Selecţii din jurnalul Ioan Roşca

 1 - 31 iulie 1990

 

1 iulie

 [Note]

Ceea ce au īncercat comuniştii să facă e o grozăvie enormisimă: degradarea speciei umane pe teritoriul romānesc.

De aceea nepedepsirea vinovaţilor s-au nici măcar incriminarea lor, atrage grave pericole de recidivă la scara planetei. Aceasta deoarece devine evident foarte avantajoasă rezolvarea īn forţă a problemei guvernării, din moment ce nu se face nici măcar cu riscul pedepsei īn caz de eşec!

De fapt toate acestea ne sunt evidente, realitatea e că nu-i putem pedepsi cīt timp sunt īncă mult mai puternici ca noi, victimele.

Īn plus, a avut ideea foarte eficace de a compromite pe foarte mulţi dintre cei supuşi presiunii, punīndu-i azi īn imposibilitate de reacţie.

Ceea ce este absolut inadmisibil este că nu descriem cinstit  situaţia noastră: o minoritate dezarmată trebuind să pedepsească o majoritate puternică. Nu putem face dreptate dar tăcerea noastră e insuportabilă!

De ce nu intră tinerii īn partide? Tocmai pentru că nu vor să se opună, ci să conteste complet vinovăţii imposibil de īndepărtat darămite de pedepsit! Ei simt repulsie pentru colaboraţionism. Partidele care ar declara contestaţie (parlament paralel, activităţi paralele, refuzul colaborării cu guvernul) ar avea succes.

Deci fără a deranja activitatea societăţii (fiecare īşi face datoria), partidul contestaţiei īşi face propriul program (educaţie, organizare, studii, prospecţii, propagandă, parlament paralel, pīnă la organizarea societăţii civile contestatare). Īn rezumat:

1. Comuniştii au īncercat deformarea speciei umane pe teritoriul romānesc pentru a fi exploatată optim;

2. Au reuşit, īn mare măsură, producīnd o criză economic㠖 social㠖 moral㠖 intelectuală, cvasi-totală;

3. Puţinii supravieţuitori necompromişi nu pot pedepsi reţeaua enormă a victimelor, mai ales că īn apărarea ei sar azi şi victimele compromise;

4. Indiferent dacă pleacă sau fac compromisul colaborării, contestatarii minoritari au obligaţia de a salva adevărul, īn aşteptarea zilei īn care dreptatea va fi posibilă;

5. Paradoxul pe care apusul Europei nu vrea să-l īnţeleagă este că, pentru a nu risca pedeapsa, structura criminală trebuie să meargă pīnă la capăt, fără nici un scrupul. Teroarea consecventă este stabilă şi iată… nici nu implică riscuri;

6. E atīt de grav acest paradox pentru destinul omenirii, atīt de anihilatoare nedemnitatea acceptării obligaţiei de a ne conforma realităţii colaborīnd, īncīt după ce voi pleca voi īncerca să explic altor naţiuni despre ce e vorba.

 

Deşi comunismul mergea bine pentru şefii săi, care preluaseră controlul şi beneficiile, el zdrobise atīt de mult societatea īncīt īi dispăruse orice farmec. Pentru şef şi escroc se punea tot mai mult problema ce să facă cu banii şi puterea cīştigate īntr-un univers arid. De aceea aveau nevoie, după ce şi-au făcut plinul, să liberalizeze societatea pentru a-i permite să se refacă, revenind la viaţă, cu ei bine plasaţi īn acest proces… tineresc.

4 iulie

 

1. Antrenează oare neapărat tirania dezastru economic şi sărăcie?

Oare nu poate fi realizată o tiranie sub care victimele să fie productive rezonabil şi relativ satisfăcute material?

Īntrebări care semnalează pericolul modului īn care permitem azi să fie tratată problema dictaturii comuniste: i se reproşează eşecul economic!!

Lăsăm deschisă posibilitatea unei societăţi īn care puterea face cartel cu burta, īnăbuşind nobleţea, demnitatea, rafinamentul.

 

2. Īn fond pentru susţinerea dreptului majorităţii de a decide privind toată societatea! Acest principiu continuă şi azi, democraţia avīnd un sens…. comunist pur!

Īntr-o societate lipsită de sens, crez, cod – principiul deciziei majoritare se impune statistic! Dar īn cazul īn care este acceptat, adoptat un cod de valori (principii) deciziile care vor satisface criteriile sale cel mai bine , vor fi adoptate.

Relativizarea codului duce la pulverizarea aristocraţiei de cod sau transformarea ei īntr-o tiranie, neacoperită de interesul valorii.

Poate că societatea ierarhizată valoric ar fi un compromis mai bun (fiecare să poată fi catalogat conform faptelor şi testelor la care se supune pe parcursul vieţii īntr-o anumit㠄clasă de valoare social㔠– ceea ce să īi dea o anumită pondere decizională!).

Vot universal (referendum) ponderat. Exemplu de reţetă īn momentul votului: competenţă profesional㠖 7 puncte, generozitate dovedit㠖 3 puncte, coeficient de inteligenţ㠖 5 puncte, cultură dovedit㠖 4 puncte,  instinct de previziune dovedit anterior – 3 puncte. Rezultă un total – coeficient x puncte şi un

mod de decizie:                                     a                  b                 c

individul 1 (40 pct)                       70%            20%            10%

individul 2 (5 pct)                                                     *

individul 3 (15pct)                                                                        *

Se ponderează fiecare vot cu coeficientul valoric al individului. Īn plus, votul nu mai e dihotomic, ci poate fi distribuit (repartizat) īntre mai multe posibilităţi.

Altă idee – īnainte de a vota (sau chiar pe buletin) omul completează un test care īi verifică discernămīntul pe subiectul votării, stabilindu-i un coeficient!!

Ceea ce trebuie să se īntīmple este dispariţia „reprezentării” – sursă de deviaţie şi aristocraţie politică.

5 iulie

Plan general de organizare a „Asociaţiei pentru renaştere spiritual㔠(profilactica degenerării sociale).

Structură:

  [schiţă: nuclee organizate pe n nivele avīnd un număr de membri şi cīte un comitet organizatoric şi un nucleu central de corelare legat de nucleele locale printr-un element de legătură.]

Individul participă la acţiunile colective ale nucleului , profit de redactările de la nivel superior, contribuie pe teme date.

Nucleul -…

Dimensiuni: a. economic (pragmatic)      b. social       c. spiritual    d. moral-justiţiar

Relaţia cu puterea: contestaţie- şedinţe, documente publice, proteste, sentinţe, etc.

Forme de acţiune:

1. Individul se educă pe o anume temă;

2. El studiază şi contribuie la ea;

3. El prezintă altora…;

4. Şedinţe interne; redactare documente; publicare; proteste; anchete pentru stabilirea adevărului; judecată simbolică; analiza soluţiilor problemelor diverse  pe secţiuni.

Pentru a interveni trebuie să: te informezi; analizezi atent; sintetizezi, exprimi, planifici; expui rezultatele; acţionezi.

[Odată pusă problema către consiliul de coordonare (ridicat īntrebarea) urmează colectarea, studiul, dialogul la  nivel local, centralizarea răspunsurilor, sinteza, comunicarea spre consumatori.]

6 iulie?

Cīt de tare am jucat īn aceşti ani cartea păstrării calităţii (morale, spirituale, energetice). Īn ciuda deformării spaţiului  motivaţional şi valoric…

Părea că tocmai acest joc curajos mă plasează azi īn poziţie foarte bună, īn avangardă, că-mi deschide calea regală…

Şi totuşi iată că sunt practic paralizat, pus īn imposibilitatea de a-mi continua măcar vechea atitudine sisifică! Ceilalţi care au cedat menţin cīrma, continuīnd să lupte codoş pentru a īmpiedica schimbarea spaţiului de manevră.

Silit să plec, mi se certifică un gīnd mai vechi: ne putem salva numai  toţi odată…!

Nici singura soluţie care ar face posibilă rezistenţa solitară, aşteptīnd emanciparea generală, credinţa īn ceva, nu-mi stă la dispoziţie…

Un dezastru!!!

Voi salva ceva din el, scriind?!

8 iulie?

[ciorna intervenţiei Asociaţiei Dialog]

Intervenţie [nepublicat]

Ne reafirmăm solidaritatea  cu cei care şi-au exprimat dorinţa de emancipare din starea dezastruoasă datorată terorii comuniste.

Faptul că aparatul represiv care a anihilat rezistenţa faţă de cura de dezumanizare a fost folosit acum din nou pentru intimidarea libertăţii de opinie ( simbolizată de manifestaţia din Piaţa Universităţii), spulberă orice iluzie privind capacitatea de modificare a celor aflaţi la cīrma ţării.

Suntem īngrijoraţi de reacţia surprinzătoare a „opoziţiei” īn faţa demonstraţiei de forţă. A devenit evident că suntem īn dificultate īn faţa unei reţele atīt de bine organizate, de compromise, de perfide şi de lipsite de scrupule. Credem totuşi că, neputīnd face dreptate azi, suntem obligaţi să rămīnem īn ofensivă pentru a salva măcar adevărul! Procesul comunismului, chiar simbolic, trebuie să aibă loc, pentru a face posibilă dezintoxicarea!

Pentru noi opoziţia nu estre o opţiune politică faţă de o putere respectată, un postament pentru o virtuală participare la conducere, o manieră vizionară de carierism. Situaţia actuală ne obligă la CONTESTAŢIE, asumīndu-ne riscurile ce decurg din păstrarea demnităţii īn raporturile cu actuala putere şi din intoleranţa pe care o īntreţine.

Este acut necesară īnchegarea unei organizaţii naţionale, care să unifice acţiunile contestaţiei romāneşti, ameninţată de abuzurile puterii (eventuala revitalizare a Alianţei Naţionale pentru Proclamaţia de la Timişoara, ar putea fi o īncercare īn acest sens).

Roşca Ioan

Bălan Ioan

Olteanu Jan

(alţi membri ai asociaţiei „Dialog Piatra Neamţ”)

10 iulie

Oamenii īşi arată interiorul prin faptele lor.

La mine e invers: īncerc să-mi clădesc un interior de opţiuni – prin fapte. Este un atac dinafară, disperat, spre un vid interior pe care o anume onestitate mă īmpiedică să īl umplu cu o falsă construcţie.

Astfel am ajuns īn această situaţie paradoxală: a alege cu consecinţe extrem de neplăcute „echipa” care apără dreptatea, a respecta un legămīnt pe care de fapt nu l-am făcut niciodată!

…cu cei ce cred – deşi nu cred, cu cei ce iubesc – deşi nu iubesc.

 

[11 iulie]

Raport asupra situaţiei (7 luni)

 

A. Confuzii               B.Tactici                         C. Strategii                      D. Erori

E. Atitudini               F. Stīngăcii (slăbiciuni)    G. Soluţii                         H. Metode

I. Dimensiuni   J. Acţiuni                         K. Ideologii                     L.Contradicţii

M. Dificultăţi   N.Capcane (pericole)       O. Concluzii                    P. Experimente

R. Succese               S. Perspective                 T. Scopuri                       U. Īntrebări

 

Idei

 

1. Timp de 45 de ani s-a desfăşurat un atac consecvent care a avut ca scop – mijloc dezumanizarea noastră.

2. Nu există nici o legitimitate a „construcţiilor” juridice-sociale-morale-politice făcute prin acest devastator proces criminal.

3. „Fenomenul Piteşti” a fost cheia īntregii operaţiuni: condamnarea victimelor la degradare, urmată de compromiterea lor şi īn ultimă instanţă implicarea īn procesul ofensiv degenerativ.

4. Rezultatul – un ocean de conştiinţe deformate, captive propriei lor istorii, de la tensiunea vinovăţiei rezolvată ofensiv la amoralitatea structurală.

5. Personajul principal al reacţiunii: egoismul general, care face ravagii.

6. Scara egoismelor: neevitarea abuzurilor şi crimelor, cīrdăşia pentru avantaje, tăcerea cumpătată, acceptarea compromisului moral pentru bunăstare materială, succesul profesional mult visat şi plătit prin colaboraţionism, transformarea opoziţiei din datorie a verticalităţii īn exhibiţie  de auto-valorizare.

7.Asasinii nu au avut nici un scrupul, au jucat totul pe cartea represiunii, nu au şovăit īn nici-o īmprejurare să-şi apere poziţiile prin orice mijloace.  Īn acest mod ei şi-au asumat riscurile eventualei īnfrīngeri şi trebuie să plătească.

8. Nu se poate face practic anchetarea, judecarea, condamnarea, pedepsirea, deoarece vinovaţii deţin puterea, fiind bine organizaţi, numeroşi, legaţi de ameninţarea dezvăluirilor, lipsiţi de scrupule şi avīnd suportul victimelor rămase īn captivitate.

