Explicatii privind incercarea de revolutie

 

1. Introducere

 

Domnule "Tean",

 

Incep prin a saluta promptitudinea interventiei  la provocarea mea, care va viza in primul rind pe dumneavoastra.  Intr-adevar, doream o confirmare a ceea ce mi se parea ca inteleg din ultimile dumneavoastra mesaje, si anume (in optica mea ), o eroare de apreciere a confruntarii declansate acum patru ani. Cred ca mecanismul acestei erori e destul de subtil si de raspindit in rindul celor care au privit ( observat, simpatizat) dar nu au participat la "revolta din '90". Imi pare rau  de neadevar,  de cei ce s-au irosit atunci  si  de neintelegerea ce ne desparte. Iata de ce va voi explica ce inseamna pentru mine "Jos comunismul !" si "Jos Iliescu !".

 

Doresc sa raspund si la invitatia lansata de Anca Stefanescu de clarificare a fenomenului Piata Universitatii. Articolul prezent contine o parte a raspunsului meu. Pentru o mai fina analiza, voi reveni alta data la proiectul meu initial (perturbat din criza de timp) si voi relata evenimentele din 1990 la care am participat. Numai astfel imi voi putea argumenta (cu fapte) pledoaria pentru reintegrarea tuturor etapelor confruntarii (16-22Decembrie, 22-25 Decembrie, 26 Decembrie, 12 Ianuarie, 24-29 Ianuarie, 12-18 Februarie, 11Martie, 25Aprilie-13 Iunie, alte duminici etc) in ceea ce eu consider UN SINGUR PROCES,

Numai astfel voi putea argumenta ideea ca 13 Iunie e ziua declansarii restauratiei.

 

Necesitatea clarificarii ideilor politice majore ale lui 1990 mi se pare cu atit mai stringenta,cu cit:

- tendintele de distorsionare "teoretica" se manifesta abundent

- problema e de acuta actualitate

- ratacirea in fabulistica detaliilor e in voga

- confuzia dintre idei si persoane, sporeste riscul diversiunii

 

Semnificativ (in masura in care ceea ce afirma domnul Barac e adevarat) e cazul derutei pe care Anca Stefanescu ar fi simtit-o in fata unor deziluzii privind persoane in care isi pusese nadejdea si increderea.  Ori, nu exista nici un motiv de a lasa un adevar sa se compromita o data cu cel care la un moment dat il sustine!  Protagonistii mediatizati devin uneori in mod artificial simbol al steagului pe care l-au luat in mina. Puterea face totul pentru a crea astfel de dependente, caci oamenii sint mult mai usor de compromis decit ideile. Cred ca gresim si facem jocul puterii, identificind personajele unor imprejurari cu ideile care se confrunta.

 

Nota: Eu nu ma pretind purtator de cuvint al contestatiei din 1990. Au fost o mare gama de viziuni si motivatii inmanuncheate in manifestatii. Pot insa spera ca participant, ca punctul meu de vedere are, dincolo de valoarea lui de adevar personal, (el reflecta motivatiile mele de atunci), si una de adevar impartasit de o parte semnificativa a demonstrantilor.

 

 

2. Modele nepertinente

 

Va citez cu mirare:

>Those who use that word ("intellectual") to make distinctions >generally suffer from a deep inferiority complex. If you look closely, >you'll see it does not make much sense, either... just like the word >"humanist":) But then, neither does "Jos comunismul". So, IMHO, the >terrible error those young (and not-so-young) people in "Piata >Universitatii" made this time was to adopt not only the same kind of >tactics as (early) "revolutionary" communists (also nazis!) but also to >think in the same terms (Jos! Huo!) as those, and even use the same >type of slogans and tactics that defy logic, (also grammar) or even the >truth, in some cases. The BIG tragedy is that the past, our martyrs and >a better future are all sacrificed again to petty political interests and >big egos.

>Let's face it, "Piata Universitatii" was nothing but a big provocation.

>It was a calculated event, prolonged beyond any socially acceptable

>boundaries, and its only *PRACTICAL* purpose was to provoke what >happened

>on 13-15 June 1990.

 

sau:

>Jos comunismul! Most interesting is this one thing called WILL,

>(as in "Triumph of the...") as opposed to the another called TRUTH, >isn't it?Truth is boring. It's hard to make distinctions, let's put >everything in a big bowl, crush it and make ciorba and have a party. >Will is exciting. Truth is about the past (which is boooooring!) The >will is about our desires, and about The Future we will celebrate, a >brave new world we welcome along with an older brand of thinking. >What, you don't like our ciorba? You're not romanian, dude.

