angajamente internaționale importante (cum ar fi alianțele militare, convențiile comerciale, sau împrumuturile externe). Procedînd astfel, el se poate justifica ușor cînd respinge presiuni oculte: "Nu mă lasă poporul meu să fac asta!" și "M-am obligat să-l consult."

Nu întîmplător nu se discută mai nimic pe acest subiect în campania electorală- rămîne toată libertatea de manevră celui care nu are promisiuni de respectat.  De aceea aș dori să vă exprimați fără echivoc orientarea privind vasalitatea sau neatîrnarea. Credeți în valoarea independenței națiunii pentru cetățenii ei, sau împărtășiți scepticismul celor care consideră că o țară ca România nu poate decît să-și schimbe stăpînii, supunîndu-se unui imperiu, ca acesta să îl protejeze de altul, mai rapace?  Flagranta lipsă de reciprocitate din "partenariatele" cu care "ne mîndrim" (vezi vizele necesare pentru intrarea în SUA) arată că nu am scăpat de fanariotism, doar comutînd "lumina" de la răsărit spre apus. Au apărut chiar omologii consilierilor sovietici, în poziții importante... Veți folosi și dv astfel de consilieri?

Găsesc îngrijorător tonul programului dv. și precizările ca: "voi sprijini și alte cauze decît cele care ne privesc direct". Obediența față de actualii parteneri poate merge  pînă la  disponibilitatea pentru implicarea României în aventuri externe care nu au legătură cu securitatea noastră, spre noi Afganistane și Iraq-uri, vînînd "teroriștii" produși de vreun război sfînt anti-musulman? Vom găzdui stabilimente tip Guantanamo, vom ataca Iranul sau Venezuela, vom înăbuși revoltele din Palestina- la cererea partenerului cel mai privilegiat al partenerului nostru privilegiat? Sau ne vom repezi spre Rusia în apărarea integrității Ucrainei... care a  primit cadou de la URSS, după conferința de la Paris din 1947, fără nici un temei valid,  teritorii istorice românești?  De ce ar trebui să servim astfel pe aceia care ne cer - se pare- să renunțăm la reunificare, din motive geostrategice, deci nu ne apără interesele- nefiind sigur că ne vor ajuta, în caz de invazie și că nu ve vor ceda la troc, la fel ca în trecut ?

Am putea deveni iar carne de tun, pentru acțiuni imperialiste? Puteți să luptați personal- dacă vreți, dar pe noi să ne întrebați neaparat dacă mai vrem să murim pentru alții sau să formăm mercenari pentru agende străine. Trebuie să verificați dacă poporul român a căpătat gustul războielor de cotropire, alături de aliați cu experiență în domeniu, sau dacă vă cere să rămîneți fidel tradiționalei noastre poziții de neutralitate, de folosire a forței militare doar în scopul apărării țării de atacuri reale. Nu uitați cum am plătit susținerea războiului Aliaților după 23 August 1944, sau ce a pățit Antonescu pentru că ne-a împins în dezastru- deși a avut justificarea reîntregirii și a faptului că la un moment dat tabăra căștigătoare părea Germania.... Nu se știe deci niciodată unde ajungi cînd te lași antrenat în aventuri belicoase. Să ne rățoim spre cine sîntem asmuțiți, pentru ca nu cumva competiția dintre imperii să nu se tranșeze letal pe teritoriul românesc? Sau să ne lăsăm buzunăriți pentru a alimenta bugetul cu banii necesari achiziționării de echipement militar uzat, de care alții vor să se debaraseze ? (o afacere tipică pentru complexul militaro-industrial).

Mai vreau să înțeleg cum împăcați întărirea graniței de Est a Europei- tocmai pe Prut, cu creerea condițiilor optime pentru reunificare (dacă frații- despărțiți de Prut- o vor vrea).