9. Conştienţi de imposibilitatea pedepsirii riscăm o tăcere care să compromită principiul adevărului, lichidīnd sămīnţa sa necesară din ţarina viitorului ţării.

10. Dacă nu se va aplica principiul clasic al pedepsirii vinovaţilor pentru că crima lor e prea mare (!...) este dat viitorului un precedent de enormă periculozitate, inspirīnd recidiva: teroarea consecventă este eficace şi nu poate fi pedepsită īn caz de eşec!

11. Soluţia „creştin㔠a iertării păcatelor poate fi un compromis īn situaţia dată dar numai dacă aceste păcate vor fi clarificate public. Altfel „iertarea” va fi un eufemism pentru laşitate şi minciună.

12. Ar fi utilă deci deschiderea unui proces simbolic īn care să fie analizate şi condamnate toate crimele comise de EI. Executarea pedepsei poate fi īn final contramandată datorită imposibilităţii practice recunoscute sau īn numele unui creştinism asumat drept soluţie limită.

13. Extrem de importantă este analiza ştiinţifică a fenomenului canceros, pentru a se extrage īnvăţăturile de rigoare, pīnă la nivelul descoperirii mecanismelor de apărare (anticorpi, imunizare, vindecare, operaţie).

14. Rezultatul acestei investigaţii trebuie explicitat Europei ca o contribuţie a civilizaţii noastre, ca o fructificare constructivă a unei dureroase experienţe. Suntem obligaţi să ne prevenim semenii.

15. Extrem de importantă este prezentarea concluziilor analizei poporului romān, īntr-o manieră clară şi convingătoare, īn cadrul unei reţele coerente de reeducare.

16. Linia frontului trece prin sala de clasă. Doar educarea tinerii generaţii creează premisele emancipării interioare care produce condiţii favorabile unei reale democraţii.

17. Cultura trebuie să deschidă o paranteză de la orice preocupare academică şi să deschidă un front general , coerent, complex, consecvent, lucid de regenerare (renaştere) spirituală.

18. Īn dictatura care subzistă la noi, problema principală va fi lipsa organismelor de apărare a societăţii civile de abuzurile puterii. Un astfel de organism trebuie construit de urgenţă.

19. Īn curīnd pactul īncheiat īntre putere şi masa īnfundată īn egoism primar va fi confruntat cu o criză gigantică şi devastatoare (economică, socială, etc.). Puterea va suferi un eşec īn īncercarea de a-şi schimba mijloacele de conducere: fără presiuni şi reeducare, tezaurul de lene, laşitate, amoralitate, incapacitate, egoism īşi va produce efectul!

20. Īncercarea de a rezolva această ecuaţie complexă prin angrenarea īn cursa după poziţii şi profituri a celor fără scrupule morale („tehnicieni puri”, escroci vechi lansaţi pe piaţa „liberă”, īntreprinzători diverşi din ţară şi străinătate) trebuie contracarată cumva. Ea reprezintă pentru iubitorii spiritului cel mai grav pericol: reuşita axei putere represiv㠖 cupiditate pragmatică, īn dauna setei de emancipare!

21. Aceasta presupune o atitudine intransigentă īn faţa oricărei propuneri de compromis moral, justiţiar sau spiritual, īn numele efortului de reconstrucţie economică! Trebuie să elaborăm un cod a cărui respectare să permită celui ce colaboreaz㠄productiv” să nu se compromită.

22. Cooperīnd cu EI, īn activităţile economice cotidiene, vom refuza să şi osmozăm cu ei, păstrīndu-ne specificitatea şi nepermiţindu-le să intre īn rīndurile noastre decīt după ce au făcut dovada dezintoxicării, prin fapte! Īnchegarea noastră īntr-o entitate oferă şansa supravieţuirii şi evoluţiei speciei umane normale, apărīndu-ne de efectul metastazei omniprezente, asigurīnd sănătatea celulelor anticorp.

23. Comunismul nu va putea supravieţui cu faţă umană. Esenţa lui este teroarea continuă difuzată īn suflete. Vor īncerca să o reintroducă. Verticalitatea atitudinii noastre este esenţială pentru a īmpiedica conservarea complexului de teamă (coloană vertebrală).

24. Atunci cīnd clasa muncitoare va īncerca să-şi exprime nemulţumirile, va fi tratată de putere cu amestecul de brutalitate şi minciună care o caracterizează. Īn acel moment ea trebuie să ne găsească ca pe un punct de sprijin! Pīnă atunci trebuie să ne organizăm.

25. Īnaintea prăbuşirii puterea va īnscena noi diversiuni, menite să convingă populaţia că adevărata cauză este rea voinţa opoziţiei: „avizi de putere, ei nu şovăie să distrugă şansele de refacere…etc. etc.”. Este un pericol īngrozitor (noaptea sfīntului Bartolomeu previzibilă) care trebuie contracarat!

26. Pentru a nu permite acţiuni nestingherite de manipulare a maselor, trebuie să ne īndreptăm eforturile īn direcţia asigurării unei reţele eficace de informare a opoziţiei.

27. Īn acelaşi sens trebuie făcute presiuni (īn primul rīnd juridice) pentru a obliga mass-media īnrolată la planul terorii să-şi aleagă cuvintele, plătindu-şi neruşinarea, īngreunīndu-le libertatea de instigare!

28. Din motivul mai sus semnalat, nu ne putem permite să facem apeluri la sabotarea regimului (trebuie să ne rezumăm la a coopera cu el productiv) ci trebuie să aşteptăm prăbuşirea sa naturală (marea problemă dacă nu o va putea totuşi evita, cu sprijin amoral pragmatic). Ne putem īnsă afirma contestaţia radicală faţă de legitimitatea sa, nu faţă de eforturile sale de reconstrucţie.

29. Dacă prăbuşirea LOR se va produce, nu avem dreptul să mai lăsăm o dată să se irosească ocazia, permiţīnd garniturii a treia să facă ariergardă. Momentul trebuie să ne găsească pregătiţi cu o alternativă viabilă, bine īnchegată (strategii şi persoane capabile să-şi asume postura).

30. Faptul că problema pe care o ridicase comunismul nu era de tip politic ci de tip patologic criminal, a fost eludat cu o uşurinţă inconştientă. Din acest motiv nu s-a īnţeles confuzia dintre opozanţii „politici” şi „apolitici”. Tinerii furioşi că justiţia nu intră īn funcţie au dorit să o substituie , printr-o contestaţie vehementă. Ei au simţit intrarea īn politică ca pe o trădare (nesimţire) deoarece comunismul compromisese zona politicului şi noile partide cochetau cu cei care purtau vinovăţii insuportabile, recunoscīndu-le practic legitimitatea pentru a li se da voie să facă opoziţie. Ca atare au refuzat orice valorificare politică a protestului lor.

31. Pe de altă parte „politicienii” au manifestat semne īngrijorătoare de carierism, acceptīnd inacceptabilul, trădīnd contestaţia străzii, desconsiderīnd-o īn numele unei „maturităţi politice”, ce nu a fost demonstrată de fapt prin īndoielnicele lor exhibiţii.

32. Ca rezultat, contestaţia civilă şi opoziţia politică nu s-au sincronizat, fapt de mare gravitate. Cred că şi aici motivul principal este abordarea superficială a problemelor legate de această necesară alianţă, găsirea adevăratei zone de interes comun.

33. Īn general confuzia creată de dorinţa de autoīmbărbătare şi de manevrele tactice puerile, e principalul vinovat pentru penibilul eşec al REZISTENŢEI (opoziţiei şi contestaţiei). Un bun exemplu este lanţul de inexactităţi pe care s-a derulat istoria „Alianţei Naţionale pentru Proclamaţia de la Timişoara).

34. Se simte, aşadar, nevoia unei unificări a opoziţiei politice īntr-un bloc anticomunist şi a contestaţiei civile īntr-o organizaţie de emancipare (renaştere spirituală, apărare civilă), cele două conlucrīnd la nivelul unei rezistenţe democratice.

35. Dacă conducătorii noilor partide vor continua să pericliteze destinul democraţiei romāneşti prin egoismul politicianismului lor, refuzīnd să īnchege un bloc al apărării democraţiei, organizaţia civilă trebuie să acţioneze ferm, făcīnd presiuni asupra lor, scoţīndu-le din „letargie”, „diversiune” şi „confuzie” şi obligīndu-le să-şi asume responsabilităţile ce decurg din pretenţia lor de a păstori destinul ţării cīnd vor prelua puterea.

Īn toată ţara există cetăţeni supravieţuitori prinşi īn capcana degradării celor ce-i īnconjoară. Să le oferim o „zon㔠de posibilă rezistenţă, o structură de care să se poată agăţa.

37. 45 de ani de intimidare au creat multora un reflex de apărare. Aceştia nu īnţeleg că acceptarea tezei revoluţiei a creat cadrul unui atac la adresa căpuşei monstruoase care ne-a sufocat. Īn loc să demaşte neiertător racilele fostului regim, ei se cantonează la a se apăra de valul de acuzaţii cu care īi bombardează avocaţii mascaţi ai vinovaţilor, admişi ca avocaţi ai acuzării cu o incredibilă obtuzitate.

38. Tentativa folosirii eufemismelor pentru atenuarea şocului confruntării cu vinovaţii nu a adus nici-un avantaj. Dimpotrivă, nedemascarea crimelor lor, neincriminarea făptaşilor a creat nesperata posibilitate de contraatac ideologic!!

39. Este deci timpul să se spună lucrurilor pe nume: să se demaşte caracterul criminal al reţelei partidului, securităţii, miliţiei şi justiţiei care a răspuns īn vechiul regim de distrugerea ţării.

40. Numai astfel se va putea crea baza luptei pentru īmpiedicarea reabilitării acestui aparat enorm īn mīinile căruia suntem īncă şi care se văzuse ameninţat cu o ilegalizare morală.

41. Se poate face demonstraţia inacceptabilităţii condiţiilor psiho-moral-intelectual-informativ-sociale īn care au avut loc „alegerile”. Este necesar ca „legitimitatea” puterii să nu fie acceptată.

42. Dacă firmele din afară vor ajuta actualul regim, boala se poate prelungi inadmisibil. Trebuie să o facă numai cu preţul unor cuceriri certe prodemocratice, unor breşe făcute īn zidul puterii. Propaganda internaţională īn acest sens este esenţială.

43. Chiar dacă actualii lideri sunt īnlăturaţi, moştenirea la nivelul conştiinţelor rămīne! Scopul principal al organizaţiei de renaştere spirituală trebuie să fie educaţia! Altfel, īn hainele oricărui partid ne poate pīndi … omul nou.

44. Tirania nu este doar un accident al istoriei, este o stare a „materiei sociale” şi chiar o tendinţă negativă a personalităţii umane. Trebuie să-i evidenţiem specificitatea, ajungīnd pīnă la nivelul „atomului de tiranie” şi să luptăm pentru īnvingerea acestui flagel. Aceleaşi probleme privind egoismul, laşitatea, amoralitatea, prostia, cinismul, etc. Toate trebuie să devină subiecte de opoziţie!

45. Structurii puterii trebuie să-i opunem o structură; ideologiei forţei trebuie să-i opunem o ideologie; motivaţiei neruşinării trebuie să-i opunem o motivaţie; strategiei compromiterii īn lanţ trebuie să-i opunem o strategie. Acesta este esenţialul.

46. Revoluţia a īnsemnat o dorinţă de emancipare pe mai multe dimensiuni: economică, socială, spirituală, moral-justiţiară. Din păcate am lucrat īn plină confuzie, fără a ne preciza interesele atunci cīnd ne angrenăm īn acţiuni comune. Numai cunoscīnd exact spectrul de interese al colaboratorului tău poţi īnchega cu el o alianţă trainică.

47. Este, de exemplu, penibil să auzi oameni de spirit axīndu-şi tactica pe aşteptarea prăbuşirii economice, de parcă problema productivităţii muncii i-ar chema la opoziţie. E o fugă de autodefinire dubioasă īn această mutare a mingii pe terenul vecinului.

48. Īn revanşă , „inginerii” au ajuns să reprezinte un adevărat pericol pentru destinul democraţiei noastre. Capacitatea lor de a lucra sub orice stăpīn, ca adevăraţi mercenari ai spiritului constructiv, creează premiza unei „victorii” a pragmatismului amoral. Suntem obligaţi să le atragem atenţia asupra rolului care le e rezervat azi de putere!

49. Studenţimea reprezintă īn mare, nu un miracol, ci o amară (dar previzibilă) dezamăgire. Chiar şi foarte puţinii studenţi ce s-au angajat īn luptă, au obiective ceţoase, nepromiţătoare. Mişcarea studenţească trebuie ajutată să evadeze din paralizanta ei confuzie!

