Virusul tiraniei

Ioan Roşca

 

Este oare totalitarismul doar o variantă nocivă de organizare politică a unei societăţi, sau el corespunde unei tendinţe mai generale de degradare a raportului dintre oameni? Am putea vorbi despre o boală ce īmpinge spre tiranie sufletul omenesc?

Realitatea ultimelor 10 luni aduce aceste īntrebări īn prim plan.

Pentru , după căderea celui ce părea a concentra ca un sīmbure, sămīnţa răului dictatorial, constatăm manifestările tiranice continuă ne otrăvească existenţa, veninul lor părīnd diseminat īn īntregul organism al naţiunii noastre bolnave…

Descoperim există ATOMI DE TIRANIE, răspīndiţi cu cinică strategie īn moleculele caracterelor noastre cu ajutorul „curei” la care ne-au expus  specialiştii īn formarea OMULUI NOU. Pentru a putea lupta īmpotriva acestui virus ce ne urīţeşte chipurile trebuie refuzăm ascunderea adevărului ruşinos al prezenţei sale.

facem deci o trecere īn revistă, amintindu-ne:

relaţia dintre şef şi subaltern devenise un ritual dizgraţios de satisfacere a voluptăţii stăpīnului de a-şi bruftului supusul. Această baie de umilinţă zilnică producea renunţarea la demnitate  de care sistemul avea nevoie. Subalternul domesticit visa ajungă şi el şeful cuiva, „şefia” devenind referinţa de definire a succesului īn viaţă…

raportul dintre miliţian, securist sau activist şi cetăţean devenise monstruos. Eram dezarmaţi īn faţa oricărui abuz, perfect conştienţi nu ni se va da satisfacţie dacă ne vom plīnge, căci EI erau solidari, putīndu-şi permite ne trateze oricum la adăpostul reţelei de teroare. Nu celui ce īncălca legea īi era frică de īntīlnirea cu reprezentanţii ei (īn astfel de cazuri se găseau „soluţii” , căci cei pătaţi erau uşor utilizabili) ci omului cinstit  care ajunsese tresară dacă īi īntīlnea! (Faptul mafia inchizitorială comunistă practica teroarea ca metodă de lucru nu e un secret decīt pentru cei care nu au īncercat  „iasă din rīnd”, mulţumindu-se pentru o bucată mai bună.

pofta de dominare contaminase pīnă şi acele raporturi interumane care īn mod expres se bazează pe īnţelegerea amicală īntre părţi. Stilul tiranicos ieşea la iveală īn cele mai nepotrivite  situaţii…

Am putut astfel asista la o transformare a profesorului din ghid al īncercării de formare a elevului īntr-un stăpīn discreţionar, regele sălii de clasă. Supunerea devenise din metodă de disciplină (ordonare) scop īn sine, şcoala coborīndu-se la rolul abject de mecanism de īnfrīngere a personalităţii elevului, obişnuindu-l cu atitudinea supusă de care trebuia dea dovadă ca pion obedient.

Adăugăm imaginea ciudată a doctorului ţipīnd la pacient, a chelnerului trīntindu-ţi cu scīrbă farfuria pe masă, a vīnzătorului apostrofīndu-şi clienţii, a ofiţerului făcīnd manej cu plutonierul care făcea manej cu caporalul, care făcea manej cu soldatul care aştepta treacă īn ciclul doi pentru a prinde ţi el un recrut…

Şi, dovedind, cīt de adīnc a pătruns tirania remarcăm dureroasa dereglare a raporturilor de familie, ura īn care īşi duceau existenţa multe ”cupluri”, sau practica educării īn forţă a propriului copil!

Care e oare calea de a scăpa din ghearele acestui mecanism de īnrăire, regăsind bucuria libertăţii colective?  Iată īntrebarea la care orice grupare ce luptă īmpotriva totalitarismului  trebuie caute răspuns!

Un program antitotalitar trebuie aibă īn centru EDUCAŢIA DEMOCRATICĂ, dacă īşi propune se opună nu numai unor reprezentanţi ai viciului totalitarist, ci viciului īnsuşi!