Relatarea vizitei electorale la Piatra Neamţ a domnului Radu Cīmpeanu din 7 aprilie 1990: conferinţă de presă, conferinţa de la Casa de cultură

 

 

Conferinţă de presă

 

1. [..]

2. Relaţiile cu Uniunea Sovietică. Cum vede Gorbaciov relaţiile cu Romānia.

Cīmpeanu: nu sunt calificat să vă răspund. Nu fac parte din putere. Relaţiile sunt bune. Gorbaciov a fost un factor important care a permis declanşarea acestor fenomene. Īntrebarea este dacă el poate īnainta; i se īmpotrivesc forţe care vor să conserve anumite poziţii. El īnsă a intrat īn istorie.

3. Simpatizanţii PNL se recrutează dintre intelectuali. Cum puteţi pătrunde īn mediile ostile?

Cīmpeanu: Muncitorii trebuie lămuriţi că sunt interesaţi īn eliberare. Ce s-a īntīmplat aici [la Piatra Neamţ] nu mă surprinde. E lipsă de educaţie democratică. La ţărani e mai bine (expropriere şi īmproprietărire).

4. Am făcut o anchetă de presă. Un muncitor – lăcătuş mecanic a declarat că el şi cīţiva vor vota cu liberalii. Ce fac concret aceştia pentru a ajuta oamenii să īnţeleagă doctrina liberală.

Cīmpeanu: 600 de muncitori au venit să iscălească formulare pentru a-l propune la preşedinţie. Īncercăm să le explicăm că privatizarea nu va īnsemna desfiinţarea īntreprinderilor mari pentru a nu apare şomaj. Rezolvarea şomajului se va face prin īntreprinderi noi, fără locuri de muncă artificiale. PNL evită şomajul. Inflaţia este apărut㠖 exemplu Polonia –Ungaria. Crearea de īntreprinderi rezolvă absorbţia fondului monetar. Viitorul apropiat sub semnul incertitudinii dar se speră la inflaţie controlată şi creşterea salariilor proporţională cu indicele inflaţional.

Rompres: imaginea vizitei īn Bacău şi Neamţ?

Cīmpeanu: primire inimoasă şi nu bagă de seamă cei 20 de huiduitori, apreciază īnţelegerea celorlalţi. Din punct de vedere politic este interesat pentru că era temerea că toată Moldova ar fi cu FSN. Dar Moldova este receptivă la schimbare – există oameni care īnţeleg situaţia din Romānia. Vizita este dătătoare de īncredere.

Acţiunea: Poziţia faţă de dreptate şi justiţie social㠖 legea 18 va trebui să existe īntr-o etapă imediat următoare?

Cīmpeanu: evoluţionist, nici-o schimbare nu se face brusc. Atitudine justificată faţă de bişniţari care profită de situaţia actuală. Dar controlul este arbitrar. Nu există legislaţie pe pămīnt care să īmpiedice afaceriştii doritori de profit. Nu există legi de excepţie.

Roşca: cum vedeţi apariţia noilor īntreprinzători răsăriţi din vechii abuzatori?

Cīmpeanu: nu toţi cei care au abuzat  au bani lichizi, ci valori care pot fi transformate īn bani. Se poate pune problema raportului de schimb 1/1000, dar ar putea lovi oameni care nu au greşit. Şi nu pe cei ce au bani băgaţi īn valori. Īn Franţa, Germania după război s-a obligat să bage banii (scump īn imobile) – acordare de credite avantajoase – celor ce dovedeau că nu au mijloace financiare. Este greu de găsit pe cineva cu bani grămadă pentru a īnfiinţa o īntreprindere. Legea 18 poate genera abuzuri iar măsurile luate īn acest scop trebuie luate neconstrīns. O problemă morală o reprezintă fosta nomenclatură şi ei ar trebui rezolvaţi, dar cu greu se va rezolva aşa ceva.

Ceahlăul: risc din partea FSN, capcane, lipsa de popularitate PNTCD şi relaţia cu acesta; capcana 2 – vizita fostului rege Mihai şi dialogul cu el.

