Acum 5 ani, contrarevolutia... (13)


Manifeste ale "Golaniei"
Bucuresti : 6-19 mai 1990

Intr-un stil specific erau formulate nazuintele manifestatiei in diversele manifeste si ziare care au fost redactate in Piata ("Golanul", "Piata Universitatii" etc). Nu am exemplare, pentru a da fragmente. Asa ca ma voi rezuma la a vorbi de manifestele produse de mine. Sint destul de aproape de spiritul celorlalte. Serialul de 10 manifeste ale "Golaniei", emise intre 9 si 19 mai, a fost discutat de grupul nostru si redactat de mine, in conformitate cu ceea ce percepeam a fi sensul politic major al mitingului. Le compuneam dimineata, dupa care le introduceam pe un calculator de la Grupul pentru Dialog Social. Intepam cu imprimanta o matrita de "ghestender" (un strabun cu tambur, tus si roata invirtita manual al aparatelor de multiplicat). Apoi le multiplicam, ceea ce ne lua mult timp si multa hirtie (pe care am procurat-o cu greutate). Noroc ca s-au adaugat citiva... francezi, celor citiva membri de la Dialog si Alternativa '90 care scoteau zilnic, unul cite unul, citeva mii de exemplare. Seara ma prezentam cu "manifestul zilei" in balconul universitatii. Era intii analizat. Apoi transmis si supus spre aprobare multimii. Uneori l-am citit chiar eu, alteori cineva dintre orgnizatori. Publicul le-a primit pe toate, cu multa caldura. Dupa lectura, coboram si distribuiam manifeste, celor din Piata. Nu pe toate. Cu cele retinute incepeam actiunea de imprastiere prin capitala. Pe ziduri si panouri, impreuna cu afisele electorale pentru lista independenta a celor de la GDS : Stelian Tanase etc. Facusem o conventie cu ei, noi le lipeam afise electorale, si profitam de masina pe care ne-o puneau la dispozitie, ca sa lipim cu aceasta ocazie manifeste pentru Piata. N-au fost intimplari deosebite cu aceasta ocazie. Doar o senzatie permanenta de tensiune, sentimentul de a fi pindit. In schimb, foarte greu mergea actiunea de raspindire a manifestelor in trenurile ce plecau din Gara de Nord. Eram priviti cu multa suspiciune, deseori cu dusmanie, nu mult a lipsit sa fim linsati intr-o seara. Ultimele manifeste le-am raspindit din masina prin Piatra Neamt, la 20 mai...

Lectura manifestelor nu e probabil placuta acum. Un sir repetitiv de declaratii. Le-am scris in conditii speciale si solicit un pic de ingaduinta. Nici pentru mine, nu e stilul literar preferat... Atunci insa le-am compus cu multa credinta. Si au fost asumate de multime. De aceea le redau aici, ca document disponibil, incercind sa le respect si aspectul grafic.

MANIFEST 1

ATITUDINEA CELOR CARE DETIN PUTEREA, FATA DE ACEASTA MANIFESTATIE, A FOST DOVEDITA DE REFUZUL LOR DE A DIALOGA.

CONSTATAM INCERCARILE PROVOCATOARE DE A FI COMPROMISI IN FATA OPINIEI PUBLICE, DE A NU LASA TARA SA NE AFLE ADEVARATELE INTENTII.

AVEM O IMENSA RESPONSABILITATE PENTRU A INTRETINE TREAZA CONSTIINTA NATIUNII, AL CARUI PULS BATE IN ACEASTA PIATA.

SA NE RIDICAM DEASUPRA SLABICIUNILOR OMENESTI, DEPASINDU-NE ORGOLIILE, O DATA INTRATI IN ACEST SPATIU ELIBERAT DE EGOISM SI INTOLERANTA.

NU EXISTA PROTEST MAI ASURZITOR DECIT TACEREA ! SI NICI FORTA CARE SA O REPRIME !

REVOLUTIA VA INVINGE, NU COMUNISMUL !

MANIFEST 2

OAMENII SINT REZULTATUL PROPRIEI LOR ISTORII ; EA LE FORMEAZA O STRUCTURA CE NU LE PERMITE SA ACTIONEZE IMPOTRIVA CREDINTELOR LOR.

