Selecţii din jurnalul Ioan Roşca

 23 aprilie -12 iunie 1990

 

 

26 -27 aprilie

Anunţ şi tabel semnături pentru punctul 8

 Asociaţia Dialog PN. anunţă că pīnă joi, 26 aprilie, ac, īn faţa Teatrului Tineretului, īntre orele 16 şi 19, şi la sediul Asociaţiei din str. Stefan cel Mare, nr. 8 (īn curtea primăriei municipiului,) īntre orele 9-13 şi 17-21, colectează semnături pentru pct. 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. Totodată asociaţia, cheamă la o veghe de protest , pentru modul īn care este tratată de către guvern Proclamaţia de la Timişoara, zilnic, īntre orele 17 şi 18, īn acelaşi punct din faţa Teatrului Tineretului.

 

Petiţie,

Noi, subsemnaţii, īn virtutea adeziunii noastre la Proclamaţia de la Timişoara, cerem CPUN, adoptarea următorului text din pct. 8 al amintitei proclamaţii, ca amendament la legea electorală:

 "Se interzice , pentru primele trei legislaturi consecutive, candidatura pe orice liste, īn alegerile centrale şi locale a foştilor activişti comunişti şi a foştilor ofiţeri de securitate. De asemenea, se interzice foştilor activişti ai PCR, candidatura pe aceeaşi perioadă, la funcţia de preşedinte al Romāniei."

 Īn caz că nu consideraţi suficient numărul de semnături pentru a lua o asemenea hotărīre, cerem de urgenţă organizarea unui referendum naţional īn această problemă.

Nr. Nume şi prenume Localitatea BI Seria Semnătura

 

 Declaraţie - protest despre agresarea din faţa teatrului

 Subsemnatul Dobīndă Radu, fiul lui Ghe. şi Ecaterina, născut la data de 9 mai 1951 īn comuna Bodeşti , jud. Neamţ, domiciliat īn Piatra Neamţ, str. Burebista nr. 15, Bl. f40, secretar al asociaţiei Dialog PN, declar următoarele:

 Pe data de 24 .04.90, ora 16, asociaţia Dialog PN, a organizat īntr-un punct din faţa Teatrului Tineretului o acţiune de strīngere de semnături pe o petiţie privind introducerea pct. 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, ca amendament la legea electorală.

 La īnceput, aproximativ o oră, acţiunea s-a desfăşurat īn condiţii normale. Ulterior, au apărut sporadic, diverşi indivizi turbulenţi, care au īnceput să ne interpeleze, īn mod necuviincios, pe tonuri şi cu un limbaj necivilizate. Apoi numărul lor a augmentat, unii dintre ei dispărīnd īntre timp, pentru a apare īnsoţiţi fiecare de alţii asemenea lor, atacīnd verbal, īn valuri succesive şi īn final, din ce īn ce mai violent, sufocant, strīngīnd cercul - īn haită.

 Puţin a lipsit să nu fim bruscaţi, agresaţi fizic şi poate chiar molestaţi de o parte din ei: cei care se clătinau şi miroseau pregnant a băuturi alcoolice. Acţiunea noastră, care fusese anunţată īn presă, că va avea loc īn acel punct pīnă la ora 19, s-a īncheiat cu puţin timp īnainte şi īnclinăm să credem că doar acest lucru ne-a salvat de la un eveniment care putea să capete alt aspect.

 Rămīn totuşi elementele de limbaj cu totul neacademic: īnjurături, proferări, ameninţări de tot soiul şi incitarea la violenţă a celor care din inconştienţă, ar fi fost dispuşi să intre īn consens cu ei.

 Ne exprimăm părerea că aceşti indivizi, nu au venit să acţioneze de capul lor, semnatarul care-şi asumă declaraţia, recunoscīnd īn cīţiva dintre ei, pe unii care mişună prin clădirea mişcării politice FSN şi aducīnd ca argument că la un moment dat, a fost interpelat de īnsuşi coordonatorul judeţenei acestea, tov. inginer Nechifor Sorin Adrian Vornicu.

