„Urbanism”

 

 

 

Am făcut un tur al ziarelor importante īncercīnd să public următorul articol:

„Scrisoare deschisă către acei reprezentanţi ai opoziţiei care trădează cauza revoluţiei, acceptīnd să colaboreze cu ramura pseudo-reformatoare a ariergărzii comuniste şi să o legitimeze o dată īn plus, fără a le păsa că marginalizează şi condamnă la sentinţa de anarhism , pe toţi cei ce şi-au asumat riscurile luptei pentru spargerea zidului de minciuni, ce menţine īn captivitate poporul romān”.

 

HUUUUUUOOOOOO!!!!

 

2 octombrie 1991, Ioan Roşca, inginer-matematician, preşedintele asociaţiei „Dialog Piatra Neamţ”, fost grevist al foamei īn Piaţa Universităţii.

 

Aşa cum m-am aşteptat, am fost refuzat de toată lumea. Mai mult īnsă, am fost tratat cu o suspiciune, superioritate şi un dispreţ care mi-au produs această reacţie, de explicaţie şi revoltă.

Există īn raporturile dintre indivizi, anumite cīmpuri de presiune. La unii (civilizaţi, delicaţi, cultivaţi, blīnzi ), orice tendinţă de agresivitate este stăpīnită. Īn schimb, indivizii lipsiţi de jenă, de scrupulele coexistenţei solidare, de cultură sau de omenie, tendinţele tiranicoase sunt exacerbate, folosind īn timpul dialogului la agresarea verbală a celuilalt, la intimidarea lui.

Dialogul cu un astfel de individ este de fapt o confruntare, neplăcută şi nedorită de cel cu bune intenţii, care se pomeneşte asediat psihic şi nu are decīt următoarele ieşiri:

-  să se facă că nu observă, păstrīndu-şi imperturbabil şi stoic , calmul;

-  să răspundă tensiunii provocatoare īncărcīnd şi el mesajul transmis , cu o presiune de replică.

Pentru mulţi, civilizaţi incurabil, a doua ieşire e o īnfrīngere şi doar păstrarea echilibrului – o dovadă de caracter.

Dar pentru agresor?

Dar pentru eventualul public?

Numeroşi foşti deţinuţi politici, relevă că orice manifestare de blāndeţe, stīrneşte fiarei dezlănţuite, nu o reacţie de reţinere, ci de īntărītare, că numai contralovitura dură, o mai poate face să renunţe, la vre-un atac sadic şi gratuit.

Pe de altă parte, vedem cu publicaţii ca „Romānia Mare” sau „Europa” au cucerit publicul, nu prin conţinut, ci prin stil, găsind rezonanţă la agresivitatea cvasi-generală, cultivată de comunism oamenilor noi.

Pline de adevăruri spuse cu un simţ, ziarele prodemocratice par oarecum „nesărate” unui astfel de public. „Urbanismul” e o atitudine de pace iar noi suntem īn plin război. Acum e nevoie de precizarea duşmanului , şi nu de acoperirea lui cu sintagma „celălalt punct de vedere”.

Acest HUUOO! Trebuie tradus īn cuvinte – mi s-a spus. Pentru a ajunge pe limba cui?

Cuvintele au dovedit, īn ultimul timp, că au volum, relief, că īnţelegerea lor depinde de unghiul din care sunt recepţionate. Acelaşi articol entuziasmează rafinatul şi lasă complet nedumerit cititorul simplu, care-şi va căuta instinctiv, o sursă de mesaje, transmisă īn stilul pe care īl agreează.

Ce să facem, aşadar, să aşteptăm efectul curei de emancipare a cititorilor pentru ca, de-abia după aceea, să īnchegăm o mişcare eficace de īmpotrivire la noul asalt al primitivismului pus īn slujba restauraţiei dictaturii?

Sau să răspundem informaţional, şi pe această lungime de undă, pe care, la ora actuală, recepţionează mulţi romāni? N-ar trebui să ne dedăm toţi la acest proces vulgarizator. Dar oare, din atītea publicaţii de opoziţie, nici măcar una nu-ţi poate asuma agresivitatea expresivă a mesajului?

Aş avea eu īnsumi īndoieli cu privire la oportunitatea unui astfel de demers, dacă n-aş asista īn ultimul timp, la efectele dezastruoase ale acestui adevărat concert de „urbanism”, la penibilele situaţii produse de transformarea lui īn modă, la păguboasa sa excrescenţă.

Am văzut emisiuni la care Ticăloşii responsabili de actuala situaţie īşi strīngeau mīna cordial cu oponenţii lor. Civilizat, nu? Īntr-un context normal, adversarii politici īşi dovedesc astfel calitatea etică. Dar la noi , paharele ciocnite īn chiar momentul īn care tinerii ce-şi asumaseră riscul să īnfrunte dictatura, erau din nou măcelăriţi, amabilităţile īntre cei  ce dăduseră acest ordin şi cei ce pretindeau că reprezintă politic idealurile acestor tineri, stīrneau greaţa, descurajarea, furia.

Corul de nechezături complezente cu care răspundeau ziariştii „glumelor” fostului premier, intervievat acum cīteva zile, demonstra că īn realitate, nimic fundamental nu-i opune faţă de acesta, că zarva pe care o fac īn ziare, nu corespunde vreunei īmpliniri morale şi sufleteşti.

Acesta este efectul ultim al urbanismului, faţă de cel care nu te respectă, producīndu-ţi mari prejudicii: recunoaşterea legitimităţii acţiunilor sale suportabile.

Mistreţul simte că vīnătorul nu are cartuşe, după politeţea atitudinii sale. Şi atunci cīnd capătă această reconfortantă certitudine, atacă dezlănţuit. Asta s-a şi īntīmplat.

Iată de ce, atunci cīnd mi s-a acceptat publicarea articolului cu condiţia īnlocuirii conţinutului cu cuvīntul „ruşine”, am refuzat. A spune cuiva „ruşine”, īnseamnă (dacă nu e retorică goală) a-l crede capabil de asta, a-l mai credita īntr-un fel. Pentru cel căruia vrei să-i transmiţi , nu dezacordul, ci un adevărat semnal de mīnie şi confruntare antagonică, HUUUOOO! e singura soluţie.[ pe care am găsit-o eu atunci]