Cīmpeanu: cu PNŢcd , diferenţe de nuanţe faţă de concepte; curios că acum ţărăniştii, īn general de stīnga, au trecut la creştin- democraţie. Are prietenie personală cu Corneliu Coposu – la Midia īn puşcărie, deşi există diferenţe de vīrstă. Aproprierea faţă de PNŢcd poate fi o capcană avīnd īn vedere scăderea lor de popularitate; unii au propus lipsa relaţiilor cu ei, alţii (puţini) cartel – eu am ales o cale de mijloc, o tactică de apărare comună, fără asociere politică. Există īnsă posibilitatea ca după alegeri, indiferent de rezultate, să ne coalizăm şi nu vom accepta nici un compromis faţă de partidele PCRiste. Acceptăm asocierea tuturor partidelor mici ce doresc democraţia īn acest sens, care nu implică obligaţii de cartel sau program politic.

Vizita regelui este inoportună, mai ales īn perioada preelectorală. Iliescu a dorit să-i scrie regelui să nu vină din cauza impopularităţii. L-am bănuit că doreşte o manevră de discreditare a mea. Iliescu a negat. Se pot crea instabilităţi prin venirea lui, riscă să aibă manifestări de adversitate. Cred ca este indus īn eroare de oamenii din jurul lui care credeau că există mulţi oameni cu afinităţi pentru monarhie. Iar eu sunt surprins de aversiunea faţă de aceasta. Iliescu a greşit acceptīnd vizita şi s-ar putea ca ea să nu se mai facă. Pentru noi  el va veni īn ţară ca turist.

Relaţii cu Iliescu?

Cīmpeanu: bune.

Roşca: cum veţi rezolva contradicţia dintre morală şi tactica pragmatică?

Cīmpeanu: chestiune de fond a fiecărui om de stat. Se spune că politica nu are de-a face cu  morala. Am o părere mult mai nuanţată. Dacă un om politic este adus īn situaţia de a lua o hotărīre īn  interes general care să vină īn contradicţie cu morala personală, īn ceea ce mă priveşte prevalează morala generală.

 

Conferinţa de la Casa de cultură

Aplauze

Berariu: bun venit….

Aplauze

Berariu: Piatra Neamţ, primul oraş din ţară…., greutăţile īnceputului risipite, au  venit simpatizanţi, nu membri, pentru a fi lămuriţi de democraţia instituită de liberali.

Cīmpeanu: primul gīnd este să vă mulţumesc pentru felul īn care m-aţi primit: e un angajament pentru ce voi face , dacă destinul ne e favorabil. Am venit aici pentru că iubesc special aceste locuri (cele mai frumoase amintiri din viaţa mea). Dar şi oamenii mă atrag. Ştiu nivelul, adeziunea pentru cel mai vechi şi cel mai modern partid din Romānia. Modern prin concepţie. Liberalismul nostru nu e de 80 de ani, nu e teoretic ci pragmatic, ţinīnd seama de realităţile timpului şi locului. Mai īntīi  vă īntreb cum doriţi să conversăm? Vorbesc sau răspund la īntrebări?

Răspuns: pe din două (aplauze).

Cīmpeanu: ce-am făcut eu pīnă acum? Am refăcut partidul īntr-un timp record. Īn aceste 3 luni avem organizaţii īn toate judeţele şi īn capitală şi suntem īn măsură să punem liste de candidaţi peste tot. Nu ştiu exact numărul (200 de mii,  simpatizanţi mult mai mulţi). Există presiuni īn ţară. Poate aici e mai multă toleranţă, democraţie mai evoluată. Īn fabrici la Bucureşti se fac presiuni, īn CAP li s-a impus să nu mai exprime păreri liberale. De aceea oamenii se rezumă la a fi simpatizanţi. Se va vedea la 20 mai totul, la urne. Noi nu credem că alegerile vor fi cinstite, păzite de īngeraşi, năravurile nu s-au schimbat dar cred că le vom putea īndrepta şi ca să ne ajute, am apelat la observatori străini. Am cerut să vină şi īnainte de alegeri pentru a constata climatul . Dar şi oficial: parlamentul european de la Strasbourg, internaţionala liberală, etc.