 Sub rezerva unor noi argumente, eventual fotografice, aceasta este declaraţia pe care o dau, susţin şi semnez.

Radu Dobīndă (declaraţie protest īnmīnată autorităţilor după atacul asupra celor ce strīngeau semnături pentru Proclamaţia de la Timişoara.

 

28 aprilie

 [Poziţia delegaţiei asociaţiei Dialog Piatra Neamţ (prezentată de Ioan Roşca) la Congresul de īnfiinţare al ANPT]

1. Situaţia īn zonele īncă ocupate de comunism. Apel pentru dezrobirea lor ca punct trecut īn declaraţia finală. Necesitatea lucidităţii  privind situaţia reală din ţară.

2. Pentru declaraţia de principii:

- solidarizarea luptei anticomuniste din toată ţara;

- nerecunoaşterea legitimităţii guvernului actual, respingerea condiţiilor anormale de desfăşurare a alegerilor;

- solidaritate faţă de situaţia poporului lituanian.

3. Accentul pus pe mecanisme şi acţiuni:

- declanşarea unui Tien An Men naţional;

- structurarea alianţei īntre rezistenţi la nivel naţional;

- declararea dizidenţei alianţei şi cererea protecţiei internaţionale;

- oră zilnică la TVR şi schimbarea personalului din redacţia TVR;

- remanierea guvernului şi a CPUN conform punctului 8 , inserīnd īn ele şi reprezentanţi ai Alianţei (noul sens al parităţii);

- amīnarea alegerilor sau boicotarea lor de partidele democratice;

 - revista Alianţei cu repartiţie naţională;

- agenţi care să facă propagandă īn toată ţara;

- contestarea lui Iliescu;

- īnlocuirea procurorilor şi judecătorilor vechi cu jurişti;

- abrogarea decretelor antidemocratice (interzicerea manifestaţiilor şi blocarea alegerilor īn īntreprinderi);

- sprijinirea mişcărilor studenţeşti din ţară.

 

3 mai

Protest pentru reprimarea grevei foamei – text nepublicat

 Subsemnatul Roşca Ioan, preşedintele Asociaţiei Dialog P.N., şi reprezentant al celor 6 membri ai asociaţiei , care au declarat greva foamei pe data de 1 mai 1990, vă aduc la cunoştinţă următoarele:

 Pe tot parcursul acestei acţiuni, am fost supuşi de către unii cetăţeni la injurii, presiuni, ameninţări. Toate avīnd ca scop discreditarea şi intimidarea noastră şi a susţinătorilor noştri, cu prezenţa pasivă a organului de poliţie.

 Īn ciuda repetatelor apeluri, pe care le-am făcut factorilor de resort, (poliţie, municipalitate), pentru a ne asigura protecţia, avīnd īn vedere ura nejustificată ( nu am răspuns la provocări), care dovedea hotărīrea respectivilor instigatori de a convinge mulţimea să treacă la violenţe, nu am obţinut protecţia solicitată.

 Acesta este motivul pentru care astăzi, 3 mai 1990, la ora 11, am fost victimele atacului unui grup de cetăţeni, care ne-au obligat să părăsim locul (turnul lui Ştefan cel Mare), rupīndu-ne pancartele şi smulgīndu-ne anunţurile de pe hainele .

 Considerăm că o localitate īn care nu este posibil ca un om să facă greva foamei īn semn de solidaritate cu demonstranţii şi colegii noştri din restul ţării, nu poate fi expusă unei experienţe electorale, aceasta fiind un act de profundă nedreptate socială.

 Vă rugăm să faceţi cunoscut forurilor superioare incapacitatea autorităţilor de a asigura desfăşurarea alegerilor īntr-un climat adecvat şi democratic, īn situaţia īn care opoziţia ar īndrăzni să se manifeste public.

