16 mecanisme care frineaza revolutia

 

1. Incercarea vinovatilor, pentru crima de 45 de ani impotriva natiunii romane, sa impiedice o schimbare care ar fi urmata de judecarea lor.

2. Dorinta nerusinata a celor care si-au folosit "posturile" pentru a-si crea privelegii, de a si le mentine, in ciuda faptului ca sint atit  compromisi moral cit si lezati profesional.

3. Speranta noilor oportunisti, aventurieri, care au profitat de rasturnarea regimului pentru a cuceri pozitii avantajoase, sa le pastreze, in ciuda calitatii slabe a serviciilor pe care le pot presta.

4. Recunostinta maselor de impilati pentru imbunatatirea care s-a produs in viata lor, resimtita fata de guvern. Obisnuiti cu societatea ierarhizata, ei nu inteleg ca toate masurile luate de guvern, sint rezultatul revolutiei, ca ei trebuie sa-i fim recunoscatori si fideli.

5. Neperceperea lantului cauza-efect, duce la multumirea fata de schimbarea efectelor. Multi uita ca si Ceausescu a inceput cu o perioada de bunastare si liberalizare si nu inteleg ca, singura garantie, pentru ca miine sa nu avem aceeleasi surprize, dupa o perioada de relativa bunastare, este schimbarea cauzelor bolii: structurile "comuniste" de organizare.

6. Frica unor categorii si paturi umane(de ex. minerii ), carora li s-au acordat sau promis demagocic drepturi importante, sa nu le piarda, daca guvernul este schimbat.

7. Intoxicarea ideologica reusita de vechiul regim.  Pentru multi, lectiile de indoctrinare comunista, pline de minciuni, au constituit singura sursa de informatie si educare. Constatam surprinsi ca aceste lectii au avut efect.

8. Crearea unot tensiuni nesanatoase intre diverse categorii de cetateni, care in lipsa unei actiuni de dialog eficace puse la punct de guvern, tinde sa rupa unitatea  cu care poporul a inceput revolutia.

9. Inertia cu care cei imbolnaviti de lene, mediocritate, intoleranta, supusenie, pesimism, blazare, egoism, se impotrivesc intarcarii si trecerii la o societate a competiei, muncii, valorii si colaborarii.

10. Spaima de schimbare, mai mult sau mai putin interesata, resimtita de cei proaspat iesiti din amortirea anesteziei lagarului comunist.

11. Lipsa unor eforturi reale de informare, care sa corespunda, prin intensitate si valoare, gravei stari educationale a cetateanului. Mai mult, mai grav, se continua campania de dezinformare! A nu se uita existenta informatorilor nedesconspirati!

12. Pasivitatea celor care ar putea contribui la refacerea sanatatii  societatii ( oameni de valoare, profesionisti retrasi in munca lor). Se cultiva interesat idea ca toti trebuie sa ne retragem la masa de lucru. Atunci cine?

13. Marginalizarea, in continuare, a tinerii generatii. Se afirma ca sintem intr-un "vid de competenta", pe care-l poate umple fostul activist comunist. De fapt, acesta nu poate crea, prin antiprofesionalismul sau, decit o frina in calea schimbarii. In mod interesat, generatia tinara este tinuta la distanta datorita potentialului ei revolutionar.

14. Obligatia de a respecta un cod de legi... ilegal, o ierarhie  instalata fraudulos si bazata pe criteriul antiselectiei. A se vedea problemele ridicate de militari!

15. Frica, ramasa in suflete si intretinuta de tacerea privind  activitatea aparatului represiv, de nepedepsirea vinovatilor, de ciudatenia proceselor, de reaparitia amenintarii.

16. Lipsa unui cod moral, a unor credinte pe care sa se bazeze fermitatea cu care cetateanul sa apere valorile binelui.

 

Ioan Rosca,

25 martie 1990