Efortul nostru este să reuşim , prin bune rezultate īn alegeri şi asumarea răspunderii şi competenţei (īnsuşiri pe care PNL le are). PNL are o viziune a unei Romānii eliberate de toate ismele, inerţiile unui regim anacronic, suntem garanţi ai acestui viitor, lucru pe care trebuie să-l ştie toată lumea.

Am vorbit mult, 45 de minute,( rămīnīnd 15 minute ) – dacă vreţi să īntrebaţi sau să vă povestesc ceva.

Īntrebare: despre sciziunea PNL. Ionel Brătianu a venit mai tīrziu. Nu ştiu de ce.

Cīmpeanu: eu ştiu de ce. Ionel Brătianu nu a fost nici un moment al partidului liberal. Venise pentru afaceri. Regret că nu l-am refuzat pe romāneşte. Am fost prea amabil.

Īntrebare: cine este?

Cīmpeanu: din familia Brătianu probabil, dar dintre cei pe care nu-i cunosc.

Īntrebare: ce diferenţă este īntre dvs. şi restul partidelor?

Cīmpeanu: fenomenul apariţiei multor partide e cvasi general. Iugoslavii au 91 de partide, ungurii 50. Poate polonezi nu au deoarece Solidaritatea  a preluat scena politică şi acum īncepe să īnţeleagă necesitatea apariţiei partidelor. Īn Bulgaria se  nasc partide. Cred ca majoritatea micilor formaţiuni vor dispare după alegeri. Toţi sunt mīndri că sunt şefii unor partide. Nu ştiu exact ce vor. Multe sunt expresia Frontului. Am detectat 6-7. Unul a venit la Parlament, unde primim cereri de apartamente, etc. cereri banale, fac scrisori, īncerc rezolvarea, mă văd cu un domn cu barbă , care īmi spune: vrem să mergem īmpreună la alegeri, programul nostru e aproape ca al dvs. Cīnd Petre Roman a prezentat situaţia economiei romāneşti destul de liberal, s-au īnscris reprezentanţi ai Frontului. Au vorbit de privatizări, de liberalizare, de piaţă liber㠖 n-am īnţeles ce īnţelege prin asta. Noi nu vom accepta să mergem alături sub formă de cartel sau program comun, cu astfel de oameni.

Am făcut o declaraţie cu PNŢ şi PSD. Am propus mai demult o īnţelegere. S-a vorbit de un cartel, de o platformă comună. Dar problema nu s-a pus aşa. Din 49 de judeţe, un singur reprezentant s-a pronunţat pentru cartel, restul au fost net adversarii acestei idei (un punct de vedere apropiat de al meu). Ne-am angajat să apărăm urnele şi să nu ne criticăm, să ne ajutăm pentru securitatea alegerilor să fim cot la cot şi am precizat că fiecare partid īşi va depune lise separate pe programe proprii (numai Mehedinţiul a dorit cartel).

Eu cred că dacă o organizaţie judeţeană crede necesar să facă o listă comună, să o facă, cu condiţia să ne informeze şi pe noi asupra listei. Mulţi cred că e bine să se asocieze nouă, dar noi nu trebuie cu oricine şi-n orice condiţii.

Ţăranii vor pămīnt. Vor să-l lucreze, dar nu sunt lăsaţi de foştii  instructori din Direcţiile agricole. Dacă ţăranii iau pămīnt, ce se īntīmplă cu aceşti specialişti?

Doina Cornea a fost o mare conştiinţă romānească, dar nu e un om politic. E o femeie fragilă, intrată īn cuşca cu lei. Şi-a dat seama că nu poate duce o luptă politică (care consumă, cere vigoare īn fiecare ceas, se dă īmpotriva adversarului nevăzut care utilizează cele mai nedemne căi ). Pentru a rezista la astfel de lovituri īţi trebuie o tărie de rinocer. Ea s-a retras din cauza asta şi rămīne o mare conştiinţă. Ana Blandiana nu a avut veleităţi politice. Poeziile sale cu substrat politic dar nu are nici-o preocupare politică.