CONDUCATORII ACTUALI AI TARII AU DEMONSTRAT CA RAMIN SOLIDARI TRECUTULUI LOR, COMPORTINDU-SE INTR-UN MOD ABSOLUT SPECIFIC TACTICII COMUNISTE.

CHIAR DACA ACESTIA FAC DECLARATII CA VOR DEMONTA STRUCTURILE COMUNISTE (CEEA CE NU-I COSTA NIMIC), ACTELE LOR LE TRADEAZA ADEVARATELE INTENTII.

TREBUIE SA ARATAM, FARA MENAJAMENTE,CARE SINT MECANISMELE, RELATIILE, PRACTICILE SI MENTALITATILE PE CARE LE CUPRINDE TERMENUL DE "COMUNISM", PENTRU A NU LE PERMITE DEMAGOGILOR DE PROFESIE SA SE ASCUNDA IN SPATELE UNOR CUVINTE GOALE.

RUGAM PE TOTI CEI CARE VOR SA CONTRIBUE LA ACEST PROCES DE ANALIZA SI DEMASCARE, SA NE PUNA LA DISPOZITIE CONTRIBUTIILE LOR.

VOM TRANSFORMA ASTFEL ACEASTA PIATA IN TRIBUNALUL PE CARE GUVERNUL AR FI TREBUIT SA NI-L PUNA LA DISPOZITIE, DUPA REVOLUTIE, SI NU A FACUT-O, DEMONSTRIND CA NU SE POATE RUPE DE RETEAUA DESTRUCTIVA PE CARE COMUNISTII AU INTRODUS-O IN ORGANISMUL TARII.

REVOLUTIA VA INVINGE, NU COMUNISMUL !

MANIFEST 3

IN ROMANIA COMUNISMUL S-A MANIFESTAT CA O MISCARE SUBVERSIVA, ANTINATIONALA, IMORALA, CU TACTICI DEDUBLATE, CU PROMISIUNI DEMAGOGICE, MENITE SA ATRAGA POPULATIA CREDULA.

STIATI CA...

- IN 1921, S-A FONDAT CA PARTID, PRIN AFILIEREA FARA CONDITII LA CELE 21 DE PUNCTE "LENINISTE" ALE INTERNATIONLEI COMUNISTE, DEVENIND COLOANA A 5-A A RUSIEI SOVIETICE ?

- IN 1924, A FOST SCOS IN AFARA LEGII, DATORITA ACTIUNII LUI ANTINATIONALE, ANTICONSTITUTIONALE, PRIN CARE VIZA DISTRUGEREA STATULUI NATIONAL UNITAR ROMAN, DESAVIRSIT IN 1918 ?

- IN 1940, A SUSTINUT SI APROBAT CU "ENTUZIASM" CEDAREA LA ULTIMATUMUL SOVIETIC SI DICTATUL DE LA VIENA, PRIN CARE NE-AU FOT RAPITE BASARABIA, BUCOVINA DE NORD SI TRANSILVANIA DE NORD-VEST ?

- IN 1944/45, DUPA INSURECTIE, CONCOMITENT CU DESFASURAREA RAZBOIULUI ANTIHITLERIST, SI-A TESUT PLASA DE MINCIUNI, ABUZURI, INSCENARI DE FORTA, PRIN CARE A LICHIDAT, SUCCSIV, MECANSIMUL SI FORTELE POLITICE DEMOCRATICE DIN ROMANIA ?

- IN MARTIE 1945, INSTAURAREA GUVERNULUI PETRU GROZA S-A FACUT PRINTR-O LOVITURA DATA ALIATILOR CU CARE SE INFAPTUISE INSURECTIA DIN AUGUST 1944 ?

- ALEGERILE DIN NOIEMBRIE 1946 AU CONSTITUIT O VERIGA DIN PROCESUL DE CONFISCARE A PUTERII DE CATRE PARTIDUL COMUNIST ?

REVOLUTIA VA INVINGE, NU COMUNISMUL !

MANIFEST 4

RETEAUA CARE A REUSIT SA ACAPAREZE PUTEREA PRIN FORTA, NERUSINARE SI VICLENIE, SI SA O MENTINA PRIN ABUZ, DIVERSIUNE SI PRESIUNE, FORMIND MAFIA INCHIZITORIALA ROMANA, NU POATE FI ADMISA CA SISTEM POLITIC. PENTRU ACESTI PROFESIONISTI AI DOMINARII, GESTIONARI SI ORGANIZATORI DE LAGAR, IDEOLOGIA A FOST DOAR O POLEIALA IN CARE AU INVELIT ADEVARATUL MIEZ : DICTATURA.

