2002 - 2003


Vint rece de la Vest, publicat pe grupul "Societatea de miine" la 26 ianuarie 2002
"Urmaresc de mult mesajele din acest grup , dar nu am intervenit pina acum (ca sa respect promisiunea de tacere, facuta mie insumi in 1996). Dar de la 11 septembrie 2001, imi vine tot mai greu sa tac. Sint readus in starea de revolta neputincioasa la care ajunsesem in 1989 si iar simt nevoia sa strig. Cercul se inchide. Ma sufoc umilit in acel Vest spre care se deschisese acum 12 ani poarta temnitei comuniste..[..]"
NATO, publicat pe grupul "Societatea de miine" la 14 aprilie 2002
"Romania este pe cale de a adopta noi prieteni/aliati/stapini. Vechii sateliti ai URSS au navalit pe posturile de tari vasale scoase la concurs de Statele Unite. Fugim de Rusia... care ne asteapta la sosire alaturi de neo-fratele american. Concurenta mare, conditii severe de angajare, nici o umilinta nu asigura victoria. Aliatii s-au re-imbratisat peste capetele nostre.Ne impun scuze pentru ca bunicii nostri au luptat impotriva bunicilor lor.Echipa KGB ramasa la cirma Romaniei vireaza viguros barca spre marea prietena de la apus[..]"
Adeziune la protestul pentru legiferarea delictului de opinie, publicat pe grupul "Societatea de miine" la 17 aprilie 2002
"[..]Ordonantele ce se impun de afara si se adopta la Bucuresti vor inchide mica paranteza de libertate. Impinsi din nou in jug ideologic- trebuie sa rezistam ! Altfel, jertfa revolutionarilor din 1989 si distrugerea totala a economiei Romanesti s-au facut chiar pe degeaba.[..] Asa fost si in 1945. Au fost intii interzisi si inchisi "fascistii" si "nazistii" apoi eliberati temporar citiva din ei si inchisi taranistii, liberalii si socio-democratii pentru ca pina la urma sa fie inchisa toata lumea care nu a tinut calusul in gura. Se va repeta. Asa incepe. Azi interzicem admirarea lui Antonescu, miine vom gindi doar ce ne spune Ministerul Adevarului.[..]"
Apel la proteste
De: "ciberplai" Roxana Bojariu
Date: Vendredi 31, Mai 2002 14:25
Objet: campanie pentru libera exprimare
Libera exprimare in presa, publicat pe grupul "Societatea de miine" la 31 mai 2002
"Cred ca romanii isi fac , printre alte iluzii, pe aceea ca vor gasi in apus sprijin solid pentru libertatea cuvintului in presa.[..] Probabil multi nu observa ca presa de afara are infipt calusul in gura mult mai ferm decit cea care se zvircolesste la ora actuala in Romania- adevarata jungla a libertatii de cuvint muscator si steril In America nu e nevoie de represiune politica centralizata , de cenzura institutionala (desi acum se trece si la asta). Auto-cenzura instinctului de incadrare in norme si frica de sanctiune juridica functioneaza mult mai eficace."
       Reactie
De: Radu Portocala
Date: Vendredi 31, Mai 2002 16:46
Objet: Libertatea de expresie
E mai grav ! , publicat pe grupul S.d.M. la 5 iulie 2002
"- raspuns domnului Portocala- Ati semanlat lichelismul intelectualilor de servici de la Bucuresti si pirghiile intereselor egoiste care il produc si intretin.[..] In final, gindirea slugarnica e asimilata atit de profund, ca devine crez, metoda de echilibru, inlocuitor de sens. Dogma domesticeste spiritul.[..] Nu e vorba doar de lasitate, rapacitate, sau rea-credinta. Este in primul rind consecinta unei perceptii fatasmatice a occidentului, in care a esuat o mare parte a intelectualitatii romane "progresiste".[..] Cunoscindu-ma insa si citindu-ma, veti sti ca nu exista vre-o posibila apropiere intre mine si "romanii mari" ai lui Vadim. [..] Dar multi nu pot face astfel de nuante. Sint prinsi in capcana falsei alternative : ori cu securicomunistii "patrioti" , ori cu slugoii pro-occidentali "civilizati".[..] Este deci, cred, mult mai grav ce se intimpla decit o linguseala hulpava spre noua Poarta. Este consecinta unei pierderi nationale de pol spiritual.[..]"
