„Program politic”

 

 

Plouă cu emanaţi şi reprezentanţi. Orice vorbitor pare a pretinde a avea în spate o mare de susţinători. Cînd verifici – surprizele sunt spectaculoase.

E greu să controlezi pretenţiile de mandat. Ce-i de făcut atunci pentru a nu asista la o farsă politică generală?

Să nu mai tolerăm ambiguitatea!

Un viitor alegător are dreptul să ştie care sunt opţiunile care îi solicită votul. Nu-l contestă nimeni. Dar în fapt, nimeni nu i-l respectă.

A asigura alegătorului dreptul la alegere (adică opţiune conştientă), înseamnă a-i spune foarte exact poziţiile, propunerile, strategia, mijloacele pe care le adopţi.

Există un şir de întrebări cheie privind istoria, actualitatea şi perspectiva politică, care ne-ar permite sesizarea poziţiei pe care se plasează un partid. Răspunsurile de tip Da sau Nu sunt necesare pentru a ne salva de ascunderea după cuvinte.

Nu voi face aici lista acestor întrebări (sunt cunoscute de toată lumea…). Doresc numai să semnalez dreptul electoratului de a dispune de o astfel de radiografie.

Fiecare va fi mandatat pe poziţia pe care o adoptă. Va fi mai puţin posibil ca specialistul în operaţii prin ceaţă să aştepte derularea evenimentelor, pentru a ieşi la suprafaţă la momentul oportun, emanînd în orice eventualitate.

Cine vrea să-şi asume răspunderea guvernării mîine, să-şi asume azi opţiunea programului limpede.