Singurătatea luptătorului antitotalitar

Ioan Roşca

 

După clipa sublimă din Decembrie, īn care s-a aprins speranţa unei renaşteri miraculoase datorată unui mare efort colectiv, ne-a fost  dat să trăim un lanţ de deziluzii care ne-au temperat exaltarea...

A devenit tot mai evident că scindarea societăţii īn victime şi călăi nu este posibilă. Un „fenomen Piteşti generalizat” a făcut ca sub presiunea deformatoare exercitată de comunişti, conştiinţele să cedeze, multe victime fiind determinate să preia o parte din vinovăţie!

Mecanismul era simplu: se lăsa individului captiv īn plasa dificultăţilor īnrobitoare o cale de ieşire care uşura rezolvarea lor, cu preţul renunţării la anumite principii morale. Victima care alegea aceast㠄ieşire”, īnvăţīnd „să se descurce”, pierdea dreptul la revoltă pe care-l oferă doar conştiinţa purităţii. Tentaţia era cu atīt mai greu de īnvins cu cīt subiectul era īntr-o situaţie mai dificilă şi cu cīt personalitatea sa era mai atrofiată.

Toate acestea sīnt aproape evidente. Ceea ce nu intuiam īnainte de revoluţie era rezultatul dezastros al acestei strategii. O adevărată metastază invadase organismul romānesc, astfel īncīt sīntem siliţi să ne īntrebăm azi care va fi preţul plătit pentru ieşirea din această STARE  DE COMĂ SPIRITUALĂ ŞI MATERIALĂ.

Ne aflăm desigur īntr-un moment de răscruce al istoriei noastră. Renaşterea reclamă mobilizarea generală. Cu toate acestea puţini s-au simţit DATORI să se implice īn acest proces. Ei s-au pomenit īntr-o īntristătoare singurătate. Prelungirea acestei situaţii este un mare pericol, căci singurătatea solidarului e o stare paradoxală ce duce pīnă la urmă la o senzaţie de artificialitate demobilizatoare.

Cei ce au īncercat să facă ceva pentru a impulsiona redresarea generală, au suferit lovituri    aşteptate  (din   partea  partizanilor comunitotalitari ) şi neaşteptate (din partea  foştilor   tovarăşi de suferinţă rămaşi blocaţi īn starea de dereglare īn care au fost aduşi datorită şireteniei   celor   interesaţi să nu declanşeze valul de clarificări  pe care   o revoluţie cu adevărat victorioasă l-ar fi provocat.)

Nu ne aşteptăm ca profesioniştii dominaţiei securicomuniste să cedeze puterea cu eleganţă. Zvīrcolirile ucigaşe ale fiarei rănite nu ne pot surprinde! Este evident că vinovatul, dacă mai e şi lipsit de onoare nu se va preda de bună voie spre a-i fi judecate fărădelegile, cu atīt mai mult cu cīt acestea sunt mai mari!

Dar ceea ce ne-a găsit complet nepregătiţi a fost reacţia multora dintre vechii prizonieri ai temniţei comuniste, care s-au arătat dispuşi să facă pact cu foştii lor temnicieri , īntorcīndu-se īmpotriva noastră   pentru promisiunea unui tain sporit !

Surprinderea s-a datorat unei eronate aprecieri a situaţiei, care ne-a făcut să credem că ura īmpotriva cuiva poate sta la baza unei adevărate alianţe. Ceea ce nu am īnţeles la timp este că motivele urii noastre erau atīt de diferite, īncīt   atunci   cīnd   ea   a putut răbufni ele ne-au   despărţit   violent   īn   mai multe tabere.

Astfel am īnţeles acum că pentru unii,  nemulţumirea se datora īndepărtării de la masa puterii, pierderii poziţiilor avantajoase. O banală luptă pentru privilegii a produs această categorie de „dizidenţi”, care a răsărit după revoluţie, ocupīnd imediat poziţii strategice.

Alţii (din păcate o categorie foarte numeroasă) s-au revoltat nu īmpotriva   practicii  īmpilării ci pentru ca ei personal īi sufereau consecinţele. Multe slugi au dorit să-şi răstoarne stăpīnul  pentru a-i lua locul. Multe victime au visat la postul călăului. Multe mīini s-au īntins avide pentru a apuca osul mai bun….

Şi īn sfīrşit „visătorii” (printre care sper să mă pot număra şi eu) şi-au eliberat revolta acumulată īn atīţia ani de umilinţă, aruncīndu-se īn valul multaşteptatei reanimări… din principiu!

„După 22” aceştia s-au pomenit singuri īn lupta cu forţele răului comunist, căci „revoluţia burţii” are alte legi decīt „revoluţia spiritului”.

„Flămīnzii” (de hrană, bunuri, posturi, distracţii) au putut fi uşor convinşi ( īn numele „stabilităţii” necesare unei adăpări liniştite) să renunţe la pretenţia de a  īndepărta „garnitura de cadre de nădejde” de la conducerea societăţii...Mă īntreb cum ar vedea ei un penitenciar īn care se mănīncă bine? Mulţi par a dori o atare soartă, comportīndu-se aidoma animalului domesticit căruia i-e frică de libertate, dacă preţul ei e să nu mai fie dirijat de nimeni către blidul minim garantat.

 Noi īnsă, cei care am simţit libertatea ca pe un oxigen a cărui lipsă ne asfixia gīndirea şi ne otrăvea simţirea, cei pentru care totalitarismul comunist a fost odios pentru că ne-a domesticit cu sila, dispreţuindu-ne personalitatea, cei care ne-am considerat victimele unei tentative de dezumanicid, nu putem accepta reducerea transformărilor la o umplere a cămărilor! Noi vrem să ieşim din īntunericul īn care ne-au fost congelate spiritele pentru a ne bucura de lumina la care are dreptul o fiinţă evoluată!

Iată de ce nu putem avea īncredere īn indivizi ale căror reflexe totalitare frīnează eliberarea conştiinţelor. Dorim o lume nouă şi nu vrem să ne lăsăm conduşi spre ea de vechii „ghizi”, indiferent de promisiunile prin care īncearcă să-şi obţină dreptul de a rămīne la cīrmă.

De ce nu sīntem ajutaţi? De ce nu suntem īnţeleşi?  De ce nu sīntem căutaţi ? De ce nu găseşte ecou oferta noastră de a sprijini emanciparea?

Datorită stării grave spirituale īn care a  fost adus poporul romān, singurul īn măsură să se scuture de comunism. Nu-i putem impune să asculte o mīnă de oameni, oricīt ar fi aceştia de bine intenţionaţi.

Trebuie mai īntīi să-l convingem, iar pentru aceasta trebuie mai īntīi să-l ajutăm să-şi antreneze al 6-lea simţ: intelectul.

Este arma cea mai puternică cu care īl putem īnzestra. Linia frontului trece prin sala de clasă!