Turnesolul palestinian, publicat pe grupul S.d.M. la 7 iulie 2002
Omul nou nu mai este sensibil la tragedii si nedreptati, s-a tocit dupa atitea revelatii oribile si apeluri zadarnice venite din toate colturile lumii si ale istoriei. [..] E maturizat ,trecut dincolo de simplificarile care deseneaza contururi intre bine si rau.[..] Este atit de manipulabil, atit de conditionat de masina de propaganda (televiziune, presa “mainstream”) caci consimte in secret la asta. Se simte in siguranta intre “oamenii de bine” care dicteaza “gindirea corecta”.[..]Accepta suspect de usor ideea unui razboi simetric intre victime si calai, intre ocupanti si ocupati, intre stapini si slugi.[..] Ii este chiar teama ca jocul de poker care acopera cu fum jocul de putere s-ar putea strica amenintindu-i “standadul de viata”. Acesta e omul occidental , mini-cetateanul scos in evidenta de turneoslulpalestinian."
Complicitate camuflata degradant, publicat pe grupul S.d.M. la 11 iulie 2002
"[..]Ceea ce insa a devenit insuportabil este stratul gros de ipocrize cu care se "amenajeaza" spatiul interior al neo-intelectualului. Caci pentru a-si construi pacea, refugiatul pseudo-moral trebuie sa practice falsificari atit de fine, de insidioase, sa cladeasca spatii de adevaruri atit de "virtuale", incit isi compromite iremediabil inocenta spirituala. Omul astfel transformat nu mai are cu ce simti diluarea autenticitatii sale.Pierderea candorii ii mai face sa plinga doar pe copiii din noi."
Dezbateri de diversiune, publicat pe grupul S.d.M. la 13 iulie 2002
" Oportunitatea unei dezbateri depinde de timp, de context. Nu faci glume la inmormintare. Nu descrii maceluri la o petrecere. Propunerea unui subiect intr-un anume moment, poate fi o gafa, o diversiune, o capcana. Sint forte care intetesc anumite discutii ca sa distraga atentia de la altele, ca sa opereze insidios in subconstientul colectiv, ca sa se apare atacind, ca sa dilueze revelatii penibile.Cred ca provocarea spre discutarea publica a holocaustului, AZI, trebuie respinsa ca manipulatoare, umilitoare si inoportuna.[..] Rezum pledoaria mea[..]"
Alibiul pedepsirii antisemitismului in sovietizarea Romaniei, publicat pe grupul S.d.M. la 16 iulie 2002
"[..] In anii 1994-1996 am purtat pe grupul news soc.culture.romanian un indelungat si incordat dialog pe aceeasi tema. Pe atunci, subiectul era probabil activat ca alibi-cadru pentru un tirg care se facea intre securicomunistii la putere la Bucuresti si comunitatea evreisca in cautare de compensatii. Acum ne aflam intr-o alta etapa, cu alte obiective, dar tot bazata pe dezinformare, tupeu si diversiune. [..] Din cauza acestei impresii de "deja vu" nu am reactionat la polemica sustinuta de Paul Goma, foarte asemanatoare. Simt acum exact ce v-am spus: ca aceasta discutie este o cursa.[..] Nu va voi plictisi deci cu vechile mele texte. Am selectat aici doar unul din ele pentru ca are in el informatii cred importante despre procesul anti-semitismului care chipurile nu s-ar fi facut la noi[..]"
Setea de absolut, publicat pe grupul S.d.M. la 17 iulie 2002
" [..]Nu cred ca se pune problema daca un mod de fi e cel corect . Nu stiu daca trairea acuta a nelinistii sensului, cautarea cu orice pret a iesirii din labirintul ordinarului este o elucubratie nociva sau o intuitie superioara. Sint un mistic sceptic, deci chinuit si incorent. Dar un mistic existential PUR nu are de ce gindi in termenii unui realist, unui materialist, unui pragmatic. [..]Un pragamatic si un idealist isi vor denunta reciproc "ratarea" (eroarea , capcana etc) exact cind celalalt se implineste, in concordanta cu propriile criterii. E bine ca e asa, ca sintem atit de variati pe dinauntru.[..]"