 

Mazilu e un mister (aplauze). L-am cunoscut după ce am venit, m-a primit entuziast: a ieşit din sală, fericit, am fost mirat…El a compus acum 2 ani un memoriu īn legătură cu īncălcarea drepturilor omului īn Romānia; fusese trimis la ONU …A avut imprudenţa să se īntoarcă īn ţară şi să redacteze memoriul. Acesta nu a plăcut celor doi bipezi de sex diferit (aplauze). Şi i-au fixat domiciliul obligatoriu, l-au arestat īntr-o noapte ca să-l omoare. A scăpat din cauza revoluţiei. Mă simpatiza pentru că eu la Paris am stat 16 ani şi eram directorul unei publicaţii romāno-franceze unde am publicat materialul lui Mazilu [buletinul de informare a romānilor īn exil  era făcut la maşină, din el ne īntreţineam eu cu nevasta]. Īl trimiteam şi īn ţară! Cum Mazilu fusese īn Securitate, ştia ce am scris. M-a sărutat. „Dar ai fost securist mare?” „Da, dar n-am fost operativi! Eu am crezut īn Nicolae Ceauşescu, dar cīnd am constatat că e o minciună am devenit un radical anticomunist”. „Dar d ece aşa tīrziu?” „Sunt īn pericol, sunt pentru libertate, etc.”. Există un conflict Mazilu Brucan şi Mazilu a fost nevoit să părăsească lupta. Şi democraţia e luptă pentru putere. Eu nu cred că Iliescu a hotărīt īntre ei, hotărīrea a venit de undeva de unde vin idei precise (Brucan le are de mult). Mazilu a revenit dar niu a fost acceptat. Nu ştiu de ce. Prefer să-l văd pe Mazilu decīt să-l ţin pe Brucan.

Rolul sindicatelor. O necesitate īntr-o societate liberă, cu condiţia să fie asociaţi pentru apărarea intereselor profesionale ale membrilor lor şi nu curele de transmisie ale unui comitet central. Sunt o necesitate chiar cīnd īşi depăşesc atribuţiile.

Īn această perioadă sindicatele au un rol important.

Pentru mulţi muncitori cărora le e frică de patron (monstru, etc.). Īn economia modernă , un element primordial este gestiunea socială: prima condiţie ca o īntreprindere să meargă bine este să existe īnţelegere īntre conducători şi salariaţi. Īn jocul acesta, sindicatele au un rol esenţial. E bună orice formulă pentru eficacitatea īntreprinderilor. Ideea īntreprinderilor de stat a cam ratat īn economie. Exemplu: īn Franţa, Renault (de stat) e dator cu 12 miliarde , īn timp ce Peugeot are  azi beneficii. Evident marile complexe industriale vor rămīne proprietate de stat pīnă cīnd se vor găsi soluţii via bile pentru  a fi vīndute ,de exemplu, celor care muncesc acolo. Importantă este economia liberă, fără planificare.

Ce veţi face īn īnvăţămīnt?

Cred că una dintre problemele de maximă importanţă pentru Romānia este educaţia. Nu mă refer la problema inginerilor stagiari, mă refer la educaţia, morală, care pleacă de la adevăr, fără dependenţă de cel la putere. Nu ştiu cum vor fi făcute manualele, dar esenţa este ca copiii noştri să aibă un fundament de cultură.

 

Vor veni mulţi pentru a aduce mai multă securitate pentru ca să nu fiţi ameninţaţi. E greu după 42 de ani de democraţie socialistă care respinge părerea celuilalt. E greu pentru că marxist-leninismul e o concepţie de viaţă ce infestează creierul şi falimentează societatea peste tot īn lume. Trebuie să fii debil mintal ca să mai crezi īn ele (aplauze!), ori un aventurier analfabet. Īn lume este o cădere liberă, vizibilă a comunismului, mai īntīi una ideologică, confirmată apoi de faliment economic. Mai rezistă īn această erezie canceroasă, īn Cuba sau la fostul prieten al lui Ceauşescu – Kim Ir Sen (aplauze!). Pe līngă ei mai există un stat (China) dar nu au prea multe cu noi şi nu avem exemplu e luat, chiar şi acolo se īncearc㠄chinezeşte” , să se facă zone de oarecare libertate. Dar libertatea e indivizibilă. Ungurii au īncercat acum 10 ani un oarecare liberalism economic parţial, cu rezultat foarte slab. De doi, trei ani, nu mai cred nici ei īn măsuri parţiale.