DE ACEEA EI POT RASPUNDE AZI CU INSOLENTA LA APELUL "JOS COMUNISMUL !", ASIGURINDU-NE CA SE VOR OCUPA DE ACEASTA OPERATIUNE SI CA SE VOR LEPADA DE TOT ARSENLUL DOCTRINAR PE CARE NI L-AU ADMINISTRAT IN ANII SINISTREI LOR DOMNII.ASTFEL, DEVINE LIMPEDE CU CINE AM AVUT DE A FACE IN TOT ACEST TIMP : UN GRUP DE IMPATIMITI AI PUTERII, NARAVITI IREMEDIABIL AI VICIULUI DE A CONDUCE. EI NE PROPUN : "JOS COMUNISMUL!/ SUS MERCENARII LUI !", PROMITIND CA NE VOR DUCE SPRE ORICE FORMA DE SOCIETATE, DACA NU LE VOM PERTURBA PAIENJENISUL DE RELATII PRIN CARE NE TIN IN CAPTIVITATE. SINGURUL LUCRU PE CARE IL CER ESTE SA NU-I ALUNGAM DIN CENTRUL PUTERII, SCOTINDU-I GOI LA LUMINA NEMILOASA A JUDECATII ISTORIEI. NU PUTEM INSA FOLOSI GHIZII CARE NE-AU INFUNDAT IN ACEST DEZASTRU DREPT CALAUZE ALE EVADARII DIN LABIRINTUL INTUNECOS PE CARE NI L-AU CONSTRUIT, FARA A PUNE IN PERICOL VIITORUL NATIUNII NOASTRE.

REVOLUTIA VA INVINGE, NU COMUNISMUL !

MANIFEST 5

CEI CARE N-AU SOVAIT SA TREACA DE PARTEA TRUPELOR CARE NE-AU OCUPAT TARA,

CEI CARE AU ORGANIZAT LAGARELE DE EXTERMINARE A ROMANILOR CE REFUZAU ROBIA,

CEI CARE AU DISTRUS SISTEMATIC SANATATEA FIINTEI NATIUNII NOASTRE,

CEI CARE AU PUS LA PUNCT ENORMA RETEA DE REPRESIUNE, INDOBITOCIRE SI EXPLOATARE,

CEI CARE AU ALES CALEA EGOISMULUI, A LASITATII, A LENEI, A VULGARITATII, A MEDIOCRITATII, A INDOLENTEI, A MINCIUNII SI A VIOLENTEI

CEI CARE SI-AU SFATUIT COPIII SA SE SUPUNA DEGRADARII PINA LA CEA MAI CRUNTA UMILINTA.

CEI CARE SI-AU TRADAT CONSTIINTA PENTRU UN SCAUN, TRECIND DE PARTEA STAPINILOR LAGARULUI,

SINT PRINTRE NOI !!!

DAR,

REVOLUTIA VA INVINGE, NU COMUNISMUL !

MANIFEST 6

FLACARA REVOLUTIEI A FOST FURATA DIN MIINILE VICTIMELOR REVOLTATE SI "PRELUATA" DE MERCENARII COMUNISTI "BINE INTENTIONATI".

IN SPATELE ACESTOR CIUDATI EXPONENTI AI REVOLUTIEI ANTICOMUNISTE, S-A REGRUPAT RETEAUA VINOVATILOR.

APARIND RAPITORII PUTERII CU ACEEASI ABNEGATIE CU CARE SI-AU SLUJIT STAPINII SI IN TRECUT, SUSTINATORII DICTATURII INCEARCA SA-SI SALVEZE PIELEA, POZITIILE SI PRIVILEGIILE.

STRINS LEGATI DE AMENINTAREA DEZVALUIRILOR COMPROMITATOARE, CEI CARE COMPUN ARIEGARDA CLICII COMUNISTE NU AU PUTUT OFERI VICTIMELOR REVOLUTIEI SI ALE CELOR 45 DE ANI DE TEROARE NICI MACAR SATISFACTIA UNOR REPARATII MORALE.