 

sau:

>Well, sure. The "opposition" is perpetuating the distinctions of the >communist era. Their willingness to do so is usually proportional to

>their ignorance. Those simplistic categorizations were designed to

>"explain" social dynamics through dialectics, and they served and

>continue to serve other "practical" purposes as well. Indeed, they

>perpetuate a certain kind of "class-awareness". I was, and still am

>very surprised to see that the "opposition" thinks in the same terms

>and even acts accordingly.

 

sau:

 >The communist regime was interested in maintaining those >distinctions, and now the opposition plays along. All this is absurd, or >at least paradoxical, and quite interesting. The consequence is self->defeat, of course...

 

 

O banalitate: modelind eronat un fenomen real, ne expunem riscului unor speculatii sterile.

 

Cred ca la baza reprobarii manifestarilor de tip "Piata Universitatii" ca "grotesti", "exaltate", "teribiliste", "necivilizate", "distructive", "simpliste", "regizate" sta aplicarea unui proces de modelare eronat. Ma refer desigur la analistii sinceri nu la propagandistii camuflati ai puterii. Exista o coincidenta a concluziilor (in definitiv primul care a denuntat aspectul "huliganic" e ...Ion Iliescu). Nu voi exploata insa aceasta sincronizare nefericita, caci a face un proces de intentie celor care incearca o analiza lucida (nepasionata) ar fi un simplism grosolan.

 

Semnalez insa capcanele increderii necenzurate in speculatiile teoretice. Nevoia de a cunoaste realitatea pe care pretinzi ca o analizezi. In lipsa acestei experiente directe, te afli la cheremul mijloacelor de mediatizare.

 

Exemple de modelare nereusita:

 

 a.

-In primul rind, decuparea  confruntarii ce a opus "procomunistii" si "anticomunistii" in primul an, in evenimente izolate, analizate separat (16-22 Decembrie, 26 Decembrie, 12 Ianuarie, 24-29Ianuarie, 12-19Fbruarie, 11 Martie, 25Aprilie-13Iunie etc).  Astfel divizata, revolta isi pierde unitatea si semnificatiile majore.  Separind artificial "Piata Universitatii" de "revolutia din Decembrie" satisfacem  nevoile de camuflaj ale faradelegii care s-a produs in Romania.

 

Astfel se ajunge ca aceleasi lozinci, aruncate de aceasi tabara in obrazul acelorasi oponenti, in acelasi stil, din aceleasi motive, cu acelasi rezultat, sa fie tratate cind de  "eroica impotrivire"  cind de ..."vulgara exprimare"... Fara astfel de confuzii, ar fi mai dificil de sustinut "lipsa de maniere si de inteligenta" a rasculatilor din Decembrie ... Sau de uitat jertfa celor care au cazut impuscati la 13 Iunie, de aceasi mina, cu aceleasi ginduri.

 

b.

- Ideea ca ar exista analogii (scopuri si atitudini similare cu semn schimbat) intre mobilurile contestatarilor din 1990 si  ale celor ce au savirsit "revolutia comunista"  este o manifestare crasa de speculatie neacoperita. Recunosc aici rezervele fata de modelul "revolutiei" cu tot ce a adus el in istorie si le inteleg.  Dar cine justifica incadrarea revoltei anticomuniste in acest model ?

 

Nici pomeneala de "plan al de inlocuire brutala a unui mod de organizare cu un altul nou, in vederea rearanjarii spatiului de putere". Nici pomeneala de comploturi urzite indelung si duse la indeplinire cu meticulozitate. Nici pomeneala de clasa sociala doritoare sa treaca la cirma. Nici pomeneala de intentii de represiune singeroasa. Romanii au iesit pentru ca pur si simplu nu au mai putut suporta impilarea. Mult mai curind s-ar aplica batrinul model al rascoalei,  sau poate ca revolta e cuvintul cel mai potrivit.

 

Unde vedeti dumneavoastra "lupta de clasa" la care s-ar fi pretat (din pacate) anticomunistii in 1990 ?  Linia de separatie a fost absolut diagonala: erau municitori, ingineri, profesori, scriitori etc de ambele parti ale baricadei. Caci au fost munictori si Muncitori, ingineri si Ingineri, profesori si Profesori, poeti si Poeti etc, inainte de revolutie...! La ce va referiti in mod concret cind deplingeti declaratiile prointelectuale ale opozitiei ? Eu nu cunosc aceste declaratii. De unde ati extras concluzia ca infringerea se datoreaza elitismului amendat de populatie ? As dori citate din declaratiile elitiste la care va referiti.

