Sub  arşiţa bucureşteană , revoluţionarii din decembrie '89 sunt trataţi cu indiferenţă

 

...În atenţia d-lui Bogdan Olteanu , preşedintele Camerei Deputaţilor

...În atenţia d-lui Petrişor Morar, secretar de stat, preşed.Comisiei tehnice de validare a certificatelor de revoluţionar- "Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 "

...În atenţia Comisariatului pentru problemele revoluţionare

...În atenţia ziariştilor care au semnalat episodul.

   Pe agenda politică românească nu trece o zi care să nu aibă o temă "senzaţională".

Dispariţia prezumtivului terorist  Omar Haisam! Demisia unor înalţi funcţionari de la SRI, SIE, Procuratură ! Preşedintele Băsescu la preşedintele Busch ! Premierul Tăriceanu –accident de motoclicetă ! CNSAS şi foştii securişti ! Legile Siguranţei ( sau securităţii ) naţionale, în dispută !

Nunta lui Irinel cu Monica ! ş.a.ş.a.ş.a

    Poate despre ei, anonimii revoluţionari, pierdanţii revoluţionari, dezamăgiţii revoluţionari, nici nu trebuie să se mai scrie !

Dar cei în drept pot măcar atât : să-i primească, să le asculte păsul, să le facă dreptate (dacă o au ! ) , să le respingă contestaţia (dacă nu este fondată ! ), să le redea libertatea de a sta acasă, de a merge în concediu, de a-şi îngriji sănătatea, de a nu mai sta pe caldarâmul străzii.

   În curând se va împlini o lună de zile de când un grup de revoluţionari din decembrie'89, au declanşat o grevă a foamei , transformată după vreo 12 zile ( după încheierea unui Protocol de ieşire din greva foamei cu Comisariatului pentru problemele revoluţionarilor ) într-o manifestaţie de protest, pentru că li s-au încălcat drepturile acordate prin Legea 42.

   Pe trotuarul parcului din vecinătatea intrării Parlamentului, într-un ţarc demarcat cu stănoage metalice standard ( alături de care li s-a adus şi un WC ecologic ! ), sub două corturi încadrate de steagurile României şi ale Uniunii Europene, având ca decor lozincile afişate pe gard ( "Jos mafia certificatelor !" ;"Să fie cercetat Emil Cuteanu !"; "Jos corupţia cu certificatele de revoluţionar!" ), trecătorii întâmplători, funcţionării parlamentului, vizitatorii, şi, de la sine înţeles, parlamentarii, este imposibil să nu fie atraşi de acest tablou insolit, care ne aminteşte de corturile Golaniei din 1990.

    Numărul lor ( 9-12-14 ) a fluctuat în funcţie de starea lor de sănătate şi de intrarea sau încetarea grevei.Ei sunt :Adam Irina Cristina, Adam Cristian, Nistor Luminiţa, Adam Florea, Filip Nichilici Ioan,Tănăsescu Ioan, Ioniţă Mihai, Lefter Cristian, Bălănescu Florina, Pop Romeo, Leşu Ionel, ş.a.

Au recurs la această formă de protest după ce au parcurs celelalte căi de  abordare (memorii, audienţe, întâmpinări ), fără a li se rezolva cazul. Au dosare cu acte, cu dovezi, cu memorii. Sunt hotărâţi să continuie protestul până la rezolvarea doleanţelor lor.

Dacă îi asculţi cu atenţie şi respect, fiecare are o  variantă personală de implicare, de motivare, de participare  în revoluţia din decembrie'89...

Dacă le pui întrebări, fiecare răspunde subiectiv când descrie evenimentele  la care a participat...

Dacă ai răbdare, fiecare depune mărturie ( favorabilă ,sau clarificatoare, sau demascatoare ) pentru un episod, pentru un personaj, pentru un "mister" din timpul revoluţiei...

Dacă eşti străin – ex., astăzi, turişti americani – încearcă să le explice rostul prezenţei lor vis-a-vis de colosul arhitectonic al Casei Poporului. ..

Dacă eşti onest, taci şi nu răspunzi la întrebările lor retorice despre "dosarele revoluţiei", rămase fără răspuns de 16 ani, pentru că sunt foarte la curent şi mândri cu REVOLUŢIA LOR.

Dacă eşti om, nu se poate să rămâi indiferent la curajul de a se expune judecăţii opiniei publice.

Dacă eşti istoric, ţi se clatină argumentele privind posibilitatea scrierii adevărul despre revoluţii.

 

Livia Dandara, în trecere pe la corturile protestatarilor, Bucureşti, 28 iulie 2006