50. Nemulţumiţii sunt de două categorii: cei ce vor dreptate pentru ei şi cei ce vor dreptate pur şi simplu. Aliaţii vremelnici din prima categorie, trădează īntotdeauna!

51. O minoritate trebuie să se supună īntr-o democraţie deciziei majoritare. Acest lucru nu trebuie īnsă să se transforme īn dictatură. Apărarea minorităţii este sarcina unui organism al opoziţiei civile (organism de apărare a drepturilor opiniei minoritare).

52. Trebuie evitată īmpestriţarea asociaţiei din aviditate faţă de numărul de membri pīnă cīnd lipsa unei credinţe comune să facă alianţa neoperativă. Mai sincer şi mai operativ este să-ţi defineşti exact opţiunile, chemīnd la alianţă doar pe cei ce le īmpărtăşesc. Expansionismul aduce diluare.

53. Democraţia trebuie īmbinată cu operativitate şi ierarhie. Membrii consiliului de coordonare trebuie să poată reacţiona imediat la provocările puterii, fiind validaţi ulterior de masa organizaţiei.  Echilibrul dintre eficacitate şi democraţie poate fi realizat pe baza respectării unui cod de principii. Este strict necesar redactarea unui statut – cod a cărui respectare să fie īn vederea liderului īn acţiune şi baza obligaţiei de contestare a masei nemulţumite de deciziile sale. Īn adunările generale codul poate fi modificat.

54. Fostul aparat represiv nu poate fi recunoscut. El trebuie incriminat oficial şi complet schimbat.

55. Cei ce şi-au cīştigat existenţa din propagandă sau teroare trebuie reeducaţi!

56. Numai după analiza modului īn care fiecare şi-a cīştigat „averea” poate fi declanşată eliberarea īntreprinzătorilor.

57. Se va evita acceptarea poziţiilor de conducere şi răspundere a membrilor societăţii īn aparatul actual de putere, sau dimpotrivă, se va căuta cucerirea unor poziţii cīt mai puternice? Īn acest ultim caz, lucrul se va face făţiş, īn numele opoziţiei, sau subteran?

58. Unii au trecut īn opoziţie dintr-un carierism rafinat, vizionar. Ei simt că după ce trece valul puterii, noul val īi poate duce pe creastă, dacă ştiu să-şi conserve şansele, evitīnd excesele īn „lupta” cu puterea (cel mai bine e să ajungă la un pact cu puterea īn acest sens) dar asigurīndu-şi īn ochii opiniei publice aura de opoziţie. Aceast㠄pseudoopoziţie” trebuie demascată, căci nimic nu e mai fatal pentru o idee, decīt falsitatea apărătorilor ei.

59. Presiunile străzii au obligat puterea să se demaşte, jertfind aparenţa democraţiei. Eficacitatea lor nu trebuie contestată. Pe de altă parte, finalizarea acestor acţiuni impune corelarea cu componenta ideologică, la nivelul principiilor. Nu negaţi energiile străzii, ci transfiguraţi-le prin intervenţia spiritului lucid!

60. A se īnceta campania declaraţiilor de incriminare a  eventualelor izbucniri violente de revoltă īmpotriva autorităţilor. Fără a se face apologia sau instigare la violenţă (mai ales că ele au fost rezultatul unor īnscenări) nu trebuie negată  īn principiu legitimitatea revoluţiei. Procedīnd astfel, condamnăm chiar şi explozia eliberatoare din decembrie şi pe cea care va fi poate necesară dacă reţeaua criminală se va īncăpăţīna să menţină puterea.

61. Nu trebuie să degradăm tactica ORGANIZAŢIEI la demagogie, speculīnd fără scrupule diversele categorii de nemulţumiri, dacă aceste cereri sunt strict egoiste, implicīnd dezavantajarea altor pături sociale. Suntem doar avocaţi ai apărării īn procese cu puterea, nu şi īntre două părţi civile, pe care nu ne propunem decīt să le ajutăm să se īnţeleagă, mediind .

62. Scopul şi mijloacele se autojustifică. Nici-un rabat nu e permis , īn numele unor deziderate tactice ce compromit nucleul ideatic al asocierii.

63.  Pasivii trebuie să aibă statut de observatori sau simpatizanţi. Mărirea artificială a numărului combatanţilor e o tactică păguboasă.

64. Orice discreditare nejustificată a unui membru de către un altul atrage de la sine eliminarea din organizaţie. Conflictele se rezolvă la nivelul unui comitet de discuţii contradictorii.

65. Organizaţia se obligă să sară īn apărarea unui membru atacat de putere! (drepturi īncălcate).

66. Trebuie avute īn vedere mecanisme de colectare a fondurilor astfel īncīt să permită independenţa desăvīrşită a deciziilor asociaţiei de orice presiune exterioară.

67. Liderii trebuie realeşi periodic, fără nici o derogare. Se asigură un feedback democratic, evitīndu-se formarea unei aristocraţii.

68. Acţiunile unei organizaţii locale sunt libere. Organizaţia mare poate rămīne pasivă, se poate solidariza sau desolidariza. Īn cazuri extreme va exclude organizaţia locală dacă acţiunile acesteia contrazic vădit statutul acceptat.

69. Nu este normal ca să se poată realiza cīştiguri din activitatea asociaţiei. Se vor plăti doar eforturile care aduc daune autorilor (difuzīnd pierderea) şi recompensa realizările spectaculoase (stimulare).

70. Organizaţia nu acceptă afilierea unor asociaţii īn bloc. Ea īşi are propriile organisme, chiar dacă ele dublează o asociaţie cunoscută.

71. Membri pot fi īn orice partid de opoziţie, cu excepţia celui de guvernămīnt (altfel s-ar contrazice caracterul de opoziţie ).

72. Fiecare votează īn şedinţe generale. Votul constant contrar majorităţii sau spiritului statutului, atrage la un moment dat excluderea (apărarea de intruşi).

73. Trebuie făcute presiuni asupra parlamentului pentru a elimina legislaţia antidemocratică.

74. Constituţia trebuie să consfinţească drepturile cetăţenilor şi să prevadă mecanismele prin care sunt asigurate!! (nu doar principii).

75. Īncălcarea flagrantă a Constituţiei, neamendată de guvern, trebuie să ducă imediat la demiterea acestuia.

76. Posibilităţile de control al deciziilor de către popor care să poată cere modificarea unei decizii nepopulare a „reprezentanţilor aleşi” – prevăzute īn Constituţie. Īn caz de repetare, noi alegeri. Organizaţia se poate ocupa cu strīngerea semnăturilor.

77. Īn cazul calomnierii membrilor forumului, organizaţia se va ocupa cu antamarea procesului de reabilitare şi de pedepsire a calomniatorului īn numele prejudiciului adus organizaţiei.

78. Dacă dimpotrivă, un membru e incriminat şi găsit vinovat, organizaţia se poate solidariza sau nu cu respectivul, īn funcţie de faptele sale raportate la principiile statutului.

79. Marea problemă ce se opune normalizării situaţiei este absurditatea pretenţiei de a fi respectate legile, atīta timp cīt īn conştiinţa publică, cei ce le promulgă nu sunt legitimi, nici credibili şi nici acceptabili moral.

80. Alegerile neprecedate de o campanie de dezintoxicare, informare, educare – nu au nici-o valoare.

81. Mitingul din Piaţa Universităţii: īntre simbolism ineficace şi radicalitate inoportună şi dezorientată. Soluţia pedagogică.

82. Carenţele constatate la miting: incoerenţă, dezorganizare, lipsă de unitate, orgolii, lipsa structurii şi a deschiderii.

83. Organizarea cristalină trebuie să permită adăugarea firească a fiecărui individ – atom, dispus să se alăture pentru apărarea revoluţiei de deturnare.

84. Trebuie făcut ceva pentru eliberarea tinerilor de tirania părinţilor lor, care īi şantajează afectiv şi material, temperīndu-le şi deviindu-le tendinţele revoluţionare. Relaţia părinte – copil este extrem de importantă, putīnd prejudicia grav şansele īntineririi naţiunii, perpetua fluxul degradării.

85. Clasa ţărănească este aproape complet distrusă. Īn revanşă, există un artificial excedent „muncitoresc” care va trebui rezolvat prin dureroase concedieri. Aceste  două situaţii se pot compensa printr-o politică corespunzătoare.

86. Dictatura majorităţii neinstruite trebuie eliminată. A se explica tuturor importanţa cultivării, primordialitatea inteligenţei īn epoca modernă. Trebuie să impunem valoarea inteligenţei īn conştiinţa generală.

87. Mai mult, dezvoltarea capacităţilor intelectuale trebuie văzută ca un drept al tuturor cetăţenilor, un obiectiv general al societăţii. A se pune la punct metode practice de asigurare a acestui drept la elevare spirituală. A se insista asupra faptului că nu e vorba de o pregătire profesională ci de educarea unui al şaselea simţ.

88. A se evita īn schimb elitismul care izolează un mic grup de intelectuali īntr-o congratulare reciprocă, sterilă social. Trebuie clarificat contractul potrivit căruia intelectualul trebuie să plătească cu bunuri spirituale, bunurile elementare prin care societatea īi asigură existenţa.

89. Inamicul feroce: pragmatismul tern, īndobitocitor. Mecanisme de compensaţie şi combatere.

90. Diversele filoane ale luptei de emancipare intelectuală, ale căutării umane, trebuie ajutate să se īntīlnească fructuos, generos, sintetizator.

91. Promovarea principiului competenţei şi valorii ca factor de selecţie a cadrelor.

92. Umanizarea manierei de abordare a preocupărilor „pozitive”.

93. Lupta cu corupţia aparatului birocratic. Folosirea reţelei de calculatoare īn acest scop.

94. Curăţirea aparatului de justiţie de elementele ce-l compromit, anulīndu-i credibilitatea.

95. Impunerea transparenţei īn activitatea puterii (de exemplu, īn implicarea internaţională).

96. Mecanism rapid de reacţie īn apărarea cetăţeanului ce suferă abuzurile puterii sau administraţiei.

97. Consultarea populaţiei īn probleme de interes naţional (cum ar fi, de exemplu, orientarea īn politica externă).

98. Scoaterea Romāniei de sub dominaţie străină.

99. Asigurarea egalităţii īn drepturi a tuturor cetăţenilor, indiferent de…

100. Găsirea unor mecanisme de echilibrare a contrariilor care să īnlocuiasc㠄consensul”.

101. Scoaterea violenţei şi presiunii īn afara legii. Pedepsirea exemplară a făptaşilor.

102. Publicare biografiei complete a tuturor celor cu funcţii de răspundere. Invalidarea celor pătaţi şi alegerea altora.

103. Evitarea folosirii fostei nomenclaturi (punctul 8) īn funcţie de răspundere. Īn cazul utilizării lor – condamnare, dacă se constată că au rol de blocare a īnnoirii.

104. Anchetarea tuturor fenomenelor din timpul tranziţiei şi măsuri īn consecinţă. Refuzul principiului faptului īmplinit.

105. Contestarea legitimităţii tribunalelor, autorităţilor, poliţiei, securităţii – şi dacă sunt menţinute persoane contra cărora s-a făcut revoluţia – şi a celor care le menţin, īn numele unor alegeri īn care şi-au clamat caracterul revoluţionar. Dacă actualii lideri menţin fostul aparat, nu justifică răsturnarea liderilor vechi: ori sunt legitimaţi de revoluţie şi atunci trebuie să-i respecte idealurile, ori īşi trădează caracterul revoluţionar, pierzīndu-şi orice legitimitate.

106. Trebuie ajutaţi cei care nu pot accepta să trăiască īn acest climat, să părăsească ţara, īn numele unui drept elementar.

107. Trebuie să existe secţiuni īn afara ţării a organizaţiei forum, făcīnd un tot unitar cu cele dinăuntru.

108. Informatorii securităţii au controlat opinia publică influenţīnd evoluţia evenimentelor. Nu putem face nimic pīnă nu scăpăm de bruiajul lor coordonat şi diversionist. Nu e vorba de a-i pedepsi, ci de a ne apăra de ei. Putem realiza cu securitatea un pact īn care să ne angajăm īn faţa legii că evităm represaliile dacă ni se comunică lista lor. Nu există altă soluţie.

109. Documentele folosite de ziarele FSN pentru discreditarea opoziţiei provin din arhivele securităţii, fiind obţinute prin procedee cunoscute (schingiuire, delaţiune, etc.). acest fapt trebuie tratat corespunzător. A se cere reabilitarea tuturor victimelor securităţii.

110. Nu vom putea afla adevărul dacă nu vom putea da nici o garanţie celor ce ar fi dispuşi să vorbească, că īi scutim de pedeapsă! Se impune incriminarea nuanţată a oportunismului, găsirea unei maniere juste de ispăşire pentru vinovaţi.

111. Iliescu şi ceilalţi au fost aleşi deşi nu şi-au făcut publice activitatea şi opţiunile adevărate. Aceasta antrenează o dovedibilă nulitate.

