„Să nu repetăm (?) greşelile(?) trecutului(?)”

 

 

Acest argument, folosit de cei ce se īmpotrivesc responsabililor pentru „implementarea” dezastrului comunist, bate toate recordurile īn materie de diversiune.

„Să nu repetăm” – ne ispiteşte să admitem, pe neobservate, că victimele represiunii comuniste, au fost exterminate pentru a fi pedepsite , uitīnd că de fapt ele nu au avut decīt vina de a īncerca să apere organismul naţiunii de atacul distrugător  prin care comuniştii l-au luat īn stăpīnire. Pedepsirea infractorului este echivalată cu agresiunea sa asupra victimei !

„greşelile” – are rolul de a strecura īn subconştient ideea că episodul comunist a fost un experiment făcut cu cele mai bune intenţii, urmărind idealuri utopice, finalul tragic fiind rezultatul unui şir de erori şi accidente nefericite. Că, īn realitate, doar setea de a suge mierea şi sīngele acestui popor a fost mobilul activităţii mafiei securicomuniste, e adevărul pe care īncearcă să-l ascundă aceast㠄nevinovat㔠expresie, pentru a evita acuzaţia de  crimă cu premeditare!

„trecutului” – sugerează cu „gingăşie” că procesul comunismului e o operaţie de interes istoric, analizīnd situaţii depăşite, cu protagonişti ieşiţi din scena confruntărilor actuale. Cīt de departe este această idilică viziune faţă de realitate, īşi dă seama oricine īncearcă să īnfrunte aparatul represiv, care ne menţine īncă īn captivitate! „Ce să mai dezgropăm morţii!”, ne sugerează gardienii, pentru a cīştiga timpul necesar reorganizării lagărului…

Atīt de multifuncţională este această sintagmă, īncīt poate fi folosită şi ca scuză pentru cei, prea grăbiţi să prospere ca să-şi poată pierde timpul implicīndu-se īn efortul de a face dreptate. Chiar şi pentru justiţiarul care īşi pierde orice speranţă, lozinca aceasta magică oferă un paliativ care să-i īndulcească īnfrīngerea şi să-l facă să-şi suporte mai uşor  sentimentul de neputinţă….

 

Ioan Roşca, contestatar, Piatra Neamţ