INTERVENŢIE

 

Asociaţia noastră, participantă consecventă la revoluţia anticomunistă din 1990, s-a alăturat īntre 1 şi 19 mai mitingului din Piaţa Universităţii, militīnd pentru boicotarea „alegerilor" (vezi „Apelul din Moldova" din „Dreptatea" 11 mai 1990).

 

In comunicatele publicate īn ziarul „Dreptatea" (19 iulie, 8 august şi 7 septembrie) ne-am opus campaniei de devalorizare a semnificaţiei reale a confruntării din Piaţa Universităţii datorată unei aplecări dubioase către rebusistica politică şi echilibristica detaliilor nesemnificative. S-a reuşit īnceţoşarea unui adevăr, care era de fapt prea evident pentru a fi suportat: 13 iunie a fost a doua confruntare majoră a revoluţiei anticomuniste, īncheind printr-o dureroasă īnfrīngere şirul ciocnirilor precedente (16-22 decembrie, 12 ianuarie, 24-29 ianuarie, 13-19 februarie, 22 aprilie -13 iunie), prin care revoluţia trăise, sperīnd şi īndrăznind….

Suspecta īncăpăţīnare cu care mulţi analişti au refuzat să observe continuitatea revoluţiei (aceeaşi platformă de īmpotrivire faţă de comunism, aceiaşi protagonişti de ambele părţi, aceleaşi mijloace, aceeaşi disproporţie de forţe) transpare īn expresii ca „Fenomenul Piaţa Universităţii" (adică, vezi bine, altceva decīt „Miracolul din decembrie") şi a reuşit să transforme evidenţa īntr-o „īncīlcită" ghicitoare. Ca o culme a ipocriziei celor ce, probabil, evitau să-şi recunoască jenanta neimplicare, am asistat la savante dizertaţii despre „Cine a furat revoluţia ?", īn timp ce ea, revoluţia, striga īn strad㠄Ajutor !" īn fiecare zi. Ceea ce, īn decembrie, fusese adevăr, responsabilitate şi curaj, devenise īn iunie, agresivitate nejustificată şi... lipsă de educaţie civică. Aplicīnd consecvent aceste criterii vom ajunge la descoperirea uluitoare că cei ce īşi pierduseră cumpătul īn decembrie, ieşind din rezistenţa pasivă şi stoică, erau de fapt... nişte huligani!?

Obsesia „mineriadei" a reuşit şi ea sa devieze atenţia de la miezul evenimentelor din iunie : reţeaua represivă a declanşat la 13 iunie Contrarevoluţia, atacīnd revoluţionarii din decembrie cu trupele terorismului securicomunist, fapt īncă şi mai grav decīt folosirea fascistă a detaşamentelor de mineri teleghidaţi.

Trădările „ masei”, care s-a grăbit să parafeze, la 20 mai, un monstruos contract cu foştii stăpīni, a puterii, care a reprimat tocmai pe aceia care-i furnizaseră atuul „revoluţiei" īn campania electorala şi a „opoziţiei de catifea", care a ţinut să-şi manifeste opţiunea pentru evitarea confruntării violente (poate justă !), īntr-o adevărata campanie de incriminare a „radicalismului", au lăsat pe cei de pe baricadă singuri, victime ale liniei īntīi...

O numită  responsabilitate pentru deznodămīntul nefericit al confruntării, revine īnsă şi liderilor asociaţiilor organizatoare, nu īntotdeauna inspiraţi şi mult prea puţin dispuşi la a tolera prezenţa altor opinii sau a altor protagonişti, pentru a permite creşterea coerenţei şi a capacităţii de rezistenţă a mitingului (fiinţa colectivă din Piaţă a dovedit mai multă maturitate şi consecvenţă decīt „nucleul organizatorilor” care a suferit de… rău de balcon!).

Iată de ce nu putem accepta că etapa „Piaţa Universităţii”, care a concentrat energiile anticomuniste din īntreaga ţară, intrīnd īn spaţiul marilor simboluri politice ca expresie a năzuinţelor celor ce au  susţinut-o, să fie atribuită unor lideri sau persoane, cu scopul evident ca, prin eventuala compromitere a unora dintre aceştia, să fie atacată IDEEA pe care a dăltuit-o cu jertfă această  īnfruntare disperată a Răului, īn conştiinţa naţiunii noastre.

Speriaţi de reacţia cetăţenilor din Piatra Neamţ la īncercarea de răsturnare a echilibrului comunist, ne-am alăturat mitingului, la 30 aprilie, pentru a trage un semnal de alarmă privind consecinţele dezastruoase pe care le+ar avea acceptarea ţinerii „pseudoalegerilor” la 20 mai. Nu am fost īnţeleşi. Pe 19 mai, profund dezamăgiţi de insuccesul tentativelor noastre de a determina boicotarea alegerilor, de lipsa de audienţă a „Apelului din Moldova” , (vezi „Dreptatea” din 11 mai), respinse chiar şi de celelalte asociaţii din piaţă, ca…. prea pesimist, am părăsit mitingul, pe cae la alternativa alegerilor, īl consideram fără nici o şansă. Divergenţele de opinie privind calea de urmat pentru evitarea Restauraţiei Comuniste nu ne-au īmpiedicat să īncercăm a fi cīt mai utili şi sperăm că am reuşit (cele 10 manifeste ale Pieţei, elaborate şi multiplicate īntre 10 şi 19 mai, sunt doar un exemplu īn acest sens).