112. A se cere explicaţii complete privind utilizarea bugetului ţării (23 august 1944 – 10 iulie 1990).

113. Urmărirea diversiunii cu „legionarii”. Inadmisibilitatea acuzării lor şi a arestării anticomuniştilor.

114. Doritorii de linişte trebuie identificaţi cu cei ce au acceptat şi īnainte umilinţa. Īn general trebuie să fie bine definită apartenenţa la corpul revoluţionarilor pentru a nu permite camuflări neruşinate.

115. Intelectualitatea ca victimă a comunismului are datoria să atace, salvīndu-şi onoarea şi fiinţa şi oferind societăţii o soluţie viabilă.

116. Poporul romān oprimant şi cel oprimat trebuie distinse pentru a ne putea salva onoarea ca naţie.

117. Criza īnţărcării (oboseala de a gīndi, munci, acţiona). Remedii.

118. Vidul de valoare – farsă cauzată de blocarea posibilităţilor de afirmare a celor necunoscuţi, retraşi din decenţă īn spaţiul preocupărilor pozitive, refuzīnd exhibarea. Renunţarea la monopolul de opozant de profesie.

119. Demascarea inexistenţei unei ideologii comuniste. Refuzul de intra īn capcana atacării unui cuvīnt gol.

120. Imposibilitatea reconcilierii dintre victimă şi călău. Sunt posibile armistiţii, dar nicidecum pace!  Doar după dreptate.

121. Vinovăţia tăcerii intelectualilor īn această perioadă. Egoismul retragerii īn „creaţie pur㔠şi efectele sale devastatoare.

122. Intrarea īn partid şi securitate – analizată cu īnţelepciune şi sinceritate.

123. Exploatarea capitalului de īndobitocire moştenit, fără nici cel mai mic efort de reeducare dovedeşte impostura aşa-zisei echipe de consolidare a revoluţiei.

124. Binele e relativ. Răul, nu. Nu trebuie să ne ascundem incapacitatea de reacţie īn spatele unor subtilităţi academice.

125. Efectele complexului dublu de inferioritate şi superioritate al intelectualului umanist: ineficacitate preţioasă.

126. Pensionarea activiştilor şi securiştilor īnseamnă acceptarea activităţii lor criminale. Trebuie īnlocuită cu un ajutor social.

127. Vīrsta optimă: 30 de ani. Necopţi sau răscopţi īn clipa accidentului revoluţionar…

128. Obligaţia participării la efortul de salvare a naţiunii. Egoismul refuzului implicării , pentru a nu se irosi ocaziile de afirmare profesională.

129. Analiza mai atentă a celebrului „toţi am fost vinovaţi” care poate da linişte impostorilor.

130. Utilizarea potenţialului intelectualilor care aleg calea fugii prin păstrarea contactului cu ei – organizaţi īn afară.

131. A se propune muncitorilor să renunţe la alianţa cu propagandiştii politici, pentru a se apropia de specialiştii cu calificare profesională.

132. Refuzul etichetării ca extremiste a atitudinilor tranşante. Adevărul nu poate fi exagerat.

133. Refuzul prejudecăţii că politica trebuie să fie imorală pentru a fi eficace.

134. Scoaterea īn evidenţă a ilegalităţii legilor şi nelegitimităţii autorităţilor, cīt timp revoluţia nu e īmplinită.

135. „Dizidenţa”  garniturii vechi a PCR faţă de valul ceauşist. Lămurirea acestui  aspect, fără nici-un menajament. Tratarea atentă a deceniului obsedant.

136. Cīnd teroarea era perfectă, liniştea nu dovedea blīndeţea securităţii, ci zdrobitoarea ei supremaţie. Faţă de ce am avut, tăcerea e o anormalitate de care răspunde aparatul represiv.

137. A urmări activitatea comuniştilor nu īnseamnă a le repeta „eroarea” din anii debutului lor, din nici un punct de vedere comparaţia neavīnd sens. Pedepsirea vinovaţilor e o normalitate juridică, fără legătură cu crima anarhică.

138. Probabil că rezistenţa tuturor capilor indiferent de gafele şi visele lor se explică prin enorma plasă de şantaj īn care sunt capturaţi. Numai numirea unor tineri imaculaţi dă garanţia libertăţii de acţiune.

139. Demonetizarea mitului „proletariatului”. Corigenţă şi proletariat. Cine a ajuns miner… Scara reală de valori.

140. Incapacitatea de a īnţelege răul, din prisma gīndirii normale şi efectele acestei incapacităţi asupra strategiei apărării binelui.

141. Iniţiativa unui an de doliu şi penitenţă, cu renunţarea la aburcare pentru a profita īn grabă de fructul revoluţiei. Atunci cīnd valoarea iese din competiţie din decenţă cresc şansele mediocrităţii.

142. Motivul eliberării delicvenţilor (18 mii) din ianuarie. Explicaţii fireşti. Qui prodest?

143. Cum trebuie să se manifeste cei care consideră că guvernul a trădat revoluţia şi pune īn pericol destinul ţării?

144. Atenţionarea escrocilor că nu mai au circumstanţa dictaturii. Acum alipirea lor de putere nu mai are nici o scuză, este un atac egoist clar!

145. Apărarea dreptului la contradicţie, ieşirea din tirania consensului.

146. Subtilitate politică īn faţa evidentelor abuzuri de putere? Farsa laşităţii nerecunoscute şi a compromisului compromiţător.

147. Īn spaţiul tehnicii s-au refugiat multe valori cărora le-a repugnat toxicitatea degradantă a meseriilor umaniste. A li se folosi posibilităţile intelectuale şi adevăratele năzuinţe spirituale, latente, antrenīndu-i  īn concertul apărării spiritului.

148. Profesionismul, īntre egoism şi generozitate.

149. Pericolul senzualizării şi umorului degradant īn faţa solemnităţii problemei romāneşti.

150. Istoria eşecului meu de a forma un partid şi īnvăţămintele sale.

151. Care ar fi criteriile de selecţie ale unui personaj ce prezintă īncredere? De stabilit un portret  orientativ.

152. Promovarea tineretului – o problemă cheie. Gerontocraţia.

153. Evitarea academismului sau a voluptăţii analizei devenite scop. Fondul īn faţa formei. Didacticism. Democratizarea cunoaşterii – program intensiv necesar.

154. Problema religiei – tratată cu luciditate şi responsabilitate. Reabilitare prin asumarea răspunderilor şi curăţirea de securişti şi profitori. Colaborarea cu reeducarea laică şi chiar… atee – ca forme diferite ale culturii spiritului.

155. Evitarea simplificării excesive a problematicii ieşirii către capitalism. Īncercarea de a profita de posibilitatea de a evita anumite racile ale sale. Să nu ne īntoarcem īn timp pur şi simplu!

156. Victima care atacă călăul doar pentru a-i lua locul, nu e un bun companion de… opoziţie. Remediul este asigurarea inexistenţei oricărui profit.

157. Echilibrarea liberalismului cu o etică socială.

158. Problema desolidarizării membrilor PCR de cei ce i-au īmpins īn mocirlă, compromiţīndu-i. Găsirea antidotului la tehnica osmozei folosită de vinovaţi.

159. Problematica demontării mafiei!

160. Mai īntīi structurile, sau oamenii care le au sub control? Oameni noi la soartă nou㠖 un principiu de impus.

161. Nu există opinii extremiste, ci doar acţiuni.

162. O metodă de atragere a omului indecis: participarea la spectacolul dialogului, introducīndu-l īn lumea argumentelor contradictorii, lăsīndu-i dreptul de a alege.

163. Mulţi s-au obişnuit să elimine tensiunea căutării prin discuţii sterile, care īi scutesc de acţiune. A se evita excesul de vorbărie, transformarea īntīlnirii īntr-o procesiune, un ritual psihologic.

164. Dacă nu-i condamnăm īn bloc, pentru ansamblul operei lor distructive, declarīndu-le criminalitatea, ne vor angrena īn detalii nesemnificative, īn discuţii nesfīrşite, cerīndu-ne dovezi, etc….

165. Contrar principilor obişnuite, cele ce s-au īntīmplat īndreptăţesc prezumţia de vinovăţie pentru membrii aparatului represiv. Datoria lor va fi să arate că nu au abuzat, disculpīndu-se.

166. Problema naţional㠖 īntre şovinism medieval şi inconştienţă.

167. Statutul de „colaboraţionist” stigmatizīnd pe cei  ce au ales imoralitatea profitabilă, pentru a-şi proteja scaunele şi privilegiile.

168. Locul comun al „constructivismului” trebuie adaptat realităţii noastre. Aici e necesară mai īntīi o operaţie de dărīmare, pentru a pune baze normale viitoarelor clădiri (edificii socio-politico-economice).

169. Singurul limbaj pe care īl īnţeleg ei  este al forţei. Nu-i īnduioşăm cu flori, ci le dăm curaj. Trebuie să le arătăm forţa noastră pentru a-i intimida, decizīndu-i la armistiţiu!

170. Au reuşit să īnvingă revoluţia purtīnd masca ei. Trebuie să le-o smulgem, să creăm un front anticomunist faţă de care populaţia raportīndu-se, să-i poată uşor depista ca ariergardă comunistă.

171. Īmprospătaţi memoria suferinţei: amintiţi ţăranilor cine şi-a bătut joc de ei, muncitorilor, cine i-a dominat, intelectualilor, cine i-a distrus.

172. Eliminarea teoriei claselor sociale – sunt doar moduri diverse de a munci.

173. Pedeapsa cu moartea pentru genocidul naţiunii. Reevaluări. Motivul real al renunţării la ea. Cine īşi asumă riscul de a menţine īn viaţă  monştri?

174.  Stabilirea regimului libertăţii omului şi garanţiilor sale. Dreptul la asociere şi demonstraţie, etc.

175. Terapeutică mintală pentru rezolvarea epidemiei de īndobitocire.

176. Rezolvarea contradicţiei dintre democraţia majorităţii nepregătite şi tirania elitei dominatoare prin democratizarea educaţiei.

177. Īntre pericolul cenzurii şi al kitschului!

178. Utilizarea adecvată a lecţiilor istoriei.

179. Jurămīnt de principii făcut celor morţi pentru libertatea noastră.

180. Problema televiziunii īn prim plan. Pentru īnceput, alocarea unor ore īn program.

12 iulie

Anunţul deciziei de a părăsi ţara

Motive:

1. Crima monstruoasă pe care am suportat-o; dimensiunile ei; legitimitate; consecvenţa īn abuz; obligaţia de a-şi păstra poziţiile;

2. Cura de dezumanizare şi efectele ei. Omul nou. Complexele şi pericolele…

3. Democraţia anterioară. Coma personalităţii. Eforturi fără rost. Educaţie. Timp;

4. Accidentul revoluţionar. Cīrpirea;

5. Alianţa monstuoasă īmpotriva revoluţiei;

6. „Opoziţia”. Diversiune . carierism. Neesenţialitate. Confuzie;

7. Ticurile apărării. Imposibilitatea condamnării celor puternici;

8. Structuri noi sau oameni noi…

…

Cereri:

1. Securitatea (trecut, prezent, viitor) ;

2. Dezintoxicarea ideologică;

3. Dreptatea . Justiţia;

 

Pe data de 5 mai 1990, grupul de contestatari care intraseră de 4 zile īn greva foamei la Piatra Neamţ a īncetat acţiunea făcīnd public refuzul de  a mai acorda legitimitate celor ce deţin puterea.

Īn trenul cu care grupul de grevişti ai foamei evadase din Piatra Neamţ, unde suferiseră (la 3 mai 1990) un tratament edificator, am redactat „Apel din Moldova”, prin care am dorit să prevenim opoziţia romānească de pericolul pe care īl reprezintă intoxicarea speculată de putere a populaţiei majoritare.

Lectura acestui document izbeşte azi prin exactitatea prevederii evenimentelor din 20 mai şi 13-15 iunie. Din păcate, īn ciuda eforturilor insistente, el nu a fost luat īn seamă la momentul potrivit, fiind etichetat de către „liderii” „opoziţiei” ca o elucubraţie defetistă!

Lista deschisă celor ce contestă puterea, cer anchetarea activităţii ei īn interimat, refuză desfăşurare alegerilor īntr-un climat inacceptabil, expunerea populaţiei nevindecate la un experiment esenţial pentru destinul naţiunii… nu a primit nici o semnătură!

Acum faptele s-au derulat astfel īncīt ar trebui să rescriu identic apelul din 3 mai. Voi relua numai ultimul punct care scoate īn evidenţă poziţia specială īn care semnatarii acestui document se află īn acest moment.[ „ Cerem forurilor internaţionale să ia act de declararea statutului de dizidenţă atīt faţă de puterea politică actuală, cīt şi faţă de virtualele structuri politice care vor rezulta din alegeri, dacă vor avea loc īn aceste condiţii, pe care semnatarii acestui apel le consideră improprii „].

