ARTICOLE NEPUBLICATE - 1991

 

 

„Toţi am fost vinovaţi”

 

 

Eu, de exemplu, nu am fost vinovat!

Şi de aceea acuz de CALOMNIE,   pe cei ce fac această afirmaţie.

Din păcate, nu-mi voi putea pleda cauza

Atīt timp cīt marea masă a romānilor cărora li se aduce această ofensă,

Nu se hotărăsc deschidă Procesul

Intimidaţi de prezenţa, īn loja judecătorilor a celor mai  legitimi  candidaţi la banca  acuzării, care se apără cu ajutorul lozincii īn discuţie.

Adevărul e , nu-ţi mai vine reacţionezi la calomnie, după ce eşti furat, īnşelat, terorizat, umilit şi violat…..

 

Ioan Roşca , contestatar, Piatra Neamţ

 

 

 

***

 

 

 

„Absenţa alternativei”

 

 

„Problema e nu avem pe cine pune īn loc”, declară unii dintre contestatarii actualului regim…

Iritat de orbirea pe care o dovedeşte un astfel de blocaj şi dorind destram ţesătura de confuzii care īl face posibil, obişnuiam răspund celor care-mi solicitau un candidat posibil la preşedinţieEu”!....Această glumă, conţine o provocare foarte serioasă, care poate fi tradusă īn următorii termeni expliciţi:

Orice om normal e mai puţin periculos, la conducerea ţării, decīt un individ compromis, nărăvit prin uz īndelungat la o  mentalitate din ghearele căreia naţiunea īncearcă se smulgă, interesat la acoperirea unor infractori cu care a colaborat, şantajabil de foştii săi Tovarăşi, obligat īmpiedice declanşarea unui proces de pedepsire a fărădelegilor  īn care a fost implicat; sunt deci milioane de cetăţeni īn care e mult mai normal avem īncredere decīt īn EL (pseudonimul folosit īn alegeri de Tovarăşul Iliescu).

Pe līngă domnul Roman şi ceilalţi Fii ai nomenclaturii comuniste care-i formează garnitura „tehnocrată”, ţara asta mai are şi alte cadre de īnaltă calificare. E drept īnsă aceştia, neafirmīndu-se sub tutela protectoare  a unor căpetenii comuniste, de talia unui Valter Roman, ar putea declanşa realmente procesul comunismului, fără a fi puse īn situaţia să-şi denigreze proprii părinţi!

Culmea paradoxului īn care se complace teza falsă a lipsei de alternativă e reuşim  numim īnlocuitori, pentru sunt prea mulţi!

De unde se trage atunci scepticismul  analiştilor sau obtuzitatea alegătorilor care se īntreabă azi: „Raţiu sau Cīmpeanu”? Din refuzul declanşării unui proces autentic de depistare, selectare şi afirmare a valorilor!

Cīţīva protagonişti, proiectaţi īn centrul atenţiei publice, păstrează monopolul publicităţii, obstaculīnd, mai mult sau mai puţin conştient, noul val.

Dacă nu reacţionăm, continuīnd tăcem īn numele „unităţii opoziţiei”, egoismul  „eroilor” noştri preferaţi ne poate priva de accesul la adevăratul rezervor  de capacităţi de care ţara dispune CHIAR ACUM şi pe care anonimatul īl menţine īn umbră. Replica „Cine īi īmpiedică se afirme?” – e o ipocrizie, pe care „opozantura”  politică şi intelectuală o ştie foarte bine ( abţin de la detalii…).

Ceasul e grav. Responsabilităţile sunt mari. Ambiţiile personale nu mai pot fi acceptate. Nu vedeţi , neīncurajaţi (chemaţi şi sprijiniţi fără nici o reticenţă)  tinerii şi capacităţile au tendinţa de a renunţa la implicarea politică, dedicīndu-se īmplinirilor profesionale sau materiale?

Haideţi, scoateţi dopul, domnilor organizatori, curgă alternativa; chair dacă viitura va īndepărta pe unii dintre actualii lideri ai opoziţiei, ea este  singurul şoc capabil măture gunoiul politic care s-a agăţat de putere!

 

 

***

 

 

 

„ nu repetăm greşelile trecutului”

 

 

Acest argument, folosit de cei ce se īmpotrivesc responsabililor pentru „implementarea” dezastrului comunist, bate toate recordurile īn materie de diversiune.

„ nu repetăm” – ne ispiteşte admitem, pe neobservate, victimele represiunii comuniste, au fost exterminate pentru a fi pedepsite , uitīnd de fapt ele nu au avut decīt vina de a īncerca apere organismul naţiunii de atacul distrugător  prin care comuniştii l-au luat īn stăpīnire. Pedepsirea infractorului este echivalată cu agresiunea sa asupra victimei !

„greşelile” – are rolul de a strecura īn subconştient ideea episodul comunist a fost un experiment făcut cu cele mai bune intenţii, urmărind idealuri utopice, finalul tragic fiind rezultatul unui şir de erori şi accidente nefericite. , īn realitate, doar setea de a suge mierea şi sīngele acestui popor a fost mobilul activităţii mafiei securicomuniste, e adevărul pe care īncearcă -l ascundă aceast㠄nevinovat㔠expresie, pentru a evita acuzaţia de  crimă cu premeditare!

„trecutului” – sugerează cu „gingăşie” procesul comunismului e o operaţie de interes istoric, analizīnd situaţii depăşite, cu protagonişti ieşiţi din scena confruntărilor actuale. Cīt de departe este această idilică viziune faţă de realitate, īşi seama oricine īncearcă īnfrunte aparatul represiv, care ne menţine īncă īn captivitate! „Ce mai dezgropăm morţii!”, ne sugerează gardienii, pentru a cīştiga timpul necesar reorganizării lagărului…

Atīt de multifuncţională este această sintagmă, īncīt poate fi folosită şi ca scuză pentru cei, prea grăbiţi prospere ca să-şi poată pierde timpul implicīndu-se īn efortul de a face dreptate. Chiar şi pentru justiţiarul care īşi pierde orice speranţă, lozinca aceasta magică oferă un paliativ care să-i īndulcească īnfrīngerea şi -l facă să-şi suporte mai uşor  sentimentul de neputinţă….

 

Ioan Roşca, contestatar, Piatra Neamţ