Declaraţie

 

 

Mă văd din păcate silit să vă solicit azi, 21 decembrie 1991, eliberarea mea din postura de preşedinte al Asociaţiei „Dialog”, al cărui simplu membru doresc să rămīn.

Această cerere aparent  surprinzătoare (sunt perfect  conştient că activitatea mea a fost nucleul apariţiei şi fiinţării asociaţiei), are motive oarecum personale, pe care sunt silit să vi le expun pentru a vă oferi explicaţiile de rigoare  şi a evita interpretările eronate şi deformatoare. Voi īncălca astfel o rezervă de pudoare şi responsabilitate, de care am ţinut cont  pīnă acum, īn īncercarea de a nu demobiliza, prin expunerea gīndurilor mele, pe alţii, īn dauna unei cauze īntru care ne-am reunit. Sunt īnsă azi convins că singura cale este adevărul şi că astfel de reticenţe au, pīnă la urmă, efecte mai rele decīt sincerităţile imprudente.

Experienţa acestor doi ani mi-a īntărit şi mai mult convingerea că fiecare īşi construieşte un eşafodaj particular al criteriilor de valoare, de satisfacţie, de interes. Un acelaşi lucru e văzut diferit prin prisma invidualităţii  fiecăruia. Nimic mai absurd decīt  pretenţia de consens. Ceea ce ne datorăm, este sinceritatea, ceea ce ne reuneşte, este rezonanţa, ceea ce pretindem , este echilibrul. Tentaţia crezului comun pīnă la identitate, exacerbarea „echipei” pīnă la desconsiderarea individului, cultul  exaltat pentru „cauz㔠sunt obiceiuri sau simboluri ale totalitarismului, tentaţii ale uniformizării colectiviste. Iată de ce replicile de genul  „Aşa trebuie să gīndeşti” sau „iată adevărul” īmi sunt adīnc antipatice. Iată de ce la start am propus să respectăm semnul dialogului, ca o formă de rezistenţă la tentativa de a ne izola īn egoism, ca o formă de revoltă contra monopolului tiranicos, ca o cură de reīnvăţare a respectului  faţă de Celălalt  şi, prin aceasta, a bucuriei pluralităţii  adevărurilor, a regăsirii  armoniei īntre individul entitate şi individul parte a organismului colectiv. Vă propun revenirea la acest spirit, după lunga exilare la care l-am supus, forţaţi de realitatea confruntării politice.

Motivul pentru care azi nu mai consider că datoria reacţiei prompte şi eficace la provocările agresive ale puterii şi victimelor ei, poate justifica o renunţare temporară la principiul dialogului (ca şi la alte multe principii valabile pe timp de pace) este faptul, esenţial pentru mine, că starea de război  (cu părţi clare şi cu front net, deschis), a fost (din păcate) substituită cu cea de confuzie generalizată.

Poate īntr-adevăr, īntr-o Revoluţie, văzută ca operaţie radicală, văzută ca ceas al comutărilor īn forţă, prea multe criterii „pacifiste” pot fi paralizante, prea multe subtilităţi analitice derutante. Operaţia se face cu mīnă fermă şi emoţiile oarecum amorţite. Altfel riscă să dea greş prin tremur. La scurt timp  după start, asociaţia s-a  pomenit īn vertijul  Revoluţiei, iar opţiunea ei a fost pentru operaţie, nu pentru un tratament ( a cărui ineficacitate şi dubioşenie se vedea deja). Iată de ce, elasticitatea şi disponibilitatea enunţată iniţal au fost īnlocuite cu o atitudine mult mai energică, mai rigidă, mai tranşantă, mai pragmatică, mai puţin dispusă la… īnţelegerea Adversarului. Īn locul dialogului masei de supravieţuitori ai experimentului comunist, care să-şi caute īn colaborare vindecarea şi emanciparea  (pe care īl aveam īn vedere,  la īnceput) ne-am pomenit īn postura de combatanţi, de soldaţi  care să lupte pentru o eliberare, pe care  iniţial o crezusem mult mai aproape.

Timp de doi ani, simplificările şi obtuzităţile necesare luptătorului, au fost platoşa noastră şi reacţia noastră la un impact imediat, revoltător şi acaparant. Sunt şi acum convins  că aceast㠄tăbăcire”, refuzul de a se mai preta la dizertaţii, de a mai  simula ritualurile normalităţii, de a ne mai deda la deliciile subtilităţii intelectuale şi angajarea nereticentă de partea forţelor de cucerire a libertăţii, a fost o opţiune corectă. Am fost una dintre cele mai dinamice, mai puţin mocoşite,  mai rapide reacţii din peisajul grupărilor similare romāneşti. Intelectuali īn structură dar plebei īn reacţii, am reuşit chiar să ne pomenim oarecum izolaţi īn spaţiul rezistenţei antineocomuniste, acuzaţi de cerebralitate de „proletari” şi de „primitivism” de emanaţii spiritualităţii. De unde o anumită dificultate de racordare. De unde un anume contratimp (renunţarea la complicaţii avantajīndu-ne la acest capitol).