Este evident că decizia de a refuza faptul īmplinit era luată īn clipa declaraţiei de mai sus şi că evenimentele de la 20 mai şi 13-15 iunie nu au făcut decīt să justifice hotărīrea fermă de a nu accepta autoritatea actualului regim.

Democraţia impune respectarea deciziei majorităţii, permiţīnd doar īncercarea de a o influenţa. Am făcut acest lucru īn cadrul mitingului din Piaţa Universităţii, deşi mă dezamăgea lipsa lui de coerenţă şi finalitate politică. Acum, am certitudinea hotărīrii maselor de a ne jertfi pentru blidul promis de putere, a nepopularităţii eforturilor noastre de emancipare.

Remarc trei atitudini luate de membrii opoziţiei: īnţelepciunea compromisului aşteptării cuminţi, fuga din lupt㠖 din dezamăgire şi continuarea patetică a iubirii pentru aproapele tău care te loveşte din orbire.

Nu pot adopta niciuna din aceste atitudini. Consecvenţa, convingerea, demnitatea, luciditatea şi disperarea mă obligă să accept invitaţia „oamenilor de bine” de a-i lăsa īn pace, părăsind această ţară.

Nu o voi face īnsă pe „uşa din dos”(pierzīndu-mă īntr-o excursie īn străinătate) , deşi simt apropierea securităţii, ferm decisă să-mi administreze tratamentul corespunzător neruşinatei mele atitudini contestatare. Cer azil politic, ca recunoaştere oficială a dreptului meu elementar la a trăi conform propriilor mele convingeri, atīt timp cīt nu oblig pe nimeni să le urmeze.

Pentru a se putea ieşi din impasul creat de refuzul meu de a recunoaşte autoritatea celor pe care īi consider un enorm pericol pentru destinul ţării şi pe umerii cărora cred că s-au aşezat vinovăţii nemăsurate, sunt nevoit să le solicit chiar lor… sprijinul pentru rezolvarea cererii mele de azil politic făcută guvernului francez!

Asasinarea sau īntemniţarea mea īn urma unei īnscenări tipice sunt soluţii mai periculoase, avīnd īn vedere faptul că e bine cunoscută atīt grija cu care trec strada cīt şi capacitatea  mea profesională şi morală, care face ridicolă acuzaţia de huliganism. Va fi greu să explicaţi, domnilor securişti, de ce s-a apucat de furat, escrocat, etc. un inginer electronist, de valoare recunoscută, deţinător a două diplome ( electronică, matematică), după examene de stat notate maxim, a numeroase premii īn concursuri naţionale şi internaţionale de matematică, a unor  realizări de pionierat īn activitatea din īntreprinderea pentru care am lucrat pīnă acum.

Regret dezamăgirea tovarăşilor mei din „opoziţie”, dar nu mă mai consider obligat la apostolatul unei lupte total disproporţionate, atīt cīt simt că de fapt nici măcar  de această parte a baricadei, motivaţia renaşterii spirituale, a emancipării – nu este adevăratul mobil al ieşirii īn arena politică.

Nu am dreptul , ca inginer, să-mi trădez menirea constructivă, sabotīnd īncercarea Triplei alianţe (vinovaţi-oportunişti-mase manipulate) de a reface economic Romānia.

Nu am dreptul ca intelectual să accept jertfirea adevărului dreptăţii  rafinamentului īn aşteptarea unei defecţiuni ipotetice a īncercării pragmatismului de a rezolva ecuaţia monstruozităţii nepedepsite.

Mă consider insultat  şi atacat inacceptabil īn condiţia mea umană şi-mi afirm solidaritatea numai faţă de cei care simt nobleţea şi responsabilitatea ei.

De aceea, deşi ştiu că voi stīrni o antipatie generală, declar că mă simt mai acasă īntre oameni ce vorbesc altă limbă, decīt īntre fiinţe antiumane ce vorbesc limba mea.

Faptul că aceia ce ameninţă visul de emancipare a speciei, plini de o ură autodistrugătoare, nu sunt decīt victime ale degradării, intoxicării, compromiterii, dezumanizării dirijate, nu modifică datele problemei: a fi silit să trăieşti īn mijlocul lor, acceptīndu-le aroganţa intolerantă, īn numele forţei.

Eu nu mai suport. Opoziţia īmi va dovedi īntr-un singur fel că greşesc, comiţīnd o laşitate: organizīndu-se, devenind coerentă, reală, activă, convingătoare, luptīnd īn numele unor principii, nu aşteptīnd prăbuşirea economică a celor ce s-au cramponat de putere. Numai īntr-un astfel de cosmos mi-aş fi putut şi mi-aş putea īmplini solidaritatea. Deocamdată confuzia e atīt de atotstăpīnitoare īncīt nici măcar faptul că vinovaţii – mulţi – puternici – organizaţi – ameninţaţi – şi fără scrupule – nu pot fi puşi la punct de o minoritate supravieţuitoare (īn sens complex) nu este recunoscut cu claritate.

Ca să īncerci să operezi īn mijlocul unui asemenea puroi contaminant şi ofensiv trebuie să ai o vocaţie specială şi o īncăpăţīnare patologică… şi o resemnare disimulată: de a nu-ţi trăi viaţa la temperatura pentru care te simţi destinat, la īnălţimea de care eşti capabil.

Poate oare simţul datoriei faţă de semenii tăi căzuţi să justifice renunţarea la a-i īnsoţi  pe cei sănătoşi īn aventura căutării?

Domnilor care, de afară, ne sfătuiţi să ne asumăm apostolatul, folosindu-ne energia pentru a ne īnvăţa semenii alfabetul civilizaţiei, v-aţi gīndit vreodată cīt īl costă acest rol pe protagonist?

Ce-ar fi să mai facem cu schimbul, să mai faceţi şi voi „stagiu solidar obligatoriu”, īn timp ce noi să ne bucurăm de răsplata a mii de ani de īncordare a spiritului, degustīndu-i fructul?

Nu de altceva, dar cruciada căreia ne destinaţi pare a ne oferi rolul de „solidari de profesie” şi asupra pericolului ce te paşte īn astfel de abstractităţi, istoria „comunismului” a oferit mostre expresive. Repet, nu contest opoziţia ca vocaţie sau ca  obligaţie morală, dar nu este cazul meu. Reacţia mea după 22 decembrie a fost a unei solidarităţi de specie, căci am simţit atacul „comunizator” ca o īncercare de dezumanizare. Din acest unghi, nu consider că s-a produs nici o revoluţie, ceea ce mă obligă să mă īndepărtez. Nu dispun de cei 20 de ani īn care să mă resemnez la a trăi īntr-un īntuneric evoluīnd spre lumină. Vreau să respir lumină de azi. La 32 de ani, mi-am rezumat existenţa la aşteptare, pīndind īn īntuneric şi īncercīnd să-mi ajut semenii să se orienteze īn beznă, să-şi menţină īn funcţie ochii prin exerciţiu interior. Īn tot ce am făcut īn aceşti ani, am luptat pentru supravieţuirea spiritului īntemniţat, speriat de posibilitatea  unei eliberări tīrzielnice. Īncercările mele de a-mi convinge colegii din „compartimentul tehnic şi ştiinţific” de datoria noastră de a ajuta spiritele să se īmplinească sănătos, m-au plasat īntr-o singurătate extenuantă. Tinereţea mea a fost consumată. Simţeam că ceea ce ne unea īn ura faţă de regim, nu era o rezonanţă, īn ciuda īncercărilor de a căuta rezonanţe spirituale cu compatrioţii mei. Nu cred că aş fi crezut dacă aş povesti şirul de renunţări prin care mi-am plătit demnitatea. Rămīnea īnsă speranţa (aşa cum ne īmbărbătam īntre prieteni) că atunci cīnd temniţa se va prăbuşi, ne vom pomeni paradoxal, mai maturi, mai īnsetaţi de adevăr, de frumuseţe, de dreptate şi libertate, decīt alţii.

La acest punct am primit usturătoare corecţii īn aceste 6 luni…! Comunismul cīştigase partida cu poporul romān, trăim īnconjuraţi de „oameni noi”. O nouă cruciadă īmi este propusă…. Reeducarea victimelor īn condiţii de… ilegalitate!!

Există două populaţii romāneşti: victima şi căpuşa. Romānia īnseamnă deţinuţii dar şi gardienii. Nu mai pot fi deci romān – īn general, sunt un anume tip de romān!

 

Dar atenţie, vă paşte un mare pericol: īnainte de a se prăbuşi, confruntată cu furia maselor (bumerangul istoriei) puterea vă va mai arăta o dată cu degetul „ei au sabotat!”. Reacţia este imprevizibilă. S-ar putea ca democraţia să se clădească pe trupurile jertfite ale apărătorilor ei, cei mai buni plătind tributul pentru dreptul mediocrilor la evoluţie. Pentru că cei nemulţumiţi nu doreau decīt să o ducă mai bine.

 

Noi, romāni care am supravieţuit curei de dezumanizare, suntem prizonierii concetăţenilor intoxicaţi şi periculoşi. Rugăm comunitatea internaţională să aibă īn vedere situaţia noastră  disperată, dreptul nostru la o patrie mamă nevitregă, īn care să ne regăsim toţi care sunt oameni romīni refăcīnd o civilizaţie īn comă.

Este necesară o enclavă undeva, īn lume, un petic de pămīnt unde să ni se dea dreptul să ne reconstruim cetatea, adăugīnd-o peisajului civilizaţiei umane.

Lista celor care doresc să emigreze īn acea Romānie nouă este deschisă.

13 iulie

[Ciornă a unui mesaj expus la un miting de protest , īn jur de 13 iulie 1990]

Doresc să-mi exprim solidaritatea faţă de mitingul din Piaţa Universităţii , simbol al libertăţii de opinie, zdrobit de cei care sunt ameninţaţi de eventuala victorie a libertăţii.

Mă prezint numai pentru a vă da un exemplu de „huligan debusolat” care a vorbit de la acest microfon, care a sperat că manifestaţia  se va transforma īntr-o şcoală de educaţie antitotalitară, īntr-un tribunal simbolic al crimei de dezumanizare comunistă, īntr-un centru de vaccinare contra recrudescenţei cancerului ce a răpus societatea romānească.

La 32 de ani am absolvit facultatea de electronică (media 9.79 , examenul de stat cu 10) şi facultatea de matematică (media 9, examenul de stat cu 10), după o participare  apreciată cu diplome la concursuri naţionale şi internaţionale de matematică. Īn cei 6 ani de „producţie” am avut succese profesionale care nu mi-au fost (īncă….!) contestate.

Nu am acceptat niciodată colaborarea cu EI şi am plătit acest refuz printr-o abstinenţă socio-profesională!

Invit pe toţi intelectualii ce vor să-şi reafirme dragostea faţă de idealurile manifestaţiei maraton să treacă de frica represiunii securităţii sau a brutalităţii „oamenilor de bine”, să ierte anumite scăderi de substanţă şi coerenţă ale mitingului şi să-şi reafirme apartenenţa la programul golanilor pe care īi definesc mai jos:

1. Ei cred că numai adevărul şi dreptatea pot sta la baza construcţiei unei noi Romānii.

2. Consideră că vinovăţia liderilor comunişti se īntinde pe durata a 45 de ani şi trebuie judecată ca atare, conform legilor umanităţii.

3. Doresc să pornească o campanie de dezintoxicare ideologică, care să elibereze conştiinţa majorităţii.

4. Doresc analiza publică a activităţii guvernului īn interimat, răspuns la toate īntrebările pe care societatea civilă le-a pus puterii.

5. Iubesc libertatea de expresie şi vor să fie garantată.

6. Nu se simt reprezentaţi de actualele structuri politice de conducere.

7. Cer eliberarea deţinuţilor politici şi īnlocuirea lor cu vinovaţii pentru crimele de lesumanitate din epoca 1944-1990 (15 iunie).

8. Consider obligatorie garantarea securităţii persoanei, a drepturilor omului.

9. Nu au īncredere īn actualele forţe de ordine publică.

 [Obiective]

1. Situaţia securităţii şi a poliţiei

- trecut (funcţionare, structură, lista informatorilor, anchetarea şi pedepsirea abuzurilor); 23 august 1944-22 decembrie 1989

- prezent (structură, componenţă, atribuţii, situaţia pensiilor, activitate postrevoluţionară)

- viitor ( desfiinţarea, īnfiinţarea unui organism nou cu principii şi personal necompromise)

Recunoaşterea  oficială a caracterului abuziv , criminal, a activităţii sale, de aparat represiv de pază a lagărului romānesc şi de intimidare.

