Cerere de clarificare

Avīnd īn vedere:

1. Riscul de a se pierde ocazia eliberării depline a poporului romān din mīinile reţelei represive, datorită lipsei de solidaritate, consecvenţă, coerenţă şi fermi­tate a oponenţilor tentativei de restauraţie comunistă;

2. Ambiguitatea īn care se complac unele formaţiuni politice, ce se doresc considerate īn opoziţia anticomunistă, dar dovedesc īn fapt o flexibilitate dubioasă, care merge pīnă la colaboraţionism, cīndu-se că nu observă că prin participarea Ior la ritualurile politice regizate grosolan de putere nu  fac decīt să legitimeze un fals cu grave consecinţe pentru destinul democratizării ţării;

3. Lipsa unei linii clare de demarcaţie īntre "opoziţia colaborativă" şi cea "intransigentă", care să permită susţinătorilor fiecăreia dintre aceste două opţiuni strategice să perceapă care e formaţiunea care īi reprezintă;

4. Formele dure de manifestare a nemulţumirii la care au ajuns cetăţenii ce doresc răsturnarea puterii comuniste, datorită atitudinii sfidătoare a guvernanţilor, dar şi a faptului că nu se īncheagă o mişcare politică care să reprezinte punctul de vedere al contestatarilor, eliberīnd strada de sarcina ingrată de a continua o luptă inechi­tabilă, incoerentă şi periculoasă;

5. Riscurile la care este expus destinul democraţiei dacă lupta pentru realizarea ei e lăsată īn voia exploziilor sociale şi a tulburărilor de stradă;

6. Riscurile la care sīnt expuşi cei mai activi luptători anticomunişti, marginalizaţi prin retragerea strategică a celor ce, lăsīndu-se intimidaţi de agresi­vitatea puterii «declară că revoluţia anticomunistă s-a īncheiat, că ea nu mai arc obiect, că totul se va rezolva prin "reformă ";

7.  Posibilitatea ca după un eventual succes al unui nou val revoluţionar, plătit
cu sacrificii de oameni simpli, anima
ţi numai de setea de libertate, cei ce azi
se p
ăstrează īn espectativă, pregătiţi pentru orice eventualitate, să pozeze ca
"emana
ţi " ai rezistenţei, deci evită să-şi asume vre-o responsabilitate īn momentele

de grea cumpănă ;

8.Dreptul nostru de a şti cui trebuie să acorm votul īn viitoarele alegeri, fără a risca  erori datorate actualei stări de confuziei;

considerăm firesc a cere tuturor celor ce sunt implicaţi īn confruntarea politică, să-şi precizeze poziţia faţă de revoluţie, răspunzīnd prin DA sau NU, următoarelor īntrebări:

 

1.  A vīrşit regimul comunist o crimă monstruoasă , trădīnd intolerabil interesele poporului romān ?

2. Trebuie pedepsiţi conform legii responsabilii acestei tragedii naţionale?

3. A fost necesară şi legitimă folosirea forţei īn Decembrie 1989 pentru răsturnarea
dictaturii comuniste?


4.  S-ar justifica o altfel de revoltă ori de cīte ori Romānia s-ar afla īn ghearele unei dictaturi , ce nu ar ceda puterea cu nici un preţ ?

5. Este prioritară problema eliberării naţiunii din īnchisoarea comunistă,
fa
ţă de orice altă preocupare ?

6. Putem afirma că actualele structuri de putere din Romānia sīnt ilegitime şi
prin urmare for
ţele de ordine sīnt puse să apere FĂRĂDELEGEA şi nu LEGEA?

7. Au fost compromişi o parte din cetăţenii Romāniei prin modul īn care au slujit terorismul de stat ?

8 . Este normal să ne īndoim că aceştia au interesul de a se reveni la normalitate, după ce au profitat din plin de răsturnarea scării de valori ?

9. Putem considera demagogica teorie a "consensului” ca pe o īncercare de a evita detronarea foştilor stăpīni, īn urma unei confruntări deschise ?

10. După declanşarea revoluţiei era obligatorie poziţionarea clară, prin fapte, a oricărei formaţiuni politice, dar mai ales a celei de guvernămīnt, īntr-una din cele două tabere a căror interese se confruntă: cea anticomunistă şi cea procomunistă?

11. Se face vinovat FSN de frauda fundamentală de a se prezenta la alegeri  īn numele revoluţiei anticomuniste, dar de a se dovedi prin fapte īn cealaltă tabără ?

12. Putem considera ca dovezi a faptului că actuala putere a avut rolul de scut  protector al intereselor reţelei securicomuniste:

-  paralizarea procesului de depistare şi pedepsire a vinovaţilor de crime
şi abuzuri
īn solda dictaturii;

- păstrarea sfidătoare a unor cunoscuţi fruntaşi comunişti īn poziţii de
decizie la toate nivelele (exemple notorii: Iliescu,  Bīrlădeaau, Mar
ţian);

- reprimarea sīngeroasă a manifestaţiilor anticomuniste;

- īmpiedicarea unei campanii de dezintoxicare a populaţiei de propaganda
comunist
ă , la care a fost expusă printr-o atīt de īndelungată dezinformare;

-  tolerarea şi īncurajarea convertirii foştilor Şefi, Vătafi şi Escroci īn pionieri ai privatizării;

-  īngăduinţa complice faţă de manifestările extremismului securicomunist ?
13
. S-a folosit puterea de diversiune şi dezinformare, utilizīnd televiziunea

şi reţeaua foşilor informatori ai securităţii pentru a manipula opinia publică ?