Invitatie pentru domnul Masca, publicat pe grupul S.d.M. la 19 iulie 2002
" [..] Deseori ma uitam in ochii soldatilor , foarte tineri, pusi in acea pozitie imposibila- pentru a gasi semnul ca sintem de aceeasi parte, victime ale aleiasi mirsavii. As vrea sa stiu ce ati simtit , ce ati vazut, ce ati observat ca soldat folosit de un regim neocomunist ce inabusea o revolutie pentru a-si apara Securitatea?[..]"
Raspuns Dan Masca
De: "Dan Masca"
Date: Jeudi 18, Juillet 2002 18:30
Objet: opinie despre istoria traita
Nota Ioan Rosca, 19 iulie
"Intr-adevar un text interesant.
Adaug numai ca virusul tiraniei se propaga in aramata si mai jos de ofiteri. Aproape toti racanii chinuiti se racoresc chinuind. E o molima mai profunda."
Procesul comunismului, publicat pe grupul S.d.M. la 19 iulie 2002
"De ani de zile ma gindesc ca ar trebui sa incercam si noi sa lansam un centru de ancheta privind crimele comunistilor, de tipul Centrului Simon Wiesenthal. Argumente pentru :[..] Argumente contra:[..]"
Proiecte, publicat pe grupul S.d.M. la 23 iulie 2002
" Proiecte posibile:[..] Formularea este telegrafica deci simplista. Sint posibile dezvoltari si m-am gindit mult la fiecare punct. Daca as detalia acest program ar iesi in evidenta limitele mele. De aceea as adauga un punct:12 Consituirea unui centru de cercetari ABSOLUT INDEPENDENT, pentru studiul fiziologiei societatii romanesti[..]Poporul roman este prea dezamagit, prea obosit, prea controlat , prea derutat, prea degradat ca sa mai poata lupta eficace.Intelectualii sint in plina evaziune, cautind tain si legitimitate, la dreapta sau la stinga, inauntru sau afara. De aceea, aceste proiecte posibile devin utopice in contextul romanesc. "
Contrarevolutia si legitimitatea revolutiei
A. Contrarevolutia nu e inca gata... - publicat S.d.M. la 31 iulie 2002
"Un extras din Evenimentul Zilei de azi, care arata ca , pentru ca nu i-am pedepsit noi, ne pedepsesc ei . Cotrarevolutia triumfatoare regleaza conturile. Cine spunea ca Nemes nu trebuia sa se sinucida? Trebuia sa termine ca Radu Chesaru? Sau sa astepte arestarea si condamnarea sau pentru instigare?[..]"
B. Legitimitatea revolutiei - publicat S.d.M. la 3 august 2002
"[..]Un astfel de regim nu poate fi rasturnat cu indemnuri, vorbe, sperante, teorii si simboluri. [..] Intelectualii romani au facut in 1990 tot ce le-a stat in putinta pentru a indemna poporul sa evite violenta ca forma de lupta cu vechii paznici comunisti. Ne-am lasat apoi, din nou, intimidati. Nu spun ca eludarea luptei a fost o orientare nefasta. Dar e o orbire sau o ipocrizie lasa , sa se pretinda- dupa aceasta retragere- , ca s-a incearcat eliberarea Romaniei si sa se afiseze mirare ca revolutia nu a reusit. Care revolutie? Cea "fara violenta !" ? Nu a reusit nicaieri,niciodata.[..]"
C. Evenimentul zilei saluta pedepsirea criminalilor din 1989 - S.d.M. la 3 august 2003
"Previzibil. Urmeaza arestarea celor ce au instigat la revolutie. In schimb, tortionarii securicomunisti, instapiniti acum total pe tara, sint liberi si prosperi:[..]"