 

2. Situaţia nomenclaturii PCR

   - trecut (anchetarea abuzurilor)

   - prezent (pedepsirea vinovaţilor)

   - viitor (reeducare, apărarea societăţii de pericolul potenţial pe care īl reprezintă).

 

3. Analiza şi condamnarea publică a mecanismelor, mentalităţilor, procedeelor, crimelor, faptelor – ce stau sub semnul „comunismului” romānesc. Recunoaşterea oficială a caracterului său distructiv, antinaţional.

Punerea īn funcţiune a unui tribunal simbolic care să facă demascarea ororilor la care a fost expusă naţiunea şi judecarea vinovaţilor.

 

4. Analiza activităţii pe toată perioada interimară (16 decembrie – 16 iunie).

- adevărul privind revoluţia

- evoluţia politică: promisiuni şi fapte

- răspunsul la īntrebările puse īn această perioadă autorităţilor

- caracterul real al guvernării

- adevărul pentru 12 ianuarie, 28-29 ianuarie, 12-13 februarie, 18-19 februarie, 20 martie, 24 aprilie, 13-15 iunie. Responsabilităţi. Măsuri.

- condiţiile īn care s-au făcut alegerile

- situaţia bugetului ţării. Explicaţii.

 

5. Judecarea ilegalităţilor şi abuzurilor săvīrşite timp de 45 de ani, precedată de curăţirea aparatului juridic de elementele ce nu mai pot fi creditate cu acea imparţialitate necesară justiţiei.

 

6. Planul concret de demontare a structurilor comuniste. Termene. Problema īnnoirii personalului de conducere. Explicaţii privind jocul dublu al puterii („revoluţionar” – reacţionar).

 

7. Plan de implicare a tineretului revoluţionar īn structura de luare a deciziilor. Emanciparea poziţiei sale conformă cu posibilităţile de creaţie şi calităţile morale necesare renaşterii ţării.

 

8. Punerea la punct a unui mecanism concret care să īmpiedice orice abuz din partea puterii conducătoare, să permită societăţii civile să se apere de „defecţiunile dictatoriale” ale conducerii.

 

9. Posturi de radio şi televiziune independente. Īn mod imediat, alocarea unui spaţiu regulat pentru expunerea punctelor de vedere ale opoziţiei īn cadrul  programului TVR. Analiza activităţii lucrătorilor TVR īn această perioadă şi măsuri īn consecinţă (eliberarea televiziunii de salariaţii compromişi).

 

10. Garanţii pentru libertatea persoanei şi respectarea drepturilor omului. Eliberarea noilor deţinuţi politici, selectaţi dintre manifestanţii anticomunişti şi incriminarea celor ce s-au făcut vinovaţi de catastrofa naţiunii romāne. Cadrul legislativ corespunzător nevoilor de justiţie şi democraţie. Abrogarea decretelor antidemocratice privind demonstraţiile contestatarilor puterii. Obligaţia stipulată a dialogului cu orice protestatar, īn vederea īncercării de rezolvare.

 

11. Declanşarea unei campanii susţinute şi complexe de dezintoxicare a victimelor tentativei de dezumanizare comuniste, care să elibereze cu adevărat populaţia, făcīnd posibilă emanciparea naţiunii. Reţea naţională de educare şi informare recuperatorie.

 

12.  Rezolvarea civilizată a cererilor celor care, neputīnd accepta să trăiască īn actualul regim, doresc să părăsească ţara pentru a nu īmpiedica procesul reconstrucţiei naţionale.

Sinteză asupra situaţiei

 

a. Observaţii             b. Confuzii             c. Capcane pe viitor        d.Idei constructive

e. Strategii       f. Atitudini

Confuzia juridic-politic. Problema apolitismului.

1. Aspectul juridic nesesizat. Apolitismul justiţiar neīnţeles. Trădarea pe care o presupune organizarea politică.

2. Teroare. Speranţa de mai bine. Recunoştinţă. Ura pentru ceea ce pare a sta īn calea noii fericiri. Poate că nu vor şti niciodată că au fost traşi pe sfoară.

Mitingul…

14 iulie

1. Ştiu că nu putem repara răul imens pe care banda de dezumanizatori l-au făcut acestei ţări.

„Fenomenul Piteşti” este semnul sub care se găseşte naţiunea: aproape toţi au fost siliţi să se degradeze, sa-şi părăsească demnitatea de fiinţă umană.

Minoritatea supravieţuitorilor este dezarmată īn faţa reţelei mafioinchizitoriale a vinovaţilor şi a complicităţii victimelor compromise.

Conştient de acest adevăr insuportabil, nu pot, nu vreau, nu am dreptul să accept compromisul unui „dialog” cu cei cărora li se datorează  distrugerea destinului unui popor, să accept faptul īmplinit al alianţei reacţionare īnvingătoare azi.

Mă simt prizonierul acestui organism devastat de cancerul anihilării omenescului şi incapabil de a-mi asuma apostolatul luptei pentru ieşirea semenilor mei din īntuneric, trecīnd peste ura cu care mă īntīmpină.

Marian Munteanu īşi asumă destinul lui Isus, īn armonie cu sistemul său de valori.

Eu nu pot ieşi cu o floare īn mīnă īn faţa celor ce au atacat, compromiţīnd destinul omenescului.

Nu doresc ca metastaza legică a celulelor īntre care ar urma să trăiesc ca anticorp să-mi devină mediu, angrenīndu-mă īn acelaşi destin.

Vreau să salvez īncă un romān – om din acest vīrtej tragic. Pe mine īnsumi!

Căci dacă rămīn aici, unde autorii umanicidului, torţionarii lagărului romānesc se ocupă cu… „revoluţia” ne dau lecţii de democraţie şi – iat㠖 aplică tinerilor īnsetaţi de libertate, fraţilor mei, acelaşi tratament ca cel aplicat bunicilor şi părinţilor lor, īnnebunesc de scīrbă, revoltă şi tristeţe.

 

2. Puterea a jucat totul pe cartea alianţei cu masa pentru a cīştiga timp şi poziţii.

Īn curīnd acest pact va ajunge la scadenţă. Iluzia bunăstării miraculoase nemaiputīnd fi īntreţinută.

Se va produce o formidabilă criză, lenea, orgoliul tīmp, egoismul, mediocritatea, etc. īmpiedicīnd orice şansă de ieşire civilizată, constructivă!

Īnaintea acestei explozii puterea trebuie să rezolve probleme:

- să mai arate cu degetul o dată opoziţia căreia īi va fi imputat eşecul tentativei de reconciliere constructivă. Va urma o gigantică noapte a sfīntului Bartolomeu – pe care nu ştiu cum am putea-o preveni şi atenua;

- să reintroducă teroarea generală, singura capabilă să īngheţe societatea īn cristalizări de tip comunist, creīnd imposibilitatea rezistenţei maselor (ar fi de dorit să putem explica maselor că ne pregătim pentru ziua īn care le vom apăra de abuzurile puterii) ;

- să şteargă urme şi martori, să jertfească şi garnitura a doua, să pregătească garnitura a treia pentru ziua īn care se va prăbuşi actualul regim.

15 iulie

Intervenţie [text nepublicat]

 

Chiar dacă suntem neputincioşi īn faţa enormei reţele mafio-inchizitoriale ce īşi apără poziţiile…

Chiar dacă suntem conştienţi că o minoritate nu poate face dreptate, opunīndu-se unei majorităţi compromise şi intolerante…

Chiar dacă suntem īndureraţi de efectele curei de dezumanizare la care am fost supuşi 45 de ani, asupra multor concetăţeni…

Chiar dacă suntem grav ameninţaţi de loviturile aparatului represiv specializat īn zdrobirea rezistenţei…

Chiar dacă suntem atraşi īn cursa unor compromisuri care ne propun să acceptăm faptul īmplinit al rămīnerii puterii īn mīinile LOR, cu preţul īmbunătăţirii vieţii materiale…

Chiar dacă ei ne-au oferit şansa de a ne retrage din lupt㠄onorabil”, organizīnd şirul de diversiuni care să ne īndepărteze de elanurile pure ale revoluţiei…

…refuzăm să ne prefacem că nu am īnţeles adevărata semnificaţie a evenimentelor din aceste luni.. salvarea securităţii de consecinţele unei revoluţii reuşite!

Crimele pe care le-a comis acest imens aparat represiv sunt prea mari pentru  a avea ieşirea „pensionării” sau oprobiului public. De aceea EI nu au avut soluţie de mijloc, fiind obligaţi să păstreze puterea pentru a se apăra de deschiderea Procesului.

Pentru a putea menţine controlul situaţiei, īn mod legal, trebuiau să asigure acceptarea lor publică, convertirea din vinovaţi principali ai masacrului naţiei īn apărători ai destinului ei.

Şi oricīt e de greu de crezut pentru o fiinţă raţională, au reuşit acest tur de forţă, anunţīndu-ne azi că lucrează īn hainele noii „jandarmerii”, (eufemism pentru inchiziţie) şi a SRI.

Pentru a putea realiza această performanţă unicat, au folosit mecanisme puternice:

1. Reţeaua proprie de angajaţi şi informatori (care au intoxicat viaţa publică bruind orice text coerent) ;

2. Complicitatea celor compromişi politic , sau īn general, şantajabili;

3. Egoismul rezultat din degenerarea spirituală care a coborīt preţul colaboraţionismului imoral la cote foarte avantajoase;

4. Intimidarea celor antrenaţi īn contestaţie revoluţionară, reală;

5. Incapacitatea opoziţiei de a rezista valului de diversiuni şi īnscenări.

Noi īnsă am ştiut tot timpul că evenimentele de pe 28-29 ianuarie, 18-19 februarie, 20 martie, 24 aprilie, 13-15 iunie au avut un singur scop: justificarea reabilitării aparatului represiv, scoaterea lui din ilegalitate morală.

De aceea nu ne-am alăturat corului inconştient al vocilor care au cerut „folosirea forţelor specializate” ca răspuns la demonstraţia de pe 13 iunie.

Considerăm īncă şi mai odios ca tinerii ce au salvat demnitatea acestei naţiuni să fie hăituiţi de mercenarii contra cărora s-au revoltat, decīt să cadă victime intoleranţei manipulate a concetăţenilor lor.

Suntem īngroziţi de ce se īntīmplă azi: vinovaţii „reeduc㔠revoluţionarii cu mijloacele brutale īn care sunt specializaţi.

Ne desolidarizăm de atitudinea nesinceră a unor organisme din „opoziţie” ale căror cereri denotă teama de a spune lucrurilor pe nume şi afirmăm răspicat că un program – petiţie revoluţionar poate fi rezumat la:

Punctul 1 – desfiinţarea securităţii; anchetarea activităţii organelor represive; judecarea şi condamnarea vinovaţilor; declararea oficială a caracterului criminal pe care l-a avut regimul timp de 45 de ani.

Punctul 2 – īn acelaşi cadru trebuie trataţi şi cei care i-au īncurajat, susţinut, coordonat.

Notă

Cīnd toţi nemulţumiţii vor trece de partea opoziţiei, după insuccesul īncercării lor de a profita de ocazia oferită de revoluţie,  mă voi simţi oare salvat de singurătate?

Doi bani nu va face această solidaritate de compromis.

Acum, īn aceste şase luni , s-a văzut numărul infim al celor obsedaţi de adevăr şi dreptate, dispuşi să-şi uite interesele īn numele unor principii.

Am pierdut deja!

 

16 iulie

A. Acţiuni concrete

1. Publicaţii ale forumului avīnd asigurată repartiţia īn ţară prin reţeaua organizaţiei. Fondurile cīştigate intră īn bugetul forumului. Pe līngă publicaţiile centrale, fiecărui nucleu judeţean i se vor asigura condiţii de editare a propriului organ de presă. Una din activităţile nucleului local va fi tocmai redactarea revistei proprii.

2. Reţea radio –tv. Uniform repartizată īn teritoriul naţional. Suma posturilor de emisie de către va dispune forumul trebuie să acopere teritoriu. E de preferat o reţea de posturi locale, avīnd alocate anumite ore de program pe acelaşi canal principal.

3. Conferinţe publice. Dezbateri. Mese rotunde – parcurgīnd un ciclu tematic conform obiectivelor forumului, vizīnd informarea publicului.

4. Cercuri de educare democratică şi emancipare spirituală (universitate populară) deschise populaţiei.

5. Nuclee de studiu – pe specialităţi şi interdisciplinare! a problematicii renaşterii, vizīnd conturarea unei alternative.

6. Comisii de judecată simbolic㠖 a mecanismelor comunismului. Strīngerea contribuţiilor de principiu şi a probelor incriminatorii.

7. Şedinţe de dialog generalizat- construind punţi de ieşire din egoism către solidaritate.