 De asemenea , vă rugăm să faceţi din ancheta īntīmplărilor semnalate, un argument de descurajare a unor astfel de fapte antisociale şi antidemocratice.

 De asemenea, vă rugăm să găsiţi mijloacele legale pentru a descuraja orice fel de faptă antidemocratică , care periclitează climatul favorabil alegerilor.

 Ne vedem obligaţi să continuăm acţiunea (greva foamei ) la Bucureşti, īn Piaţa Universităţii.

 

[Platforma revendicărilor Asociaţiei Dialog prezentată īn adunarea din sediul primăriei, 3 mai 1990, īn faţa oficialităţilor şi presei, predată conducerii CPUN şi presei locale, neluată īn seamă şi nepublicată]

 

 3 mai

 [Platformă locală de revendicări]

   []

 

[ciorne ale textului de protest īn urma represiunii suferite la piatra  Neamţ, redactate īn trenul Piatra Neamţ – Bucureşti pe 3 mai 1990, şi care au dus la forma comunicată la 4 mai īn balconul Pieţei Universităţii şi publicată īn presă]

 

[8 mai?]

 Observaţii/sugestii făcute cu ocazia īntīlnirii īntre liderii Pieţei Universităţii,

 care a avut loc la sediul Asociaţiei 21 decembrie, din strada Batiştei şi a vizat pregătirea dialogului ce urma să aibă loc cu reprezentanţii puterii, pe marginea platformei propuse de asociaţii]

 

- Un protest - rezumat al reproşurilor protestatarilor faţă de putere.

- O platformă de măsuri pe care guvernul se angajează să le īndeplineasc㠖 cu termene.

- O listă de revendicări imediate pentru plecarea din piaţă.

- O declaraţie de dizidenţă politică, īn cazul nerespectării unei platforme minimale.

- Susţinerea ANPR.

- O oră de emisiune la televiziune.

- Este insuficientă demisia cerută; trebuie garanţii pentru noul ales.

- Falsurile comise de FSN sunt denunţate şi īn Codul penal.

- Insuficienta schimbare a structurilor.

- Postamentul evoluţiei societăţii după alegeri.

- Garanţii că parlamentul ales nu va putea obstacula democratizarea.

- Să se ceară scuze foştilor deţinuţi politici şi să se lipească această temă cu cea a revoluţiei din 89 şi a revoltei de la Braşov din 87.

- Să nu i se dea lui Iliescu o ordine de zi predefinită.

 

[Principalul reproş pe care l-am făcut īn acea noapte celor care pregăteau īntīlnirea  pe marginea  platformei propusă de asociaţie  fiind că are un aspect de revendicări sindicale particulare şi nu acela general īn care ţara şi-a pus speranţele.

Folosind rolul  de „avocat al diavolului” care mi-a fost acordat, am atras atenţia participanţilor că īn locul lui Ion Iliescu, īn cadrul īntīlnirii televizate le-aş spune ceva de genul: „ nu īnţeleg de ce insistaţi ca acest guvern provizoriu să ia măsuri cu implicaţii majore pentru destinul ţării, pe care e normal să le ia guvernul care va fi ales democratic la 20 mai”. Prestaţia mea a stīrnit furie, īntīlnirea s-a terminat fără o īnţelegere şi īn zilele care au urmat nu am putut convinge celelalte asociaţii că principala revendicare, īn acel moment trebuia să fie amīnarea alegerilor şi că dacă acest lucru nu era făcut, alegerile proiectate trebuiau denunţate.]

 

 

[9 mai?]

Plan complet pentru valorificarea manifestaţiei

[ pregătit pentru īntīlnirea cu liderii asociaţiilor din Piaţă]

1. Expunere de motive. Probleme:

- lipsa de organizare, structurare

- lipsa de unitate

- lisa de luciditate

- lipsa de deschidere către ţară

- lipsa de eficacitate

- lipsa de coerenţă

- lipsa de valoare

2. Explicaţii:

- scindarea naturală īntre luptători (oameni de acţiune) şi gīnditori (cu capacitate de creaţie intelectuală).