Īn destul de multe īmprejurări, radicalitatea ne-a fost chiar reproşată. Simplismul abordării condamnat. Este absolut expresiv īnsă faptul că, extenuaţi de nesfīrşite arabescuri justifictive, mulţi dizidenţi subţiri nu au reuşit să atingă pragul protestului faţă de farsa care se juca, decīt penibil de tīrziu. La Cluj, am fost printre foarte puţinele asociaţii civice care se alăturaseră FDA. 20 mai ne-a găsit, de asemenea, pe poziţii mult mai sincrone cu realitatea. Şi astfel de exemple pot continua.

De ce această dizertaţie. Pentru a-mi fi acordat dreptul de a contesta actuala chemare către implicare pe care, după atītea şovăieli şi compromisuri, ne-o fac cei care īndeamn㠄să continuăm lupta”, să facem totul, etc . Eu consider că acum e prea tīrziu. Apendicul netăiat la timp a spart. Peritonita care a invadat societatea romānească face inoperantă mentalitatea taberelor.  Nu se mai īnţelege pentru cine şi contra cui urmează a nu precupeţi nici un efort. Aparent paradoxal, simt că nu mai am nici un motiv să-mi prelungesc inhibiţia sensibilităţii şi capacităţii de  nuanţă pentru a-mi conserva eficacitatea combativă pe un front nedefinit  īn spaţiu şi prea prelungit īn timp.

Aşadar, primul aspect e că, īn contextul actual, eu aş reveni la eul meu de pace.

 Care este acest eu? De ce face el imposibilă continuarea activităţii mele, īn forme eventual schimbate.

- pe plan filozofic – intelectual, sunt interesat (chiar obsedat) de o cu totul altă problematică decīt cea socio-politică şi chiar decīt cea psiho-morală. Mie pur şi simplu un dor insuportabil de a reveni la propria-mi revoluţie.

- pe plan profesional- ştiinţific ( ca inginer, informatician şi matematician) mă aşteaptă un număr īngrijorător de cercetări şi drumuri īntrerupte şi chiar ameninţarea de a-mi pierde irecuperabil dexterităţile , energiile, sursele de creaţie.

- pe planul  vieţii cotidiene, am „reuşit” contraperformanţa de a mă falimenta, pīnă la un nivel deja insuportabil şi de a-mi neglija familia dincolo de cota admisibilă ( datorez băiatului meu ceva mai mult decīt electoratului pietrean!).

- pe plan moral – sunt deosebit de tulburat  de revelaţiile dezolante, la care m-a condus acest „stagiu īn īnfruntarea urīţeniei”, departe de vre-un echilibru, neconvins de rostul activităţii mele, dar şi mai grav, īncredinţat că a continua să-mi  sfătui prietenii să se bălăcărească īn noroiul ce ne-a īnvăluit pentru a-şi face datoria sau a-şi cuceri curăţenia īndepărtată sau a resimţi satisfacţia implicării, este o eroare īndoielnică şi nocivă.

Societatea romānească a acceptat ambiguitatea ca pe o cale de  evitare  a tensiunii confruntării. Poate e bine. Dar, īn orice caz, pentru mine această mutaţie face imposibilă continuarea. Eu am fost disponibil pentru cura de emancipare şi apoi pentru lupta de apărare a libertăţii. Nu sunt şi pentru dezafectarea putreziciunilor pe care, fără să o dispreţuiesc ( nu-i contest voluntarului apostolatul) nu mi-o doresc. Şi nici nu mă simt obligat.

Revoluţia s-a īncheiat. Părăsită de mulţi dintre cei ce azi reclamă unitate. Trădată de mase. Aici se pune punct şi pe participarea mea. Nu mă atrag handicapaţii, tolerez greu prostia şi răutatea, nu sunt capabil de altruism , prelungit pe timp foarte lung.

Şi deoarece nu mă mai simt deloc implicat  de confruntarea politică actuală.

Nici interesat de īnsănătoşirea rezidurilor comunismului romānesc.

Nici motivat  pentru a-mi asuma riscurile confruntării reţelei LOR.

Nu-mi rămīne decīt dă-mi declin postura de organizator. Invit pe oricare din cei a căror sisteme de valori şi interese īi motivează, să preia această postură.

Rămīn, de asemenea, fidel cu ceea ce am spus, crezut şi făcut īn aceşti  doi ani, fapt pe care īl consemnez prin īnscrierea mea  pe lista documentelor  prezentate azi.

Nu pot face compromisul de a mă  acomoda cu realitatea hidoasă la a cărei naştere  oribilă am asistat.

Nici de a mă resemna īn postura de victimă a unui ghinion istoric.

Nici nu-mi pot asuma riscul de a continua confruntarea cu securitatea, mafia şi infractorul romān.

De aceea, nu-mi rămīne decīt să fug.

Eu nu mai am CE să aştept aici.

 

21 decembrie 1991