Ne-am bucurat în 1958 cînd am scăpat de armata rusă, care ne "apăra de americani", ca acum să jubilăm că se întinde și la noi rețeaua bazelor militare americane (care ies și ele foarte greu de pe unde intră)- ca să nu ne atace rușii... în timp ce teritoriile acaparate nouă rămîn dincolo de graniță. Nu comentez o politică pe care nu știu cîți români o considera greșită (ca mine- adept al unei neutralități de tip elvețian, pe care nu o consider iluzorie în contextul curent) pentru că presupun că majoritatea vă însoțește în convingerea că apărați compromisul extern optim. Dar dacă ne-am cedat independența și am redevenit stat vasal, cred că ar fi bine ca acest lucru să fie declarat pe șleau. Să știm și noi pentru ce se fac cheltuieli militare. Sau, să știe și cei care se pot dedica dezrobirii. 

 

            4. Profit sau viață? Atunci cînd e vorba de exploatarea resurselor, problema protecției intereselor naționale interferează cu aspecte ecologice (dar nu ar trebui ascunsă în spatele lor). Cine și cum doriți să profite de bogațiile României: noi, partenerii de afaceri ai jefuitorilor noștri sau urmașii generației noastre blestemate, care încearcă să vîndă tot ce apucă (a se vedea dosarele aurului, petrolului, gazelor de șist, pădurilor etc.)? Vă veți împotrivi înlocuirii semințelor noastre cu cele pe care nu vom avea decît licențe anuale? Sau transformării românilor în căpșunarii fermierilor străini- care le vor acapara acum propriile terenuri, din cauza unei legislații anti-naționale? Veți fi avocatul nostru în bătălia care ne opune intereselor de tip Monsanto sau Chevron, sau ne veți lăsa la cheremul lor, ca să nu iritați "partenerii strategici"? Permitem multinaționalelor să ne lase fără codri, rîuri și apă în fîntîni, secătuind rezervele de care au nevoie cei ce vor veni? Ce veți face cînd țăranii noștri vor fi iar călcați în picioare de fii lor- jandarmi, la comanda vulturilor consesionatori- ca să nu ne întoarcem în 1907? De ce nu e prezent, în programul dv. pentru sănatate, obiectivul consolidării industriei naționale de medicamente ieftine, astfel încît sistemul medical să nu devină un instrument al multinaționalelor farmaceutice?

Din perspectiva speranțelor legate de agricultura ecologică și turismul rustic, credeți că se poate face bine satului românesc reducînd puternic populația de la țară, sufocînd fiscal viața autosuficientă de acolo, industrializînd agricultura, îmbrăcînd cooperativizarea și sistematizarea în haine noi? Și asta tocmai cînd modelul intensiv bazat pe un consum nelimitat de petrol și- mai nou - pe inginerie genetică (model care a cam eliminat țărănimea în occident) e reconsiderat afară? Ne veți ajuta să ne apărăm viața la țară și să ne protejăm farfuriile, de fructe și legume artificiale?

Ce puteți face pentru adepții unei ecologii extinse pe dimensiunea antropologică, care detestă direcția dezumanizantă în care mercantilismul frenetic împinge societatea- dorind un echilibru viabil între modernitate și tradiție? Sau care consideră că fluiditatea și complexitatea excesivă spre care e împinsă viața colectivă surpă condiția umană sănătoasă, dorind revenirea unei vieți mai simple, firești, inteligibile? Ce poziție aveți față de "dezvoltarea exponențială" (cancerigenă) impusă de setea de dividende și de consumerismul ațîțat sistemic- în raport cu cumpătarea, cu dezvoltarea sustenabilă și conservarea mediului și vieții- pentru viitor? Cum poziționați "liberalismul" față de "laissez faire"-ul promovat agresiv, care a cotropit planeta și e pe cale de a o urîți ireparabil?  

 

            5. Liberi sau slugi?  Referitor la calea "de dreapta" (sau "de stînga"), vă semnalez că sîntem tot mai mulți care nu mai înghițim făcăturile doctrinare menite manipulării celor de jos de către cei de sus. Ca președinte al tuturor românilor, ar trebui să nu vă mai raportați la o axă  fără sens (drepta/stînga- față de care dintre nenumăratele problematici?)- menită întreținerii diversiunii politice.