Referendum – denunt PRM, publicat S.d.M. la 12 octombrie 2003
" Asta nu schimba faptul ca afirmatiile PRM despre noua constitutie si despre tradarea intereselor Romaniei pot fi juste ! Asa e la noi : punctele de vedere periculoase pentru mafia politica la putere sint lasate in seama prm-urilor de serviciu, pentru a fi compromise. Aceasta politica de intoxicare a rezistentei potentiale prin confiscarea protestului nu ar reusi, daca opozantura subtire de la Bucuresti ("politica" si "civila") nu ar lasa pustiu terenul perceptiei intereselor nationale din unghi ne-mondialist[..]"
Contradictie si perplexitate - 1
A. Invitatie pentru donmul Portocala – publicat S.d.M. la 14 octombrie 2003
" [..] Nu ar fi bine sa sondam impreuna o serie de dileme politice, cu ajutorul unui dialog pe care sa-l pastram in limitele adevaratei comunicari- chiar cind devine contradictoriu?[..]"
B. Raspuns aminat – publicat S.d.M. la 14 noiembrie 2003
"[..]Socialismului de propaganda contrazis de fapte ii corespunde un liberalism de propaganda contrazis de fapte. Veti putea judeca din ce va voi scrie daca nu exista si alte categorii de contestatari radicali ai regimului capitalist REAL- pe linga slugile Moscovei si intoxicatii de stinga. [..]"
C. Si pe mine - publicat S.d.M. la 14 noiembrie 2003 "[..] orice pretentie de "autoritate" pe teme politice este gaunoasa. Convingerile domnului Portocala sau ale domnului Apahideanu vor ramine atit: niste convingeri. De aici le vine legitimitatea. Oricit aparat demonstrativ pun in miscare, nu pot aspira la autoritatea Adevarului.[..]"
D. Replica la "Drum bun!" - publicat S.d.M. la 14 noiembrie 2003
"[..]Speram sa ma pot confrunta fertil cu un om cu opinii diferite de ale mele, pe care insa il respect."
Contradictie si perplexitate - 2
E. Alternativa perplexitatii asumate - publicat S.d.M. la 15 noiembrie 2003
"[..]am ajuns la parerea ca in problema politica umanitatea s-a INFUNDAT TOTAL si face din pacate mai curind eforturi ca sa nu o recunoasca decit pentru a depasi blocajul de fond. [..]Pentru a nu mai continua seria isterica de actiuni revolutionare, pentru a nu adinci labirintul reziduurilor doctrinare in care sintem innecati ar trebui, pe de o parte, sa adincim si pe de alta sa democratizam studiul fenomenului politic. [..] In spatele relativitatii, ambiguitatii, complexitatii se ascund mafii ordinare care , nu numai ca s-au instalat ca o capusa in inima societatii, dar au inceput sa ne transforme in celule robot [..]E timpul sa ne asumam frontal perplexitatea politica? Sa vedem daca se poate trece de ea?"
Pentru clarificari, publicat S.d.M. la 14 octombrie 2003
"[..]Adevarata linie de front (intre plebe si profitori) este estompata de manipulari si confuzii intretinute parsiv sau savant. [..] Cit timp razboiul e falsificat si participanti intoxicati conceptual, nu putem apara nici o cauza. [..]Ar trebui sa depasim sterilitatea cu care a fost compromisa ideea de Alianta Civica si sa construim un spatiu de dezbatere publica privind evolutia Romaniei.[..] Ce facem pentru ca sa putem distinge dificultatile reale provocate de complexitatile problemelor politice de manevrele de diversiune si zadarnicizare ale dominatorilor interesati in intretinerea perplexitatii?"
       Reactie Ioan Bozac
De: athos60
Date: Mercredi 15, Octobre 2003 3:30
Objet: Re: [societatea_de_maine] Pentru clarificari (raspuns domnului Bozac)
Contestare referendum, publicat S.d.M. la 19 octombrie 2003
"[..]nu recunosc nici aceasta noua farsa.Legitimitatea regimului din Romania nu este validata de mine.Stiu ca din pacate .... nu foloseste la nimic. Dar ce nu poti impiedica sau schimba ca fapt- nu e obligatoriu sa accepti ca legitim.[..]"