8. Comisii de urmărire a realităţii sociale (opinii, probleme, semnale – prelevate prin sondaje şi anchete sociale).

9. Şedinţe de echilibrare a tendinţelor antagonice, rezolvīnd tensiunile dintre părţi sociale (civile) aflate īn conflict, īnainte de a se ajunge la arbitrajul puterii.

10. Comisii de urmărire a abuzurilor autorităţilor ( depistare, consemnare, semnalare, protest, presiune, rezistenţă).

11. Formarea cadrelor proprii educate īn spirit modern, democratic, generos – pepinieră pentru societate („universitatea democraţiei”).

12. Dublarea organismelor puterii prin organisme de decizie simbolică („parlament simbolic”) care să ofere societăţii un exemplu de reacţie – decizie la fiecare problemă cu care se confruntă legiuitorii. Practic – reacţia civilă la acţiunile „politicienilor”.

13. Organizarea unei reţele funcţionale de colectare a opţiunilor cetăţenilor privind legile şi măsurile pe care le decid autorităţile ce se consideră reprezentative. Astfel, dacă de exemplu o anumită măsură e contestată de 100000  de oameni, să se poată prezenta cererea referendumului, indiferent de decizia parlamentului. Consfinţirea īn Constituţie a acestui feed-back care asigură dinamica democraţiei.

B. Obstacole – dificultăţi

1. Aparatul represiv (securitatea, poliţia, informatorii, justiţia, nomenclatura) ameninţat de dezvăluiri incriminatorii, de condamnare pentru grave vinovăţii.

2. Aparatul administrativ, de conducere – corupt, compromis, tiranic, degradat moral şi profesional – care nu vrea să-şi piardă privilegiile şi poziţia, mai ales datorită riscului de aflare a unor adevăruri.

3. Lipsa de scrupule a noilor oportunişti, care nu vor să rateze ocazia de a se aburca īn poziţii nemeritate.

4. Egoismul generalizat care face imposibilă solidaritatea.

5. Īn general, tarele moştenite de marea majoritate a populaţiei: lene, intoleranţă, vinovăţie ofensivă, blazare, supuşenie, mediocritate, vulgaritate – toate īmpotrivindu-se īnţărcării şi trecerii la o societate a competenţei, muncii, valorii respectate şi colaborării.

6. Recunoştinţa dirijată cu abilitate a celor mulţi pentru cei pe care īi consideră autorii īmbunătăţirii vieţii lor.

7. Dereglarea mecanismelor gīndirii, ducīnd la mari dificultăţi de desfăşurare a unui raţionament corect, la imposibilitatea perceperii cauzalităţii şi depistării imposturilor grosolane.

8. Frica celor ce au profitat de principiul antiselecţiei  de a fi puşi la locul pe care īl merită potrivit adevăratelor lor calităţi.

9. Intoxicarea ideologică reuşită de comunişti, săpīnd īn conştiinţe tema luptei de clasă şi a supremaţiei proletariatului. Dispreţul pentru valorile spirituale şi ura pentru inteligenţa a cărei poziţie preponderentă īntr-o economie modernă apare ca o ameninţare pentru cel ce nu o practică.

10. Tensiunile dintre diverse categorii de cetăţeni exploatate abil de dezbinatorii profesionişti, īmpiedicīnd formarea unei unităţi de conştiinţă a celor doritori de eliberare.

11. Inexistenţa unei reţele eficace de informare şi educare care să permită eliberarea conştiinţelor din plasa inerţiilor şi a dezinformării concertate la care sunt supuse.

12. Pasivitatea potenţialilor luptători pentru emancipare, retraşi īn spaţiul propriilor preocupări, ascunzīndu-şi setea egoistă de afirmare īn spatele unui profesionism specializat de esenţă pragmatică sau senzuală.

13. Marginalizarea tinerii generaţii, īntreţinīnd falsa problemă a „vidului de competenţă”. Īn revanşă, este preferată inerţia „ experienţei”.

14. Prizonieratul respectării unei legalităţi… ilegale, unei ierarhii valorice răsturnate, īn numele unei „discipline” reacţionare şi unei „stabilităţi” funeste.

15. Frica, rămasă stăpīna sufletelor datorită tăcerii ameninţătoare privind activitatea vinovaţilor, nepedepsirii lor, ciudăţeniei evoluţiei evenimentelor, sfidării puterii şi reapariţiei ameninţării!

16. Lipsa unui cod moral, al unei credinţe pe care să se bazeze rezistenţa cetăţeanului.

17. Inexistenţa unei structuri care să permită celui decis să apere democraţia să o facă coerent, solidar, eficace.

18. Lehamitea produsă de revelarea deciziei majorităţii de a pactiza cu fostul stăpīn, pentru puţina bunăstare promisă, cu total dispreţ pentru adevăr, dreptate, frumuseţe.

19. Eschibiţiile descalificante ale liderilor partidelor de opoziţie care īntăresc din nefericire convingerea celor ce refuz㠄politica” că aceasta nu e decīt o mascaradă vizīnd puterea cu orice preţ.

20. Confuzia generală creată prin bruiaj generalizat, nu a fost o preocupare constantă a opoziţiei, a cărei dimensiune didactică e ca şi inexistentă.

21. Lipsa de unitate a diverselor filoane – prodemocratice. Tendinţa discreditării reciproce. Setea de etalare şi afirmare a personalităţii proprii. Intoleranţa.

22. Reacţia tinerilor la perceperea aspectului preponderent juridic (criminal) al contextului cu dorinţa de dreptate īn prim plan nu a fost īnţeleasă de „partide” care nu şi-au propus, īn primul rīnd rezolvarea problemelor justiţiar-morale. Printr-un nefericit mimetism, partidele au abordat problema ca şi cum ne-am afla īn condiţii normale, nu după un holocaust moral şi spiritual, tratīnd cu un calm …. Iritant problematica politică obişnuită. Acesta a īntărit refuzul tinerilor de a face politică!

23. Menţinerea īn toate poziţiile cheie de decizie a vechilor mafioţi, apărīndu-şi reţeaua!

24. Conservarea ticurilor apărării, īn loc de a aborda fireasca atitudine de atac legitimată de revoluţie şi impusă de realitate. S-a permis reapariţia siguranţei de sine īn tabăra adversă, ieşită la contraatac sfidător, mai ales datorită renunţării la asediu şi la presiunile intimidatoare ale valului justiţiar!

25. Părinţii compromişi īşi şantajează copiii, afectiv şi material, pentru a-i īmpiedica să se „aprind㔠īn focul revoluţiei.

26. „Fenomenul Piteşti” la scară īnspăimīntătoare: cei siliţi să se compromită, īnfrīnţi interior, trec la un atac plin de ură īmpotriva supravieţuitorilor.

27. Vinovaţii au reuşit să facă osmoză cu victimele manipulabile, care-i acoperă inconştient. Astfel, membrii PCR au fost convinşi că trebuie să-şi apere şefii, pentru a nu păţi ceva, o dată cu ei.

28. Valul de calomnii provocīnd dezorientarea generală nu poate fi contrat deoarece aparatul justiţiei este īncă intact, direct interesat īn insuccesul revoluţiei demascatoare.

29. Setea oamenilor după puţină linişte şi fericire īi face inutilizabili şi chiar adversari ai continuării unei lupte de eliberare. Ei nu au tăria de a mai aştepta relaxarea. Doar revenirea nevoilor īi poate disponibiliza, deoarece nu au formaţia necesară implicării īn numele unui principiu!

30. Lanţul de erori tactice a celor ce şi-au asumat poziţii de lideri ai opoziţii, fără a avea, pe līngă bunele intenţii şi calităţile necesare.

[Intervenţie – text nepublicat]

Noi, cei 6 grevişti ai foamei alungaţi din Piatra Neamţ pe 3 mai 1990, care am făcut public īn „Apel din Moldova” mecanismul manipulării conştiinţelor bolnave pe care se bazeaz㠄campania electorală”, cerīnd anchetarea şi pedepsirea celor ce se pretează la aceste manevre suntem īntr-o situaţie foarte gravă.

Īn primul rīnd, evenimentele din 20 mai şi 13-15 iunie n-au făcut decīt să ne confirme din plin punctul de vedere, obligīndu-ne să refuzăm orice compromis de colaborare cu puterea actuală, respectīndu-ne angajamentul luat īn documentul amintit („Cerem forurilor internaţionale să ia act de declararea statutului de dizidenţă atīt faţă de puterea politică provizorie actuală, cīt şi de virtualele structuri politice ce vor rezulta din alegeri, dacă vor avea loc īn aceste condiţii, pe care semnatarii acestui apel le consideră improprii”).

Decizia majorităţii degradate de  cura de dezintoxicare dezumanizantă de a sprijini acest regim, confirmă autoritatea principiului egoismului, care ne interzice speranţele la o solidaritate de substanţă.

Pe de altă parte, atitudinea actuală a „opoziţiei”  politice (care a refuzat rugămintea noastră de a denunţa campania electorală, ieşind din alegeri) ne apare ca o sfidare, căci nu mai există nici o justificare pentru continuarea cochetării cu un regim de teroare instalat prin īnşelăciune.

Īn sfīrşit, atitudinea „contestaţiei civile” nu ne satisface, deoarece de la resemnarea īn faţa imposibilităţii de a face dreptate la renunţarea de a rosti răspicat adevărul – e un pas justificat doar de confuzie şi laşitate. Cīnd īntr-un miting ca acela  de pe 13 iulie, suntem opriţi să strigăm „Jos securitatea!” sau „Vrem procesul comunismului!” sau „Demisia vinovaţilor!”, ne simţim alungaţi şi din rīndurile acestei timide (…!....) pături de protestatari.

A devenit evident că dintre cele trei aparate care au distrus societatea romānească: mafia, inchiziţia şi sida ideologic㠄comunistă”, numai īmpotriva „comunismului” este īndreptat atacul opoziţiei, care se mulţumeşte cu suprafaţa lucrurilor, cedīnd īn acest fel şantajului puterii.

Ceea ce ne-a decis la redactarea acestui nou document este hotărīrea de a se repune īn drepturi aparatul represiv care a realizat teroarea comunistă timp de 45 de ani.

Asta s-a urmărit prin toată cascada de diversiuni puse la punct īn aceste 6 luni: reabilitarea securităţii, scoaterea ei din ilegalitate morală.

O dată īn plus  ne simţim izolaţi de corul opoziţiei care susţine cu inconştienţă (zicem noi!) că este condamnabilă intervenţia minerilor, cerīnd folosirea unităţilor specializate īn represiune, uitīnd că tocmai ele sunt principalul duşman contra cărora s-a dus această revoluţie. Nouă ne pare şi mai grav faptul că īn dimineaţa de 13 iunie vechii torţionari şi-au putut satisface pofta de răzbunare pe spinarea celor ce au avut curajul să-i sfideze.

Faptul că puterea actuală nu a şovăit să plătească cu vieţi omeneşti scenariul care să conducă la acest moment cheie al īnfrīngerii revoluţiei este de o gravitate ce depăşeşte şi pe aceea a manipulării maselor intoxicate pentru a se autolegitima prin alegeri.

Dacă vechii securişti sunt puşi să ne păzească democraţia, iar vechii comunişti să ne-o orienteze, avem certitudinea īmpotmolirii dureroase a viselor noastre de eliberare şi emancipare.

Ne comunicăm disperarea şi teroarea pe care ne-o produce faptul că suntem la cheremul gardienilor lagărului din care am īncercat să evadăm.

Ne gīndim cu groază la tovarăşii noştri de speranţă pe care i-au capturat şi sunt īn mīinile lor cu sinistră dibăcie.

Nu există cale de mijloc, deci, reconciliere īntre victimă şi călău: ori sunt dezarmaţi terorizatorii, ori le vor cade pradă victimele – martori stīnjenitori.

Principiile  democraţiei nu ne pot obliga să ne supunem deciziei majorităţii inconştiente de a accepta pactul de colaborare cu mafia inchizitorială romānă, atotputernică.

Cerem ajutor forurilor internaţionale, ţărilor care apără drepturile omului, fiind convinşi că dacă nu ni se acordă la timp azil politic, represaliile vinovaţilor ameninţaţi de atitudinea noastră vor fi necruţătoare.

[Notă]

De fiecare dată, īnaintea luării unei decizii privind continuarea, silit să plătesc preţul lucidităţii. Inexistenţa abordării „dinăuntru”  īn numele unei credinţe sau porniri instinctive, creează situaţia aparte a hotărīrilor mele.

Asemenea unei construcţii de cuburi aşez piesă după piesă, nu conform unui plan, ci īncercīnd să dau peste formă din mers, să nasc planul din exteriorul concretizării sale.

Īnainte de a pune pasul, aşez cărămida, īncercīnd să continui gama parcursă pīnă īn acel moment, să păstrez o consecvenţă armonică, care să promită ridicarea īntīmplării la sens.