 

Cit despre setea de putere si repetarea greselilor, sint interzis. Pentru ca in mod fundamental, izbucnirea din 1989-1990 nu a fost un atac ci UN ACT DE DISPERATA APARARE. De altfel, el s-a produs la limita rabdarii. Cum poate cineva nega faptul ca in Romania functiona un lagar

 -de munca

-de exterminare

-de intoxicare spiriuala ?

Si cine poate nega, in consecinta, naturalitatea luptei de eliberare ? Nu strigatele din 1789 sau 1917 se aseamana cu tipatul "Jos comunistii!", ci mult mai curind izbucniri de tipul "Jos MAFIA !" din partea unei populatii italiene aduse la disperare . Sau "Jos dictatura !", oriunde pe harta lumii.

 

Eu nu am perceput comunismul ca pe un sistem politic. Dicolo de camuflajul propaganistic, el a fost o enorma excrocherie si agresiune. Consider nedrept a pune rasturnarea lui in aceeasi oala cu lantul de abuzuri si crime prin care a acaparat puterea. Nu am gustat de altfel niciodata speculatiile privind faptul ca pedepsirea criminalilor reprezinta o propagare a violentei.

 

Referirile la "pacatele " manifestantilor de acum 4 ani, sint din aceeasi categorie cu una din cele mai sfidatoare teorii pe care puterea le-a pus atunci in calea normalizarii: "SA NU REPETAM GRESELILE TRECUTULUI!".  Am impresia ca acum va tenteaza o "ingrijorare" similara. Acesta e spiritul observatiilor din ultimele interventii . Dar atentie la diversiunile gaunoase pe care le-a continut acest indemn:

 

"SA NU REPETAM..." - indeamna tocmai la analogia falsificatoare la care ma refeream; noi nu avem ce repeta. Mai intii ca EI nu au facut nici revolta, nici revolutie ci UZURPARE, TRADARE si GENOCID. Apoi, ca noi nu am vrut altceva decit sa ne eliberam. A considera intentia noastra de a nu le mai permite sa detina puterea politica (vezi punctul 8...), echivalenta in vre-un fel cu gestul lor de a incarcera si extermina pe toti romanii NORMALI e o enormitate. Nu inteleg care ar fi analogiile.

 

..."GRESELILE..."- sugereaza cu perfidie ca ceea ce au facut e resultatul unor erori, a unui calcul politic neconfirmat, al unui entuziasm revolutionar... Acest model al revolutiei comuniste nu poate fi insa fi acceptat, caci nu asa s-a scris istoria instalarii comunismului in Romania. Nu exista aceste circumstante atenuante. Nu putem face o astfel de concesie "ideologica" nici "visatorilor" sau"analistilor" occidentali, extrem de predispusi la semnificatii police pentru crime de drept comun. Tovarasii nostri NU AU GRESIT, CI AU ATACAT SANATATEA UNEI NATIUNI. Iar daca i-am fi putut dezafecta (macar politic) probabil ca nu am fi gresit nici noi ...! CI AM FI APARAT-O ! 

 

...TRECUTULUI - e dintre toate capcanele acestei propozitii, cea mai "viguroasa". Ea strecoara serul camuflarii, creaza cadrul unei complicitati care din pacate a reusit: tuturor celor care din diverse motive nu doresc sa-si asume infruntarea cu Reteaua, li se ofera scuza disparitiei ei. Gata, totul e aruncat in trecut, ca un vis (cosmar...) care ...cel mai bine ar fi (pentru linistea noastra ) sa fie uitat... Si astfel se face ca acelasi Adrian Paunescu, slujind aceeasi putere cu aceeasi eficienta (pentru el si pentru Ei),sustinind acleasi lucruri,  poate sa apara unora ...un oropsit consecvent ...

 

c.

-Modelul democratiei originale la care am fost expusi in 1990 e departe de ceea ce sugereaza democratia in context occidental. Totusi evenimentele sint analizate prin prisma acestui model arbitrar aplicat, cu concluziile falsificatoare de rigoare.

 

Ma refer la intregul sistem politic, la toate relatiile viciate care au intrat in joc. Aici nu voi dezvolta tema raporturilor contestatiei cu puterea, cu opozitia legitimata, cu critica de opinie sau cu populatia.. Nici nu voi polemiza pe tema justetei cauzei contestatare (argumentele fac obiectul unor analize separate). Ma rezum la a va semnala ca acum 4 ani a existat o patura contestatara care a avut o credinta si a vrut sa lupte in numele ei.

 

 Esenta platformei contestatiei este in general cunoscuta. Mai putin cunoscut este motivul exasperarii ei. Exasperare care, observ cu tristete, a inceput sa-i fie reprosata de catre cei ce, probabil, nu au inteles-o atunci cind ar fi fost nevoie...

