STATUTUL ASOCIATIEI "CIVES"

 

ART. 1 Se constituie, īn baza Legii nr. 246/2005 si potrivit prezentului Statut, Asociatia "CIVES".

[]

ART. 3. Asociatia "CIVES" este persoana juridica romāna de drept privat, avīnd denumirea rezervata prin dovada disponibilitatii denumirii cu numarul 58599 din 21 ianuarie 2008 eliberata de catre. Ministerul Justitiei - Serviciul Relatii cu Publicul si Cooperare cu ONG

ART. 4. Asociatia "CIVES" este o asociatie non-guvernamentala, nonprofit, independenta.

[]

ART. 7. Scopul.

CIVES este un centru de cercetari cetatenesti, care va sustine proiecte de Combatere a  Injustitiilor si Viciilor Evolutiei Societatii printr-o Cercetare Interdisciplinara a Variantelor Evolutiei Societatii. Continuind activitatea lansata in 1990 (individual si in cadrul asociatiilor "Dialog Piatra Neamt", "Alternativa' 90" si "Alianta Civica"), membrii fondatori ai CIVES se asociaza pentru a sprijini eforturile domnului Ioan Rosca, propunindu-si ca misiune: sa studieze evolutia societatii si umanitatii, explorind caile de ameliorare a conditiei politice a omului- cetatean, urmarind repararea  injustitiilor si degenerarilor structurale.

Misiunea CIVES va fi realizata impletind urmatoarele obiective:    

a Investigarea trecutului si repararea abuzurilor. Constatind ca slabiciunile si limitele justitiei impun implicarea energica si coerenta a cetatenilor, CIVES va promova solidaritatea justitiara. Pornind de la studierea proceselor (sociale, culturale, politice, juridice, economice) care au adus societatea romaneasca in situatia actuala, se vor elabora rapoarte, continind descrieri si explicatii ale fenomenelor (degenerative), analize ale abuzurilor si injustitiilor, concluzii privind cauzele, efectele, responsabilitatile si daunele,  recomandari de strategie corectoare si propuneri de masuri reparatorii concrete: legislative, juridice, economice si educationale. Aceste rapoarte vor putea sprijini actiuni de popularizare a adevarului sau de realizare a dreptatii ( de catre membrii asociatiei, sau de catre alte persoane, organizatii sau institutii).

b Restructurarea institutiilor si renastere civica. Punind in valoare invatamintele extrase din studiul de caz romanesc, ne vom racorda la demersurile similare facute in lume, cautind si promovind formule faste de organizare a societatii: functionarea eficienta, transparenta si echitabila a institutiilor publice (statului); lupta impotriva incompetentei, indolentei, relei credinte, clientelismului, inselaciunii, coruptiei, uzurparii si parazitismului (economic, politic si administrativ); conservarea mediului, resurselor, traditiilor si valorilor culturale;  rezistenta fata de folosirea degenerativa a  mijloacelor de informare; emanciparea spirituala si implinirea creativa a omului; dezvoltarea puterii si intelepciunii cetateanului; perfectionarea mijloacelor pentru formarea si functionarea comunitatilor (asociatiilor) cetatenesti; democratie reala (politica, economica si culturala) si rezistenta fata de acapararea puterii de catre grupuri monopoliste; studiul si combaterea patologiei politice. ameliorarea cadrului legislativ si politic,

c Influentarea viitorului societatii. Multi cetateni si analisti, exasperati de functionarea societatii, dezamagiti - pe de o parte- de ineficacitatea eforturilor civice disparate (in lipsa unei strategii politice coerente),  speriati- pe de alta parte- de rezultatele experimentelor de planificare (inginerie) politica, nu mai intrezaresc nici solutii, nici directii de cautare a lor, pomenindu-se paralizati de complexitatea problemei. Disponibilitatile si aspiratiile morale si jutitiare, alienate in haturisul unui sistem incomprehensibil, gasesc greu cale de concretizare. Cautarea unui cadru teoretic adecvat pentru cercetarea sociologica si politica se loveste de limite operationale si epistemologice. Al treilea strat al investigatiei CIVES va fi cercetarea transdisciplinara a posibilitatilor de intelegere, influentare si optimizare a evolutiei globale a societatii, a unui compromis sanatos intre progresul emergent si planificarea eficace. 

 

ART. 8 Activitati.

Activitatea CIVES va fi axata pe proiecte cu obiective concrete, definite si segmentate clar, gestionate conform unei planificari, finalizate cu raporte- concluzie a cercetarii.

Proiectele se vor putea afla in trei faze:

1. Initiere (incubare). Se va expune public o anumita idee (problema, initiativa). Urmeaza dialogul cetatenesc, in vederea clarificarii obiectivelor (specificatiilor proiectului) , a stabilirii si gasirii mijloacelor necesare (fonduri, colaboratori etc) si a formarii echipei responsabile cu realizarea. Asociatia va pune la punct o infrastructura comunicationala (bazata pe facilitatile Internetului) care sa sustina inchegarea unor comunitati distribuite participind la definirea, amorsarea si derularea proiectelor.

2. Realizare (implementare). Rezultatul activitatii de cercetare (studiu teoretic, investigare de teren, analiza datelor etc) va fi condensat in rapoarte, care pot contine: marturii, descrieri, pledoarii, observatii,  explicatii, analize, concluzii, teorii, recomandari, planuri de actiune. Asociatia va difuza rezultatele cercetarilor efectuate in proiectele sale pe diverse cai : carti, articole, reviste, emisiuni radio-tv, spatii internet si programe informatice, cursuri, seminarii, conferinte, dezbateri, consultanta etc.

3. Valorificare (aplicare) Asociatia poate milita, prin mijloace adecvate si legale, pentru operationalizarea formulelor corectoare propuse in rapoartele sale: mesaje trimise institutiilor, partidelor si personalitatilor; sprijinirea si urmarirea activitatii autoritatilor (comisii parlamentare, justitie, procuratura, institute de cercetari etc), organizarea de manifestatii (si alte activitati de sensibilizare a opiniei publice).

Pe linga implicarea membrilor, asociatia va recurge la colaboratori externi (persoane,  organizatii sau institutii interesate- voluntare sau remunerate). Participarea oricui la un anume proiect va semnifica doar dorinta de colaborare in realizarea obiectivelor proiectului respectiv, fara a implica aderarea la alte proiecte abordate de CIVES. Aceasta orientare spre concretetea si independenta proiectelor va contracara efectul paralizant al divergentelor firesti de opinii, intre persoane care ataca un spectru larg de probleme.

[]