Lipsa eşalonului intermediar – intelectualul ancorat la realitate

- spontaneitatea creşterii şi evoluţiei manifestaţiei

- responsabilitatea şi complexitatea situaţiei a depăşit capacitatea protagoniştilor

- lipsa de unitate īn cīmpul motivaţiilor – intelectuali faţă de ceilalţi

- oboseala, stresul, obişnuirea

- interesul altor forţe de a folosi īmprejurarea īn propriile lor interese, nedublat de obligaţia elementară de solidaritate

- acţiuni  de diversiune ale inamicului

- lipsa unei structuri, a unui plan călăuzitor

3. Propuneri.

Alcătuirea unor comitete de lucru

- sortarea materialelor expuse

- valorificarea luărilor de cuvīnt

- contact ferm cu presa şi televiziunea (trei minute făcute de noi, montate, trimise)

- contact cu autorităţile

- stabilire a tacticii

- organizare

- colectare a propunerilor, informaţiilor, sesizărilor cetăţenilor

- urmărirea actualităţii (presă, tv.)

- invitarea unor conferenţiari

- juridică

- publicitate

- organizare, spectacol

- informare şi educare

- analiza listelor de deputaţi din balcon.

 

[Comisii organizatorice īn sprijinul mitingului]

1. de informare şi educare

 2. de publicitate  şi difuzare

 3. organizare spectacole, sunet şi lumină 

4. invitarea unor conferenţiari 

5. urmărirea reflectării actualităţii īn presă şi televiziune 

6. colectarea propunerilor din piaţă 

7. sortarea materialelor expuse  

8. contacte cu presa şi televiziunea 

9. valorificarea luărilor de cuvīnt

 

[Liste de invitati]

[cu persoane pe care organizatorii (Ioan Roşca, Iulian Vasilescu, Stela Rădulescu, Radu Voinea, Livia Dandara, Constantin Rădoacă, Mihai Iordache, Iana Aldea, etc.) din asociaţia Dialog şi Alternativa 90 au īncercat să-i invite pentru a lua cuvīntul īn balcon: Leopoldina Bălănuţă, Magdalena Cīrneci, Florin Iaru, Liviu Stoiciu, Petru Creţia, Angela Marinescu, Gabriel Liiceanu, Gabriel Mărculescu, Cătălina Buzoianu, Horia Bernea, Bogdan Lefter, Octavian Paler, George Constantin, Irina Petrescu, Mircea Danieliuc, Ovidiu Iuliu Moldovan, Marin Moraru, Mircea Diaconu, Mircea Dinescu, Gabriela Negreanu, Marius Petrescu, Andrei Pipidi, B. Iordăchescu ]

 

[Idei pentru un afiş de propagandă īn sprijinul manifestaţiei]

[ pe care membrii comitetului de iniţiativă Dialog - Alternativa 90 (Ioan Roşca, Radu Dobīndă, Trifescu Liviu, Apostolescu Petrică, Bălan Constantin, Stela Rădulescu, Iulian Vasilescu, Veronica Andone, Ioan Bălan, etc. au vrut să-l conceapă şi distribuie īmpreună cu afişul electoral al intelectualilor independenţi, folosind resursele GDS. De aici a pornit iniţiativa redactării, multiplicării şi difuzării celor 10 manifeste ale golaniei:]

- īnchiderea căii de dialog cu puterea şi ce dovedeşte ea

- situaţia candidaturii la preşedinţie şi semnificaţia ei

- situaţia informării celor din ţară

- faptul că īn piaţă bate inima opoziţiei romāneşti, că o eventuală compromitere a manifestaţiei va fi o enormă pierdere pentru tot corpul tīnăr al revoluţiei

- explicarea disensiunilor prin orgolii şi slăbiciuni omeneşti; invitaţii la generozitate, deschidere, ascultarea celuilalt

- īndemn la protest īn linişte, la un mod mai calm; să demonstrăm lumii că ne deosebim de ceilalţi

- să scoatem īn evidenţă prin atitudinea noastră calmă şi demnă , pe aceia care compromit, voit sau inconştient

- apariţia jocului şi umorului

 

[ ciorne ale manifestelor concepute pentru piaţa universităţii, printate, multiplicate, difuzate şi citite la balcon ]

[..]