 

 A reprosa unora ca nu au raspuns la chemarea prelungita si disperata din 1990, ar insemna a nu le recunoaste dreptul la judecata si decizie. Am incercat sa ma abtin de la astfel de reprosuri (chiar fata de prieteni vechi care m-au lasat descoperit in momente grele ...). Observ insa justetea vorbei "I-as lasa eu, dar vezi ca nu ma lasa ei pe mine ...!". Intr-adevar, cei care s-au tinut de o parte atunci, tin sa demonstreze cit de vizionari au fost, cit de maturi in comparatie cu idiotii care, ca mine, i-au asteptat in strada ... Mai mult,  ne mustra cu superioara ingaduinta pentru infantilismul de a fi sperat ca ni se vor alatura ! Cititi-l pe Dima pentru un exemplu:

 

 >Dar ce sa mai ... 'ca veni si Piata Univ.-ii cand cea mai mare chestie >era  sa-ti pui ecuson de golan in piept.

  >Si-atunci toti care cu adevarat au fost nimeni, au devenit peste noapte

 >"cineva" (cine, nu se stie bine) doar pt. ca si-au atarnat blazonu' pe

 >piept.

  >N-am priceput _ce_ era asa de inaltator ? Se simtea cineva golan, sau >poate  se simteau unii prea academicieni ... ? In orice caz, trecand in >drum spre  scoala (7-7:15 AM) in fiece zi pe la Piata Univ.-ii am vazut >f. clar ca ce a  zis Iliescu se potrivea _la fix_ cu ce era pe teren. O >mizerie, o batjocora  si-o porcarie de mi-erau mai dragi si mai curati >tiganii din Giulesti decat  ce vedeam acolo.

  >Culmea, CULMEA ... era sa-i vezi pe tigani cum faceau misto."

 

 

In fata acestui atac autojustificativ al prudentei intelepte cu pretul deriderii fata de entuziasmul celor care au refuzat-o, acum 4 ani, nu mai pot fi atit de intelegator. Ma vad silit sa arunc si eu "scepticilor" si "moderatilor" intrebarea pe care o reprim de 4 ani ca sa nu ranesc: SINTETI SIGURI CA DACA ATI FI VENIT CU NOI, MULT MAI MULTI, MULT MAI FERMI, AM FI FOST ASTAZI IN ACEST PUNCT ?! Oare ridicolul tipetelor sterile nu a fost creat de lipsa de forta a rindurilor noastre rarite de neparticiparea opozantilor de catifea ?

 

Asta in ce priveste sustinerea noastra . Cit despre manipularile puterii sau raspunsurile populatiei care ii era si este inca prizoniera, ma voi abtine, pentru a nu divaga.

 

Dintre  baricadele simbolice pe care manifestiile au vrut sa le ridice in fata faptului monstruos care era pe cale de a se implini in Romania anului 1990, mentionez:

- in calea mentinerii populatiei in stare de intoxicare ideologica, dezinformare si dependenta

- in calea napirlirii Tovarasesti

-in calea inscenarii aparentelor de normalitate politica (a alegerilor in primul rind)

 

Voi presupune chiar (exclusiv ca ipoteza teoretica de lucru) ca populatia a votat in 1990 in perfecta cunostinta de cauza si libertate de constiinta. (Repet: se poate demonstra falsitatea acestei teorii).  Chiar si asa, contestatia din Piata Universitatii isi conserva justificarea si sensul.

 

Intr-adevar, admitind ca majoritatea are dreptul de a impune o realitate, nu putem eluda posibilitatea ca aceasta obtiune sa fie o eroare, ca ea sa conduca la urmari dezastroase pentru intreaga comunitate si minoritatea de opinie contrara sa fi avut dreptate. E un risc al democratiei, care devine viciu intr-o varianta prea "originala".   Inteleg sa refuzi minoritatii dreptul de decizie (cine poate intr-adevar arbitra "adevarul") si sa conservi principiul majoritar, cautind antidoturi (ce par a fi centrate pe educatie si informare) pentru degenerari . Dar ideea de dictatura a majoritatii e extrem de periculoasa.

 

De altfel putem observa ca in democratiile moderne principiul deciziei majoritare e echilibrat de apararea de abuzuri a minoritatilor. Nu vom permite unei majoritati "barboase" sa interzica rasul celor ce il prefera. Nici dusmanilor pescuitului (poate majoritari) sa lase sa moara de foame pescarii... Trebuie ca decizia majoritara sa respecte anumite drepturi fundamentale ale minoritatii, in genere dictate de bunul simt. Si inteleg individul ca ultim nivel de minoritate...