De la oportunism la inoportunism in politica, publicat S.d.M. la 22 octombrie 2003
" [..]Pentru a observa si intelege o eroare de oportunitate trebuie sa traim cufundati in sistemul in care ea se petrece, sa urmarim zi de zi evolutia metabolismului politic in care un eveniment capata sens complet.[..] Cei care lupta cu complexele de superioritate romanesti (care sunt deseori o ascundere a slabiciunii) trebuie sa fie atenti la pericolul complementar al complexului de inferioritate, mult mai nociv.[..]"
Exil si diaspora, publicat S.d.M. la 22 octombrie 2003
" [..]Vocea exilului nu trebuie sa moara. Dimpotriva, ar trebui sa-si revina din letargia produsa de farsele de la Bucuresti si sa actioneze din nou in apararea celor ce se zbat confuz in ghearele Mafiei post-comuniste."
Reactie la o reactie a ambasdorului Guest , publicat S.d.M. la 22 octombrie 2003
"[..]Marele frate american, aliatul militar al puterii sovietice care ne-a cotropit si distrus tara dupa 1944, multumeste ariegarzii comuniste pentru reluarea luptei antifasciste inaugurate acum jumatate de veac printr-un genocid care a sfirtecat Romania. Genocid despre care noi trebuie sa uitam, ca sa nu tulburam apele geo-porcariei. In schimb e foarte urgent sa mai holocaustizam o data constiinta romaneasca. Sa ne scufundam cu totii DIN NOU in problematica holocaustului[..]"
Prizonieri in contradictii capcana, publicat S.d.M. la 14 noiembrie 2003
"[..]Porcii si vechii stapini umani se intilnesc (la ultima pagina a “Fermei animalelor”) pentru a se intelege privind distribuirea dominatiei: fiecare raminind stapin prosper pe mosia lui. Turma este cind condusa in numele luptei cu imperiul extern cind manevrata in numele conlucrarii cu el. Analizind viata lui Orwell si citind atent “1984” se impune urmatoarea interpretare : contradictia dintre stapinii diverselor regimuri e o diversiune care faciliteaza dominatia interna.[..]"
Alternativa perplexitatii asumate, publicat S.d.M. la 15 noiembrie 2003
"Dupa mult zbucium, studiu teoretic al fenomenului politic si observare a evenimentelor din actualitate, am ajuns la parerea ca in problema politica umanitatea s-a INFUNDAT TOTAL si face din pacate mai curind eforturi ca sa nu o recunoasca decit pentru a depasi blocajul de fond. [] Nu e ciudat? O specie care a gasit drum catre luna, catre propriul cod genetic, catre cele mai rafinate emotii estetice, care a facut pasi mari in directia consolidarii si aplicarii atitor stiinte – nu e capabila decit de o bilbiala penibila teoretica si de o practica arbitrara in directia organizarii oportune a societatii… "
       Reactie Apahideanu, publicat S.d.M. la 15 noiembrie 2003
Date : Samedi 15, Novembre 2003 20:00
Objet : Re: [societatea_de_maine] Alternativa perplexitatii asumate (raspuns domnului Apahideanu)
Paradoxul prizonierilor dincolo de perplexitate, publicat S.d.M. la 16 noiembrie 2003
"Individualismul tau te avantajeaza , al celorlalti te dezavantajeaza! Deci e bine sa lupti impotriva individualismului , practicindu-l in secret.[..] Cum sa trec de ideea ca prietenia intr-un grup se naste o data cu adversitatea fata de dusmanii sau concurentii lui, ca dragostea poate fi un sinonim al egoismului partajat ?[..] Un semn expresiv al absurditatii politicii este ca deseori cei care isi scot ochii in confruntari nu sint (cum ar trebui) profitorii si pacalitii ci reformatorii si conservatorii obsedati in fond de aceeasi dorinta , cautind solutii contradictorii, dar victime ale aceleiasi iluzii[..]"
Ginduri despre organizarea dialogului politic romanesc distribuit pe Internet, publicat S.d.M. la 21 noiembrie 2003
"[..]Am putea constata ca sintem bintuiti de aceleasi intrebari mai multi decit credem, ne-am putea simti mai putin singuri in gindurile, emotiile, paraliziile si revoltele noastre. Am putea observa unitatea varietatii framintarilor noastre si redundanta eforturilor similare dar ne-coordonate. Am putea invata sa intelegem punctele de vedere cu care nu sintem de acord. Am putea descoperi ca sintem o forta incapabila de evadare din potentialitate. Am putea reabilita si stimula meditatia si participarea politica larga, sprijini democratia inteligentei. [..]"