FOSTII "VATAFI-SEFI" SINT MENTINUTI IN POSTURI IN NUMELE "EXPERIENTEI" CARE ASCUNDE BOLNAVICIOASA LOR POFTA DE PUTERE, SUB O MASCA NOUA, PE CARE BUNAVOINTA MINCINOASA INCEARCA SA IA LOCUL DURITATII AMENINTATOARE.

TARANILOR NU LI SE DA INAPOI BUCATA DE PAMINT IN CARE ISI CULTIVAU PIINEA SI SUFLETUL. MUNCITORILOR NU LI SE PERMITE EMANCIPAREA, FIIND TINUTI CAPTIVI IN PLASA MENTALITATII "COLECTIVISTE", CARE II IMPIEDICA SA-SI MANIFESTE PERSONALITATEA, VALORIFICINDU-SI PUTEREA DE MUNCA SI CREATIE. INTELECTUALII SINT PRIVITI CU SUSPICIUNE SI IZOLATI DE CONCETATENI, ATUNCI CIND INCEARCA SA ATRAGA ATENTIA ASUPRA SIRETLICURILOR PACALITORILOR DE PROFESIE. DE ACEEA NE-AM ADUNAT IN PIATA UNIVERSITATII, DECISI SA NE APARAM LIBERTATEA, IN CIUDA ORICAROR AMENINTARI, SI CONVINSI CA, DACA ROMANII VOR INTELEGE CURSA IN CARE SINT ATRASI, VOR VENI CU NOI.

SI ATUNCI...

REVOLUTIA VA INVINGE, NU COMUNISMUL !

MANIFEST 7

INTREBARI PUSE CANDIDATILOR LA PRESEDINTIE DE CATRE MANIFESTANTII DIN PIATA UNIVERSITATII SI CEI SOLIDARI LOR DIN TARA, CARE FAC PARTE DIN ALIANTA NATIONALA PENTRU PROCLAMATIA DE LA TIMISOARA :

1. CONSIDERATI NORMALA ALEGEREA UNUI PRESEDINTE INAINTEA ELABORARII CONSTITUTIEI SI A DECIDERII PRIN RFERENDUM A FORMEI DE GUVERNAMINT ?

2. CONDITIILE IN CARE S-A DESFASURAT CAMPANIA ELECTORALA AU FOST NORMALE ?

3. CONSIDERATI CA FARA O INFORMARE COMPLETA, PRIVIND VIATA POLITICA, CETATEANUL ROMAN VA ALEGE IN DEPLINA CUNOSTINTA DE CAUZA ?

4. CUM ATI LUPTAT PE PARCURSUL VIETII DUMNEAVOASTRA PENTRU APARAREA TARII DE ATACURILE TOTALITARISMULUI FASCIST SI COMUNIST ?

5. VA CONSIDERATI EXPONENT LEGITIM AL REVOLUTIEI ANTICOMUNISTE ROMANE ?

6. CUM VETI LUPTA PENTRU CA ROMANIA SA NU FIE SATELITUL UNEI ALTE TARI ? NE PUTETI GARANTA INDEPENDENTA FATA DE TARILE CARE V-AU GAZDUIT (URSS, ANGLIA, FRANTA) SI CUM ?

7. DORITI O PRESEDINTIE SIMBOLICA SAU PUTERNICA ?

8. CUM CONSIDERATI EVOLUTIA POLITICA DIN PERIOADA INTERIMATULUI (22 DECEMBRIE 1989 - 18 MAI 1990) ?

9. CUM VETI RESTRUCTURA APARATUL DE STAT PENTRU A SCOATE SOCIETATEA ROMANEASCA DIN GHEARELE COMUNISMULUI SI CIND ?

10 CUM VETI GARANTA RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI SI A LIBERTATILOR DEMOCRATICE ? TRATATI CA EXEMPLU CAZUL MANIFESTATIEI NOASTRE.

REVOLUTIA VA INVINGE, NU COMUNISMUL !

MANIFEST 8

NOI VOI EI
Adevar Iluzii Minciuna
Vrem dialog Vreti liniste Vor tacere
Cerem Rugati Se apara
Luptam Asteptati Rezista
Va asteptam Nu veniti Profita
Iubire Egoism Ura
Fara violenta Fara vlaga Fara mila
Oameni Oameni de bine Oameni... de rau
Va prevenim Nu ascultati Va vor trisa
Nu putem sa-i credem Nu credeti ca puteti Cred ca mai pot
Revolutie Compromis Contrarevolutie
Foame de libertate Foame de bunastare Foame de putere
Cu ochii deschisi Cu ochii inchisi Speriati de lumina
Victime Victime Vinovati
Acum Miine Ieri
Cu voi Cu noi Cu ei

Si astfel ... REVOLUTIA VA INVINGE, NU COMUNISMUL !