Să fim europeni ne-anacronici. Deschizîndu-se spre lumea modernă, România se confruntă cu bolile și problemele ei, iar dezavantajații jocului social se vor întîlni- cu omologii lor din occident. Românul corect informat (dacă nu se află printre profitori) va vrea și el eliberarea societății de căpușa bancară și de capitalismul de cazino- care pune accentul pe speculație, în dauna muncii cinsitite și creativității productive. Cît timp credeți că vor mai putea fi îndoctrinați sărăciții Europei de Est, cu ideologiile convenabile cuceritorilor marilor capitaluri (și privilegiilor aferente)- în numele repulsiei față de regimul comunist?

Cu atît mai mult e artificial acest rebut ideologic, cu cît la noi, oligarhia pe care ar urma să o respectăm ca pe cîștigătoarea jocului capitalist, în numele principiilor "dreptei",  este o extracție a fostei nomenclaturi comuniste... care a ținut predici de stînga în timp ce se îmbogățea necinstit. Foștii Tovarăși vor să nu le tulburăm "liberalismul", stînd cuminți în țarcul condamnaților la exploatare,  lăsînd hienele să-și valorifice prada, folosindu-ne ca slugi disciplinate. Sau să ne bucurăm că adoptă și ciocoimea roșie formele sofisticate și bine disimulate de parazitism, la care se recurge în lupta pentru existență în lumea civilizată. A venit timpul să nu mai intoxicăm românii cu teorii cum au fost acelea ale "terapiei de șoc", valorii nule a industriei noastre- bune de fier vechi, avantajelor privatizărilor și înstrăinărilor- pe nimic, bunăstării aduse de capitalul străin și de împrumuturile la FMI,  cultului aservirii și renunțării la protecționism.

Dv. militați pentru trecerea imediată la Euro- din credință, din obligație, sau în urma unei demonstrații care v-a convins?  Ca președinte trebuie să vegheați ca să nu fim expuși la un nou experiment păgubos, la o nouă manevră perfidă de discriminare și spoliere.

 

6. Firme mici sau corporații?  Sînteți adeptul lui "small is beautifull" sau a gigantismului economic? Doriți ca "lucrul bine făcut" să fie reprodus eficace în milioane de exemplare, în rețele de tip McDonald's- sau să aibă varietatea de forme rezultată din activitatea - poate mai puțin performantă- a milioanelor de intervenienți autonomi? Cum veți acționa întru sprijinirea modelului preferat? Se poate combate degenerarea monopolistă, în plin imperialism?  Cum veți apăra "peștii mici" (la care faceți o referire succintă în program), care doresc să se împlinească liber, participînd la jocul economic ca mici întreprinzători, de marii rechini- care cotropesc oceanul și corup democrația, pentru a ne putea înghiți mai bine, transformîndu-ne în furnici salariate? Ce mecanisme concrete aveți în vedere, pentru sprijinirea asocierii "peștilor mici"- la care faceți o aluzie în program?

Cum vă plasați față de distributivism (democrația economică), avînd în vedere că modelul actual de liberalism produce subțierea clasei medii și acumularea revoltătoare a bogăției- în cîteva miini? Ce poziție ați avut sau aveți față de legea Cojocaru din 1990 (sau de cea din 2008)? Sînteți de acord că avuția muncită de români pînă în 1990 le aparține de drept și că ea ar trebui măcar parțial returată proprietarilor- de exemplu alimentînd fondul de pensii? Dar cu ideile domnului Rugină privind leul greu și apărarea comunității de speculații valutare, ca să nu mai suportăm mega-escrocherii finanțiste- ca devalorizarea care ne-a sărăcit, după 1990?

În cîrdășie cu baronii locali, multinaționalele pot capta contractele cu statul și dirija regulile de joc în interesul lor. Dosarul Microsoft/Siveco nu e decît vîrful aisbergului. Societatea trebuie apărată eficace de manevrele corporațiilor- marele dușman actual al democrației reale. Altfel vom munci pentru a umfla nelimitat buzunarele cîtorva patroni, care plătesc salarii nesimțite celor care mulg angajații în ciclul producător-consumator, sau ne sifonează buzunarele cu pompa bugetului, prin contracte pentru șosele imaginare, borduri inutile, săli de sport în islazuri, soft pedagogic toxic și tablete- în loc de manuale și salarii.