Ginduri despre situatia din Modova
A.. Refuzul scenariilor- publicat S.d.M. la 29 noiembrie 2003
" O miscare de eliberare manipulata (satelizata) va fi ajutata sa convearga spre altceva decit daca ar fi lasata de capul ei. Are sanse mai mari de victorie- dar va fi o victorie bolnava.[..]"
B. Nedumeriri - publicat S.d.M. la 30 noiembrie 2003
Tot nu vad nici o referire la revenirea Basarabiei la Romania. Strategia asta e prea subtila pentru mine.Sint roman-moldovean si nu vreau o Moldova independenta la est de Prut. Nu vreau ca granita Europei sa despice nici vestul, nici estul Romaniei."
C. Sinteza - publicat S.d.M. la 1 decembrie 2003
"[..]Practic, in acest moment, cauza romaneasca nu are aparatori oficiali sau macar bine organizati.4- Aceste adevaruri sint ascunse poporului roman, manipulat toatal, alienat de altfel pina la pragul la care nici nu -i mai pasa de ciuntirea Romaniei[..]Tacerea romaneasca e provocata de o lehamite paralizanta, de un cult sinucigas al neputintei, de confiscarea miscarilor politice si manipularea subtila a degeneratei intelectualitatii romanesti."
Model Crestin Democrat
De : Marius Bazu
Date : Lundi 8, Decembre 2003 6:54
Objet : RE: [societatea_de_maine] Proiect: Romania crestin-democrata
   Reactie
   De : Stefana Bianu
   Date : Lundi 8, Decembre 2003 12:15
   Objet : proiect CD
Romania Crestin Democrata – replica Ioan Rosca, publicat S.d.M. la 25 decembrie 2003
"[..] Si eu sint un mistic, in sens abstract (a se vedea Plotin, ca aluzie). Nu pot supravietui intr-un spatiu interior nepolarizat de credinta. Inteleg structurile materialist- pragmatice si nu le contest legitimitatea, dar eu sint construit in jurul setei de sens si nu as supravietui absentei sale. [..] Visez si eu o societate in care oamenii urmaresc simultan binele individual si comun. Dar sint constient de tensiunile inevitabile, de paradoxalitatea altruismului , de riscurile de elucubratie. As dori deci o solutie bazata pe echilibru intre transfigurare si luciditate, un continent nou dincolo de oceanul perplexitatii, vaccinat de utopie, un mit socio-politic calit prin deconstruire si refacere.[..]"
       Reactii
De: "adrian onicescu"
Date : Vendredi 26, Decembre 2003 23:07
Objet : Re: [societatea_de_maine] Proiect: Romania crestin-democrata
   De: "Adrian Vasiliu"
   Date: Dimanche 4, Janvier 2004 20:35
   Objet: Re : Proiect: Romania crestin-democrata
De: Marius Bazu
Date: Lundi 5, Janvier 2004 8:04
Objet: RE: [societatea_de_maine] Proiect: Romania crestin-democrata
Cum veti reactiona, domnule Culcer?
De: Rosca Ioan
Date: Mardi 23, Decembre 2003 8:20
Objet: Cum veti reactiona, domnule Culcer?
De: Rosca Ioan
Date: Jeudi 25, Decembre 2003 1:15
Objet: Re: [societatea_de_maine] Cum veti reactiona, domnule Culcer?
"Este evidenta manevra: exilul s-a terminat in 1989, o data cu comunismul si ise poate deja face istoria. Ori securicomunismul continua sa distruga Romania si trebuie denuntat ca atare, continuu. Mi se pare deci ca scirboasele cintece de sirena de la Bucuresti trebuie amendate net, mai ales de catre cei invitati in farsa. Mi-am zis ca poate nu stiti ca ati fost nominalizat. De aceea v-am intrebat ce veti face. Ioan Rosca"

Piata Universitatii 2005