 

Pentru ce aceasta dizertatie ? Pentru a va explica exasperarea acelei paturi, minoritare in 1990, silite sa suporte consecintele unei decizii majoritare:

-viciate de factori deformatori

-insuportabile.

 

Se pare ca nu intelegeti al doilea aspect, faptul ca realegerea comunistilor reprezenta pentru minoritatea exprimata de manifestatie un afront, un abuz, o rusine, o crima INTOLERABILA ! In fond, un asasin simpatizat de o  majoritate, nu ar trebui sa poata candida. (Ginditi-va la simpatia pentru O.J.Simpson:americanii, daca s-ar pune la vot, l-ar achita !ba poate chiar l-ar alege...). O sa-mi spuneti ca amestec aici probleme juridice:dar tocmai asta era problema- nu exista nici un mijloc real de justitie.  Mesajul minoritatii a fost asadar urmatorul: VA IMPLORAM COMPATRIOTI, NU NE LASATI IN MINA TOVARASILOR !

 

Nu e vorba aici de optiuni electorale. Fiecare tine la candidatul sau si nu il doreste pe celalalt. Daca insa o minoritate semnificativa urla NU NE FACETI ASTA, NE NENOROCITI  o majoritate civilizata asculta cu atentie. In nici un caz nu vad motive de a ma rusina de radicalitatea semnalului din Piata Universitatii !

 

3. Semnificatii pentru "Jos comunismul !" (sinteza de simboluri)

 

Ideea dumneavoastra ca "Jos comunismul!" sau "Jos Iliescu!" ar avea semnificatii de partizanat social sau electoral ma intriga. In fapt aceste semnale au fost incarcate de simboluri de cu totul alta factura, in infruntarile pe care le-au insotit.

 

Oameni cazuti, suferinte, emotii si sperante formeaza radacinile, de acum istorice, ale acestor expresii-stindard. Ce insemnau acum 4 ani ?

 

Mesaj catre putere:

- strigat de durere:" Nu mai putem suporta minciuna, falsul, mizeria, nedreptatea, teroarea, spolierea, umilirea! "

- strigat de revolta:" Dati-va la o parte din calea emanciparii noastre !"

- strigat de lupta: "Va vom infrunta; nu ne mai e frica!"

 

Mesaj catre populatie:

-anunt si urgenta: "A venit timpul sa ne eliberam !"; "Acum !"

-apel "Sintem putini, sariti in ajutor !"; "Aici"

-prevenire " Sint tot Ei, si va mint  !"; "Atentie-comunisti camuflati !"

-rugaminte: "Nu-i lasati sa ne conduca mai departe !"

-speranta: "De noi depinde ca sa fie altfel !"

 

Mesaj catre tine insuti, catre destin si catre cei din preajma:

-incredere:"Uritenia si raul nu pot sa ne invinga!"

-tinerete si bucurie:" Acum totul va reincepe normal"

- plingere si usurare: " A fost un cosmar ingrozitor !"

- definire si mindrie; "Sintem impotriva !";" Nu ne-au putut convinge !"

-purificare: " Sa curatim murdaria ce ne-a inundat si invaluit !"

- iubire " Ce bine e sa fii intre adevarati prieteni !"; "Ceplacuta e sincronizarea libera de fiinta si gind !"

 

... si multe, multe altele, pe care nu am puterea sa le reanim...

 

Imi cer scuze pentru insistenta pe momentul 1990. Am vrut sa ma concentrez pe experienta mea recenta. Desigur ar trebui adaugata bogatia de tonuri si semnificatii a atitor destine lovite in cei 50 de ani. Rezistenta si suferintele anilor 50, umilintele continuarii. Bocetele si blestemele din adicul puscariilor. "Jos comunism"-urile din fata plutoanelor de executie...!  La toate acestea ma refeream ca la ..."un anume folclor". Nu inteleg solidaritatea fata de martiri si renegarea strigarilor  lor ...

 

Da domnule Tean, "Jos comunismul!" e un concert simfonic cu radacini multiple . E un fluier prin care respira multe suflete de romani. Nu cred ca va lispsesc  senzorii spre a auzi aceasta insuportbila melodie, aceasta ametotoare reverberatie. Dar nu-mi explic cum un om ca dumneavoastra,  se rataceste  in speculatii  privind  forma  verbala care a ajuns sa o semnifice   ?

 

Jos comunismul ! (In sens de "al dumneavoastra...")

 

Ioan Rosca,

Plasat pe soc.culture.romanian in iulie 1994, ca replica la o serie de texte deformind sensul luptei anticomuniste