Subtilul procedeu al fierberii in suc propriu

Tirania consensului

 

Alina Florea : D-le  Ioan Rosca, sinteti  inginer, matematician, unul din tinerii intelectuali de frunte din Piatra Neamt, si  initiatorul  grupului  „Dialog Piatra Neamt". Ati trait o experienta trista  in  urma  initierii  unei  actiuni  de sprijin pentru demonstrantii din Bucu­resti. Cum s-au petrecut lucrurile ?

 

  Ioan Rosca : Atitudinea multimii din Piata Universitatii care mi-a salutat dis­cursul cu imperativul  „Iesiti in strada !", mi-a confirmat obligatia de a face ceva in orasul nostru, in felul acesta asumindu-ne  toate  riscurile.  Am  decis  recurge­rea  la  o actiune  simbolica a carei  efect sa fie sensibilizarea  populatiei.

 Pe data de 1  mai  la ora  16 am  inceput o greva a  foamei  al  carei  unic  scop  era  expri­marea solidaritatii cu Bucurestiul. Cei sapte membri ai Asociatiei  „Dialog Pia­tra Neamt" care s-au asezat in fata Tur­nului lui Stefan cel Mare au trait o experienta iesita din comun. Au fost supusi unui tir continuu  de insulte si amenin­tari,  sustinute de  un  cor de  cetateni  indignati.

  Doar  decizia  de  a   nu   raspunde  la provocari a permis prelungirea actiunii  noastre  pina  pe  3  mai,  ora   11.  In acest  moment,  furia  multimii  s-a dezlantuit : am fost incercuiti, ne-au  fost smulse pancartele, ecusoane­le. Nu  am  fost  batuti,  e  drept.  Dar linsajul a fost evitat prin  „apelul" de a merge  la  Primarie,  pentru  ca  reprezen­tantii multimii  sa obtina explicatii. 

  Am fost siliti sa ne exilam la Bucuresti, pen­tru a continua  greva,   revenind pe  data de 5 mai si incheind-o tot in fata Tur­nului, spre exasperarea concetatenilor nostri.

Cele o suta de ore ale acestei du­reroase experiente,  cele  trei  luni de  ac­tivitate   in   cadrul   Asociatiei   noastre, valul   de  violenta  cu   care   este intimpinata  orice  manifestare  a  unei opinii  nealiniate   la  linia  guvernului, creeaza o stare de intimidare generala a carei  cauza  si efect sint cuprinse   in Apelul din Moldova pe care l-am redactat in tren, venind spre Bucuresti.

 Acest apel este fructul experientei ce incheie nu numai o greva, ci o faza a incercari­lor noastre,  anuntind   trecerea  la  o  opo­zitie neta. Doresc  sa  fiu bine  inteles : poporul are  dreptul  sa-si  decida  soarta, are dreptul  la  guvernul  pe care il ad­mira sau iubeste, la alegerile pe care le doreste,  in  conditiile pe care le accepta, insa... cetateanul are obligatia de a sem­nala abaterile pe care le sesizeaza, de a atentiona asupra erorilor prin luarea  sa de pozitie. El nu-si poate impune punctul de vedere, dar are dreptul de a-l  sustine, ba mai mult, daca isi asuma responsabilitatea   participarii   la  istorie, acest drept ii apare ca o obligatie.

 

Revista "22" , 17 mai 1990