Răspuns domnului Silviu Popescu,

 

M-am gīndit īntīi să nu vă răspund public, sau să amīn, ca să nu influenţez pe ceilalţi invitaţi de dv. Puteţi de altfel sa nu difuzaţi acest mesaj. Dar aţi provocat pe toţi cei care visează stăvilirea degenerării noastre. Voi recunoaşte deci unde am ajuns eu, după două decenii de zbucium steril. Aveam de gīnd să-mi demasc căderea, la sfirşitul unei serii de scrisori deschise către impostorii şi neputincioşii care au īngropat lupta civică. M-aţi silit să mă spovedesc mai devreme.

De prăbuşirea Romāniei se fac vinovaţi: parazitarii uzurpatori ai puterii , robii lor compromişi, occidentul mercantil complice şi liderii falsei opoziţii. Responsabilii pentru genocidul comunist continuat după 1989 nu ar fi fost iertaţi, dacă ar fi pierdut puterea. Păstrīnd-o īnsă, s-au īmbogăţit din prada smulsă victimelor, cu preţul distrugerii economiei, societăţii şi oamenilor. Instrumentul major fiind instituţiile criminalizate ale statului cangrenat : legislativul, justiţia, administraţia, internele. Nu e insă vorba de o anomalie, de un accident, de o excepţie – aşa cum predică ideologii răspopiţi est-vest. Rădăcinile răului sīnt primare şi perene. Condiţia umană, individuală şi colectivă, pe care o īmpodobim cu năzuinţe şi o cīrpim cu alibiuri, s-a dovedit, istoric, deplorabilă. Nu putem scăpa de gravitaţia instinctului de supravieţuire decīt cīteva secunde, īnainte de a ne zdrobi de solul murdar al realităţii.

Conştient de raritatea momentelor de nobleţe care ne justifică, simt nevoia să le salut şi sprijin. Īmi pare lăudabil că vă oferiţi să catalizaţi anticorpii dispuşi să-şi apere patria atacată patologic. De mult trebuia aprinsă rezistenţa reală şi asumat războiul civic, īntru salvarea demnităţii, scufundată īn potopul de mişelie, făţărnicie, mīrlanie, prostie, suficienţă, micime, amoralitate, cinism, aroganţă, neobrăzare, necinste, veleitarism, cupiditate, īnşelăciune, diversiune, manipulare, exploatare, aservire, criminalitate, represiune. Vă propuneţi obiective frumoase şi juste, vă asumaţi o misiune benefică şi eroică.

Am dorit stīrnirea unei mişcări anti-sistem, care să ofere romānilor o alternativă reală, o cale netrucată, o ieşire din falsele alegeri īntre aripi feseniste, o evadare din farsă. Am scris ( http://www.piatauniversitatii.com) un noian de explicaţii, īn speranţa că vor inspira acţiuni ca aceea pe care o īncercaţi acum. Am lansat apeluri justiţiare provocatoare. Apreciind prestaţiile remarcabile ale domnilor Stan, Durac, Mioc, Leon, Iuga- aş fi făcut apel la aceleaşi persoane ca dv. şi la: P. Goma, D. Culcer, LI. Stoiciu, O. Hurduzeu, C. Cojocaru, B. Nicolescu, M. Sevaciuc, T. Stetca, O.Ohanesian, I Coja, D.C. Iovanovici, M. Serban etc.

Īmi place francheţea, nonconformismul şi curajul incorectitudinii dv politice.

Ar fi trebuit deci să vin alături de dv. pentru a sprijini o acţiune pentru care am făcut propagandă, chiar dacă intreprinderea este grea, condiţiile sīnt neprielnice, obstacolele redutabile, problemele supracomplexe şi şansele mici.

 

Din păcate, nu pot să susţin o cauză pierdută pentru multă vreme şi să instig pe alţii la o misiune imposibilă. Eliberarea (insănătoşirea) Romāniei a devenit o utopie, deocamdată. Se va putea eventual, mult mai tīrziu, dacă evoluţia īşi va schimba semnul, dacă vor reīnflori īn conştiinţe valorile care se ofilesc azi. Īmi fac datoria să vă previn că acum, nu aveţi nici o şansă. Nu va fi să fie, nu are cum. Microbii răului au intoxicat populaţia reeducată īndelung, expusă la domesticire şi devoluţie. Cavalerii dreptăţii se vor ciocni de oastea milioanelor de rebuturi morale: conştiinţe plămădite de colaboraţionism, suflete īnnecate īn răutate, egoism, parşivenie, laşitate, minciună. Sīnteţi departe de rezonanţă cu actualul popor, parcă şi mai “anacronic” ca mine. Majoritatea a căzut īn comă civică , apolitică sau politicianistă, şi nu vă vor da atenţie decīt cei care vă vor huidui sau sfīrteca, la comanda dresorilor lor.

Nu aveţi cum provoca şi susţine revoluţia necesară. Criminalii de deasupra legii cumpără gardienii şi dresorii din banii storşi de la sclavi. Bătalia pentru conştiinţe va fi ciştigată de cei ce deţin armament mediatic, menţinīnd minţile īn priza tele-chibiţăriei. Revolta deturnată a burţii nu poate scoate deasupra decīt un val de panglicari şi pleşcari . Prizonierii sistemului nu pot răsturna decit paiaţe, īnlocuite cu inepuizabile rezerve. Nu am făcut ce trebuia īn 1990, ratīnd ocazia creată de un moment de curaj şi graţie. S-au īntors īn jug romānii pentru un blid de linte sau au inşfăcat hulpavi o halcă din avuţia colectivă. Tinerii au chipul şi asemănarea tranziţiei care i-a format.