 

14 mai

 [Raport asupra situaţiei

(prezentat la GDS şi urmat de o īntīlnire īntre acesta şi reprezentanţii GID, 21 decembrie şi Ligii Studenţilor)]

 

  []

19 mai

[Scrisoare deschisă din partea Asociaţiei Dialog către asociaţiile aflate īn Piaţa Universităţii]

 []

[notiţe despre proiectul de stat – la Facultatea de matematică, accelerat pentru a putea părăsi cīt mai repede ţara, conform declaraţiilor de contestaţie politică făcute]

 

20 mai

[Situaţia găsită cu ocazia controlului la secţiile de votare]

 [din jurul oraşului Tīrgu Neamţ, de către echipa Dialog Piatra Neamţ, care a constatat că īn majoritatea lor nu erau īn comisii decīt reprezentanţii puterii FSNiste, sau ai sateliţilor FSN, sau  reprezentanţi ciudaţi ai opoziţiei]

Secţia 195, Gīrcina – PNTcd, FSN, independent

Secţia 167, Dobreni – FSN, PNL

Secţia 129, Bodeşti – FSN, PNŢcd, PLL

Secţia 162, Crăcăoani – FSN, Partidul coop.

Secţia 114, Bălţăteşti - FSN

Secţia 98, Tīrgu Neamţ – FSN, PNL, Partidul coop., Partidul Democrat Agrar

Secţia 99, Tīrgu Neamţ - FSN, PNL, Partidul cooperat., Partidul Democrat Agrar

Secţia 96 , Tīrgu Neamţ- FSN, PNL, Partidul coop., Partidul Democrat Agrar, PNŢcd

Secţia 311, Vīnători – FSN, Partidul coop.

Secţia 107,  - FSN, Partidul coop.

 

[Rezultatul alegerilor din secţia 114 – Bălţăteşti,

 după deschiderea urnelor īn faţa lui Ioan Roşca , care a verificat fiecare buletin de vot şi a alcătuit situaţia finală]

Pentru preşedinţi:

Iliescu – 1450

Cīmpeanu – 52

Raţiu – 21

Nule – 26

Pentru Senat:

Mişcarea Ecologist㠖 52

PS Democrat Creştin Romān -6

Partidul Democrat Agrar – 23

Partidul Socialist din Romānia – 9

Gruparea de Centru „Noua Romānie” – 6

Partidul Naţional Liberal - PNL – 45

FSN – 1292

PSDR – 2

Partidul Cooperatist din Romānia – 1

Uniunea Democrat Creştin㠖 3

PNTcd – 12

Grupul Democratic de Centru – 1

Partidul Liberschimbist – 2

Partidul Ecologist din Arad - 1

Partidul Unităţii Democratice – 1

Fălticeanu – 2

Munteanu C – 11

Nule – 73

Deputaţi:

PS Democrat Romān – 33

Partidul Liberschimbist – 11

UDMR – 4

Uniunea Elen㠖 1

PNL – 53

Uniunea Creştin Democrat㠖 1

Partidul Cooperatist – 7

Grupul Noua Romānie – 3

Partidul Ecologist din Arad – 10

Gruparea Democratică de Centru – 2

Alianţa Romānilor pentru noua societate – 1

PNŢcd – 16

Partidul Unităţii Democratice – 0

Mişcarea Ecologist㠖 24

PSD Creştin Romān – 4

PSDR – 7

Partidul Liberal al Libertăţii – 2

 Partidul Democrat Agrar – 21

Partidul Unităţii Democratice a Romilor – 5

Partidul Ecologist -9

Comunitatea Lipovenilor – 0

Alianţa Pentru Unitatea Romāniei – 0

Uniunea Creştin Ortodox㠖 4

 FSN – 1243

Ilie Petre – 2

 Năstasă Ion – 0

 Bujovski – 1

 Hodor Constantin – 0

Mărculescu M – 1

Fermuş Alexandru – 3

Nule – 87

Pe līngă acestea, au fost nule la start 273 la deputaţi, 290 la senat şi 298 la preşedinţie.

 

5 iunie

Note

1. Am ieşit cu asemenea prudenţă faţă de teroare, īncīt am tendinţa de a elibera elevii de orice supunere faţă de profesori. Mi se pare firesc, ca la īntrebarea "cīt fac 7X8" să se răspundă "nu mă interesează". Educarea unei anumite discipline, care ar putea fi utilă la omul īn formare, s-a aplicat la noi la cel deja format, devenind insultă. La copii, problema trebuie reanalizată. Īn orice caz, opţiunea mea va fi pentru libertate şi firesc.

2. Dobitocii ăştia au īnceput să mă urmărească. L-au pus pe X să mă pīndească "pentru că pun la cale un complot īmpotriva lui Iliescu ", etc, etc. Iată, īn ţara asta vor rămīne vinovaţii, ori valorile . Eu am hotărīt să-mi apăr pielea cu orice preţ. De exemplu, alungă valorile care nu pot fi supuse.

3. Adevăratul gropar al comunismului a fost evoluţia tehnică - ştiinţifică. Ea a modificat profund noţiunea de producţie, a ridicat enorm pragul de eficacitate al gīndirii, oferind inteligenţei poziţia preponderentă īn actul producţiei. Astfel prostia (mărginirea), material indispensabil dictaturii, a fost alungată din centrul productiv al societăţii.

 Cucerind poziţii īn această zonă cheie, inteligenţa a condus spre putere şi libertate şi pe cei care o īntreţin, hrănind-o. Īn faţa acestui atac, forţa, altfel extrem de rigidă şi stabilă a dictaturii, a fost destabilizată.

 Alianţa proştilor cu ticăloşii , va relua puterea doar dacă va găsi mijlocul de a exploata inteligenţa menţinīndu-şi controlul asupra ei. Dar, din păcate pentru ei, inteligenţa nu respiră īntr-un astfel de oxigen sufocīndu-se.

 Aşadar, nu par a fi decīt două soluţii: victoria inteligenţei şi emancipării sau, distrugerea lor şi revenirea la o formă primitivă de societate.

 A doua variantă devine posibilă dacă creatorii vor finaliza eforturile lor atīt de practic (oferind consumatorilor mecanisme de maximă eficacitate care să nu solicite cunoaştere şi īnţelegere) īncīt vor deveni nenecesari.

 Atenţie deci, nu īn acest sens, trebuie să meargă eforturile creaţiei moderne. Prostia īnarmată , īnainte de a fi vindecată, se va comporta neiertător.

 Ar trebui ca orice nou instrument, să nu poată fi folosit eficace decīt cu preţul īnţelegerii lui ( măcar parţială).

 O astfel de parolă, ar bloca prostiei accesul la eficacitate, ar mai echilibra raportul de forţe, disproporţionat datorită lipsei de scrupule a vulgarităţii, ar creşte şansele binelui, īn lupta cu răul, al emancipării, īn lupta cu degenerarea!

 Ori, se pare că se merge īn sens invers. Nu simţim pericolul pentru că deocamdată sīntem īntr-o fază activă, īn care cei cu iniţiativă au un pas īnaintea urmăritorilor lor!

 Trebuie rărite rīndurile prostiei la timp! De aceea, īn prim plan rămīne educaţia!