Ce veți face cînd "partenerii strategici" vor cere să le fie favorizate firmele/interesele sau vă vor da alte indicații neavenite? Vă amintesc că mentorii noștri post-decembriști ne-au îndemnat să ne facem țăndări marile intreprinderi, să desființăm asociațiile, să renunțăm la planificare centrală-  în timp ce la ei era vremea fuziunilor, pentru a forma giganți gestionați centralizat ... Cum poate fi oare parată mituirea sau intimidarea reprezentanților și tehnicienilor unei țării degradate și aservite?

 

7. Dreptate sau umilință? Un interes explicabil al străinătății este să nu tulburăm apele cu procesul comunismului, contrarevolutiei si tranziției criminale- ceea ce a și determinat vinovații să caute adăpostul unei integrări protectoare.

Constat că nu spuneți nimic despre asta în programul dv. Ni s-a mai strigat "La muncă!" și în 1990 (cînd domnul Cîmpeanu îmi explica de ce nu contează cine și cum se va căpătui, dacă apar repede bogații și săracii necesari prosperității...) Ce fel de concordie socială și șantier de reconstrucție vreți? Să ne împăcăm cu infractorii deveniți oligarhi, avînd buzunarele și sufletele răvășite de ei? Să muncim ca să sporim averile jefuite părinților noștri? Să uităm tot ce ne-au făcut Tovarașii împatronați, în numele nevoii de consens productiv? Să ne îndemnăm copiii să-i slujească cuminte pe copiii lor, respectînd relieful economic creat de un genocid continuat pînă azi? Să lucrăm pentru răpitorii ne-au refuzat satisfacția de a-și cere iertare, obligîndu-ne să asistăm umiliți la insuportabilul spectacol al îmbogățirii lor fabuloase/frauduloase ? Deși nimeni nu a fost pedepsit pentru ce ne-au făcut înainte de 1990 și nici pentru că ne-au împiediat apoi să reparăm nedreptatea- ar trebui să ne liniștim, ca să mergă uns producția în noul lagăr românesc, gestionat de călăi, în partenariat cu complici veniți de aiurea?

Dacă asta ne propuneți- pot să observe și orbii ce fel de partid liberal ați ajuns să reprezentați: o agentură de tranziție spre capitalism a securicomuniștilor, unul dintre partidele satelit folosite de fesenism ca "opoziție" - întru simularea alternanței la putere. Agenți ai dușmanului- care nici nu au ce trăda. Cei ca mine nu vor crede într-un program de "reformă" care nu începe cu cercetarea crimelor comuniste și abuzurilor tranziției, nu continuă cu penalizarea responsabililor și recuperarea averilor jefuite prin intermediul statului cotropit, nu ajunge la anularea privatizărilor delictuale și a contractelor vădit incorecte- dedicate unor profitori care nu se pot pretinde de bună credință.

Confiscarea averilor ilicite (inclusiv poprind ce s-a scos în străinatate, așa cum au făcut și alții, cînd a fost vorba de infractori dușmănoși) ar fi cea mai bună cale de a reface simultan economia și moralitatea. Poate că unor colaboraționiști prinși în cloaca din România le e frică de un astfel de proiect (căci s-au mînjit, pentru a supraviețui) dar vă asigur că aceasta e dorința arzătoare a celor rămași cinstiți (și de regulă- săraci) sau care au plecat afară- din revoltă sau scîrbă. Recuperarea  terenurilor dirijate de către Comisiile de fond funciar spre clientelă- și de judecători spre "recuperatori" (în timp ce adevărații proprietari erau blocați la ușa legii, arhivelor, cadastrului) ar fi suficientă pentru o relansare economică viguroasă. Sau anularea- după modelul ecuadorian, a datoriilor externe "odioase", nejustificabile, făcute mișelește, în timp ce ne vindeam industria și resursele pe nimic. Iată ce ar trebui să facă DNA, ANI, procuratura și alte organisme care ar putea fi înființate, spre care ar trebui dirijată și activitatea serviciilor secrete.

