Īntre retorică īndreptăţită şi aventură

 

LA PIATRA NEAMŢ, OPOZIŢIA ESTE MOARTĂ. SINGURA CARE FACE ACEASTĂ FIGURĂ, CARE SE AGITĂ E „ALIANŢA CIVICÔ. CUM, CĪT DE BINE ORGANIZATĂ ESTE ŞI CE VREA – ĪN ACEST INTERVIU

- De fapt, cine sunteţi, domnule Roşca?

- Roşca Ion, inginer electronist, matematician. Reprezentant pentru Romānia la Olimpiada studenţeasca de matematică de la Ankara. In 1980, locul I pe ţară la Concursul „Traian Lalescu".

- Dar, acum, cine sīnteti ACUM ?

- Acum sīnt preşedintele Asociaţie „Dialog Piatra Neamţ", purtătorul de cuvīnt al Forumului Democratic Antitotalitar Neamţ, filiala, şi al Alianţei civice Neamţ.

- Toate trei ? Şi care vă e mai aproape?

- Prezenţa mea īn toate, trei este expresia sentimentului necesităţii opoziţiei. Aş dori ca, īn acţiune, toate trei să īnsemne acelaşi lucru : eliberarea, renaşterea si emanciparea cetăţenilor romāni.

- Mai clar.

- Constituirea acestui front care să oblige ariergarda comunistă care s-a agăţat de putere, să se dea la o parte din calea istoriei si, mai important, cucerirea unor garanţii că nu mai există posibilitatea obiectivă a represiunii, adică a faptului că nu mai trăim intr-un lagăr. Aceasta este eliberarea. Emanciparea, dezintoxicarea cetăţenilor loviţi de cura propagandei comuniste, eliberarea conştiinţelor. Şi renaşterea - corelarea tuturor eforturilor celor ce doresc reaşezarea acestei ţări pe făgaşul destinului pe care īl merită.

- Şi cum faceţi asta?

- O ramură fundamentală a activităţii pe care am dori-o organizată prin Alianţa civică este constituirea unor comitete de iniţiativă care să urmărească punerea la punct a unei strategii de restructurare pe domenii: īnvăţămīnt, medicină, agricultură, justiţie.

- Nu mizaţi cumva numai, sau prea mult pe intelectuali?

- Dacă nu vom reuşi să atragem toate păturile sociale īn acest efort, acţiunea noastră va fi un eşec. Din păcate, cel puţin pentru īnceput, intelectualii sīnt aceia care par mai conştienţi de necesitatea implicării īntr-o acţiune solidară. Numai dacă ni se alătură oamenii care să transforme visurile īn acţiuni concrete nu vom trăi neşansa unei noi demagogii.

- Se pare că nu prea aveţi aderenţi sau aveţi prea puţini.

- Motive: teama de implicare. Radicalitatea, care a speriat pe cei dispuşi la acţiuni moderate politic. Slăbiciunea mijloacelor de propagandă. Īndepărtarea , prin intermediul „oamenilor de bine”, a celor ce ne-ar fi putut sprijini.

- Ce īnseamn㠄oameni de bine”?

- Informatorii securităţii (probabil la Piatra Neamţ, peste 10 mii).

- Ce surse aveţi pentru avansarea acestei cifre?

- Am respectat procentul, comparīnd documentele la nivel naţional (peste 3 milioane īn ţară, după Pacepa). Aş vrea, cu această ocazie, să rog participanţii la manifestările noastre , să nu piardă prilejul oferit de ieşirea īn arenă a instigatorilor profesionişti, reperīndu-i atunci cīnd īncearcă devierea spre violenţă sau conservatorism. Poate nu vom mai avea alt prilej să le aflăm numele.

- Din tot ce-mi spuneţi s-ar părea că sunteţi o mişcare lipsită de şanse reale. Greşesc?

- Sunt unii care īncearcă să ascundă slăbiciunea opoziţiei, din interese personale sau eroare strategică. Eu nu o voi face, dimpotrivă, voi lansa un semnal de alarmă: suntem atīt de puţini īncīt dacă cei care doresc să ne recīştigăm libertatea nu ni se alătură, aşteptīnd ca ea să le fie făcută cadou de către putere, riscăm să ne īntoarcem īnapoi. Ar fi o condamnare a eroilor revoluţiei la sentinţa de moarte fără rost.

- Deci nu acţionaţi bine pregătiţi.

- Īn Piatra Neamţ, Alianţa civică se formează pe scheletul Asociaţiei Dialog avīnd aceleaşi principii şi care a cāştigat din februarie o anumită experienţă.

- Cīnd am īntrebat partidele de opoziţie cīţi membri au, nu mi-au răspuns. Dv. cīţi aveţi?

- Nici nouă nu ne-au răspuns cīnd am vrut să ştim cīţi suntem īn Forum. Frica de a face transparentă slăbiciunea este o enormă greşeală: 1) nu scoate īn evidenţă o adevărată opţiune pentru adevăr; 2) nu creează sentimentul necesităţii īntăririi opoziţiei. La „Dialog” am fost 100 īnscrişi, am participat efectiv 50 şi eram foarte activi 15. Īn Alianţă suntem circa 100. Sunt convins că vor veni mai mulţi. Adunarea din seara aceasta (miercuri –n.n.) ne va releva situaţia. Vom finaliza pregătirile marşului de duminică, vom alege reprezentanţii la Conferinţa naţională din 13-15, unde vrem să supunem la vot o propunere care să rezolve aşa-zisa criză de alternativă.

- Care propunere?

- Să se ceară şi īn acest for dizolvarea parlamentului, demisia guvernului şi a preşedintelui. Să se propună societăţii romāneşti preluarea conducerii de către un, un…o să-mi amintesc cui īi zice, o să vă dau un telefon (pe care dl. Roşca nu mi l-a mai dat, n.n.) al Alianţei civice care să jure īn faţa poporului că va organiza cele mai bune condiţii pentru educaţie electorală şi campanie electorală democratică, neparticipīnd la alegerile pe care le va organiza; marele număr de intelectuali de marcă din cadrul Alianţei pot constitui o garanţie că nu vor profita de deţinerea puterii interimare īn folos personal.

- După nivelul de organizare şi audienţă, ceea ce vreţi să īncercaţi mi se pare o aventură riscantă, or politica exclude aventura.

- Propunerea nu rezolvă decīt una din problemele acestei răsturnări: existenţa alternativei, pe care cei mulţi să ştie că o au īn cazul īn care vor să se debaraseze de actuala putere – preluarea puterii de către oamenii care prezintă garanţii că reprezintă cu adevărat revoluţia.

- Mi se pare neraţional să crezi că numai cu profil moral poţi să realizezi aşa ceva. Numai cu atīta, şi fără sprijin de masă, pe cine reprezinţi ajuns acolo, sus? Presupunīnd că din īntīmplare ajungi, nu poţi rămīne mult.

- Odioasa coaliţie dintre maeştrii manipulării maselor şi victimele lor hipnotizate se apropie de sfīrşit (nu mă refer la enclavele comuniste īn care securiştii īşi asigură dreptul la linişte ). Tocmai asta am propus: să nu păstrăm puterea.

- Şi dacă acţiunea Alianţei eşuează, dv. ce veţi face?

- Īn cazul īn care Alianţa sau celelalte forţe democratice nu reuşesc să īnvingă contrarevoluţia, mă voi mai gīndi dacă mai pot continua să trăiesc īntr-un stat comunist.

 

Corneliu LĂMĂTIC, Ceahlăul, 14 decembrie 1990