Platformă locală de revendicări, 3 mai 1990

 

Către CPUN al judeţului Neamţ şi CPUN al Municipiului Piatra Neamţ

 

Domnule Preşedinte,

 

 Asociaţia Dialog PN, afiliată la "Alianţa Naţională pentru proclamaţia de la Timişoara", a fost īnfiinţată pentru a interveni activ īn procesul de renaştere socială, morală, politică şi spirituală, pe care revoluţia l-a declanşat. Din păcate, metodele prin care şi-a propus la īnceput să acţioneze, bazate pe ideea centrală a dialogului eliberat de tirania consensului, s-au dovedit nepotrivite fătă de cursul evenimentelor.

 

 Lipsa tonusului revoluţionar, capabil să dezintegreze plasa relaţiilor sociale dereglate, menţine īn captivitate dublă (interioară şi exterioară) victima - vinovată, a sinistrului lagăr romānesc. Astfel se explică situaţia actuală din judeţul nostru, rămas prizonier reflexului de frică şi supunere necondiţionată, faţă de orice autoritate sau opinie majoritară. Greva foamei publică , pe care semnatarii acestui apel au declanşat-o īn oraşul Piatra Neamţ, īn semn de solidaritate cu acţiunea purtătorilor legitimi ai torţei revoluţionare (ieşiţi īn stradă pentru a-şi apăra idealurile şi acuzaţi de huliganism), a fost īntīmpinată cu suspiciune, intoleranţă şi suspiciune de către mulţi cetăţeni ai oraşului nostru.

 

 O localitate īn care un om ce face greva foamei a fost victima unui asemenea tratament, nu poate fi expusă unei experienţe electorale , fără a face din aceasta un act de nedreptate socială. Liniştea aparentă īn care trăieşte acest oraş este o continuare fidelă a celei care ne-a īnvăluit timp de 45 de ani, o stare bolnăvicioasă care iese la iveală atunci cīnd cineva sondează realitatea atitudinii politice a cetăţenilor. Īn consecinţă , prezentăm următoarele revendicări :

1. Asiguraţi climatul necesar desfăşurării unei campanii electorale reale. In cazul in care, aşa cum ne-aţi declarat, nu aveţi puterea necesara, va cerem sa faceţi cunoscut acest lucru, opiniei publice si guvernului.

2. Declanşaţi o campanie susţinută de educare a cetăţenilor, pentru a le asigura dreptul elementar de a hotărī īn cunoştinţă de cauza. Dacă nu consideraţi acest aspect critic, vă rugăm să faceţi acest lucru public.

3. Asiguraţi condiţiile de schimbare reala a structurilor comuniste īn a căror plasa este īncă victima judeţul. In primă instanţă, creaţi cadrul īn care salariaţii să-ţi poată alege democratic şi drept noii conducători.

4. Eliberaţi exprimarea opiniilor, contracarīnd blocajele care există īn acest moment (editură, mitinguri, etc).

5. Īncepeţi acţiunea de demontare a reţelei mafiei locale, īn ale cărei mīini este populaţia oraşului.

6. Interveniţi īn ajutorul acelor cetăţeni şi formaţiuni care doresc să declanşeze procese īn care cei care au comis abuzuri de putere şi infracţiuni să fie judecaţi conform legii.

7. Daţi publicităţii lista informatorilor securităţii, pentru a putea să ne apăram de acţiunile lor actuale de manipulare a opinii publice.

8. Prezentaţi fără echivoc situaţia trecutului, prezentului şi viitorului securităţii din Piatra Neamţ.

9. Arătaţi care sīnt măsurile pe care le-aţi luat pentru a preveni numirea īn poziţii de decizie a unor persoane care, prin interesele lor (deductibile din activitatea dinaintea revoluţiei) pot compromite şansa īnvierii societăţii noastre.

10. Arătaţi care sīnt acţiunile prin care aţi demonstrat că operaţi īn spiritul revoluţiei.

 Asociaţia "Dialog" Piatra Neamţ

Preşedinte, Ioan Roşca

Secretar, Radu Dobīndă

  []