 

 8. Securitatea noastră sau a puterii? Nu sînteți primul care ne asigură că pîndacii și răspîndacii nu mai au legătură cu securitatea și că ne sînt de mare folos. Trebuie să îi menajați pe acești periculoși piloni subterani ai democrației de fațadă, că să nu vă răstoarne, ci să vă slujească- așa cum au făcut și cu predecesorii dv. Dar noi putem spune adevărul. Și Iliescu ne garanta că securiștii au dispărut, deși știam bine că au rămas în corpore la post, punîndu-se la dispoziția noii garnituri, care i-a folosit ca să zdrobească încercarea de finalizare a revoluției. Și că foștii informatori- conspirați au lucrat- șantajați- în continuare sau au ajuns ofițeri SRI. Și că arhivele au fost periate, distruse, sau folosite în rețeaua de șantaj în care s-a împotmolit curățirea. Nu ne încălzește nici că mulți securiști și elevii ai lor au intrat în NATO, încît ne pot declara azi teroriști internaționali- dacă îi punem în pericol.

Om fi fără putere, dar nu sîntem și fără minte. Dacă vechii sau noii spioni ai noștri au fost atît de utili națiunii, cum de a dispărut toată avuția națională... sub ochii lor vigilenți. Și în bună parte, a ajuns tocmai la foști securiști (a se vedea cine a condus privatizările- în cartea lui Marius Oprea "Moștenitorii securității"?) . De ce să hrănim cohorta celor care au stat de șase în folosul hoților și care au sprijinit formarea unei oligarhii criminale? Cine ne dovedește că rapoartele SRI despre devalizarea României, ascunse de politicienii care le-ar fi primit și neglijat, au existat cu adevarat? Iar dacă se face această dovadă, cine ii pedepsește pe cei care au dosit rapoartele respective, cu prețul distrugerii economiei naționale și ne explică la ce au mai folosit serviciile, dacă nu au putut finaliza nimic ?

Pînă cînd nu vedem concret cum funcționeză mecanismele de verificare a (eficienței) activității servicilor secrete, de ce am crede pe cuvînt pe cineva care le poate folosi pentru a-și consolida puterea (dacă nu cumva roata merge invers, gărzile pretoriene controlînd Președintele).  Cheltuielile cu aparatul excesiv "de informații" nu par folosite pentru securitatea noastră, ci a exploatatorilor noștri. Avem nevoie de garanții verificabile că subterana "securității naționale", ca și corpul polițienesc sau militar, nu pot fi folosite în represiune- căci situația inadmisibilă din România justifică din plin revoltele populare. Și că nu sîntem expuși nici supravegherii orwelliene la care și partenerii noștri strategici par experți (a se vedea cazul Snowden).

Încă- vrem libertate. Măcar cu atît să ne alegem dintr-o "revoluție" plătită atît de greu și deturnată atît de ușor. 

 

            9. Lege sau dreptate? Regăsesc în programul dv. referirile standard la independența, valoarea și meritele justiției. Un fals de maximă nocivitate, pe care cei ce nu au de ce se teme, nu au nici de ce îl îngîna. De ce ne-am declara încîntați sau ne-am lăsa intimidați de raportarea formală, discriminatorie, incorectă sau orbească la o legalitate putredă, emanată de ticăloși care capturează legislativul- și nu am pretinde judecătorilor ca, în primul rînd, să facă dreptate? De ce ne-am lăsa dresați că norma e deasupra realității (încît să nu mai putem distinge binele de rău decît conform precizărilor din vreo lege) și că justiția e singura autoritate privind adevărul (încăt să nu mai credem decît ce e scris într-o sentință definitivă, inclusiv cînd e vorba de lucruri direct constatabile- ca un plagiat).

E de dorit independența justiției față de celelalte puteri, dar nu și față de adevăr, de dreptate, de nevoile și drepturile firești ale românilor de rînd (care nu pot cumpăra sau dirija instanțele).  Justiția trebuie să treacă sub controlul poporului român, și nu să fie stăpîna lui discreționară. Teza imparțialității ei fiind oricum găunoasă. Cum să fie neutru un judecător care e plătit din buget, atunci cînd victima statului cere despăgubiri pentru abuzuri? Obediența față de așteptările ușor de intuit ale celor puternici-, întărită de vechi reflexe și complicități, nu necesită ordine formale, ci pensii speciale...