MANIFEST 9

SCRISOARE DESCHISA DIN PIATA UNIVERSITATII CATRE MEMBRII PCR

STIM CU TOTII IN CE CONDITII S-AU FACUT INSCRIERILE IN "PARTID" SI CIT DE "COMUNISTI" ERAU CEI CARE AU FACUT ACEST PAS. MOTIVELE INROLARII IN ACEASTA NEFIREASCA ORGNIZATIE AU FOST FOARTE VARIATE : NAIVITATE, OPORTUNISM, FRICA, DORINTA DE AFIRMARE, DORINTA DE CATARARE, SPIRIT DE TURMA, SPERANTA DE A PUTEA CORECTA DINAUNTRU, INEXISTENTA ALTERNATIVEI, IMORALITATE, POFTA DE PUTERE, ETC.

TREBUIE SA PUTEM DEOSEBI GRUPUL VINOVATILOR DE CEL AL MASEI ATRASE PRIN DIVERSE MIJLOACE DE MAGNETUL ACAPARATOR CARE A FOST P.C.R.TREBUIE SA AJUTAM PE ACEL MEMBRU DE PARTID CARE A FOST VICTIMA PAIENJENISULUI, FIIND SUPUS DEZINFORMARII, MINCIUNILOR, UMILINTELOR, JIGNIRILOR, SPOLIERII, HARTUIRII SI PRESIUNILOR, SA SE SCUTURE DE FIRELE CU CARE SE INCEARCA MENTINEREA LUI IN CAPTIVITATE, DE NOROIUL CE I-A FOST DEPOZITAT IN CUGET SI DE RUSINEA CARE II SFISIE SUFLETUL.

ATENTIE PRIETENI, CAPII BANDEI INCEARCA SA SE ASCUNDA IN SPATELE VOSTRU, TIPIND IN GURA MARE CA VA DORIM CAPUL PENTRU A VA DERUTA SI A VA FACE SA II APARATI IN CONTINUARE. DE ACEEA NU V-AU DAT DREPTUL DE A IESI DIN PARTID IN MOD OFICIAL, MENTININD O CEATA CARE SA PROTEJEZE NOMENCLATURA COMUNISTA. ACUM ESTE MOMENTUL SA EVADATI DIN CAPCANA NEDORITEI TOVARSII CU MAFIOTII PUTERII COMUNISTE, SI SA VENITI CU NOI IN PIATA UNIVERITATII PENTRU A STRIGA IMPREUNA :

REVOLUTIA VA INVINGE, NU COMUNISMUL !

MANIFEST 10

Vrem sa va aratam ca nu ne mai e frica, ca nu mai putem fi condusi prin amenintare si forta ;

Vrem sa nu lasam sa se piarda ocazia eliberarii si emanciparii, pe care Revolutia a creat-o, spargind zidul intunecatei temniti comuniste ;

Vrem sa ne cinstim eroii, nelasind sa se stinga flacara pe care au aprins-o cu trupul lor ;

Vrem sa ne aparam fratii din capcana in care sint atrasi de catre cei ce nu pot ceda puterea ;

Vrem sa demonstram ca sintem un popor modern, neingenuncheat de vitregiile istoriei, capabil sa traiasca imediat atmosfera democratiei ;

Vrem sa sarbatorim fericirea fara margini de a ne afirma libertatea ;

Vrem sa dam glas dorului mistuitor, pe care l-am aparat in sufletul nostru atita amar de ani... ; Vrem sa nu traim rusinea de a fi ultimul birlog al comunismului in Europa ;

Vrem sa amintim oricarui "conducator de profesie" ca nu sintem pioni pe o tabla politica ;

Ne vom apara dreptul de a fi Oameni, luptind pina cind...

REVOLUTIA VA INVINGE, NU COMUNISMUL !

*****

Cam asta a fost... Ma abtin de la orice comentariu.

(va urma)

Ioan Rosca