Există īnsă necontenit o libertate abisală (vidă) a continuării, se simte că īntreaga construcţie a trecutului īncă nu a devenit destin, īncă nu domină evoluţia cochiliei.

Īn acelaşi timp, fervoarea căutării liniei de forţă polarizatoare īn exterior, a adevărului coerentizant este nerăsplătită şi neīncurajată de sentimentul apropierii de vre-un izvor de sens.

La marginea dintre două spaţii necunoscute şi nejustificate, miracolul nefructificabil al căutării mărginirii mele de a face formă.

Şi culmea, īn locul degenerării īn jocul liberului arbitru, o senzualitate a alegerilor consecutive, sculptură modernă… īn timp şi spaţiu – īn carnea destinului, continuă impresia de posibilitate a unei găsiri, a unei fericite atingeri a uşii către sens.

Ca şi cum īn pendulările sale, izvorul apei ce īmi sapă albia prin tatonare, se va simţi intrat pe făgaşul unui EU autojustificat.

Şi spaima de a rata de puţin, de a trece pe alături…

Şi ameninţarea ca toate direcţiile să fie egale, devirtualizările neputīnd aspira la altă īmplinire īn afara vibraţiei modificării.

Şi tentaţia consecvenţei unei opţiuni ierarhizatoare īn numele relaxării pe care o produce inerţia dezvoltării „pentru că”, īn care trecutul te proiectează spre viitor, prin continuitate.

Adevărul e că vreau să ştiu, mai mult decīt orice altceva. Atīt de mult īncītīncăpăţīnez să caut. Poate conştiinţa faptului acestui cerc vicios, īn care mă autodetermin cu gesturile mele, sculptură care se sculptează, şarpe care se īnghite – e o mică cucerire.

Sunt doar apa care sapă īn albie, albia străbătută de o apă a timpului dezgolindu-mă, sau, la marginea care dăltuieşte, alegīnd continuarea, mă călătoreşte lucrul acela superior pe care aş vrea să apuc a-l vedea īnainte de a termina să mă străbat.

Degeaba mă arunc a vid către viitor īncercīnd să fac un colţ care să spargă marginea ce-l separă de trecut, să pot pătrunde īn prezentul ce pare o altă dimensiune a lumii, stīrnind speranţa răspunsului. Veşnic condamnat la prizonierat īn faţa acestui perete despărţitor simt că doar īmi umflu trecutul, sculptīndu-l, dar niciodată nu trec de partea cealaltă!

Incredibilă contradicţie īntre nimicnicia acestei situaţii şi libertatea măreaţă de a decide forma suprafeţei.

[figură reprezentīnd un arbore de alegeri]

Situaţie simplificată dacă se alege un  criteriu, se păstrează o consecvenţă (de exemplu, alegerea mijlocului din trei la fiecare nod, conform unui plan de continuare a formei dezvoltării).

Totuşi, doar conservarea libertăţii alegerii neconsecvente, a schimbării regulii aminteşte miracolul libertăţii. Īnălţătoare şi anihilatoare e această libertate de a-ţi sculpta drumul īn destin. Alungīnd iluzia formei prestabilite, propune valoarea modelării, parfumul jocului, miracolul simetriilor a căror respectare orientează evoluţia, asigurīnd construcţia prin inerţie.

Dacă există ceva ce dă sens lumii,  acest ceva sălăşluieşte la marginea dintre īnăutru şi īnafară, dintre trecut şi viitor, e ceea ce face să se poată picta pe fondul nimicului, un nimic subiect!

17 iulie

Pentru ambasadă:

- formularele

- decizia fermă de plecare. Anunţarea publicării răspunsului

- textul protestului [..]

18 iulie

[Ciorna intervenţiei publicată īn Dreptatea, 29 iulie 1990)

21 iulie

Intervenţie – [text nepublicat]

Dorim să atragem atenţia celor ce sunt pe cale de a se compromite, lăsīndu-se atraşi īn cursa pe care le-o īntind „prietenii” care deţin īncă puterea, de marile riscuri pe care şi le asumă.

Reţeaua mafio-inchizitorială care a distrus societatea romānească īşi joacă ultima carte, neprecupeţind nici o minciună, nici un abuz, pentru a īmpiedica răsturnarea raportului de forţe, care ar crea premizele dezvăluirilor şi judecăţii.

Īn acest scop ei atrag , prin diverse procedee, pe toţi aceia care acceptă să colaboreze, compromiţīndu-i grav.

Ne adresăm acelor „colaboraţionişti” care sunt realmente īnşelaţi de cīntecul de sirenă ce repetă obsedant aria demagogică a „interesului naţional” , pentru a-i preveni şi obliga să conştientizeze responsabilitatea pe care şi-o asumă, atunci cīnd acceptă acoperirea unor infractori. Astfel invităm la meditaţie:

- pe securiştii īncă nepătaţi de crime, abuzuri, maltratări, terorizarea cetăţenilor, trădarea intereselor poporului romān; atenţie la ce faceţi īn această perioadă, ar fi păcat să vă īnecaţi… ca ţiganul la mal!

- pe poliţiştii īncă netransformaţi īn torţionari, neangrenaţi īn escrocherii abuzive, care īncă nu s-au degradat la postura de bătăuşi sau schingiuitori năimiţi; păstraţi-vă demnitatea, apărīnd instituţia poliţiei şi nu pe cei care au compromis-o;

- pe „informatorii” ale căror delaţiuni au fost lipsite de nocivitate, neantrenīnd distrugerea „pīrītului”; īntrerupe-ţi la timp legătura cu „păstorii” care vă colectează rapoartele, căci nu e sigur că nu le vor folosi īmpotriva… dumneavoastră;

- pe „īntreprinzătorii” grăbiţi să mulgă revoluţia, nerăbdători să parvină, care acceptă racordarea la mafia existentă pentru a intra īn… lumea afacerilor; dacă intră la apă, reţeaua vă poate trage la fund;

- pe „investitorii” grăbiţi să pună mīna pe īntreprinderi; atenţie, pīnă cīnd se instalează o nouă atitudine faţă de muncă, pīnă cīnd nu e cīştigat războiul vindecării conştiinţelor, intrīnd pe frontul salvării degenerării naţionale, riscaţi un faliment spectaculos;

- pe „inteectualii” grăbiţi să lingă mīinile noilor stăpīni, profitīnd de „generozitatea” īnceputului de drum, īn care puterea face o adevărată investiţie īn colaboraţioniştii disimulaţi sub masca profesionismului apolitic; atenţie, veţi intra īn studii de patologie a culturii, căci nu mai aveţi circumstanţa opresiunii;

- pe „tehnocraţii” īnsetaţi s㠄managereze” terenul minat de sida comunistă; e posibil să plătiţi oalele sparte, poftele tehnice nestăpīnite fiind amendate usturător, căci inconştienţa nu disculpă;

- „clasa muncitoare” hotărītă să salveze „dictatura proletariatului”, aliindu-se cu foştii activişti care i-au condus pe culmile actuale īmpotriva specialiştilor calificaţi; atenţie, răbdarea are o limită şi dacă chemările voastre inconştiente „să plece cei ce gīndesc” vor fi luate īn consideraţie, veţi unge tartina prostiei cu gemul sărăciei;

- mare grijă deci. Suntem aruncaţi īn ultimele lupte. Kamikaze a unei cauze pierdute.

Īn unghi mort [text nepublicat]

Domnilor guvernanţi, aţi intrat īntr-un unghi mort, īntr-o contradicţie de nedepăşit, nu vă mai rămīne decīt să eliberaţi revoluţia! Trebuie să descătuşaţi energia trezirii conştiinţelor romāneşti, asumīndu-vă neplăcerile ce decurg dintr-o explozie a adevărului.

Īnţelegem poziţia dificilă īn această enormă īncleştare, care opune valului revoluţiei emancipatoare,  zidul de apărare al celor grav ameninţaţi de dezvăluirile  compromiţătoare ce vor angrena mecanismul justiţiei, dacă raportul de forţe este răsturnat.

 Din nefericire (pentru vinovaţi), „consensul”  dintre BINE şi RĂU  nu este posibil! Pentru a transforma Romānia īntr-o ţară, lagărul trebuie desfiinţat…

Cea mai expresivă manifestare a imposibilităţii compromisului pe care īl propuneţi este la nivelul orientării educaţiei: ori īntreţineţi degradarea pe care o presupune acceptarea minciunii, egoismului, laşităţii, prostiei, ori īncurajaţi cultivarea emancipatoare.

Dorinţa, sau obligaţia de a vă proteja aliaţii, v-a făcut să alegeţi pīnă acum prima variantă, dar īn aceste condiţii regenerarea economică şi socială pe care o aveţi īn vedere, NU ESTE POSIBILĂ! Un popor de securişti, poliţişti, informatori, escroci, hoţi, vătafi şi alte categorii de paraziţi īntreţineţi de putere, nu poate decīt agoniza, sufocīndu-se īn propria-i turpitudine!

Analizīnd adīncimea prăpastiei īntre īntreţinerea subdezvoltării manipulabile şi renaşterea spirituală, veţi īnţelege de ce comunismul din conştiinţe trebuie totuşi dat jos.

Un prim pas īn acest sens ar fi demisia celor ce au adăugat la vinovăţii vechi, culpa activităţii contrarevoluţionare īn această perioadă. Numai astfel se va putea īntrerupe cercul vicios care face ca prin şantaj, trecutul tenebros să ne īntunece viitorul!

Căci nu putem īncredinţa sarcina revenirii din „criza comunistă”, tocmai specialiştilor care au produs-o!

Nu, nu credem īn saltul de la o dictatură comunistă la una…. capitalistă, sub privirile maeştrilor sumbri ai păstrării stabilităţii, care vor reprezenta elementul de …. continuitate.

Nu, nu este plauzibilă o democraţie lupo- liberală , a unei concurenţe ieşite de sub orice control moral, adevărat delir egoist, īn care din start, foştii escroci „comunişti” pornesc cu un mare avantaj, retezīnd de la rădăcină şansa echilibrării luptei pentru privilegii, putere şi bunăstare cu obligaţia respectării unui cod moral, devenit neverosimil.

Lipsită de axul credibilităţii pe care doar reabilitarea adevărului, justiţiei şi a valorii ar putea-o asigura, construcţia pe care o ridicaţi se va prăbuşi, īngropīndu-ne sub dărīmături, o dată cu destinul acestei naţiuni…

Renunţaţi deci la planul salvării nomenclaturii, resemnīndu-vă la revoluţie!

Ioan Roşca, ing. matematician

22 iulie

[Ciorna Apelului din Moldova, publicat īn Dreptatea din 8 august 1990]

29 iulie

1. Despre prostie:

- la cinematograf, arieratul intelectual care iese după un film fin, neīnţeles, vociferează: „ce tīmpenie, cum de-i lasă să facă aşa ceva!” īn loc de „din păcate nu am īnţeles, oare de ce?” ;

- reacţia ofensivă a prostului, a cărui corolar de fudulie īl īmpiedică să-şi realizeze condiţia este un mecanism de bază al menţinerii mentalităţii comuniste (tasarea valorilor) ;

- sesizīnd cu cītă energie īşi apără prostul secretul, societatea noastră practică tactul, nejignirea, evită subiectul, pentru a nu răni;

- primul rezultat: prostul īşi pierde complet simţul realităţii sau jena – devenind un adevărat factor de presiune īmpotriva păturii intelectualităţii, pe care o resimte ca parazitară (din păcate, grosul pseudo-intelectualităţii īi īntăreşte convingerea) ;

- al doilea rezultat: distrugerea unei scări naturale valorice, care sprijină un echilibru emancipator (la fel cum e bine să nu se pună semn egal īntre răutate şi bunătate, īntre frumuseţe şi urīţenie, nici īntre prostie şi inteligenţă nu trebuie escamotate deosebirile) ;

Inteligenţa (profunzimea, educaţia, cunoaşterea) trebuie promovate ca criterii, ca valori de bază ale societăţii.

De aceea, aparent paradoxal, dar de fapt atīt de firesc, evitarea contraatacului prostului (declanşarea unei cruciade a prostiei) se face eliminīndu-i acestuia starea de confuzie, evadarea din realitate – prin dezvăluirea adevărului.

Spunīndu-i prostului că e prost şi arătīndu-i scara care-l desparte de inteligenţă, marea sa tensiune de apărare a secretului devine inutilă, singura cale care-i mai rămīne este să urce treptele, prin educare.

Singura obligaţie a societăţii este să atenueze şocul sincerităţii cu şansa oferită victimei, de a se emancipa.

2. Puterea īncearcă să īntărească antiselecţia pentru a se salva. Dezastru iminent.

3. De ce nu pot rămīne. Care este visul omului de tip A. Antagonismul cu cel de tip B. Incompatibilitate . Cīnd miza este influenţarea ideii privind sensul existenţei.