 După 25 de ani de patologie juridică sistematică și sistemică, să arătăm (in)Justiției- respect și admirație?  Ea are o vinovăție uriașă pentru situația în care a fost adusă România. A fost folosită din plin în represiunea comunistă și apoi, ne-epurată (ne-lustrată, dacă vreți un eufemism la modă),  a acoperit cu formalisme perfide abuzurile "tranziției". Independență? Autonomia absolută a judecătorilor s-a dovedit o capcană pentru societatea românească- producînd un adevărat genocid juridic- pe care o asociație a victimelor justiției îl dorea judecat la Haga. Judecătorii care au împiedicat dreptatea ar trebui judecați, procurorii care au protejat infractorii anchetați, (ne)legiuitorii care au emis legi strîmbătoare- condamnați prin legi noi, notarii- lăsați fără privilegiile gestionarilor de secrete urîte și avocații siliți să-și apere cu adevărat clienții, indiferent de starea lor materială.

Rău formați, compromiși și lipsiți de scrupule, juriștii și-au bătut joc de nenumărate dosare, profitînd de protecția oferită de absența unor instrumente eficace de penalizare a abuzurilor lor. Arestările din ultimul timp nu pot păcăli pe cineva ca mine, care reclam apăsat garanții constituționale eficace împotriva abuzului judiciar, atît de ușor de constatat (dacă nu se mai distrug dosarele).

 

10. (In)formare sau manipulare? Ați precizat că educația este ținta principală întru redresare, și, ca expert în domeniu, vă înțeleg și împărtășesc poziția.

Dar e bine să sesizăm și aici existența unor obstacole redutabile, care ar trebui depășite. Investiția în cunoaștere, în formarea minții și conștiinței, are bătaie prea abstractă și lungă, pentru a înlocui mecanimsmele de stimulare la care recurge societatea "pragmatică"-devenite inoperante la noi. La ce e nevoie de experți buni, într-o țară rămasă fără industrie, condamnată la statut colonial? Deja generația mea de ingineri a  ajuns să vîndă aparate importate sau să caute slujbe la firmele care fac ce am fi putut produce și noi foarte bine. Cercetători ne-reciclați la timp, sînt taximetriști pe aiurea. În țara pustiită de tranziție, e nevoie mai mult de: vînzători de produse cu valoare adăugată- de import, colectori de materie primă- pentru export, funcționari obedienți față de nulitățile inșurubate ca șefi- dar insolenți cu clienții, gestionari ai sinecurilor rămase în curtea statului- pentru deservirea firmelor căpușă, salahori și vechili lucrînd în firme volatile- care se pot reloca oricînd dacă găsesec mînă de lucru și mai ieftină, personal pentru numerosele sucursale de bănci străine- care au înlocuit magazinele noastre, constructori și instalatori- pentru vilele ridicate în speranța că se va putea veni în ele cînd se va găsi și servici prin zonă. Plus doctori sau profesori- ori suficient de slabi ca să accepte un salariu și un statut mizerabil, ori care au găsit căi ilicite de completare a acestuia. Ceea ce poate stîrni, mai devreme sau mai tărziu, vigilența corpului fiscal parazit- care trebuie să scoată bani de la cei care muncesc, ca să poată menaja escrocii care îi mituiesc. Polițiștii, procurorii, judecătorii, notarii, avocații, ziariștii- completîndu-și și ei veniturile cu ce pot mulge de la baroni și mafioți.

Cum să stîrnești cheful de învățătură într-un astfel de climat, dominat de anti-selecție, în care meritele cuiva sînt mult mai puțin importante ca relațiile și numai cei ce vor să plece afară mai au motive de studiu solid?  Caz în care însă- ar fi mai firesc să investeacă în instruire părinții. De ce să cheltuim bani publici pentru formarea experților exportați gratis? De ce să pregătim medici altora, pe banii pacienților rămași în țară, bătrîni, cu pensia furată și fără îngrijire medicală adecvată? Să umplem România cu intelectuali în șomaj- numai pentru a da de lucru profesorilor sau creea o masă critică ce va dori schimbarea?