14. A acţionat ea īn sensul dezbinării diverselor pături din societatea romānească,  antrenīndu-le īn confruntări fratricide, numai pentru a se putea menţine la
conducere ?

15. S-a străduit puterea să derute marea masă a foştilor membri PCR, punīnd-o īn aceeaşi oală cu fosta nomenclatură , pentru a o convinge că e vizată de "răzbunarea" anticomuniştilor şi a o determina să se solidarizeze cu adevăraţii vinovaţi ai dezastrului comunist ?

16. Ni se poate pretinde să ne mulţumim cu promisiunile de convertire a specia­liştilor terorii formaţi īn fostul regim, fără a căpăta garanţii , nu că represiu­nea nu mai e dorită , ci că ea NU MAI E POSIBILĂ ?


17. Sīnt acţiunile represive ale   "forţelor de ordine” din aceşti doi ani, o dovadă că o obligatorie epurare a lor de torţionarii profesionişti,  trecerea lor sub un control public eficace şi anularea prevederilor "legale” care dau dreptul de a se trage īn populaţie, atunci cīnd īşi manifestă nemulţumirea?

18. Era şi este necesară īnlăturarea tuturor foştilor activişti şi securişti, precum şi a colaboratorilor lor cu un zel notoriu din poziţii de decizie, din care se poate influenţa evoluţia societăţii?

19. A dovedit refuzul executării acestei operaţii de protecţie (vezi reacţia faţă de punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara ) şi rezultatul actual al acestui refuz, că puterea nu doreşte succesul revoluţiei anticomuniste?

20. Trebuia şi trebuie interzisă activitatea partidelor de sorginte comunistă,  pentru a ne apăra de efectele propagandei lor otrăvitoare asupra unui popor īncă nevindecat de  sida  comunistă,  pentru a-i asigura acestuia DREPTUL LA CONVALESCENŢĂ?

21. Trebuie  să refuzăm ca Reforma să fie folosită ca mijloc de legitimare a īmburghezirii ilicite  a elitei comuniste, de valorificare copioasă a avantajului material pe care acestea le-au obţinut prin abuz, corupţie şi trădare ?

22. Este obligatoriu ca noua competiţie economică, politică, socială, să se desfăşoare conform unor criterii de promovare a valorii şi nu să continue avantajarea neruşinării, fraudei, complicităţii mafiote, vulgarităţii agresive, de care am avut parte pīnă acum?

23. Este īndreptăţit poporul romān să-şi manifeste pretenţia la dreptate şi justiţie socială, īndelung batjocorite, fără a fi etichetat ca „retrograd şi obtuz la valorile liberalismului”?

24. A reuşit puterea, aducīnd populaţia la exasperare şi punīnd-o īn falsa alternativă de a asista flămīndă şi neputincioasă la spectacolul īmbogăţirii tuturor categoriilor de răufăcători, sau de a dori revenirea la vechile rīnduieli, să compromită grav ideea de REFORMĂ?

25. A fost opoziţia lipsită flagrant  de condiţii reale de competiţie politică şi boicotată permanent de monstruoasa coaliţie PCR- Securitate, ce a operat sub aripa protectoare a FSN?

26. A greşit opoziţia atunci cīnd a admis să negocieze īn termenii dictaţi de putere şi să colaboreze la CPUN, alegeri şi parlament?

27. Este acum momentul, mai mult ca oricīnd, ca să se īnceteze orice colaborare care ar credita puterea, să denunţe ilegimitatea regimului şi să se retragă din parlament, solicitīnd următorul set de măsuri, care condiţionează revenirea ţării la o legalitate incontestabilă:

- demisia imediată a guvernului, parlamentului, preşedintelui Iliescu;

- preluarea guvernării de către un grup de tehnicieni neutri, care să asigure administraţia curentă şi īndeplinirea unor condiţii optime pentru alegeri autentice;

- suspendarea deciziilor cu consecinţe majore pentru destinul poporului romān, pe scurta perioadă care ne desparte de guvernarea rezultată din noile alegeri, fiind legitimă platforma din 22 decembrie;

- asigurarea următoarelor garanţii, că viitoarele alegeri vor fi libere şi conştiente:

- control al societăţii civile asupra conducerii televiziunii şi a organismelor de putere şi represiune;

          - acces deschis īn programele de televiziune a susţinătorilor tuturor punctelor de vedere şi suspendarea activităţii acelor salariaţi ai acestei instituţii care se dovedesc īn slujba unor formaţiuni politice, pretīndu-se la informări tendenţioase;

          - publicarea listei informatorilor securităţii pentru a nu mai fi posibilă folosirea lor ca agenţi electorali sau provocatori;

          - suspendarea din toate poziţiile de decizie a foştilor activişti şi securişti;

          - obligarea formaţiunilor politice de a-şi expune opţiunile fără ambiguităţi şi de a prezenta planul complet de refacere pe care īl au īn vedere;

Sunteţi, aşadar, de acord cu aceste măsuri?

28. Au dreptul manifestanţii anticomunişti, la capătul a doi ani de aşteptare īngăduitoare, să ceară formaţiunilor politice să-şi precizeze poziţia, pentru a se putea şti cine este cu adevărat mandatat de actuala rezistenţă anticomunistă?

 

Semnatarii acestui Apel, răspund DA la toate īntrebările şi aşteaptă semnale de la cei ce le īmpărtăşesc opţiunile īn vederea īnchegării unei mişcări politice unitare de opoziţie intransigentă faţă de comunism. Pe de altă parte, ar fi corect din partea celor ce au alte păreri să facă public modul īn care răspund īntrebărilor acestui chestionar politic, adică lista celor 28 de DA sau NU.

 

Noiembrie 1991