Din cauza distanţei (dorului, revoltei) v-aţi lăsat amăgit de vise, furat de iluzii, īmbătat de speranţe, ameţit de năzuinţe. Dacă nu vă veţi da pe brazdă, renunţīnd la ţelurile afişate şi urmărind interese meschine, veţi suferi o decepţie cumplită, distrugindu-vă şi restul vieţii, rătăcit pe un front de pe care toata lumea a dezertat, de mult. Dacă veţi suna audibil din goarnă, vor apare toţi hămesiţii care nu au reuşit să fure destul şi caută o şansă de aburcare. Dacă nu veţi fi cuminţit de vreun mercenar, veţi fi ucis de ridicol sau scīrbă. O himera nobilă poate distruge prin dezamăgire: a se vedea efectul nociv, pe termen lung, al “fenomenului Piaţa Universităţii”.

 

Rămīne exilul şi diaspora. Presupunīnd , prin miracol, că s-ar mobiliza, pentru eliberarea ţării părăsite, veţi constata ca nici doi romāni scăpaţi din lagăr nu se pot īnţelege privind scopurile unei acţiuni. Nu au cum solidariza sau consona, căci nu-i intereseaza ideile ci bīrfele, nu īi doare nedreptatea care loveşte pe alţii, īşi urmăresc interesele, vīnīnd ocazii, căţărīndu-se, cocoţīndu-se, cocoşindu-se. Veţi fi īnconjurat imparabil de veleitari cīrcotaşi, care se vor bate īntre ei pentru imaginarul ciolan, contestīndu-se. Nu mai e vremea cīnd un Codreanu stīrnea un bulgăre, printr-un apel de ascultare a conducătorului. Şi partidul dv se va scufunda īn gīlceava nenumăraţilor lideri (soldăţei au numai disciplinatele formaţiuni securicomuniste). Riscaţi ridicolul, botezīndu-l cum aş sugera eu : PUR (īn loc de PRU) ca să nu mai vorbim că sintagma “Partidul Unităţii Romānilor” poate eşua īn cacialma (a se vedea penibilul destin al curentului lansat de mine: “AER”- Acţiunea pentru Eliberarea Romāniei…).

Vreţi să vedeţi cum stau lucrurile? Analizaţi de ce nu au făcut romānii nimic, de douăzeci de ani, īmpotriva stăpīnilor lor. Mulţi dintre cei care nu se mai “descurcă”, ajunşi la disperare, detestă partidele şi personalităţile care i-au păstorit pīnă acum, dar nu fac ceva pentru a ridica o opoziţie reală. Noile mişcări şi partide (distributiştii “green”, poporul lui Cojocaru, “forţa civică”, etc) nu reuşesc o federalizare, căci fiecare vrea să adune ţara doar īn jurul său.

 

Poate că ştiaţi care e realitatea, dar nu vă mai pasă, preferīnd un sfīrşit bărbătesc, unei agonii jalnice. M-aş zvirli şi eu īntr-un astfel de joc/foc purificator, ca să mă răcoresc de mizeria asta de viaţă. Dar de ce să atrag īntr-o capcană distructivă ultimii supravieţuitori, stīrnindu-le iluzia că se poate lupta, acum, aici, pentru bine? Ca militar, ştiti ce īnseamnă să-ţi arunci iresponsabil sau premeditat soldaţii spre o bătălie pierdută din start, datorită raportului de forţe.

Am īn spate “capitalul” unui şir necruţător de eşecuri. A venit ceasul să evit bīlciul politicii mioritice. Stergeţi-mă de pe lista de potenţiali vicepreşedinţi. E prea tīrziu ca să mă īnregimentez prea devreme. Nu vă īntorc spatele, după atiţia ani de lătrat contestatar. Dar sprijinul pe care īl pot da este “ideatic”: puteţi folosi oricare analiză a mea, publicată pe Internet. Realizaţi complexitatea emancipării unei naţii captive, pericolul unui aventurism simplist? Necesarii oameni de acţiune nu sīnt suficienţi. Vă pot pune la dispoziţie şi studii de sertar, pe marginea unor probleme politice (economie, finanţe, justiţie, educaţie, tehnologie, etc). Probabil că aţi constata atunci cīt de multe ne despart - ceea ce veţi păţi şi cu alţii dintre cei chemaţi alături de dv.

E greu să orchestrezi o fiziologie intelectuală colectivă (subiect acut de cercetare, pentru mine). Dictaturile introduc consens de sus, compromiţīnd sensul. Democraţiile nu s-au dovedit peformante īn emergenţa coerenţei. Nu veţi găsi uşor tratamentul bolilor romāneşti, leacul racilelor omeneşti. Nu veţi găsi uşor oameni care să inţeleagă cīt de mult/multe nu ştiu/ştim şi cīte limite ne plămădesc aspiraţiile.

 

Cu speranţa că nu vă veţi arunca inconştient īn gol, al dv.

 

Ioan Roşca, 31-12-2011