Să nu uităm nici că violul poate substitui dragostea și în educație, "formarea" devenind îndoctrinare, iar școala- instrument de domesticire și nu de întărire a discernămîntului și liberului arbitru. (Cînd nu e o ocazie de ghișeft "educațional"). De aceea educația continuă- la care vă referiti în program- se face democratic și prin informarea corectă- un subiect central pentru o societate care dorește cetățeni emancipați. Nenumărate demonstrații de intoxicare mediatică în masă ne-au arătat că aceia care controlează mințile tele-cetățenilor pot face ce vor din ei, transformînd democrația într-o fabrică de consens artificial. Ce aveți de gînd să faceți pentru ca să putem scoate conștiințele din priză, încît decizia colectivă să fie expresia năzuințelor unor subiecți politici cu discernămînt?

Pentru a se stîrni o fiziologie informațională curativă, și pentru a curăța România de plaga corupției, trebuie asigurată și transparența maximă pentru orice informație de interes public, restrîngînd cît mai mult aria informațiilor protejate- ca "personale" sau "clasificate", în numele cărora au fost acoperite atîtea fărădelegi. Ceea ce impune accesul nestingherit în buncărul arhivelor, gestionat pînă acum întru înfundarea drumului spre informații, care ar putea fi transfomat -prin informatizare- într-un spațiu ușor explorabil. Cu pedepsirea celor care au distrus fondurile stînjenitoare. 

În fine, tot în legătură cu formarea intelectelor, mi-aș dori să aveți o poziție explicită față de libertatea de conștiință și de exprimarea neîngrădită a opiniilor,  veghind ca ele să nu fie sufocate prin amenințările juridice sau prin corectitudinea politică pe care occidentul le-a lăsat să facă deja prea mult rău. Echilibrul între dreptul la părere, protejarea de calomnie si consensul comunitar trebuie să conserve esența libertară a unui contract social respectabil.

 

Din cele de mai sus, puteți constata că nu aveți de a face cu vreun nostalgic al comunismului sau dictaturii, cu vreun tradiționalist habotnic sau fundamentalist al cine știe ce valori supreme, sau cu un admirator al modului de viață defectuos la care se complac românii de azi. Ca și dv., consider că trebuie încercată emanciparea către vrednicie, eficacitate, corectitudine, omenie.

Să fim însă atenți la modul prin care împulsionăm această transformare- pentru a nu continua lanțul ingineriilor sociale care au făcut atîta rău, în numele binelui. Ceea ce trăim azi este rezultatul unui neîntrerupt proces de replicare/imprimare a modelelor de afară, pe care au încercat să le impună unui popor destul de recalcitrant la schimbarea forțată a etosului său: revoluționarii din 1848,  modernizatorii interbelici, activiștii comuniști, propagandiștii capitalismului postdecembrist. Istoria noastră arată la ce rezultate jalnice conduc mutațiile impuse, care nu țin cont de fiziologia evolutivă a ființei românești colective.

Din păcate- cred eu- și programul dv poate cade în această capcană, preluînd felul inadecvat în care vorbește intelectualitatea progresistă de serviciu poporului păstorit de mafia postcomunistă. Modul de viață occidental- propus ca model, fără nici o rezervă- este o falsificare prin omisiune- căci se ascunde criza gravă în care a ajuns condiția umană, faptul că omenirea își împlinește greu aspirațiile superioare, în epoci decadente ca aceasta. Astfel de manipulări (conștiente sau rezultate din superficialitatea "vectorilor de opinie" săriți indecent în arena publică),  au putut opera în 1990 , cînd românii nu știau ce/cum se trăiește înafara lagărului, dar nu mai pot funcționa acum, cînd ei au umplut lumea, văzînd ce înseamnă lupta pentru existență în societatea contemporană.