Revenind la Piatra Neamţ, am urmărit apoi cu sufletul la gură continuarea, simţind că, disperaţii care īn pofida poziţiei ingrate īn care fuseseră puşi de „alegători” şi de retragerea  celorlalţi, vroiau să arate, prin prezenţa lor intransigentă, impostura celor ce se prezentaseră īn alegeri drept „revoluţionari”, vor plăti scump pentru a demonstra opiniei publice acest adevăr. Demascarea le-a reuşit! Dar cu ce preţ…

Pierzīndu-şi răbdarea, puterea s-a hotărīt să lichideze Revoluţia pe care, confundīnd-o cu micul grup al protestatarilor rămaşi īn piaţă (bine īmpănat de elementele compromiţătoare strecurate de securitate), o credea īn agonie...

Reacţia acelor bucureşteni care au sărit īn apărarea ei a salvat onoarea rezistenţei anticomuniste romaneşti, ferindu-ne de ruşinea de a fi asistat, fără a reacţiona, la o asemenea insultă., la un atac de o asemenea gravitate. Noi sīntem recunoscători eroilor din 13 iunie ca şi celor din decembrie: ei au căzut pentru a menţine īn viaţă suflul revoluţiei şi a ne apăra demnitatea !

Digresiunile despre „provocatori" şi „scenarii" nu au nici o relevanţă politică, chiar confirmate. Este numai īn interesul puterii de a decreta că īn acea confruntare, nu au fost prezente persoane cu mobiluri declarat revoluţionar - anticomuniste, că nu e vorba de o recidivă a „sindromului din decembrie". Noi īnsă, nu avem dreptul să pierdem printr-un armistiţiu iresponsabil, ceea ce s-a cīştigat īn iunie cu preţul durerii şi al vieţilor omeneşti: supravieţuirea revoltei anticomuniste!

Din păcate, atunci cīnd, ca urmare a apelului FSN din august, diverse formaţiuni s-au desolidarizat public de recidivele luptelor de stradă, decretīnd (şi tocmai asta era capcana ce le fusese īntinsă) că NU POATE FI VORBA DECIT DE PROVOCATORI, am simţit, īncă o dată, cīt de tare suntem izolaţi, noi, apărătorii ideii de legitimitate a nesupunerii faţă de putere (vezi comunicatul nostru, trimis televiziunii şi publicat īn „Dreptatea” din 7 septembrie).

Actuala conducere a Romāniei s-a făcut vinovată (printre atītea altele) de īnăbuşirea tuturor valurilor revoluţiei anticomuniste, īn numele căreia a preluat puterea de la Tovarăşii mai vechi.

Nu am recunoscut aceste alegeri (īncă din 4 mai) şi legalitatea statului totalitar care ne menţine īn captivitate cu ajutorul teroriştilor aflaţi īn solda sa. Īn aceste condiţii, statutul nostru real este nu de cetăţean, ci de prizonier, silit să caută o cale de evadare, īn lipsa unui front autentic pe care să-şi poată cuceri libertatea.

Cei care ne imput㠄renunţarea” la luptă, să ne răspundă, cīt cred ei că mai putem rezista, īn faţa iminenţei reinstaurării „stabilităţii” comuniste, faţă de care, conform declaraţiilor noastre „radicale”, vom fi culpabili şi expuşi răzbunărilor adăpostite de „legalitate”.

Pentru cine să continuăm deci a ne asuma de a rămīne „elemente ostile” acestui regim? Pentru o populaţie cufundată īntr-un egoism agresiv şi imprevizibil?(hărţuirea noastră, la 16 decembrie 1991, la Piatra Neamţ, de către activiştii şi informatorii preschimaţi īn oameni de bine, pentru că am īncercat să comemorăm revoluţia, nu a părut a impresiona pe cineva, deşi ar fi trebuit să dea multora de gīndit). Pentru formaţiunile politice ce şi-au īncleştat capul īn nisip, pentru a nu vedea că parafează, pas cu pas, scoaterea luptei anticomuniste īn afara legii? Pentru „mentorii spirituali” care trăiesc „senzualitatea revoluţionară”, părīnd decişi să urmărească īn continuare, de la fereastra viziunii lor superioare, spectacolul trist al zdrobirii rezistenţei noastre, ce le va oferi prilejul unor noi şi remarcabile luări de poziţie īn presă?

Pentru o revoluţie pe care Ei nu au putut-o  īnfrīnge, dar noi o pierdem totuşi, făcīnd-o să cadă īn desuetudine?

Nu vom mai participa la „bocetul revoluţionar” ce tinde să ia loc īmpotrivirii autentice, la ritualul protestelor lipsite de orice efect.

Astfel se īncheie probabil, cariera unuia dintre grupusculele īmbătate de aroma dorului de libertate ce ne-a īnvăluit anul trecut.

 

Ioan ROSCA, Presedinte al Asociatiei „Dialog- Piatra Neamt"