Apropo de unguri, aş vrea să precizez poziţia noastră īn legătură cu problemele care s-au pus izvorīnd din incidentul de la Tīrgu Mureş. Ştiu că aceste incidente au fost incitate din afară, de foarte departe, din SUA, dar nu de la americani, am textele venite de acolo, care nu m-au surprins (am mai văzut la Paris). Provocările au căzut pe un teren favorabil al extremismului din Ardeal, romānii au răspuns foarte violent, manipulaţi īncīt să ajungă la excese. Acum s-a ajuns la un dialog (singurul mod inteligent. Am spus tuturor că īnţelegem să discutăm despre orice drepturi individuale şi colective, dar sub nici-o formă despre frontiera stabilită la Trianon, suveranitatea şi unitatea statului nostru naţional. Īn acest cadru oricare reformă poate fi discutată.

Eu credeam că problema cheie e democraţia şi progresul economic, dreptul de proprietate asupra mijloacelor de producţie. Descătuşarea forţelor creatoare care sunt convins că există. Cred că dacă poporul se eliberează din lanţul de 42 de ani, va beneficia de bogăţia ţării şi ne vom reface economia mai repede decīt vecinii noştri. Condiţia fiind: eliberarea iniţiativei private. Nu e uşor azi să ajungem la asemenea maturitate. Mulţi au crezut la īnceput că privatizarea e o proprietate sălbatică şi cu orice preţ. Va fi īn etape: īntīi mica īntreprindere fără distrugerea mamuţilor , chiar dacă lucrează cu 70 la sută capacitate , pentru că am arunca lumea īn şomaj şi mizerie. Problemele se vor rezolva īncet, dar numai īn cadrul libertăţii: fiecare să ia ce merită după muncă. Vrem să se dea ţăranilor pămīntul īn proprietate – cointeresare, dar să mai ştie că dacă nu menţinem CAPurile, nu īşi vor pierde pensiile, care vor fi garantate, indiferent de menţinerea sau nu a CAPurilor. Dreptul cīştigat e valid. Sperăm că aceste pensii pot fi mai bune.

De pildă asigurările sociale. Eu am trăit īntr-o societate īn care erau omniprezente. Statul suporta asta fără să sufere. Era posibil pentru că īn aceste societăţi libertatea există. Numai libertatea de iniţiativă aduce bogăţia de īmpărţit. Socialismul nu poate īmpărţi decīt sărăcie. Nimeni nu poate spune că nu am putea ajunge din urmă celelalte popoare (aplauze!).

Nu avem motiv de neīncredere. Suntem europeni şi trebuie să intrăm īn Europa pe uşa din faţă şi nu pe cea din dos. Eu nu sunt pesimist, chiar dacă auzim declaraţii că pluripartidismul nu e necesar, că trebuie un singur partid, pluralist īn interiorul lui (nu vă zic autorul… aplauze!). Această fantomă a unei mentalităţi unificatoare există la toate nivelele. Vă povestesc pe scurt discuţiile din Biroul executiv. Īn mini parlament , multă lume vorbeşte, chiar dacă nu are ce. De exemplu, un domn de la Cluj, care fusese deja acoperit tematic de predecesori, se ridică şi zice: nu mai am nimic de zis, dar trebuie să vorbesc.

E nevoie de o educaţie de vorbire liberă cum nu s-a mai făcut de 40 de ani. Se discuta de un lucru banal: dacă tinerii căsătoriţi au dreptul să-şi comande verighete. Nu le pare elementar, ci  „o practică capitalistă cu consum de aur”.  S-a făcut un proiect de decret care devenise de 10 pagini dintr-una singură: se acorda dreptul de cumpărare, dar cuplul īl avea numai după ce se căsătorea. Eu am zis că obiceiul e īnainte. Altul a zis, da, tradiţia e aşa, dar dacă laşi această libertate, toţi ţiganii vor cumpăra aur. Poţi să-i controlezi! Pīnă la urmă, să fie posibil īn clipa īn care ai depus cererea. 2 ore pentru un drept elementar. Dar mentalitatea era foarte rigidă iar īn acea pagină se găsea : gramajul de aur, numărul căsătoriilor, etc. Se iese greu din inerţie.