A face, fără precizările de rigoare,  cultul muncii corect răsplătite, într-o lume roasă de mercantilism obtuz, imperialism financiar, colonialism tehnologic, exploatare a țărilor captive și a celor ce fug din ele- e necinstit și contra-productiv. Românii intrați în jug pe aiurea știu acum că există și forme de supunere "soft", în care victima întră în jocul perdant de bunăvoie, la concurență cu alți lucrători ieftini, iar profitorii cu cămăși albe lucrează curat, din spatele birourilor din zgîrie nori, protejați de reguli de joc potrivnice celor fără capital. Beneficiile fără miros venind și din zdrobirea incorectă a concurenței, și din plata incorectă a muncii celor fără apărare, și din cooperarea cu stăpînii lagărelor de aiurea- nu numai din avansul tehnologic stimulat și invocat obsesiv- întru camuflarea raptului. Un occident atît de civilizat și muncitor cum ni se propovăduiește de unii aplaudaci ai capitalismului (uneori aceiași care ridicau ode comunismului) nu s-ar fi pretat fără scrupule la a profita- în bună tradiție colonială- de oportunitățile de afaceri murdare create de căderea lagărului comunist. Sau la a exploata munca foștilor prizonieri, siliți la emigrare după 1990, datorită distrugerii economiei pe care o clădiseră forțat, tocmai de către vechii lor gardieni, deveniți parteneri de afaceri ai unor șacali occidentali.

Aș dori ca atunci cînd sînt invitat să trăiesc "nemțește" să mi se demonstreze că se creează condițiile necesare pentru ca țara mea să nu funcționeaze ca o colonie ci să își poată optimiza fiziologia economică în interes propriu.  Iar beneficiul muncii noastre să rămînă în ea- nu să fie supt de îndepărtate conturi. Ca să nu fie vorba doar de creșterea eficacității slujirii altora, de perfecționarea unui lagăr de muncă, lucrînd cu drogați mediatici. Și alte neamuri au fost invitate să muncească pe cît mai puțin, ca prin această ofertă tentantă să se ridice deasupra celor care-i folosesc o vreme, ajungîndu-i din urmă material și tehnologic. Dar nu prea se întîmplă- ținta pentru care faci sacrificii se mută în față, parcă și mai departe.  E Fata Morgana- pe care se bazează spolierea modernă...   

 

Ce rost are să vă amintesc aceste probleme, fără a dori neparat un răspuns, privat (la ioan_rosca@yahoo.com) sau public? Teoria că un președinte nu trebuie să se preocupe de astfel de aspecte, pentru că nu are atribuții guvernamentale- este bine combătută și în programul dv. Într-adevăr, nimic nu vă împiedică să aveți un rol activ în operația de mediere a intereselor ce se confruntă , pornind de la misiunea politică validată de alegători.

Puteți însă merge mai departe, asumîndu-vă rolul de principal avocat al poporului. Avînd  mandat de "meta-cetățean" (nu am spus "supra")- puteți deveni instrumentul ultim prin care fiecare se apără de instituțiile statului, care lucrează împotriva lui, la comanda unor uzurpatori. Verificînd continuu modul cum sînt tratați românii de mașinăria birocratică, politică, și juridică pe care o hrănesc, cu ajutorul consilierilor (pe care vă sfătui să-i recrutați prin concurs) dedicați înțelegerii fenomenelor deviante și reperării neregulilor. Intreprinzînd apoi demersuri față de organismele obligate să facă lumină sau dreptate. Și dacă acestea vă tratează ca pe ceilalți români, băgînd dosarele urîte sub preș, să reacționați- prin organizarea unor dezbateri publice sau referendumuri. Sau - la limită- să recurgeți la grevă prezidențială- pentru a denunța uzurpatorii instituțiilor, care nu mai țin cont de voința poporului.

Dacă vreți ca românii să se străduie, împreună, să schimbe România, arătați-le că au pe cine se baza, în lupta cu ticăloșia care i-a sufocat pînă acum.

 

Leacul pentru boala noastră- să-i zicem A (anarhia și degradarea socială, acoperită cu forme fără fond) să fie neaparat o altă boală- B (domesticirea cetățenilor-furnici prin tehnicile perfecționate în occident)? Iar evitarea bolii B, să însemne rămînerea în boala A? Sau trebuie să avem curajul unei căi proprii de evoluție, selectînd ce e fast/adecvat din modelele și pildele la îndemînă?

Contează nu numai cum facem, ci și ce și de ce.

Căci și răul poate fi bine făcut...

 

Ioan Roșca 19.11.2014